sâmbătă, 9 februarie 2013

Dansul degetelor

Yuja Wang va împlini mâine abia 26 de ani, însa numele ei este deja bine cunosut în întreaga lume! Se spune ca ar fi cea mai mare descoperire din ultiumii 30 de ani!
Yuja Wang s-a nascut la 10 februarie 1987 în Peking/ China. Parintii ei sunt artisti de talie medie, mama dansatoare, tatal, percutionist. Micuta Yuja este înscrisa la vârsta de sase ani la Conservatorul de Muzica din Peking, unde ia primele lectii de pian. Dovedind un talent iesit din comun, este trimisa mai departe la studii în Canada, la Mount Royal College în Calgary. Câtiva ani mai târziu, se muta în Philadelphia. În prezent locuieste în New York si calatoreste foarte mult, sustinând concerte în toata lumea.
În anul 2001 Yuja Wang a câstigat Third Prize si Special Jury Prize - sectia pian. În 2003 debuteaza în Europa, alaturi de Tonhalle Orchestra în Zurich/Elvetia - dirijor David Zinman,  interpretând Concertul No. 4 pentru pian - Beethoven. În stagiunea 2005-2006, debuteaza în America de Nord, în  Ottawa, sub bagheta dirijorului  Pinchas Zukerman, unde îl înlocuieste pe interpretul român Radu Lupu.
În septembrie 2005 ia parte la concursul  Gilmore Young Artis, si câstiga marele premiu. Din acest moment, cariera ei are o ascensiune vertiginoasa, urmând participarea la numeroase festivaluri, concerte, înregistrari, turnee, succesul ei fiind absolut!


Luna aceasta,Yuja Wang se afla în turneu în Germania (München - Prinzregententheate, Konzerthaus Dortmund, Wiesbaden - Kurhaus, Rosengarten Mozartsaal - Mannheim, Kammermusiksaal Philharmonie - Berlin) si Elvetia (Cinema Teatro- Chiasso). De la jumatatea lunii mai va continua seria de concerte în Austria (Viena - Konzerthaus).
O autoprezentare a ultimului album "Transformation" - aici

16 comentarii:

  1. Imi era greu s-o urmaresc:). Face cat o orchestra!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai spus exact ce gandesc si eu!
      Un weekend minunat, Robert draga!

      Ștergere
  2. E deja a doua oara cind scriem amandoua despre subiecte avand numitor comun. :)
    Wee minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar? deci... telepatia functioneaza la noi doua! vin sa vad :)
      happy weekend!

      Ștergere
  3. In Amsterdam are concert pe 26 mai!
    Nu stiu daca am sa ma duc, dar daca tu ajungi la vre-un concert sa ne spui si noua!
    Zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minnie draga, din pacate, cand va concerta la noi - in München este cel mai aproape de Augsburg, noi vom fi plecati intr-un miniconcediu... deci am ratat sa o vad live. Imi pare tare rau!
      dar poate ajungi tu sa o vezi :) poate ne povestesti tu. Ce m-as bucura :)
      O seara fanína si tie!

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. este o minune! cumva insa, dupa ce ieri am vazut filmul "As it is in heaven" (pe care tu mi l-ai recomandat), parca mi-o imaginez in aceeasi postura cu muzicianul din rolul principal... si ma cuprinde asa o tristete...

      Ștergere
  5. Daca maine e ziua ei, am sa-i urez un "La multi ani!" Nu stiam nimic despre ea. Canta cu o maiestrie rara, ai dreptate. Superb!
    Multumesc pentru prezentare, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, maine e ziua ei de nastere. Cine stie daca se va putea bucura...Geniile astea in general nu sunt inconjurate de prieteni...
      O seara minunata, Elly draga!

      Ștergere
  6. O placere sa o asculti! E fantastica! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate...dansul degetelor...fantastic !
    Un weekend minunat, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  8. Un adevărat dans al degetelor, este excepțională! La mulți ani anticipat artistei și mulțumesc pentru informație, chiar nu știam. O duminică frumoasă îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place cand aflu noutati din astea pe plan mondial,chiar daca nu sunt o ascultatoare a muzicii clasice.Am citit si la Melly..Acum pot sa spun : am auzit de aceste personalitati.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am spus candva ca artistii au niste talente venite din strafundul fiintei ori dincolo de ei. ma refer la cei geniali. Ma uitam la domnisoara aceasta, Yuja Wang. Am urmarit cateva din postarile de pe youtube. Are o interpretare de exceptie, atat cat pot eu ca nespecialist sa remarc. Dar ii studiam fata si trairile in momentul in care canta. Ai impresia ca ea si muzica ei, au devenit una, au devenit un fluid, care se revarsa peste intregul auditoriu. Impresionant si emotionant. Multumesc Carmen ca mai scoti la iveala din talentele acestea, tinere. Nu avem timp sa cuprindem totul pe internet sau in viata. Invatatm unii de la altii. Sa ai o saptamana frumoasa ca weekendul s-a cam terminat! :)

    RăspundețiȘtergere