marți, 3 ianuarie 2012

Jurnal de vacanța - Crăciun la Sibiu (1)

Pentru ca a trebuit sa lucrez pâna în ultima zi, am pornit la drum joi la ora douăsprezece, direct de la serviciu. Primii 1000 kilometri i-am parcurs fara evenimente neplacute (exceptând un mic ambuteiaj la iesirea din Viena) si conform planului, am înnoptat la intrarea în Arad/Pensiunea Ella - rezervare facuta de prietena mea, Alina. Urmatoarea zi, dupa micul dejun, am pornit spre Sibiu.

În judetul Hunedoara, ne-am abatut de la ruta si am am facut o pauza de ceai si o felie de cozonac pufos, la Ninu (BORG). Apoi, cu forte proaspete, am pornit pe ultimii 120 kilometri... pentru care însa am avut nevoie de mai mult de trei ore, deoarece de la intrarea în Sebeș, politistii au interzis întregii coloane de mașini, depasirea vitezei melcului! Am reusit sa iesim din Sebeș dupa aproape doua ore! (apropo ;)) stiti cum se numește tineretul din Sebeș?!)
Am ajuns la Sibiu pe data de 23 decembrie, odata cu lasarea întunericului, am stat la povesti cu mama si fratele meu, venit si el din Spania, pentru petrecerea Craciun în familie.
În dimineata Ajunului am facut împreuna o plimbare prin centrul orașului si târgul de iarna, am trecut prin fata Facultatii de Mecanica, am intrat în magazinul Dumbrava, cofetaria Perla si depozitul de vinuri Dealu Mare si ne-am apropiat cât s-a putut de mult sa admiram Fagarașii plini de zapada.


Acasa, mama a pus masa, umplând-o cu tot felul de bunatati! Eu am împodobit bradul iar baietii s-au întrecut sa-si dovedeasca talentul de bucatari - Mircea preparând o pasta delicioasa de peste si Helmut curatând si prajind pastravi în faina si mirodenii. Bineînteles ca din meniu nu au lipsit sarmalele cu mamaliguta si smântâna, pregatite de mama, asa cum numai ea stie sa le faca - sa ti se topeasca în gura! Am urmarit programul de colinde la televizor dar ne-am bucurat si am deschis usa tuturor celor care au venit sa ne colinde personal. Am constatat cu parere de rau ca aceasta frumoasa traditie româneasca este continuata mai mult de tigani... I-am omenit pe toti cu bani si bucate, asa cum cere datina crestina, îndeosebi sotul meu fiind deosebit de încântat.
Seara târziu, am observat ca sub brad era plin cu pachetele colorate... Moș Craciun nu a uitat pe nimeni! :) Ne-am despachetat cadourile si în ochii fiecaruia s-a citit bucuria, Craciunul acesta l-am serbat împreuna!



A doua zi ningea domol si am hotarât sa iesim la o plimbare. Orasul vechi este fermecator în orice anotimp, dar învăluit în lumina argintie-strălucitoare parca este si mai deosebit! Am strabatut Bulevardul Balcescu pâna în Piata Mare, am traversat târgul de iarna apoi am urcat în Turnul Sfatului, de unde am admirat panorama orasului si am studiat mecanismul înca în perfecta functionare al celui de-al doliea ceas de turn din România (1494). Am patruns în Piata Mica, ne-am plimbat sub coloanele boltite, am baut un Campari în Casa Luxemburg si am trecut Podul Minciunilor - primul pod de fier turnat din Romania. Am intrat în Biserica parohiala romano-catolica "Sfânta treime"- o superba constructie în stil baroc, cu influențe clasiciste, ridicata între 1927-1933 si mi-am amintit de impresionantele concerte de orga la care obisnuiam sa asist pe vremea când eram liceanca. La iesire, în directia Colegiului Gh. Lazar ( am absolvit acest liceu), m-am bucurat sa redescopar statuia lui Gheorghe Lazăr - fondator al învățământului în limba națională din Țara Românească, pe care idilii orasului o muta de colo-colo!
Am baut o cafea La Turn, apoi strabatând strada Cetatii, ne-am îndreptat spre Teatru, de unde am luat un taxi. Ne-am oprit la cimitir, sa-i vizitam pe cei dragi, dusi de pe lumea aceasta...

14 comentarii:

  1. De cand ai fost la mine si pana acum am suferit transformari substantiale :))), asa ca te rog eu mult pune noul meu link :D sa stie lumea de transformarea Ninului :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Borg, alias Ninu
    sa înteleg ca ai renuntat la "Blogu'lu' Ninu"?
    Fie ca "Borg" sa-ti aduca deasemenea bucurie si prieteni adevarati!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult Carmen !
    :)))))))) Prietenii si...dusmanii sant aceiasi, doar se muta dintr-o parte in alta :)))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozave locuri...Poate ca am sa revin si eu in Sibiu intr-un an.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. trebuie sa vad si eu Sibiul...neaparat :)
    ce atmosfera calda,linistita de "ca la mama acasa" se desprinde din povestea dar si din imaginile pe care ni le-ai aratat :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb Sibiul, ca intotdeauna! Mi-e dor sa-l revad. Singurul lucru ce nu mi-a placut este acel monument inchinat eroilor, pus jos...in acel loc. Ma cam deprima, sau poate sunt eu prea obsedata de asemenea detalii. Ai prins si putina zapada, eu n-am avut noroc atunci cand l-am vizitat, insa a fost o zi frumoasa. Imi place mult poza pe camp! Iti mai urez odata un La multi ani!Hugs!

    RăspundețiȘtergere
  7. Borg,
    suntem pe urma ta ;) nu te scapam din blogroll!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vera,
    eu voi reveni în luna iunie 2012 ;) Liceul meu organizeaza revederea de... ah! nu spun câte zeci de ani! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Pandhora,
    daca ai nevoie de un ghid, ma ofer ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Xaara,
    asa este! Sibiul este minunat, în orice anotimp! Mi-am dorit zapada si am primit! tare fericita am fost!
    La multi ani si tie! Un an cu sanatate si multe împliniri îti doresc.

    O placa pentru comemorare... este minimul ce se mai poate face pentru cei care si-au pierdut viata la evenimentele din decembrie 1989... La Sibiu au murit 100 de oameni, iar 280 au fost răniţi. Nu avem voie sa uitam niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Rappa_ru'
    ai dreptate! Sibiul este foarte frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Frumoase Craciunurile petrecute in familie! Mai ales cand va strangeti de la distante asa de mari... Sunt cu atat mai pretioase amintirile. M-am bucurat sa va vad impreuna si sa-i revad pe tanti Pusa si pe Mircea. Va pupam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  13. Prima dată m-am uitat la fotografii şi apoi am citit. Mă întrebam ce caută statuia acolo, apoi am văzut... :)
    Orice întoarcere "acasă" face bine la suflet!

    RăspundețiȘtergere