luni, 9 ianuarie 2012

Sărbătorile de iarna s-au încheiat


Pentru că atât noi, cât și cei doi prieteni ai noștri, am fost plecați în perioada vacanței de Crăciun, am stabilit ca sâmbătă (7.01) să facem împreună o petrecere, un... Crăciunorevelion ;) și abia după aceea să adunăm decorațiunile specifice Adventului si Crăciunului.
Mie și soțului meu ne face o mare plăcere să pregătim mese festive și pentru cei interesați, voi dezvălui aici câteva secrete organizatorice ;)
În primul rând, începem prin a gândi meniul, astfel încât felurile de mâncare alese să se completeze armonios, să "pice bine". Apoi întocmim lista de cumpărături parcurgând fiecare rețetă, cumpărăm cele necesare și începem să gătim. Eu sunt doar "ajutor de bucătar", șeful este Helmut. Eu am voie sa curăț ceapa, sa fug în pivniță dupa cartofi, sa spăl zarzavatul și cratițele care nu intră în mașina de spălat vase. "Maestrul bucătar" respecta rețetele clasice, dar în mare parte improvizează artistic, așa cum doar un mare cunoscator gastronom o poate face.
Cum aranjăm masa?
Pentru că se spune "mâncăm și cu ochii", noi considerăm că la fel de important ca bucatele sa fie gustoase este și ca aspectul farfuriilor sa fie apetisant și aranjamentul mesei sa fie plăcut.
Având în vedere
caracterului festiv al mesei, am ales culori ce țin de atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă.

Am optat pentru o față de masă de catifea roșie-rubinie, completată cu un pătrat auriu de matase și am ales platourile roșii de sticlă, pentru marcarea locurilor. Am preferat din colectia de sfeșnice, unul cu înalțime redusă, o lumânare aurie si un inel de sfeșnic cu flori "Steaua Crăciunului". Am "împraștiat" pe mijlocul mesei câteva mini-globuri, mărgeluțe, conuri, crenguțe de brad și felii de portocală uscate.

Am optat pentru servețele de hârtie - pentru că sunt practice și se pot arunca dupa folosire și am ales unele cu imprimeu de sezon, care să se asorteze cu întregul aranjament de masă. Ca stil de împachetare, am optat pentru cel "batistă de buzunar", improvizând un șnur auriu (din acelea folosite la împachetat cadourile) în chip de inel.

Am așezat serviciul de porțelan alb, tacâmurile aurii , pahare de șampanie și vin roșu și... m-am arătat mulțumită cu aspectul mesei. Soțul meu s-a exprimat din bucatarie că are totul sub control, așa încât, din punctul nostru de vedere, petrecerea ar fi putut începe.

Punctuali, prietenii noștri au sosit la ora 16 - așa cum a fost stabilit și, pentru a descrie foarte pe scurt minunata atmosfera în care s-a deșfăsurat întâlnirea noastra, nu am să spun decât că musafirii au plecat la ora 2 noaptea, adică după zece ore! Am savurat mâncărurile delicioase, am râs, am povestit, am ascultat muzică bună, ba chiar băieții ne-au facut și serenadă, interpretând melodii celebre - la muzicuță și flaut. A fost o seară pe cinste!
Aperitiv:
Cocktail de creveți cu mandarine și sparanghel.
Carpaccio cu ridichi și Parmesan.

Felul întâi:
Supă de rosii cu smântână și frunze de busuioc.
Felul doi:
Rulad
ă din muschi de vită, cu varză roșie calită și cartofi natur.

Desert:
Crème brûlée cu fructe ( ananas, mango, kaki, afine si kiwi).
Înghe
țată asortata (ciocolata, caramel si vanilie).

Bauturi:
Șampanie, vin roșu și cafea.

39 de comentarii:

  1. cum ar fi putut fi altfel decat reusita petrecrea pe care ati organizat-o cand totul a fost elegant si de bun gust...si nu ma refer doar la aspect :)
    meritai cu prisosinta seranda si Helmut felicitari!
    are o pasiune care sigur ii face fericiti pe toti cei care trec pe la voi :)
    somn dulce precum desertul lui Helmut iti doresc cu tot dragul...te pupic :*

    p.s: nu am mancat niciodata fructe kaki..se gasesc si la noi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea Pandhora,
    nici tu nu dormi înca?! hmmm... eu trebuie sa fug, ca mai am 5 ore de dormit, la 7 trebuie sa fiu în birou :(
    Multumesc pentru aprecieri, pupici.
    Kaki - fructul se mai numeste Sharon, uite pagina de wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Kaki
    Precis ai mâncat, dar probabil ca-l numesti altfel...
    Noapte buna! somn usor :-*

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu tin mult la modul de prezentare a preparatelor culinare de zi cu zi, sau cu ocazii speciale ,
    dar tu draga mea esti fenomenala cu ingeniozitatea ta.
    Dumnezeu parca a stat numai de tine ,
    caci orice intreprinzi tu este de foarte buna calitate si cu mult bun gust.
    FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu tin mult la modul de prezentare bucatelor poate pentru ca eu cu atat raman, cu pozele, ca sunt la regim:). Foarte frumoasa prezentarea, mi-a mers la inima. Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Noa serbus şi STOP ! Revelionul ăl bătrân încă n-a venit. Mai sunt trei zile de aşteptare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravooo Carmen, dar si maestrului bucatar! Arata nemaipomenit! Aveti un suflet tare frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Desi sunt groaznic de racita, tot mi-ai facut pofta cu bunatatile voastre, ceea ce e mare lucru :-)

    Eu am descoperit Sharon-ul la München (culmea!) si m-am indragostit de el. Aici e plin de Sharon...ma rog, ei ii spun kaki :-P

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoasa ideea de a da o petrecere inainte de strangerea podoabelor. Cat despre masa ce sa mai spun? Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cele mai frumoase si gustoase mese le-am servit la voi acasa! Ceva ce cu siguranta nu vom uita niciodata! Sa va fie de bine! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. O masă minunată, Carmen, îți mulțumim că ne-ai invitat și pe noi !
    Articolul acesta poate fi un model pentru cei care nu se pricep la pregătirea unei mese festive. Felicitări !

    RăspundețiȘtergere
  11. ...Noroc că am avut un mic dejun destul de consistent... :)))
    A mea doamnă a umblat prin tot cartierul înaintea Sărbătorilor să găsească şerveţele, lumânări pentru masă şi alte ornamente, şi nouă ne place să facem acelaşi lucru, chiar dacă nu avem musafiri.
    Felicitări bucătarului!... :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce frumos! O seara nemaipomenita!
    Am vazut si colectia de lumanari si 'ornamente' pentru masa, superrr! Cand voi avea casa mea voi face si eu asa :))
    Mometan nu am invitati si nu trebuie sa studiez prea mult! Sper doar ca asta sa se schimbe in timp ...

    RăspundețiȘtergere
  13. frumos...respect sotului tau si tie,rasfatato :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Uauuuu...ce e acolooooo
    cred ca am muscat si eu din pozele alea...

    Pandhora,se gasesc kaki(eu am auzit si o explicatie comica de ce le zice asa...) si la noi in marile supermarketuri..am vazut eu.
    Eu am vazut si mancat prima oara in Austria.

    RăspundețiȘtergere
  15. Carmen, un aranjament de nota 10 si niste culori...minunatie! Simt mireasma pralinelor si a feliilor uscate de portocala, e superb la voi! Iar meniul, excelent si usor, felicitari, asa cum au spus si altii, esti o rasfatata si meriti asta. Si acum, sa ai un bun si frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Totul arata atat de bine,iar atmosfera din videoclip e superba.Chiar ati petrecut intre prieteni.
    Stau sa ma gandesc cand va deschideti un restaurant?:)Ai un bucatar sef d tareiscusit!

    RăspundețiȘtergere
  17. Chiar ca mananci cu ochii! Imi place aranjamentul pentru aceasta ocazie speciala impreuna cu prietenii. O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  18. Steliana,
    vai ce compliment, draga mea! multumesc mult! pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Robert,
    îti multumesc mult! cuvintele tale frumoase spun mult despre sufletul tau. Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  20. Abbilbal,
    Servus! :) nu am serbat niciodata un altfel de revelion. Stiam doar ca ortodocsii rusi serbeaza Craciunul cândva în ianuarie... despre un alt revelion nu am cunostinte. Dar omul cât traieste învata :) multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Aniela,
    :)) împreuna cu "maestrul", suntem o echipa excelenta! multumim

    RăspundețiȘtergere
  22. Ioana,
    însanatosire grabnica!
    de obicei, o raceala trece cu medicamente în sase zile si fara, întro saptamâna :) Este o gluma, bineînteles. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. Minoki,
    multumesc mult! pacat ca locuim atât de departe, ca v-as fi invitat cu drag, pe multi dintre voi, de pe blog - dragi mie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Alina,
    multumim! Helmut tare s-a bucurat când i-am transmis mesajul tau! pupici

    RăspundețiȘtergere
  25. Zina,
    multumesc pentru ca-mi sunteti alaturi! si eu, la fel ca si tine - apropo de articolul pe care l-ai publicat azi "de ce blog?" - tare m-as bucura sa fie de ajutor cuiva, ceea ce am scris aici :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Max,
    ce frumos! ai o sotie deosebita!

    Multumesc, voi transmite sotului meu.

    RăspundețiȘtergere
  27. Alicee,
    multumesc mult!
    Vine un timp pentru toate! Sper din suflet sa-ti împlinesti toate visele!

    RăspundețiȘtergere
  28. LePetitPrince,
    :)) ai dreptate! ;) si de acum gata cu mâncarurile sofisticate!

    RăspundețiȘtergere
  29. rokssana,
    ei, hai ca si tu ai noroc cu Andy! pupici

    RăspundețiȘtergere
  30. Scorpio72,
    :)) a manânca virtual face bine la silueta!

    RăspundețiȘtergere
  31. Mirela,
    multumim! stiu ca tu ai vazut totul prin ochi de artista. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Daurel,
    :) mâine este "Miercurea fara cuvinte"! contez pe participarea ta ;)

    RăspundețiȘtergere
  33. Nima,
    :) as putea spune "totul este relativ" dar... pentru mine a fost într-adevar o seara minunata! multumesc >:D<

    RăspundețiȘtergere
  34. Angi,
    sa sti ca mai în gluma, au mai propus aceasta (deschiderea unui restaurant), prieteni de ai nostri, anul trecut :))

    RăspundețiȘtergere
  35. Xaara,
    multumesc mult! si tie o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere