vineri, 14 octombrie 2011

"Fluctuat nec mergitur" (Paris 2)

(continuare la "Întâilnite de gradul 4")

Pe masura ce înserarea se instaleaza, farmecul Parisului creste si spectacolul luminilor devine cu adevarat magic. Aflându-ne pe rue des Archives, atentia ne-a fost atrasa de frumoasele arcade luminate, din curtea interioara a Centrului Cultural Lutheran. Aici tocmai se desfasura o expozitie mai deosebita - de "sculpturi mobile" apartinând artistului Thomas Ostoya. Neobisnuit, aici era permisa atingerea exponatelor, majoritatea executate din lemn nobil. Printr-un impuls manual, piesele îsi schimbau forma, prelungindu-se sau rotinduse în spatiu. Luminile în diverse culori învaluiau cald si completau parca obiectele de arta. Filozofia artistului: "Toucher les sculptures, toucher la matière, modifier les formes". O experienta deosebita!
Din statia de metrou am iesit pe unul din cele mai frumoase bulevarde, cel al Operei, de unde troneaza impozant Palais Garnier - construit în stil baroc. Trecând pe lânga impresionantul monument, nu poti sa nu-ti amintesti despre romanul "Fantoma operei" si povestea de dragoste nascuta în catacombele acestui edificiu.
Restaurantul operei îsi întâmpina oasepetii cu mult onor pe covor rosu. Rolul de star l-am jucat spontan si noi, doar pentru câteva fotografii amuzante, apoi ne-am continuat drumul spre cel mai cunoscut centru comercial din lume - les Galeries Lafayette. Acest "templu" gazduieste standurile celor mai renumite branduri din lume si este locul în care se prezinta ultimele colectii ale caselor cu traditie: Chanel, Dior, Daniel Hechter, Pierre Cardin, Cacharel, Yves Saint Laurent, Ralph Lauren, Jean Colonna, Jean Paul Gaultier, Jeffrey Monteiro, Lacoste, Malandrin, Dolce&Gabbana, Escada, CalvinKlein, dar si ale unora cu nume mai putin cunoscut. Moda vestimentara, lenjerie de corp, cosmetice, încaltaminte, jucarii... pe cinci etaje si 70000 m² suprafata dedicata vânzarilor, aici fiecare gaseste tot ce îsi doreste! Impresionanta cladirea este construita în stil "art nouveau" si reprezinta cea mai veche casa comerciala din Paris. Cupola în stil bizantin, are 10 segmente prinse în armatura metalica împodobita cu sculpturi si motive florale, închise de vitralii pictate. Balcoanele cu balustrade stralucitoare, dau impresia ca te gasesti întro somptuoasa sala de opera. Totul este facut sa încânte ochiul. O "armata" de 35000 de angajati, se straduieste zâmbind sa citeasca dorintele din ochii fiecarui cumparator, 100000 clienti pe zi si 25 milioane de vizitatori pe an! Ne-am desprins cu greu din acest minunat loc, doar pentru ca era ora închiderii. (va urma)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* )"Fluctuat nec mergitur" este o locuțiune latină semnificând "Este bătut de valuri, dar nu se scufundă" sau, o altă traducere în limba română "Plutește, dar nu se scufundă". Servește drept deviză a orașului Paris, capitala Franței (wikipedia)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS: celor ce au aratat interes pentru postarea Paris1, cu drag câte un ping :) Alicee, Alina, Anastasia, LePetitPrince, Lunabeteluna, Ganguritu, Max Peter, Daurel, Aniela, Ema, Angihita, Wind, Sara, Iulisa, SoriN, Rokssana, Mirela, Dan, Pandhora, Vera, Zina, Sophie, Lukluk, Robert.

10 comentarii:

  1. arta si shopping...nici ca se poate combinatie mai buna :)
    cladirea Lafayette este impresionanta...
    cred ca v-ati desprin greu de acolo...sper ca ti-ai cumparat cateva chestii dragute dragute :)

    o noapte faina iti doresc si un w-end fara ploaie :)

    multumesc pentru ping :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, Opera Garnier, cutie de lux capitonata cu plus rosu si aur, cu plafonul pictat de Matisse... M-ai facut sa-mi fie si mai dor de orasul luminilor !
    P.S. Multumesc pentru pinguri, ai si tu unul proaspat pe zinnaida.ro !

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare rau ca la Galeria Laffayete nu am ajuns. Dar as vrea, in special de Craciun :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Pandhora,
    nu am venit la Paris cu gândul de a cumpara ceva, dar... cine se poate abtine sa nu o faca?! :))
    Fiecare si-a cumparat un accesoriu de îmbracaminte (fusta, pulover, bluza) Mi-am cumparat o bluza de matase - exceptionala!
    Te pup. Sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Zina,
    de data aceasta nu am mai putut intra, la ora când am trecut pe acolo, începusera deja spectacolele. Sala este fantastica, ai dreptate. În doua vorbe ai descris-o exceptional, îmi place.
    Multumesc, weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  6. Gânguritu,
    da :) Si cândva, când vei ajunge sa-l vezi cu proprii tai ochi, vei sti exact ce vrei sa vizitezi, si-ti vei aminti zâmbind tot ceea ce ai citit sau vazut pe net.
    Un weekend fain! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Alicee,
    de Craciun?! cred ca nu ai loc sa te învârti, dar în galerii, este cu siguranta o feerie de culori si lumini.
    Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  8. Deschizând pagina, privirea mi-a fost atrasă de imaginea clipului, de prima fotografie. Fiind puţin blurată şi necitind titlul, am avut impresia că sunteţi în faţa clădirii Cercului Militar Naţional din Bucureşti (chiar seamănă!...). Dar m-am apucat să citesc.
    Parisul are multe minunăţi de arătat. Eu cred că în primul rând m-aş duce glonţ pe Rue Douot, unde sunt o mulţime de magazine din cele care-mi plac mie... :))
    Îţi mulţumesc frumos pentru ping!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai Bucurestiul este "micul Paris" asa ca nu-i de mirare ;)
    Aaaa! Mi se întâmpla si mie deseori - nu ti-a mers o clapa la tastatura, deci este vorba despre Rue Drouot. M-am uitat repede în wikipedia si am descoperit ca este ceea ce dealtfel am presupus: cel mai renumit loc cu magazine de artă şi filatelie :))

    RăspundețiȘtergere