vineri, 8 martie 2019

8 MARTIE

La multi ani tuturor strabunicelor, bunicelor, mamicilor si fetelor, La multi ani tuturor femeilor!
Vreme de secole, femeile au fost considerate inferioare bărbaţilor. Pâna în anul 1908, femeilor le-a fost interzis sa aiba pareri politice si nu le-a fost permis sa participe la întruniri sau sedinte publice. Spre exemplu, abia în anul 1919, femeile din Germania au dobândit dreptul de vot!
În perioada interbelica, femeile din Europa s-au emancipat mult, s-au impus si au fost acceptate chiar si purtând pantaloni sau parul tuns, li s-a permis sa faca sport alaturi de sot sau sa se plimbe cu bicicleta. Cu toate acestea, în România, dreptul la vot pentru femei a fost câştiga abia prin Constituţia din 1938.
În anul 1923, în Germania a fost promovata prima femeie în meseria de politist, însa abia în mai 1949 a fost stipulat în constitutie ca lege de baza "Egalitate în drepturi între femei si barbati". La început doar formal si abia din anul 1958, legea a început sa fie aplicata cu adevarat.
În anul 1958 li s-a permis femeillor sa se prezente la examenul pentru carnet de conducere fara sa mai trebuiasca sa prezinte adeverinta cum ca sotul este de acord. Un alt pas înainte, a fost obtinut în anul 1961 când le-a fost permis femeilor sa-si deschida propriul cont bancar (fara sa fie nevoie de acordul sotului).
Odată cu instaurarea comunismului în România, implicarea femeilor într-o formă de activitate salariată a fost masiv încurajata. Cu toate acestea, femeile nu s-au bucurat de cadrul legislativ care să le permită o evoluție ierarhică, iar sansa de a obtine o funcție de conducere a fost direct legata de aparteneta la partidul de guvernamânt.
În Germania, abia din iulie 1977 s-a permis femeilor sa-si ia serviciu fără acordul soțului. Anterior, se cerea ca femeile sa prezinte o adeverinta din partea sotului cum ca acestea nu neglijeaza îndatoririle în căsătorie și în familie.
Cu toate ca înca din anul 1980 exista legea "acelasi salariu pentru aceeasi munca" exista înca si astazi o diferenta de 12-25% între salariile femeilor si ale barbatilor cu aceeasi functie si care executa aceeasi munca!
În prezent traiesc pe Pamânt 3,85 miliarde femei si 3,78 miliarde barbati. Nu exista niciun motiv pentru care sa nu convietuim în respect deplin!
Pentru aceasta zi speciala, am ales o melodie dedicata femeilor din întreaga lume "The Most Beautiful Girl In The World" în interpretarea lui Prince. La multi ani, frumoase Doamne!

ca în fiecare vineri  Friendship Friday  Create With Joy 

13 comentarii:


  1. My compliments for your blog and pictures included,I invite you in my photoblog "IMAGES AND PERSPECTIVES" and "video blog".

    CLICK IMAGES AND PERSPECTIVES

    CLICK VIDEO BLOG

    Greetings from Italy

    RăspundețiȘtergere
  2. La mulţi ani, Carmen! Să fii iubită şi preţuită mereu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Potecuta, si din partea mea sanatate, iubire, pace, respect si intelegere! Pupici

      Ștergere
  3. La multi ani, Carmen!...si mamei!...si fetelor tale!
    Sa-ti daruiasca viata sanatate, mult bine si frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Gina, minunata melodie! Calum Scott - No Matter What - o ascult pentru prima data. Si videoclipul este superb <3
      Multumesc pentru urari, iti doresc deasemenea sanatate, mult bine si frumos! pupici si îmbratisari <3

      Ștergere
  4. La multi ani, Carmen! La multi ani si femeilor din viata ta! Sa fiti iubite si sanatoase! Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Florina, superba piesa aleasa Michael Jackson - You Rock My World. Mi-a placut intotdeauna muzica interpretata si compusa de Michael... si uite ca au trecut zece ani de cat a trecut in nefiinta... Muzica lui ne incanta inimile...
      Numai ganduri bune draga mea, sananate si iubire, in fiecare zi din plin! pupici :-*

      Ștergere
  5. Toata afectiunea si aprecierea, multa sanatate si imbratisari cu mult drag! Va sarut si sa fie primavara insorita, mereu!💝

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai revenit Alexa draga! numai ganduri bune si urari de sanatate si iubire si din partea mea, cu drag <3

      Ștergere
  6. Foarte interesante informații. Chiar nu știam despre multe dintre acestea. La situația de acum s-a ajuns greu, în timp, cu multe sacrificii.
    Numai bine și multă fericire tuturor femeilor! :-)

    RăspundețiȘtergere