duminică, 2 septembrie 2012

Expozitie de arta contemporana

O plimbare prin orașul belgian Gent ofera nu doar cunoasterea istoriei orasului si a povestilor bisericilor, muzeelor, cladirilor cu acoperis în trepte, turnurilor cu sau fara ceas, stradutelor înguste, berii si ciocolatei, ci conduce si spre arta moderna, expusa în locuri deosebit de surprinzatoare!
"TRACK este o expoziție captivanta, inspiratoare, fascinanta, care nu lasa pe nimeni nepasator. Este nevoie doar de ambiție si perseverență, chef de drumetii, un pic de conditie sportiva si eventual o bicicleta." spune afisul ce face cunoscut faptul ca din 12 mai si pâna în 16 septembrie 2012, 40 artiști internaționali sunt invitati spre a-si expune operele în parcuri și mânăstiri, pe ziduri și turnuri, pe malul apei sau în palate abandonate. Este un "festival de arta ce invita la conversatie".


"Search And Destroy" - se numeste lucrarea expusa în spatele Halei Macelarilor, pe malul râului Leie, de catre Mekhitar Garabedian, un artist belgian nascut în Siria (1977, Alep). Am descoperit expozitia întâmplator, admirând privelistea oferita de terasa restaurantului de pe chei. Realizarea m-a impresionat însa nu am înteles ce reprezinta. De aceea, ajunsa acasa, m-am informat si am aflat ca lucrarea, constând în litere ce amintesc de reclamele comerciale din neon, este o trimitere la titlul unui grup punk-rock "The Stooges"(Search and destroy). Iggy Pop - compozitorul melodiei si liderul formatiei The Stooges, a spus ca titlul i-a fost inspirat citind în revista TIME un articol despre razboiul din Vietnam. Conform VH1 (televiziunea americana prin cablu cu sediul în New York City), titlul ocupa locul 49 pe lista "Cele mai bune melodii hard-rock ale tuturor timpurilor". Melodia face parte din coloana sonora a unor filme si seriale - Almost Famous, The Life Aquatic with Steve Zissou, Haggard-The Movie, (ep.6) Dexter, Lost, The Wire; artistul Henry Rollins si-a tatuat acest text pe spate!
Nu sunt adepta a acestui gen muzical, dar textul melodiei este impresionant:
I'm a street walking cheetah, with a heart full of napalm
I'm a runaway son of the nuclear A-bomb, I am a world's forgotten boy
The one who searches and destroys, Honey gotta help me please
Somebody gotta save my soul, Baby detonates for me
Look out honey, 'cause I'm using technology !
Ain't got time to make no apology, Soul radiation in the dead of night
Love in the middle of a fire fight, Honey gotta strike me blind
Somebody gotta save my soul, Baby penetrates my mind
And I'm the world's forgotten boy, The one who's searchin', searchin' to destroy
And honey I'm the world's forgotten boy
The one who's searchin', searchin' to destroy
Forgotten boy, forgotten boy, Forgotten boy said, hey forgotten boy

Iata ce "lucrare de cercetare" poate provoca o simpla fotografie de concediu! :))

3 comentarii:

  1. Interesant textul lui Iggy si deosebite sunt cuvintele cu care iti exprimi faptul ca te-a impresionat o lucrare dintr-un mic oras belgian.

    Sugestiva mi se pare fotografia ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. si iata,din nou ce putere are cuvantul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant. Intr-o vreme m-a preocupat putin creatia lui Iggy Pop.

    RăspundețiȘtergere