sâmbătă, 12 mai 2012

Ador ghimbirul

Acum mai bine de zece ani am descoperit într-un supermarket, rizomul de ghimbir (latina: zingiber, engleza: ginger, germana: Ingwer, franceza: ghimbir, italiana: zenzero) si îmi aduc bine aminte ca ceea ce mi-a atras atentia, a fost forma lui ciudată, contorsionată si noduroasă... Cu siguranta consumasem si înainte ghimbir, fara sa fi stiut cum arata (ghimbirul fiind componenta de baza în pulberea de curry, iar în bucatariile orientale, o planta de nelipsit), dar de când sunt constienta de existenta lui, ghimbirul are un loc de onoare în bucataria si în meniurile mele.
Cu mirosul lui aromatic, gustul iute, usor arzator, cu savoare de lamâie piperata, ghimbirul este cel mai versatil condiment si poate fi folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale de mâncare, pâna la deserturi si bauturi.
Cel mai simplu mod de a comnsuma ghimbirul este taiat felii subtiri si preparat ca infuzie îndulcita cu miere. Tot feliute subtiri de ghimbir, prajite alaturi de ceapa sau usturoi, dau sosurilor pentru carne si legume, o aroma speciala. Ghimbirul ras pe razatoare, confera supelor iz tipic-asiatic si presarat pestre fructele parfumate, sporeste acestora intensiatea aromei (la capsuni, spre exemplu). În loc de bomboane, consum deseori bucati de ghimbir glasat, lichiorul meu preferat (dupa Limocello si Peppermint white) este cel de ghimbir si cea mai recenta delicatesa descoperita de mine, este dulceata de ghimbir.


Dupa ce am constatat ca îmi place foarte mult gustul de ghimbir, m-am interesat ce calitati nutriţionale are si conform USDA, 100 grame ghimbir contin: 80 calorii, 0,75 grăsimi, 17.8 carbohidrati, 2,0 fibre, 1,8 proteine​​ si 0 colesterol. Ghimbirul este bogat în vitamina C, B3, B6, A si contine magneziu, fier, calciu, potasiu, sodiu, fosfor si zinc. Câteva informatii cu privire la utilizarile medicale, puteti citi aici.
PS:
mi-am propus sa scriu aceasta postare înca de saptamâna trecuta - când cumparasem dulceata de Ingwer, dar imboldul l-am primit astazi de la Red Sky, pe blogul careia am citit o povestioara simpatica în legatura cu ghimbirul :)

21 de comentarii:

  1. Foarte interesant! La noi cam greu se gaseste, desi am auzit tot mai multa lume care incepe sa-l foloseasca la gatit. Eu am baut un ceai deosebit din amestec de ghimbir (nu am mai gasit de atunci) si folosesc ghimbir macinat alaturi de scortisoara la biscuitii de Craciun; primesc astfel un gust deosebit, de sarbatoare. La dulceata si lichior insa nu m-as fi gandit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) îti amintesti ca am cumparat împreuna o punga de ghimbir glasat - tocmai pentru ca tu sa o testezi? si... am uitat sa o deschidem :( am gasit-o dupa ce ai plecat...

      Precis ti-am dat sa gusti din lichiorul meu :)) oare nu?!
      Daaaaa, ghimbirul la check si biscuiti este delicios! Ceaiul deasemenea si în plus, stimulează aparatul psihomotor! ce mai?! am spus ADOR GHIMBIRUL! :))

      Ștergere
    2. Carmen draga, tare ne-ati mai rasfatat cand am fost la voi. Acum ca zici, parca-mi amintesc de ghimbirul glasat, pentru ca mi se parea de-atunci ceva ciudat pentru a fi testat. Nu-i nimic, ramane pe alta-data!

      Ștergere
  2. Chiar azi am baut limonada cu ghimbir !
    Am ras ( pe razatoarea cu gauri mari ) un bulb de ghimbir curatat, am stors 3 lamai si am adaugat miere ( dupa gust ). Am amestecat bine apoi am strecurat totul intr-o carafa cu apa in care am pus o mana de menta verde, doua trei feliute de coaja de lamaie si gheata.

    Buuuuuun !
    Multumesc de informatii . Le salvez si le aplic :D

    Nici mie nu-mi lipseste ghimbirul din bucatarie .
    Cu drag !>:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. wow, ce reteta! trebuie neaparat sa o pregatesc si eu, contine exact plantele pe care eu le iubesc: lamânie, menta si ghimbir! SUPEEEEER! multumesc! :)

      Ștergere
  3. Azi mi-am cumpărat un gel de duș cu ghimbir și santal, energizant oriental îi spune, e divin. Îmi place foarte mult și mirosul, dar și gustul ghimbirului.Mulțumim pentru recomandări și rețete. Weekend minunat îți doresc! Îmbrățișări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este perfect adevarat Mirela, bogatia în uleiuri eterice a rizomului aromatic, face ghimbirul de nelipsit în industria cosmetica si a parfumurilor.
      Sa ai o duminica minunata!

      Ștergere
  4. Nu l-am incercat, poate pentru ca nici n-am stiut cum sa o fac. Mi-ai facut pofta sa il incerc. Oricum, tu poti sa scrii despre orice si mie imi vine sa fac tot ce scrii tu. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu-mi place gustul ghimbiriului...nu stiu...mi se pare strident...
    dar parca as incerca dulceata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este adevarat ca trebuie sa-ti placa genul acesta de plante/fructe puternic aromatizate - eu manânc spre exemplu, lamâia fara zahar, cu coaja cu tot :)) ma strâmb un pic, dar îmi place teribil!

      Ștergere
  6. Stiu ca e foarte bun pentru problemele de stomac ghimbirul. Am incercat limonada cu ghimbir, dar mi s-a parut foarte... strident gustul. Am auzit ca berea de ghimbir (faimoasa ginger ale) ar fi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) "are efecte miraculoase în răceală, acționează asupra plămânilor, stomacului și splinei; ceaiul are efecte remarcabile în tratarea edemelor, vomei sau tusei, este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, ajuta la eliminare de mucozități și congestii respiratorii.Indigestia poate fi tratată dacă mâncați căteva bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Este calmant pentru durerile abdominale, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeași parte a plantei vă poate scăpa de un sughiț rebel, greață sau vomă, ori chiar de o toxiinfecție alimentară. Trateaza reumatismul, bronșita și astmul bronșic, cataracta, este indicat contra durerilor de cap de natură nevralgică și spastică" - Wikipedia :)

      Ștergere
  7. eu am ramas cu ochii pe sticla aceea...
    oare o fi un duh in ea?

    Duminica placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) cea mare, este sticla originala de lichior de ghimbir - preparat natural, cu traditie de sute de ani, la Manastirea Woltigeröde (am scris la vremea când am cumparat-o, aici)
      cea mica... e sticla unui serviciu de lichior, dintr-o sticla foarte fina - primita cadou de la o prietena italianca ;) din pacate, fara duh... Ceva dorinte as avea si eu de comandat... dar unde-i duhul?!

      Ștergere
  8. Eu nu am mancat niciodata ghimbir, sau poate ca am mancat, insa nu am stiut ca este si ghimbir adaugat, insa mi-ati starnit curiozitatea si am sa caut si eu si am sa incerc sa-l folosesc in preparatele mele, deoarece mie imi place mancarea putin mai picanta si condimentata.
    Va multumesc mult pentru aceste informatii atat de utile. O duminica minunata va doresc, doamna Carmen, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. probeaza cu grija, vezi... parerile sunt împartite :))

      o seara minunata!

      Ștergere
  9. foarte interesante informatiile prezentate. spunea cineva si de ciocolata cu ghimbir, pe care as fi tare curioasa s-o incerc.ma bate gandul sa caut o radacina din asta si sa incerc diferite combinatii, macar sa-mi formez o parere, ne imprietenim sau nu? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) daca ai facut odata un experiment prost, s-ar putea ca informatia gustativa sa nu mai poata fi stearsa... Dar, cine stie?! eu ador ghimbirul! :))

      Ștergere
  10. Ah, si eu sunt fan ghimbir :) Cel mai mult imi place sub forma de ceai/infuzie sau limonada, dar si pentru mancaruri e perfect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) ma bucur mult, zau ca începusem sa cred ca numai eu am "gusturi ciudate" ;)))

      Ștergere