duminică, 3 aprilie 2011

Flori de Pasti - Parfum de sarbatoare

Aceasta este povestea mea înscrisa la rubrica saptamânala intitulata "Poveste parfumata între blogeri"

Dupa ce doua zile a trebaluit, reusind sa faca-ntreaga casa sa straluceasca de curatenie, Duminica o rasplati cu o zi superba. Soarele coplesea cu mângâieri blânde întreaga curte si balansoarul de sub liliacul îmbobocit, parca îi facea cu ochiul, invitând-o sa se cufunde pe salteaua-i moale. Se lungi si privi zâmbind cerul. Iepurasi albi, cu urechile ciulite, topaiau pe imensitatea albastra.
Mai era o saptamâna pâna la Duminica Floriilor si natura-ntreaga se pregatea pentru Sfintele Sarbatori. Privi cu drag gradinita cu flori. Magnolia tocmai îsi desfacea suav florile si parfumul delicat razbatea pâna la ea.
- Stiai ca Magnolia este una din cele mai vechi specii de plante?! Primele tipuri de magnolii au existat acum 100 de milioane de ani si prin urmare, sunt stramosii tuturor plantelor cu flori, spuse plin de importanta, butucul de trandafir.
Îl privi surprinsa, dar plina de admiratie si i se paru ca noile vlastare tocmai se înrosesc de emotie, asa ca îl încuraja:
- Nu mi-ai vorbit pâna acum niciodata... te rog, mai povesteste-mi...
- Poate nu ai avut înca niciodata timp sa ma asculti... si în ton se simti o usoara nota de repros. Imediat însa vocea îi redeveni catifelata, ca florile lui în miez de vara:
- Priveste Narcisele... O legenda greceasca spune ca frumosul Narcis, tânarul înzestrat de zei cu o frumusete extraordinara si tinerete eterna, le-a încalcat porunca si si-a oglindit chipul într-un lac de munte. Tulburat peste masura de propria-i frumusete, Narcis a ramas neclintit, contemplându-si neîncetat imaginea reflectata. Zeii l-au transformat în aceasta minunata floare, care înfloreste totdeauna în prag de primavara. Daca privesti atenta centrul florii, ai sa observi lacrimile lui Narcis...
În acel moment, un fluture galben-pal, trecu în zbor peste rondoul cu flori. Aripile-i diafane poposira pe cea mai roz zambila. "Din multitudinea de nuante, mov, alb, galben, albastru, purpuriu... oare de ce a ales tocmai roz?!" Parca ghicindu-i gândurile, înteleptul butuc de trandafir soptii:
- Semnificatiile atribuite zambilei sunt variate, în functie de colorit: zambila rosie este simbolul durerii, în timp ce floarea în albastru, denota continuitatea sentimentelor. Zambila alba reprezinta dragalasenia, cea roz este simbolul jocului si al aventurii, zambila violet al mândriei si cea galbena reprezinta sinceritatea, veselia, prietenia...
- Deci fluturasul a cautat doar un pic de aventura, ca si cel din trista poveste a Fetei din vis... dar butucul de trandafir nu o auzi si continua:
- Zambila este denumita si "giuvaerul orientului", fiind foarte apreciata pentru parfumul ei deosebit. La fel ca si Freziile. Stiai ca denumirea lor provine de la medicul german, Friedrich Theodore Freese -botanistul amator care a adus primii bulbi din Africa, în Europa? Freziile sunt simbolul inocentei. Priveste cât sunt de gratioase!
Printre gene, vazu un caleidoscop de culori pale , totul se-nvârtii... doar parfumul suav, mângâietor mai persista... Era din nou fetita... o vazu pe bunica, hainele ei miroseau a frezii si viorele. O auzi spotindu-i la ureche:
- Este timpul sa mergem la Slujba Învierii, pentru a lua lumina.
Apoi, emotia sarbatorilor o cuprinse... Simti din nou, totul: mirosul de tamâie, gustul de anafura si vin, vazu coloanele credinciosilor cu lumânari în mâna, fetele lor zâmbitoare. Acasa, direct în hol, la intrare, o astepta pachetul de la Iepuras: cea mai frumoasa pereche de pantofi rosii de lac!
Din cosulet, avu voie, ca întotdeauna, sa aleaga prima oul si sa ciocneasca cu bunicul:
- Hristos a inviat!
- Adevarat a înviat!
Bunica aducea pe masa-de cu seara aranjata, felii de drob, telemea proaspata, masline, ridichi, salata de vinete, salata de boeuf si câte si mai câte bunatati. Mirosul de miel, enibahar, tarhon, patrunjel si marar, venea din ce în ce mai puternic de sub capacul oalei în care fiebea borsul pentru masa de prânz. Si în casa domnea bucuria si pacea si dragostea...
Contrastând cu aceasta olfactie, un miros puternic de cafea, o facu sa-si încreteasca nasul. Printre gene, îsi vazu sotul cu tava cu cesti aburinde în mâna.
- Ai atipit... este "coffee time"!
******************************************************************************
Pentru ca totul a pornit initial de la parfumuri, va recomand pentru primava aceasta:
"Nightwish" un parfum suav, delicat cu note calde de musetel combinate cu note puternic aromate de magnolie. "Nightwish" este un parfum potrivit pentru a fi folosit înainte de culcare pentru o odihna placuta. O aroma romantica si delicata...
"
Magie Noire" - creat de casa de design Lancome, un parfum feminin ce contine un amestec de coacaze negre, zambile, capsuni, miere, tuberoze, narcise, patchouli, lacramioare si vetiver. Este recomandat unei tinute de zi.
"Eternety Love" seductia florilor de nufar, magnolie, lacramioare, bujor, lemn de ssandel, iasomie si trandafiri, extrasa de casa Calvin Klein, ofera vraja primaverii în sticluta roz.

28 de comentarii:

  1. Carmen esti de-a dreptul draguta. :) Am vazut trimiterea la "fluturasul" meu. Mi-a placut povestirea ta cu florile primaverii vare aduc arome suave in preajma sarbatorii de Paste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Carmen, ești singura care respectă tema întocmai! Te felicit! Îmi place cum scriu toate prietenele nostre, dar trebuie să recunosc că seriozitatea nemțească și lucrul bine făcut își spun cuvântul. Dovadă, disciplina ta. :P
    Și acum, să-ți laud harul!E minunat scrisă, foarte documentată și plină de farmec! O voi lista și o voi păstra într-un album cu povești și imagini. Merită! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Carmen,
    Mi-am scăldat privirea în roua florilor tale, iar la plecare, am luat un ou colorat, aveam voie?

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent!!! La prima oră de lectură o voi citi micuţilor mei. E minunat scrisă, bine documentată!!! Am aflat şi câteva lucruri noi... "lacrimile lui Narcis" m-au încântat.
    FELICITĂRI!!!

    Şi acum ce mă doare:
    Comunicaţi-mi, vă rog, şi mie tema săptămânii mai din timp, ca să nu mai lucrez în câteva minute... Am stat o zi întreagă lucrând la altă postare (exagerez, evident!), iar pe cea la care m-aţi antrenat doar 15 min (şi fără să ştiu exact tema ... aşa că voi lua de pe la voi câte un ou roşu şi un iepuraş...)

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabriela,
    :) îti multumesc. Esti draguta, asa cum te cunosc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ionut,
    ;) multumesc! O seara de duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mirela,
    draga mea, îti multumesc :) ai observat deci si recomandarile de parfumuri? ma bucur daca ti-a placut povestea mea, te pup si-ti doresc o seara parfumata si linistita.

    RăspundețiȘtergere
  8. minunata impletire...culori..aroma si parfum...in plus primavara si bucuria Sarbatorii Sfinte...
    ma gandeam acum ca ouale vopsite par un altfel de flori...

    RăspundețiȘtergere
  9. Gina,
    ouale sunt... vechi de-un an! atentie deci ;) doar de privit! Nu mai e mult si... încondeiem si pentru Pastele de anul acesta.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Danielle,
    ce ma bucur ca va fi citita! sper sa le placa si micutilor :)
    Cât despre tema... si eu i-am scris Mirelei ieri seara, pentru ca nici eu nu stiam ce tema este propusa saptamâna aceasta. Pe viitor vom fi mai atente, promit!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pandhora,
    multumesc, înseamna ca m-am referit exact la tema propusa pentru saptamâna aceasta :)
    Frumoasa remarca ta: ouale vopsite - un altfel de flori... Adorabila!

    RăspundețiȘtergere
  12. Desi mai sunt cateva saptamani pana la Pasti vad ca lumea a intrat deja in atmosfera sarbatorilor. Foarte frumos articolul si desi aici vad ca se intoarce iarna iar la cat e de frig macar ma mai incalzesc cu cate o postare frumoasa si calda.

    RăspundețiȘtergere
  13. Minoki,
    ce spui?! frig?! la noi ieri si azi au fost 25°C! Am avut un weekend de vis!
    Pentru sarbatori :) trebuie sa ne pregatim mai întâi spiritual, nu?
    Pupici si o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Minunata povestea ta parfumata.
    Am citit-o cu multa placere si am aflat legendele florilor de Pasti, atat de frumoase si cu miros ametitor.
    Felicitari!
    Si pozele sunt frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Gabi,
    multumesc :) ma bucur ca povestile noastre "parfumate" de duminica ne înfrumuseteaza viata si ne apropie mai mult unele de altele.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am ascultat, am mirosit florile, am admirat peisajul, am ciocnit si oua, ziua mea e mai luminata! Multumim Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  17. Lumi,
    ma bucura cuvintele tale, îti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. You are a beautiful story teller. Google translation does not give me the exact essence of Romanian language but it is still inspiring.

    You have a nice garden and love all the pictures.
    Cruise Picture

    RăspundețiȘtergere
  19. si eu credeam ca mai e mult pana la paste :) ma fascineaza magnoliile

    RăspundețiȘtergere
  20. tare frumos ... se pare ca te-a cuprins şi pe tine mirajul primăverii

    RăspundețiȘtergere
  21. Da Carmen, e frig, si la noi e frig. Primavara asta bezmetica umbla de colo colo, nu se hotaraste odata sa ramana intr-un loc. Extraordinar de frumoasa povestea ta, cu ilustratii pe masura. O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  22. Frumoasa povestea cu flori parfumate :) Am retinut recomandarile tale de parfum, mai ales CK :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Sailor,
    it's nice that you've found a way to read my stories and I'm so glad that you like them.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sophie,
    Duminica Floriilor (17 aprilie) este peste doua saptamâni. Curatenia este aproape gata. Noi- aici- obisnuim ca cel târziu weekendul viitor, sa decoram casa si curtea cu oua de plastic si portelan si iepurasi; pe 21 este Joia Verde, vinerea vopsim oua... Nu mai e mult pâna de Pasti. Anul acesta, Pastele ortodox se sarbatoreste în acelasi timp cu cel catolic si evanghelic - asa ceva se întâmpla mai rar!

    RăspundețiȘtergere
  25. Fly,
    asa este! :) cum as putea rezista mirajului Primaverii?! este într-adevar minunata!

    RăspundețiȘtergere
  26. Cati,
    am asteptat sa apara si povestea ta, dar... saptamâna aceasta ai tras chiulul! ;)
    Vineri-sâmbata si duminica ce tocmai au trecut, am avut 25°C! De astazi au început ploile...dar, e frumos! parca înverzeste totul sub ochii tai!
    Te pup si abia astept povestea de saptamâna viitoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Alina,
    sncera sa fiu, nu le-am probat... am cautat doar parfumuri extrase din flori de primavara, ca aceasta era tema :) În CK însa am încredere, cred ca este extrem bun! Pupici

    RăspundețiȘtergere