sâmbătă, 20 septembrie 2014

O'zapft is!

Aceasta este expresia traditionala - în dialect bavarez, cu care în fiecare toamna se declara deschisa sarbatoarea Oktoberfest si s-ar putea traduce cu "Cepuitu-i!" ☺ Fix la ora 12, primarul Münchenului da cep primului butoi cu bere si serveste primul Bierkrug (vasul din ceramica cu capacitate de aproximativ un litru) ministrului Bavariei, rostind motto-ul sub care se va desfasura serbarea anuala. Doar din acest moment este voie sa fie servita bere pe Theresienweise - câmpul pe care începând cu anul 1810 are loc sarbatoarea bavareza, devenita cea mai mare sarbatoare populara a lumii.

Astazi, primarul capitalei Bayern-ului - Dieter Reiter, a rostit pentru prima data în cariera lui "O’zapft is!" si mottoul ales de el este " Auf eine friedliche Wiesn!" ("La o sarbatoare pasnica/linistita!"). Prim-ministru (Ministerpräsident) al landului Bavaria, Horst Seehofer a ciocnit primul Maßbier si fotografiile acestor momente fac deja înconjurul lumii.
Portile celei de a 181-a serbari Oktoberfest vor ramâne deschise pâna la data de 5 octombrie. Firma la care lucrez a rezervat locuri în cortul Marstall pentru data de 30 septembrie si abia astept acest eveniment!
☺ Voi reveni cu fotoreportajul de la fata locului. Aici - articolul de anul trecut ;)

13 comentarii:

  1. Foarte fain! :) Profit de ocazie să îți urez, de pe acum, distracție plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc! (am raspuns cu mail la adresa pe care o ai pe g+)

      Ștergere
  2. mereu imi amintesc de rochita aceea atat de speciala pe care o porti la aceasta ocazie :)
    nu ramane decat ca berea sa curga in halbe...distractie maxima iti doresc, veselia va fi pe masura, nici nu ma indoiesc de asta! :)
    te pupacesc draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la toate serbarile populare - Plärrer, Gautsch sau Oktoberfest, port cu placere dirnd :)) Am deja trei-patru, plus alte costumase landhaus-mode :))
      Important este la aceste serbari sa te simti bine, sa savurezi atmosfera si de aceea, cu cat grupul de prieteni cu care petreci este mai mare, cu atât distractia este mai mare.
      Sper ca vremea în ziua de 30 septembrie sa fie la fel de frumoasa ca azi.
      Te pup si eu. Un weekend fain, draga mea draga :-*

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. o traditie pastrata si transmisa cu grija, de la generatie la generatie >:D<

      Ștergere
  4. O'zapft is ! Petrecere frumoasa ! Am vazut ca si la noi a inceput sa se "cepuiasca": in Bucuresti, Brasov si cred ca si in Sibiu !!! Pupi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, va fi cu siguranta! :) Tu când ajungi la Berlin ca am uitat? pupici

      Ștergere
  5. Ce tradiţii frumoase, bine păstrate şi transmise din generaţie în generaţie. Abia aştept să ne povesteşti. Sunt convins că totul va fi frumos, aşa cum ştiu nemţii nu doar să muncească bine, ci şi să petreacă frumos. Mă gândesc cu jind la halbele acelea uriaşe, pline de bere gustoasă. Acum mă duc la frigider să caut o "bericioaică", cu gândul la Oktoberfest.
    Numai bine, dragă Carmen. Şi să petrecţi frumos aceste zile de sărbătoare. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) daca va hotarâti vreodata sa va petreci concediu în Bavaria, atunci sa-mi spuneti si mergem la cele mai speciale mânastiri care fac cea mai buna bere din lume.
      Un weekend frumos îti doresc, Alex draga!

      Ștergere
  6. Si eu ma voi repezi intr-o bere din frigider, chiar acum! Petrecere frumoasa si vreme placuta si ...ia-ne si pe noi macar sa ne uitam :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Silvia draga, cred ca stii cum spun bavarezii când ciocnesc paharele sau halbele cu bere?! PROST! ☺

      Ștergere
  7. Ce frumos a inceput toamna, mai exact, ce frumos au inceput sarbatorile dedicate... Incet, incet o sa trec pe la posturile pe care (din cauza racelii fff severe) nu le-am putut lectura la timpul publicarii lor! Cu scuze si pentru faptul ca nu am reusit sa mai dau raspuns la timp (plus nota ca nu uit de vulcani).. Toate cele bune iti doresc si toamna, care pare ca s-a instalat peste tot, treptat sa fie cat mai linistita si insorita, posibil!! Alexa

    RăspundețiȘtergere