duminică, 28 iulie 2013

Aspersorul

pentru rubrica FFFB - tabel de înscriere la Anastasia
Astazi despre flori :)



Ca mai toate florile si trandafirul iubeste soarele, preferând ca razele lui sa-i mângâie petalele întreaga zi! Fara cel putin 6 ore de soare pe zi, trandafirii nu vor înflori, însa fara destula apa nu se vor dezvolta sau mai trist, se vor usca! Udati cu stropitoarea, este imposibil sa eviti sa uzi frunzele, iar frunzele ude sunt una din cauzele ce duc la îmbolnavirea plantei.
Udarea mai rara, dar abundenta va ajuta la dezvoltarea radacinilor în adancime, iar trandafirii cu radacini adanci, vor supravietui iernilor geroase.


O tufa de trandafiri are nevoie de 20-25 litri de apa pe saptamana, în perioada verilor toride si ideal este ca solul sa fie permanent ud, pentru ca trandafirii sunt iubitori de apa. Solutia oferita de furtunul Gardena este cea mai buna! Furtunul este confectionat dintr-un material poros, care permite ca apa ce trece prin furtun sa perleze pe peretii exteriori ai acestuia si în functie de puterea jetului de apa, sa tâsneasca usor, udând zona din imediata apropiere. Am cumparat 30 de metri de furtun si am rezolvat problema udatului rondourilor cu flori în întreaga gradina :))

L-am încolacit între rândurile de flori si l-am fixat din loc în loc cu cuie de prindere pe sol (identice cu cele pentru cort). Unul din capetele furtunului este prevazut cu o duză cu supapa de debit si reglare a presiunii, celalalt capat este astupat.

Singurul lucru pe care-l facem dimineata si seara, este sa cuplam furtunul fix la furtunul principal (mobil) si sa ne uitam la ceas. Un sfert de oara, douazeci de minute, sunt suficiente pentru umezirea abundenta a solului. Chiar daca valul torid venit din desertul african a adus arsita în orasul meu (de o luna avem zilnic temperaturi de 32-38 grade), florile din gradina noastra profita din plin de confortul special numit "furtun perlaj Gardena".

15 comentarii:

  1. Sunt superbe! Toate! Şi veseloase!
    Mulţumesc, Carmen. Am avut impresia, pentru câteva secunde, că simt mirosul trandafirilor de dulceaţă! :) Ca să vezi ce importantă e imaginea...
    Te pup, o duminică frumoasă în continuare! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca fotogtrafiile mele ti-au transmis un asemenea efect! Dar îti spun pe cuvânt, ca trandafirii mei au un parfum divin!
      te pup si eu. O duminica minunata!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. :)) "dai un ban, dar stai în fata!"

      Ștergere
    2. Aaa, am uitat sa-ti spun: sotul mea a "mesterit" un sistem de udat florile, bazat pe ideea unui furtun gaurit (daca stia de existenta Furtunului Gardena si-l gasea in Romania, inventia era si mai tare, da' el a folosit un furtun obisnuit pe care l-a intepat din loc in loc in dreptul tufelor de flori si al ghivecelor).
      Ce era dragut, era ca el ii atasase un sistem electronic cu ajutorul caruia putea porni si opri udarea, prin internet, cand eram plecati in concediu. Nu trebuia sa supraveghem udarea, putea programa inclusiv timpul cat sistemul trebuia sa functioneze. Il seta pentru cateva zile, chiar o saptamana si doar verifica din cand in cand daca plantele sunt in regula.
      Asa am ingrijit noi florile de vreo cateva ori cand eram in Grecia, Germania. Vecinii habar nu aveau ca nu era nimeni acasa :-)

      Ștergere
    3. ce fain! :)) sotul tau este un geniu al gradinaritului!
      La noi este aproape imposibil asa ceva, deoarece avem un singur robinet în gradina din fata casei si unul în curtea propriuzisa, în spatele casei. Rondourile cu flori sunt raspândite peste tot si la mari distante unele de altele, un sistem de furtunuri mi-ar împânzi curtea :))
      Pentru pornirea pompei si a filtrului pentru iaz avem un ceas automat, dar pentru udat, nu avem înca alta solutie decât sa atasam pe rând furtunul mobil la capetele cu supape ale furtunelor montate între flori.
      Pentru concedii, noi avem noroc de vecini extraordinari! Uda regulat gradina si hranesc pestisorii - bineînteles ca si noi la rândul nostru ne îngrijim cu placere de curtea lor pe perioada concediilor.

      Ștergere
  3. Sper sa reziste furtunei care o anunta la voi diseara, florile mele au scapat saracele din "dansul cu focul" de azi noapte!
    Te pup, duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah Minnie draga - nu se anunta nicio furtuna! De-ar veni o ploaie, zau ca ne-am bucura! E pârjol! Sa nu vina cu grindina, ca nenoroceste toate frunzele - si nu-si mai revin toata vara!
      în privinta furtunurilor, ce sa nu reziste?! sunt fixate în cuie :))
      Te pup si eu draga mea :-*

      Ștergere
  4. Câtă ingeniozitate! Furtun poros. Bună treabă, serios!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am auzit ca in Olanda si in Israel au reusit sa dozeze apa in mod deosebit de eficient; cumva, au trecut dincolo de senzori si automatizare...

    RăspundețiȘtergere
  6. Fain furtunul .:)
    Iar trandafirii , superbi!
    O saptamana frumoasa sa ai!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Azi e luni! Nu uita de lunea like-urilor - http://www.zgomotulgandului.com/2013/07/lunea-like-urilor-2.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna treaba cu acest furtun! Trandafirii vor fi mereu frumosi si plini de flori. Sunt splendizi cu totii.
    Sa ai o saptamana minunata, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ingenios furtunul!
    Iar trandafirii tai arata superb! Si nu numai ei, toate florile din gradina din cate vad.

    RăspundețiȘtergere
  10. Abia acum am vazut postarea... Felicitari pentru frumoasa gradina!

    RăspundețiȘtergere