marți, 11 septembrie 2012

Bruges (3)

(continuare la Bruges1, Bruges2, din seria mini-vacantei în Belgia)

Se spune ca Bruges este cel mai frumos oras al Belgiei. Supranumit "Venetia nordului" se recomanda a fi vizitat primavara si toamna dar mai ales iarna, când - spun ghidurile turistice - "frumusetea orasului depaseste orice imaginatie!". Eu l-am vizitat în miez de vara si am fost deosebit de încântata!
Vechea cetate ridicata de-a lungul fluviului Reie -"apa sfânta", în secolul 2 de galo-romani, a cunoscut o înflorire spectaculoasa în secolul 13. Arhitectura din perioada medievala pastrata în bune conditii pâna în zilele noastre, atrage anual peste 3 milioane de turisti. Simpla plimbare prin oras ofera lectii de istoria artei, cu exemple marcante din pictura flamanda si olandeza timpurie, precum si numeroase exemple de arhitectura romanica, gotica, renascentista si baroca.


Piata Grote Markt din centrul orasului, având o suprafata de un hectar, este înconjurata de cladiri istorice pe care nu le poti clasifica în frumoase sau mai frumoase, toate fiind fantastice! Primaria în calcar alb, cu turnuri si dantelarii în stil gotic-brabant, a fost ridicata în anul 1280 dupa incendiul ce a mistuit vechiul turn Belfort (despre care am scris aici -"Parfumul cuvintelor").


Urmeaza hala de expozitii Lakenhal, martora a evenimentelor orasului înca din secolul 13 si Muzeul Groeninge, ce adaposteste capodopere semnate Jan van Eyck si Marcel Broodthaers, colectii importante de pictura primitiv-flamanda, dar si apartinând curentelor cu tenta simbolista si impresionista.
În centrul-centrului se ridica monumentul închinat revolutionarilor Jan Breydel si Pieter de Coninck, care au condus în anul 1308 miscarea de eliberare a regiunii de sub dominatia regelui navarez, Filip cel Frumos.

Basilica Sfântului Sânge, este renumita international nu doar pentru arhitectura si picturile ce-i împodobesc pereții, ci mai ales pentru ca lacasul de cult si închinare, pastreaza o fiola cu sângele Domnului Isus Hristos. Bisericii îi apartin doua capele - una la parter, austera, cu foarte putine decoratiuni, construita în stil romanic si o capela gotica, la etaj, viu colorata si înfrumusetata cu o multime de ornamente.

Una din cele mai impresionante cladiri ale orasului este Catedrala Maicii Domnului. Cea mai valoroasa piesa de arta adapostita aici este "Sfânta fecioara cu pruncul" - una din capodoperele lui Michelangelo, realizata în 1503.


Din centrul oeasului se ramifica stradute stajuite de case medievale, ale caror partere sunt în majoritate amenajate ca magazine de ciocolata, dantelarii, tapiterii, cafenele cu terase atractive sau restaurante cochete. Peste tot întâlnesti muzicanti ce interpreteaza cu pasiune melodii celebre, peste tot sunt flori si statuete interesante.





Plimbarea pe reteaua de canale ce stabate orasul este o alta experienta încântatoare, ce nu trebuie sub nicio forma ratata! Detalii aici :)



Cea mai mare parcare subterana din Bruges, este cea din Piata 't Zand. Peisajul de peste parcare, este dominat de fântâna arteziana cu statuete, lucrare artistica a sotilor Stefaan Depuydt si Livia Canestraro. Patru grupuri sculpturale învaluite în stropi de apa si curcubeie: "4 femei la scaldat" - este o reprezentare simbolica a orașelor Bruges, Gent, Anvers și Kortrijk, "Peisaj din Flandra", "Pescarii" - simbolizând relatia dintre Bruges si mare si "Biciclistii"- pentru ca bicicleta este un mijloc de transport deosebit de îndragit în aceasta regiune. Piata 't Zand are un lung trecut istoric, iar numele îi este dat dupa consistenta nisipoasa a solului.


Piata este înconjurata de magazine, baruri si gradini de vara. În partea de sud se gaseste sala de concerte Concertgebouw, construita în anul 2002, an în care Bruges a purtat titlul de "Capitala Europeana a Culturii".
În acest loc, plimbarea noastra în Bruges s-a încheiat... anul acesta! Ne-am promis ca vom reveni, neaparat! :)

11 comentarii:

  1. am fo de 3 ori in Bruges, si de fiecare data am nimerit si pe alte stradute, toate frumoase, pitoresti.
    Un singur lucru am sa ii reprosez: cam scump. HAC :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos oraş! Ce locuri deosebite ai cules în aceste fotografii minunate!
    O zi frumoasă, Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. dumnezeule... cum ati scapat de acolo? :)

    auzi, dar poza cu stadionul unde e?

    RăspundețiȘtergere
  4. nici nu stiu ce sa spun ca imi place mai intai si mai intai :)
    cred ca totul...parca ar fi un oras de turta dulce :)
    hortensiile albe sunt de vis...

    RăspundețiȘtergere
  5. Un alt oras superb! Din nou, multumiri pentru frumoasele excursii virtuale pe care ni le oferi :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Te invidiez. :) Multumesc, din nou, pentru placuta incursiune.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu doar ca ne-ai oferit imagini cu un oras de o frumusete rara, dar ne-ai tinut si o adevarata lectie de istorie.

    RăspundețiȘtergere