sâmbătă, 19 iunie 2010

Nunta în Suedia


Dupa o logodna de mai bine de opt ani, Casa Regala a Suediei si-a dat acceptul casatoriei printesei Victoria cu Daniel Westling - fost antrenor de fitness, care în urma casatoriei, va capata titlul de "Alteţa Sa Regală Principele Daniel, Duce de Vaestergoetland".
Printesa Victoria este moştenitoarea tronului Suediei, urmând să devină prima femeie monarh a acestei ţări după Ulrika Eleonora (1719-1720).
Nunta prinţesei Victoria a Suediei cu Daniel Westling, a avut loc astazi după-amiază în catedrala Storkyrkan din Stockholm. La ceremonia au participat familiile regale europene şi din Asia şi numeroase personalităţi politice suedeze şi europene. Printre invitatii la "nunta nobila a anului" se numara regele Juan Carlos al Spaniei, regele Albert al II-lea al Belgiei, regina Beatrix a Olandei, printul Albert II de Monaco, printul mostenitor al Japoniei, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, întreaga "crème dela crème" a caselor regale. Principesa Margareta şi Principele Radu reprezinta familia regală a României.
Peste o mie de invitaţi au fost prezenţi la ceremonia religioasă şi aproximativ jumătate dintre ei participa şi la dineul de la Palatul Regal.
Zeci de mii de spectatori s-au aliniat pe strazile Stockholmului spre a saluta tânara pereche, alte milioane de telespectatori au urmarit transmiterea directa a deosebitului eveniment Suedez.
În multe orase ale lumii, enormele ecrane pregatite pe strazi pentru urmarirea Campionatului Mondial de fotbal, au transmis imagini de la cea mai mare nunta regala europeana de la casatoria printesei Diana cu printul Charles.
Adepţii abolirii monarhiei - aproximativ un sfert din populaţia Suediei - au un nou motiv de nemultumire, deoarece costul estimat al acestei nunţi este de 20 milioane coroane suedeze(~2 milioane de euro) şi va fi suportat în proporţii egale de Casa Regală şi de contribuabili.
PS: O printesa se casatoreste, alta divorteaza (Elena a Spaniei)...viata merge mai departe.

8 comentarii:

  1. Ce dor mi-a fost sa pot sa te citesc!
    In sfarsit am net (iar) la ai mei.
    Daaaaaa, si eu romantica. Prin anii 80 cand eram in clasele primare la scoala germana literatura de cancan erau reviste germane gen Bunte, de la vecina mea nemtoaica. Si citeam numere vechi ca de exemplul cel in care se anunta nasterea surorii viitoarei regine, Madelaine. Si cu retrospectiva nuntii parintilor ei, cu barfa ca nici Regina Silvia nu e de rang nobil, fiind dintr-o familie burgheza germana. Pentru ca sunt romantica pana la capat ma bucur ca a fost dat acceptul pt aceasta casatorie si nu a fost nevoie ca Victoria sa renunte la succesiunea la tron pentru marea ei iubire. Sper doar sa ramana impreuna (nu pot spune sa aiba o iubire ca parintii ei caci azi nu mai stiu cum sta treaba cu familia regala a Suediei)....
    Am vazut ce a suferit Madelaine....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceska draga,
    ma bucur ca dai un semn de...vacanta :)
    Da, frumos, a fost totul însa regizat în cele mai mici amanunte...ca la nuntile acestea "de rang" Mie personal nu-mi place Victoria - culmea nu? nu o cunosc dar din fotografii si TV mi-e antipatica. Însa deplâng pozitia pe care o are! nu poate sa fie libera, sa râda, sa iubeasca, sa mearga unde vrea...Ea e viitoarea regina!Trebuie sa se conformeze etichetei...Ca de altfel toti aflati în astfel de pozitii. Nu sunt de invidiat!
    Vacanta placuta în continuare si pupicuri pentru Gâza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Regina Silvia provine dintr-o familie de germani stabiliti in Brazilia(deci origini cu multe semne de intrebare)...l-a cunoscut pe rege la Olimpiada de la Munchen in '71.
    Victoria este o fata cu mult suflet...f devotata iubitului ei , avand de infruntat nu numai opozitia familiei dar si gravele probleme de sanatate ale lui Daniel( care-a facut recent un transplant renal)...in plus, e si f scolita(a absolvit la Yale). Acum arata senzational(ea, care-a fost mereu o durdulie, care-a trecut si prin anorexie din disperarea de-a slabi...acum, are un corp de zeita si asta i-o datoreaza si lui Daniel. Se vede ca se iubesc si asta este tot ce conteaza. Cred ca povestea lor, absolut superba, este un plus de imagine si pt casa regala si pt Suedia ca tara. Sa fie fericiti!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Alice,
    bine ai pasit pe aceasta pagina! Ma bucur nespus când vizitatorii mei lasa si câte un mesaj. Multumesc mult.
    Da, asa este! Presa i-a luat sub lupa pe cei doi, si au avut timp sa întoarca toate povestile, timp de aproape 9 ani. Familiile si-au exprimat nemultumirea, si de o parte si de alta. Victoria nu a cedat. Nici pentru Daniel nu a fost usor (plus boala...)Sper din suflet sa aiba o casnicie fericita!
    :) Te mai astept pe aici, Alice (din Steyr, Oberosterreich ?)

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci o romantica incurabila. Ce sa spun. Printesa... macar a stiut sa se impuna. Decât vreun printisor rasfatat... mai bine un antrenor de fitness. Sper sa aiba mai mult noroc decât alte printese de prin Europa.

    Sincer , mie nu mi se par monarhiile mai nasoale decàt domnii presedinti alesi. Macar aceea trebuie sa-si faca treaba... în timp ce presedintii bat din gura înainte de alegeri si apoi... uita. Chiar... ar trebui luate în calcul si economia facuta prin evitarea alegerilor la fiecare 4 ani.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Carmen! si salutari din .Brasov!:-))

    RăspundețiȘtergere
  7. Giulia draga,
    tare simpatic modul de a privi situatia :) Imi place!
    Deci...românii spun sa le dea Dumnezeu "Casa de piatra!"

    RăspundețiȘtergere
  8. Alice,
    ma bucur. :) Iubesc Brasovul! este orasul de bastina al mamei si normal, locul unde mi-am petrecut vacantele la bunici :) (eu am locuit la Sibiu, cu toate ca sunt nascuta în Bucuresti)

    RăspundețiȘtergere