luni, 23 decembrie 2013

Între cinefili (2)

(continuare la Între cinefili)

Nu vreau sa sune a elogiu, pentru ca Woody Allen ca om nu îmi place absolut de loc, însa nu pot sa nu-i apreciez calitatile de artist. Actor de comedie, muzician de jazz si excelent scenarist si regizor de film, Woody Allen a scris numeroase nuvele, piese de teatru și editoriale. A fost nominalizat de 23 ori la Oscar și a câștigat premiul de patru ori: în anul 1978, pentru Annie Hall la categoriile "Cel mai bun regizor" și "Cel mai bun scenariu" si în 1986 cu Hannah and her Sisters și 2012 cu Midnight in Paris, pentru "Cel mai bun scenariu".
Pe 1 decembrie Woody Allen a împlinit 78 de ani si începând cu anul 2000, si-a concentra înreaga activitate de creație într-un singur film pe an. Mi-am facut obiceiul sa-i urmaresc creatiile si ultimele filme mi-au satisfacut pe deplin gustul, dovedindu-se a fi adevarate culmi ale artei cinematografice, îmbinari deosebite între artele vizuale și muzica!
Ultimul film scris si regizat de Allen se numeste Blue Jasmine, cu Cate Blanchett si Alec Baldwin în rolurile principale si Sally Hawkins, Bobby Cannavale si Louis C.K. în roluri secundare.
Un film "mai altfel", un film care amesteca drama si comedia într-o poveste uluitoare, ametitoare... Este un film care-ti transmite puternic starea pe care o are eroina, o femeie matura ce lupta sa faca ordine în viata ei. Spectatorul este plimbat între prezent si trecut, în viata ciudata a Jasminei, pus fiind mereu în situatii confuze, datorate mai ales faptului ca în multe scene, actrita arata neschimbata atât ca aspect fizic, cât si al vestimentatiei. Povestea te marcheaza si te face sa te gândesti la destinul Jasminei mult timp dupa ce iesi din cinematograf. Filmul merita vazut!

PS: Am vazut si Captain Phillips - Pare de necrezut cum patru pirati somalezi - în vârsta de 18-20 de ani, tin sub teroare un intreg echipaj de vapor! Si totusi, povestea se bazeaza pe un fapt real, petrecut în anul 2009 - si doar acest amanunt provoaca deja groaza, spaima si iti da frisoane... Te indigna faptul ca un vas ce are curs în cea mai periculoasa zona a lumii, daca nu are întreg echipajul format din marinari instruiti sa mânuiasca arme pentru a se apara în caz de atac, nici macar un un grup de militari care sa asigure protectie nu are?! Te întrebi permanent, cum este posibil ca o nava cargo care transportă sute de containere de mărimea unui camion, sa fie atacata si cucerita de o barca de pescuit condusa de patru pustani înarmati?!
Filmut reda foarte bine starile de tensiune si situatiile extreme cu care s-au confruntat acesti oameni - atât marinarii atacati si trupele de salvare, cat si piratii. Simti treptat cum se amplifica starea de încordare si punctul culminant este atins în momentul în care au sosit navele de război ale Marinei SUA, parasutistii si elicopterele. Negocierile - un adevarat razboi al nervilor, ce au durat în realitate cinci zile, este redat în film cu mult dramatism . Tom Hanks a jucat un rol mare (mi-am scris parerea si la Cinemarx)!

2 comentarii:

  1. Îl trec şi eu pe listă, că nu am ami văzut de tare mulţă vreme un film de-al lui şi un film, în general.

    RăspundețiȘtergere