vineri, 14 ianuarie 2011

Makar Sankranti / Pongal

Este una din cele mai mari sarbatori hinduite, cu traditie de peste 6000 de ani, ce are loc 21/22 zile dupa solstitiul din decembrie. Conform unei vechi credinte, nicio sarbatoare nu are voie sa înceapa la apus si pentru ca anul acesta Soarele va trece peste Tropicul Capricornului pe 14 ianuarie, exact la ora 6:44 pm, Makar Sankranti 2011 va începe pe 15 ianuarie, inaugurând jumatatea luminoasa a anului.
Serbarea marcheaza si momentul în care Soarele trece din Dahanu rashi / Sagetator, în Makara rashi / Capricorn, când pe subcontinentul indian va începe sezonul agricol. Musonul va sufla dinspre ocean, aducând umezeala si ploi bogate si zilele vor deveni tot mai lungi si mai calde.
În fiecare casa se pregateste cu ocazia sarbatorii " Til-gud" - o specialitate cu sirop proaspat din trestie de zahar si seminte de susan, cu care vor fi serviti toti vecinii si prietenii. Formula "Til-gud ghya, god god bola"/"Servind dulcele Til, vom rosti doar vorbe dulci" exprima faptul ca orice cearta sau suparare va fi data uitarii. Reconcilierea este una din temele acestei sarbatori si deci festivalul nu marcheaza doar un nou ciclu în natura, ci si o evolutie spirituala a omului si societatii.
Makar Sankranti deschide totodata si sezonul concursurilor de zmee, ce vor colora de acum încolo cerul, ca o explozie de curcubee, bucurând de-o potriva proprietarii si spectatorii.

Un comentariu: