vineri, 1 martie 2019

Hai la Martisoare! - Provocare muzicala

M-am îndragostit de Mircea Baniciu pe când eram în scoala generala☺ Mai târziu, din primii mei bani de buzunar, am cumparat placa fara titlu lansata de Mircea Baniciu în anul 1981... O mai am si iubesc înca si azi toate melodiile înregistrate pe acest disc. Chiar si pick-up-ul meu functioneaza înca :-)
Mircea Baniciu - nascut în 1949 în Timisoara, a devenit celebru în România în anii '70, când facea parte din formatia rock Phoenix. În 1977, dupa "fuga" peste granita a colegilor de trupa, Mircea Baniciu începe cariera solo. Securitatea comunista îi interzice sa mai interpreteze melodiile din repertoriul grupului Phoenix, dar Mircea o fac în nenumarate rânduri, la concertele live. [În anul 1982 am fost la concertul pe care l-a sustinut la Casa de Cultura din Sibiu si... m-am topit!]
Editeaza cu succes un EP si 4 albume ( fara titlu, Ploaia, Secunda 1 si Secunda 2).
Primul album - acela "fara nume" cunoscut si ca "albumul galben" a avut initial numele "Tristeti provinciale" însa autoritatile comuniste de atunci, au respins titlul pe motiv că "ce vrea sa transmita melodia?!","care ar putea fi motivul pentru care MB este atât de trist?!" si concluzia finala a fost ca "nu este voie să fii prea trist"! Punct! Si uite asa, discul a ramas "fara titlu"!☺
Dupa evenimentele din '89, grupul Phoenix se reuneste si pâna în decembrie 1992 Mircea Baniciu redevine vocalistul aceste formatii românesti de cult.
Datorita unor divergente cu liderul trupei (Nicu Covaci), Mircea Baniciu se retrage din Phoenix si se alatura grupului Pasarea Colibri (cu Pitis si Vintila).
În anul 2002 MB revine la Phoenix pentru ca cinci ani mai târziu sa renunte definitiv.
Din anul 2008, MB isi formeaza propriul band, lanseaza si imprima cu succes melodii si sustine numeroase concerte în tara. În acelasi an, lanseaza seria de concerte "Mircea Baniciu & Prietenii".
Sustine o viata de scena deosebit de activa si încununata de mari succese pe plan national. Mircea Baniciu este unul din cei mai mari interpreti si compozitori de muzica rock-folk ai României.
Este casatorit cu Alina Nemes si este tatal a doi copii Ana (dintr-o relatie anterioara) si Victor (cu Alina Nemes).
Pe pagina de blog "Mircea Baniciu" artistul publica videoclipuri si fotografii, relateaza întâmplari din viata profesionoala si privata, publica noutati muzicale si face reclama comerciala albumelor proprii. Eu sunt abonata acestui blog, cum altfel?!
Astazi este 1 Martie si nimic nu mi se pare mai potrivit ca acest Martisor muzical, oferit de Mircea Banicu! Va doresc un start bun în noul anotimp! Un weekend minunat!
ca în fiecare vineri  Friendship Friday  Create With Joy 

18 comentarii:

  1. Superba melodia, Carmen!Si eu ascult Phoenix si Pasarea Colibri. Dar si ce formatii! Mie imi place in special Pitis! Artistii desavarsiti!
    Carmen, o primavara minunata, magica,cu mult soare si flori :D! Nu-mi dau seama, aici, pe blogul tau, unde gasesc emoticoane. :D :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am fost fascinata de personalitatea Pitis! Intr.-adevar, artisti complecsi, desavârsiti.
      Draga Florina, multumesc pentru minunatele tale propuneri muzicale! Mi-era chiar dor sa ascult Ciprian Porumbescu. Ce piesa duioasa "Batraneasca"!
      Cat despre a doua ta propunere... colosala surpriza! Melodia Mariei Tanase in interpretarea grupului american Pink Martini. SUPERB!

      O primavara minunata si tie. Zile senine si pline de bucurie!

      Ștergere
  2. O primavara calda, sanatate si fericire!

    Imi place melodia. Nu o stiam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Offf,off! M-au ravasit amintirile.Si sotul meu tine scule vechi muzicale,dedeaba ii spun ca nu mai e vremea lor,dar uneori retraim acele vremuri...minunate(muzical).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pick-up- urile sunt foarte moderne, din nou... Moda trece, moda vine ☺
      Pick-up-ul meu nu mai e cel de atunci, dar am unul in perfecta stare de functionare (este cumparat acum 10 ani si are voit aspect retro)
      O primavara minunata sa ai, Floarea draga!

      Ștergere
  4. Heeei Sărumâna !!! Am inceput să trag cu ochiul și pe blogul tău, întrucât văd că ne leagă amintiri din acele vremuri, vremuri care parcă nu vor să ne mai părăsească.. Foarte frumoase melodiile lui Mircea Baniciu și cei care faceau muzică in acea vreme din pasiune si nu doar pentru o pungă de bani și făceau mute concerte pentru a sistine anumite proiecte și cauze nobile..
    O să salvez comanda de scurtătură ca să pot să mai fac vizite..
    Dau vina pe Rux pentru asta, și îi Mulţumesc, datorită ei am învățat să mai citesc bloguri minunate si să găsesc oameni așa de minunați..
    O Primăvară Superbă vă Doresc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servus Rof PB! ma bucura mult vizita ta si iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase. ☺ Rux este "vinovata" pentru multe, aici în blogosfera! TPT, Provocari Verzi, interesul pentru Japonia... toate acestea poarta marca "RUX". Prietenii ei sunt si ai mei si viceversa :-) Te astept cu placere, sa mai depanam amintiri.
      O primavara minunata si tie, deasemenea!

      Ștergere
    2. :Da așa ma numesc Rof Ștefan.. Mă bucur de prietenie, Duminică Plăcută în Continuare să aveți !!!

      Ștergere
  5. Imi place Mircea Baniciu - acum, mai mult decat imi placea inainte (solo) Grupul Phoenix mi-a placut mult (cantecele imi plac si azi)! :)
    Numele lui imi aminteste zilele tineretii! :) Cantecul acesta este vesel si e faaain! Hai la Martisoare! Multumesc, Carmen draga!
    Weekend linistit si cu soare iti doresc!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3 Si un pupic special pentru boticut! <3

    P.S. Acum am aflat ce am uitat! Pentru saptamana trecuta pregatisem un cantec si am uitat sa vin la club cu el! Era tot un francez - am reascultt azi, dar parca nu-mi vine sa-l aduc pe el. :) De data aceasta nu mai uit! Scuza-ma, te rog. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... da, si mie tot de zilele tineretii imi aminteste Baniciu :-) Am trait vremuri grele, însa le-am facut cumva minunate! Port multe multe clipe minunate în memorie!
      Diana draga, te astept cu drag, oricand. Prin aceasta rubrica ne dezvoltam universul muzical, consider ca este deosebit de interesant sa aflam care sunt gusturile muzicale ale prietenilor nostri din blogosfera. Este inca o portita spre apropiere, spre cunosterea sufletelor din spatele Numelor de blog :-)
      Pupici si imbratisari, cu drag de la trio pentru quattro <3

      Ștergere
  6. Merci pentru frumosul martisor care m-a teleportat cu câteva decenii în urma, revazând si reascultând acest stil inconfundabil specific formatiei de pe Bega, Phoenix si Cenaclului Flacara. Frumoase amintiri ale românismului adevarat, autentic.
    O primavara eterna, tie si celor dragi, va doresc din Suflet, draga Carmen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate Iosif draga. Indiferent ce tema are melodia, sau indiferent de text, stilul Phoenix este atât de puternic, încât îl recunosti dupa primele acorduri. Cenaclul Flacara a fost o miscare culturala grandoasa! Cred ca daca nu ar fi existat Cenaclul Flacara, nu am fi putut suporta strictetile absurde ale regimului comunist!
      O primavara minunata si plina de succese si tie! Numai ganduri bune!

      Ștergere
  7. Aceasta melodie, interpret, provocare muzicala imi rascoleste amintirile...anii adolescentei cand nu ratam concerte cu ai nostri interpreti si formatii: Phoenix, Savoy cu Angela Similea, Margareta Paslaru, Dida Dragan...ani care ne incantau preponderent doar prin arta muzicala, plastica, dramatica.
    Multumesc pentru simbolicul martisor si iti doresca sa ai parte de prima luna cu primavara absolut imbietoare pe toate planurile!
    Te imbratisez si urez refacere completa si rapida celui mai drag "bebe"!
    Pupici pe snur alb-rosu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina draga, valuri de frisoane m-au cuprins, din cap pâna la picioare... superba piesa propusa de tine aici! Tudor Gheorghe - E primăvară, iarăşi primăvară! OM Mare Turor Gheorghe! Un ROMÂN adevarat! Mereu a promovat folclorul si adevaratii poeti si scriitori români! La început ca actor, apoi ca interpret de balade care-ti merg direct la inima si îti îmbratiseaza sufletul.
      Multumim pentru urari - lui Leo ii merge foarte bine, sper sa mearga in continuare tot asa, ca mai avem înca 4 saptamani de asteptare pâna când i se va îndeparta fixatorul (in loc de ghips, are un dispozitiv cu sârme, care ii forteaza osisoarele sa i se fixeze în pozitia anatomica normala). El e înca baietel, vrea sa sara, sa se joace, are atâta energie... dar din pct de vedere medical, Leo are nevoie de repaos total. Cum sa facem însa?! Greu... Abia astept sa treaca luna martie! Pupici <3

      Ștergere
  8. Gina, imi place si cantecul pe care l-ai ales tu. Nu il stiam. Multumesc.
    Primavara frumoasa iti doresc, cu drag, sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amuzant este ca in momentul in care am ales piesa muzicala, gandul m-a dus rapid catre tine in sensul de a nu posta aceeasi melodie...cumva...
      Ma bucur sa constat ca rezonezi la selectia mea si iti doresc sa fii sanatoasa si sa te bucuri de pastelul primaverii cu miresme si culori!
      Interesant mod de a interactiona pe domeniul dragei noastre Carmen.
      Multumesc pentru urari, draga Diana!

      Ștergere
  9. Ce surpriză frumoasă! Iubesc tot ce înseamnă folk şi da, el e printre primii, îi ştiu multe melodii cap-coadă şi e o bucurie orice întâlnire cu piesele lui. Mulţumesc, Carmen!
    Să ai o primăvară minunată!

    RăspundețiȘtergere