sâmbătă, 18 august 2018

Excursie de weekend

La sfârsit de saptamâna, pentru a fugi de canicula, am ales sa facem o excursie în Alpi.
Frumoasa Bavarie are numeroase locuri superbe cu natura salbatica si fenomene uimitoare. Canionul Partnach este unul din aceste minuni ale naturii, în imediata apropiere a localitatii Garmisch-Partenkirchen - localitate cunoscuta în mod special datorita Jocurilor Olimpice de iarnă.
Am parcat masina direct lânga stadionul cu trambulina pentru sariturile cu schiurile si am pornit la pas pe drumul ce serpuieste pe malul râului Partnach. Apa acestui râu are culoare alb-turchiza si puterea cu care coboara din munti este incredibila. În 240 milioane de ani, a reusit sa taie stâncile de granit la adâncime de 80 metri si sa-si faca aici o albie pe lungime de 800 metri. Canionul este impresionant si drumul turistic este deschis pe tot parcursul anului, fermecând printr-o frumusete speciala în fiecare din cele patru anotimpuri. Vuietul apei este atât de puternic încât acopera vocile turistilor. Poteca este sapata direct în stânca, deasupra tălăzuirii apelor si trece deseori prin tunele ce seamana destul de bine cu intrarile în pesteri. Stropii izvoarelor atrase ca de magnet de râul Partnach se sparg pe vârful stâncilor, scânteind în lumini multicolore. La fiecare pas, canionul ofera ceva spectaculos si ai vrea sa fotografiezi fiecare clipa! Te afli într-o alta lume, este o lume de basm!


La iesirea din canion, termometrul indica 32° la umbra - un motiv în plus sa accepti invitatia terasei rustice. Bei o bere de la gheata si servesti o pereche de cârnaciori picanti, alaturi de o chifla proaspata, pufoasa. Cu forte noi, îti continui calatoria. Înainte de a ajunge în parcare, drumul se bifurca si un indicator arata ca la câtiva pasi mai sus se gaseste cea mai mica si mai veche statie de telecabina din lume. Gândul ca poate nu va mai exista multa vreme nu-ti da pace si nu vrei sa ratezi sansa pe care o ai astazi ☺
Telecabina Graseck poate transporta maximal 4 persoane, linia a fost data în folosinta în anul 1953 si leaga cheile Partnach (cota 750) cu vârful muntelui Wetterstein (cota 900). Deplasarea se face cu o viteza de 3 metri pe secunda si calatoria dureaza doar 4 minute. Urci în telecabina lasând în urma vuietul râului Partnach si cobori în atmosfera de pace deplina, oferita de turda alpina. Este ca o calatorie într-o alta dimensiune a timpului. Tot ce te înconjoara aici este altfel! Linistea este mai adânca, verdele pajistilor este mult mai crud si mai pur si se întinde direct la baza cerului albastru; aroma de fân si flori salbatice este atât de intensa încât simti ca plutesti, ca poti sa zbori. De jur împrejur nu auzi decât talanga vacutelor ce pasc fericite si indiferente ca ai aparut si tu în peisaj. Este atâta pace si armonie!
Pe terasa casei padurarului poti savura o felie de Zwetschgendatschi (placinta de casa cu prune) în timp ce privesti coama plesuva a celui mai înalt munte din Germania - Zugspitze.
Beat de atâta frumusete, te urci din nou în telecabina si te reîntorci pe drumul ce leaga canionul Partnach si stadionul olimpic. Stii ca nu esti decât un mic trecator prin acest tinut de basm, dar esti fericit ca ai petrecut o zi minunata si ai reusit sa te rupi pentru câteva ore din rutina în care esti sortit sa functionezi în cadrul societatii contemporane.

12 comentarii:

  1. Stii ca apa este mereu un exemplu in gandirea ZEN.. sa fii ca apa, sa iti poti crea loc peste tot.....
    Voi ati mers acasa la Heidi. Ati trecut prin tinutul magic guvernat de ape vii si apoi ati urcat sus, pe pasunile bunicului... :D. Chiar, caprite nu ati vazut? :)))

    Ce locuri de poveste - ce biiiine ca mai exista asa ceva. Ce ma bucur de fiecare data cand le vad <3.

    Pupici cu drag!!! Ma bucur ca v-ati incarcat bateriile pentru o noua saptamana, si multumesc pentru plimbarea virtuala minunata!!!.

    Leooo un pupic maaaaare mare (gross, ca sa il citez pe micul N: "maaare, groß " hahaha)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Rux, eu mai mult de la tine si de la Diana am aflat despre Zen si Kundalini... foarte interesant ceea ce spui despre apa!
      Cât despre Heidi... heiii hei, Heidi era elvetianca, dar tot în Alpi - în Alpii Centrali, mai exact în localitatea Maienfeld. Aici in Bavaria sunt Alpii de Est, însa vegetatia seamana tare mult! Si nu doar vegetatia, multe asemanari exista! De altfel se si spune ca porturile bavarez cu cel austriac de vest, cel italian de nord si cel elvetian de est se deosebesc greu. Practic, comunitatea alpilor s-a dezvoltat în aceleasi conditii, transmit aceleasi obiceiuri :-)
      Dragut ca imaginile videoclipului te-au dus cu gandul la Heidi <3
      Te pup. O saptamana vesela sa a!

      Ștergere
  2. Ce locuri minunate ne arati!
    Am fost pe fuga, dar voi reveni pe aceste meleaguri absolut superbe!
    Multumesc pentru calatorie, draga Carmen!
    O saptamana minunata! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pffuuuu...! Inghit in sec si tac. :)
    Excelent montajul video! Priveam, pe aripi de vis, imaginandu-mi cum m-as simti langa râul cu sunet de cascada; zambesc mai larg la intalnirea dintre Leo cu blanosul negru, admir floricele si peisaje, vacute si, la un moment dat, zambesc "cu zgomot"! Apare Leo intr-o foto, stand ca la fotograf! :) <3
    Imi imaginez diferenta de temperatura de pe malul râului de munte si cea din zonele deschise! :)
    Ati avut o excursie excelenta! Multumesc ca m-ai vrut cu tine, Carmen draga! <3
    Te imbratisez cu drag si transmit, de la noi pentru voi, ganduri bune! Imbratisari si pupici, cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai sti cat de relaxant este un asemenea traseu! atata frumusete si atata bucurie de jurimprejurul tau! clar ca toate acestea au influenta asupra spiritului tau <3 Eu sunt "bolnava" daca nu fac in mod regulat excursii la sfarsit de saptamana! ☺
      Pe malul raului a fost temperatura placuta, aer umed si curat - gecile le-am imbracat pentru a ne proteja tricourile de "ploaie" ☺ Cand am iesit din defileu insa, ne-am "lovit" de aerul fierbinte... Vara asta incepe sa nu mai fie placuta! toata lumea se plange deja ca nu mai suporta canicula! de 10 saptamani temperaturile nu mai coboara nici macar noaptea sub 30 de grade. Daca ar fi fost o saptamana, doua, hai chiar trei... mai mergea! dar noi avem vara din martie deja! Of vai, sper ca cele patru anotimpuri vor ramane, pentru ca eu ador in aceeasi masura si vara si toamna si iarna si primavara <3
      Te pup Diana draga. Imbratisari si ganduri bune pentru trio, de la trio <3

      Ștergere
  4. Am comentat ieri de pe telefon şi se pare că nu a mers. Spuneam că tu eşti ghidul nostru prin... frumos.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, pacat ca nu s-a inregistrat comentariul - stiu ca e neplacut - gandurile scrise spontan sunt trimise... gata, sunt "unicat". Le-ai scris o data si a doua oara nu mai ai aceeasi inspiratie.
      Dar ma bucur ca ai revenit si ca stiu ca imi esti aproape. Iti multumesc <3 pupici

      Ștergere
  5. Ce locuri minunate! Ce frumuseți de vis! Îți mulțumim că n le-ai arătat și că ne-ai povestit așa de frumos despre ele, dragă Carmen! E minunat când ne putem desprinde de rutina zilnică și de automatismele vieții cotidiene, pentru a „evada” în mijlocul naturii, în locuri pline de energie. Mi-au plăcut mult pozele și filmulețele cu veselia voastră, alături de simpaticul Leo.
    Numai bine și zile pline de bucurii! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Alex draga!
      da, este foarte necesar sa schimbam "tapetul" macar la sfarsit de saptamâna ☺ Trebuie sa facem ceva deosebit, placut si relaxabt, ceva de care sa ne amintim cel putin o saptamâna, sa avem motivatie si putere sa ducem la capat indatoririle zilnice, de luni pana vineri.
      Ganduri bune! Numai bine si voua, draga Alex!

      Ștergere