marți, 25 februarie 2020

Dilema

Pandemia care a debutat în luna decembrie a anului trecut în China, se extinde saptamâna de saptamana tot mai adânc în Europa si bineînteles, fiecare tara încearca sa-si protejeze cât mai bine populatia. Masurile actuale sunt controale de sanatate cu verificarea temperaturii corpului pasagerilor aflati la “portile” de intrare/iesire: aeroporturi, porturi navale, puncte de frontiera pe autostrada, cai ferate, etc. Masura neeficien însa, pentru ca perioada de incubatie a bolii este  de 10-15 zile!
Suntem cu totii miscati de situatia familiilor din grupurile de oameni infectati si ne îngrozesc datele difuzate prin mass-media în legatura cu decesurile provocate de coronavirus. Deocamdată nu există date publice și confirmate științific care să arate că 2019-nCov a fost cauza directă a morții unui pacient. Majoritatea persoanelor care au murit aveau alte patologii asociate, iar complicațiile derivate au dus la decesul acestora. Nimeni nu stie exact cum a aparut virusul, inca nu exista un tratament viral si nici un vaccin nu s-a descoperit înca. Unica si cea mai bună metodă de prevenție este evitarea expunerii la virus. Tja… usor de zis! Este apogeul Carnavalului. Este vremea competitiilor sportive de iarna… Ce facem? Anulam tot?!  Concedii, excursii?! Pentru cât timp?!
Venetia a anulat Carnavalul si împreuna cu Milano, au interzis turismul, începând de ieri seara. Luni-noaptea, un tren ICE ce venea din Venetia spre München a fost oprit la granita austriaca pentru ca doua femei au tusit! 300 de pasageri au fost blocati in tren pâna când granicerii au constatat ca alarma a fost falsa, cele doua femei nu au coronavirus! Mda...
Eu am planificat înca din octombrie un concediu pe Coasta de Azur. Teoretic, concediul meu începe pe 5 martie.  Sa nu spuneti ca "tara arde si baba se piaptana"! 🙄 Drumul nostru trece prin Austria, Lichtenstein si Italia pâna la Marea Mediterana, in Franta... daca vom avea voie! Pentru ca guvernul italian a adoptat duminica seara o ordonanta de urgenta prin care a impus interdictie de intrare sau iesire pentru comunitatile afectate in regiunea Lombardiei si Veneto.... adica exact pe unde trece ruta noastra.

Ministerul de externe al Germaniei ne-a anuntat ca in Italia nu exista (inca) o interdictie pentru turism, ca se efectueaza verificari de sanatate in aeroporturi, gari si porturi si controalele pot fi extinse in orice moment.
In consecinta, compania de turism care organizeaza excursia pe Costa de Azur nu stie inca daca excursia noastra se va putea sau nu efectua. Mai este o saptamana... se pot intampla multe!
Oricum va fi, macar am avut bucuria asteptarii si pregatirii excursiei 😂🤣 Am mai spus eu candva ca eu traiesc emotiile unui concediu de trei ori: o data cand fac rezervarile si adun date despre ce se poate vedea si vizita in regiunea de concediu, a doua oara, concediul propriu zis, contactul direct la fata locului si a treia oara, cand selectez fotografiile facute si imi exprim impresiile despre acel concediu. Asa ca, 25% din placerea concediului am trait-o deja 😁😇 Am visat si m-am bucurat ca voi vedea marea Mediterana si renumitele localitati: Portofino, Sanremo, Dolceaqua, Monte Carlo, Monaco, Nizza si Cannes...

10 comentarii:

  1. Uf, Carmen! Îmi pare rău că sunteţi în starea asta de incertitudine. Adevărul e că toată lumea e dezorientată, s-au luat măsuri drastice pentru că s-a răspândit rapid şi cumva lcrurile au scăpat de sub control de la început. Dar poate totuşi veţi putea merge şi va fi bine totul. Eu vă ţin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, clar, sanatatea e pe primul loc... E insa pacat, pentru ca daca ne retragem acum din motive "personale", vom perde banii pentru ca nu am incheiat o asigurare in acest sens. Daca excursia va fi anulata de oficialitati, atunci banii nu vor fi pierduti.
      Asteptam... 🤗 Multumim mult. Te pup

      Ștergere
  2. :) Gand la gand, din nou! Tocmai am "dat drumu'" unui text pe tema.
    E absurd ceea ce se intampla - si nu doar in capul meu bazaie ideea aceasta. Sunt prea multe exagerari. Totusi, constat ca incep "sa dea inapoi", in sensul ca tot mai multe voci afirma ca igiena obisnuita in cazul bolilor respiratorii e sufiecienta, ca mastile simple (fara filtru) nu te protejeaza cu certitudine s.a.m.d. La noi, tocmai au anuntat, o universitate din Arad a fost inchisa pentru ca are studenti din Italia!!! Ori stirea e trunchiata - si italienii aceia tocmai au sosit (?!?) din zonele unde sunt cateva cazuri, ori autoritatile de aici sunt razna cu totul!! Inainte cu cateva luni urlau toti sa nu mai sune oamenii la urgente pentru un pic de febra, acum ne trimit pe toti la urgente in caz ca avem febra!!!

    Pana in 5 martie sunt sigura ca se vor potoli cu raspandirea panicii. Cand a fost nebunia cu SARS (mai periculos decat asta) nu-mi amintesc o astfeld e isterie generalizata.
    Si eu va tin pumnii sa va puteti bucura de vacanta!
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exagerarile si isteria sunt periculoase 😔
      Institutul Robert Kock, cel care cerceteaza bolile infectioase si este direct subordonat Ministerului Federal al Sanatatii, a oficializat o diagrama in care sunt evidentiate cazurile mortale in urma valurilor de gripa anuala. In 2017 in Germania au murit 1400 persoane, din cauza gripei "normale". Tot ei declara ca anual mor intre 600 si 20000 de oameni din cauza unui virus. Tja si atunci ma intreb, 2700 decedati in intreaga lume este conform statisticii RKI "mult" sau "putin"?!?!

      Legat de excursia mea, din 5-12 martie la Mediterana... Eu sunt curajoasa si optimista si dupa capul meu, as fi plecat, cu orice risc. Insa... daca iei in calcul ca daca te infectezi si vii acasa si raspandesti virusul la intreaga familie si la colegii de seeviciu... poti sa traiesti cu ideea ca ai fost focarul?! Si ai stiut ca nu e bine dar totusi te ai expus?! doar pentru ca ti ai favut ambitia cu 7 zile de concediu?! Sincer, nu as putea trai cu aceste ganduri, mao ales daca printre cei infectati, ar fi un caz grav sau mortal... Am judecat si am hotarat, chit ca voi pierde banii (pt ca nu am facut asigurare de retragere) nu imi pot asuma responsabilitatea... greutatea problemelor ma copleseste. Asa ca luni, imi voi retrage cererea de concediu si voi astepta pana in ultuma zi sa vad ce reactie va avea biroul de turism... poate ca pana atunci se interzic oficial calatoriile in Italia/Franta si poate ca primesc o parte din bani inapoi. Sper si astept... dar sunt foarte trista.
      te pup. O zi frumoasa sa ai. Gânduri bune si imbratisari de la trio pentru trio 🤗

      Ștergere
  3. Carmen, sper sa ne trezim cu totii din acest vis urat si sa ne intoarcem la rutina noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, parca traim scenariul unui film terror 😔 Sper cum zici, sa revenim cat se poate de repede la normalitate.

      Ștergere
  4. Ufff, Greu cu virusul și pandemia... Multe se schimbă văzând cu ochii. De la isterie, izolare și până la rafturi cu "stricte".
    Dar îmi pare așa rău de excursia ta!! Să-ți faci planul și să nu-ți iasă, e că și cum ai primi ciocolata si apoi ți-ar pus-o.
    Sper macar sa ți poți recupera banii sau ce-ți dorești tu. Țin pumnii. Pupici.��♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, intreaga "poveste" e urata si am asa, sentimentul ca ceea ce "stim" nu e adevarat, sau complet adevarat...
      Asta e viata.
      te pup Ina. O zi buna 😘

      Ștergere
  5. Sunt provocari mari, dileme morale serioase.
    Cam in situate asta este fiica mea din Olanda. Are bilete de avion pentru a veni pentru trei zile in martie la Bucuresti. E posibil sa ajunga intr-o carantina...
    Interesanta ideea de-a te asigura pentru renuntare!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, pericolul sa ajungi blocat intr-o carantina este in fiecare zi tot mai mare... De aceea, eu am hotarât ca nu voi pleca in concediul acesta! Nu sunt din fire negativista si de curajoasa, sunt foarte curajoasa, deci din cauza virusului eu as fi plecat. Însa scenariul este urmatorul: peste tot esti oprit si iti este verificata temperatura, deci în loc de 9 ore cat ar trebui sa dureze drumul, s-ar putea sa fie o zi-doua, in functie de cati turisti sunt pe ruta... Toate granitele sunt controlate, toate porturile si garile :-( Ce sentimente ai cand in jurul tau umbla cei autorizazi sa faca controalele de sanatate, imbracati in costume sterile si insotiti de soldati înarmati?!
      Aoi sa zic, am ajuns la hotel si... hopla, un turist din 400 sute cati locuies in hotel, este depistat cu temperatura. Atunci se declara hotelul in carantina! Si esti obligat sa stai in camaruta ta, intr-o tara straina, izolat de tot ce iti ofera un pic de confort si siguranta. Intr-o asemenea situatie, cel mai bine e la tine acasa <3
      Sa presupunem ca tot concediul decurge bine, ca am vizitat tot ce mi-am propus, ca nu m-am apropiat de ceilalti turisti, care ca si mine au vrut sa petreaca o vacanta pe Coasta de Azur. Dupa cateva zile, daca fac temperatura si se constata ca am virusul?! Colegii mei de birou, au la randul lor familii, copii, parinti... Poate ca la mine forma de gripa e usoara, dar la altii pe care eu i-am infectat?! As putea trai cu gandul ca din cauza mea a murit bunica unui coleg?! Groaznic!
      De aceea, am hotarat ca nu vom pleca in vacanta. Anulez cererea de concediu si pierd banii platiti :-( Singura sansa sa recuperez banii ar fi ca Ministerul sanatatii sa interzica oficial calatoriile in Italia... însa din motive numai de ei cunoscute, nu fac inca acest anunt! Ghinion pentru mine. Insa, toti cei care gandesc sanatos, imi dau dreptate, nu este cazul sa plecam intr-o calatorie total nesigura!
      Iti doresc multa sanatate si pozitivitate! Toate cele bune si un weekend placut!

      Ștergere