joi, 3 octombrie 2024

Situația politică globală (RIO40/24)

... este destul de complexă și tensionată în mai multe regiuni. Iată câteva dintre principalele focare de conflict: 
1. Rusia și Ucraina: Conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă să fie intens, cu lupte active în mai multe regiuni din estul Ucrainei. Situația rămâne critică, cu pierderi semnificative de ambele părți. 
2. Iran și Israel: Tensiunile dintre Iran și Israel sunt în creștere, cu atacuri și contraatacuri frecvente. Recent, Israelul a respins un atac cu rachete din partea Iranului, datorită sistemului său avansat de apărare antiaeriană. 
3. Taiwan și China: Deși nu este un conflict armat deschis, tensiunile dintre China și Taiwan sunt în creștere, cu China amenințând să recupereze Taiwanul prin forță dacă este necesar. 
(1) Harta războiului din Ucraina - Ucraina știri pe hartă - Liveuamap. https://liveuamap.com/ro 
(3) Al treilea război mondial se profilează la orizont. Rusia, Iran și .... https://ziare.com/razboi/razboi-ucraina-rusia-invazie-israel-gaza-hamas-china-taiwan-coreea-de-nord-1847490
(4) Care este cel mai rapid avion de luptă din lume? Poate atinge 3.300 km .... https://newsweek.ro/timp-liber/care-este-cel-mai-rapid-avion-de-lupta-din-lume-poate-atinge-3300-kmh-proiectat-in-anii-60 

Recent, au avut loc două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma acestor incidente. Poliția daneză investighează în prezent aceste explozii pentru a determina cauzele și responsabilii. 
(2) Ambasada Israelului din Copenhaga, ținta atacurilor cu bombă. Astfel de .... https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/ambasada-israelului-din-copenhaga-tinta-2391831.html
(3) MApN: Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat .... https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mapn-patru-aeronave-militare-au-fost-ridicate-dupa-ce-rusia-a-atacat-ucraina-in-apropierea-granitei-cu-romania.html. Rusia aconsolidat mai multe alianțe strategice în ultimii ani, în special cu China, Iran și Coreea de Nord. Aceste alianțe sunt văzute ca o contrapondere la influența occidentală și la politicile SUA și NATO. 
1. Rusia și China: Parteneriatul dintre Rusia și China s-a intensificat, cele două țări colaborând în domenii economice, militare și tehnologice. Această alianță ridică îngrijorări în Occident, deoarece poate destabiliza echilibrul de putere în Asia și Orientul Mijlociu. 
2. Rusia și Iran: Relațiile dintre Rusia și Iran sunt de asemenea puternice, cele două țări colaborând în special în domeniul militar și energetic. Această alianță este importantă pentru ambele țări în contextul sancțiunilor internaționale și al tensiunilor regionale. 
3. Rusia și Coreea de Nord: Deși mai puțin mediatizată, alianța dintre Rusia și Coreea de Nord este semnificativă, în special în contextul izolării internaționale a Coreei de Nord. Cele două țări colaborează în domenii precum comerțul și tehnologia militară. Aceste alianțe reflectă o strategie de consolidare a influenței globale a Rusiei și de contracarare a presiunilor occidentale. 
(2) Un nou cvartet al haosului amenință Occidentul: Ce presupune alianța tot mai strânsă dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-nou-cvartet-al-haosului-ameninta-occidentul-ce-presupune-alianta-tot-mai-stransa-dintre-rusia-china-iran-si-coreea-de-nord-2943229
(3) Antena 3 CNN › Externe › Un fost aliat al Rusiei susține că alianța pe modelul NATO a lui Putin e o amenințare pentru țara sa. https://www.antena3.ro/externe/un-fost-aliat-al-rusiei-sustine-ca-alianta-pe-modelul-nato-a-lui-putin-e-o-amenintare-pentru-tara-sa-722221
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Astazi, aici la RIO, nu îmi exprim parerea ci doar incerc sa prezint o "oglinda" a situatiei politice actuale - fiecare sa traga propriile concluzii. 
Va invit sa participati la "Reflexii in oglinda"🤗 o rubrica saptamânala initiata de SoriN si preluata de mine aici. Publică într-un articol pe blogul tău, o fotografie cu reflexii, un videoclip filmat in oglinda sau imagini pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

6 comentarii:

  1. Interesantă oglindă. Aș adăuga Turcia ambiguă, conflictul vechi Rusia - China (în sec. XX câteva războaie, dar URSS era deasupra), proxy-urile rusești din lumea civilizată reprezentate de radicalii stânga și dreapta (personal nu știu de ce le zice dreapta fiindcă nu au vreo doctrină de dreapta)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun că este doar o mască. De fapt, chiar declarativ, se dorește o nouă ordine mondială (la fel ca în WW II). Rusia și China, fiecare, și-ar dori întâietatea.
      Cei din est (cei care gândesc) știu că Rusia (foarte probabil și China) aduc doar mizerie, niciodată civilizație, bunăstare.
      Conjunctura este favorizată de conducători dezaxați, fiindcă doar un dezaxat își poate dori să fie "pe viață".
      Mi-aș dori să adaug un zambet la finalul comentariului, dar nu este cazul.

      Ștergere
  2. Știri în nuanțe de gri. Oameni în vârstă care trimit tineri la moarte, războaie moderne in care mor mai mulți civili decât soldați. Și varianta sumbră in care nimic nu va mai conta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu urmăresc emsiunile de actualităţi, nu intru pe site-uri cu ştiri. Prind doar câte ceva de pe ici-colo.
    Nu pot inflenţa în nici cea mai mică măsură mersul lucrurilor, aşa că la ce bun să-mi stric cheful?
    Ce-o fi o fi.

    Până un alta, mă bucur de frumuseţea imaginilor oglindite.
    Să ai o lună octombrie frumoasă, dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi place imaginea...
    Si acum un pic de SF: intr-un loc ascuns de pe pamant (plato-rotundo-sferoid) se afla un grup de oameni care se distreaza. Ei trimit in lume tot felul de vesti si stiri, programadu-i pe ceilalti la moarte, razboi si boli.
    Si inapoi cu picioarele pe pamant. E atat de 1984 si Big Brother tot incat situatia aceasta a devenit de un grotesc absolut. la fel de „fumat” si deplasat ca reclamele la noile formule revolutionare ale produselor otravitoare fara de care viata ne-ar fi mai lunga, plina de bucurii si sanatate. :))))
    Si repet - imi place mult cum ai facut imaginea si admir ca de foecare data capacitatea de a sinteiza, alege si grupa stirile. :*
    Imbratisari cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiindcă tot vă plac conspirațiile, vedeți că este o largă asociație a celor care cred că Pământul este plat și "luptă" să-l păstreze așa. Cred că lista de membri este permanent deschisă.🙂

      Ștergere