joi, 3 iunie 2010

Experimentul "MARTE"

Astazi a început în Moscova, asa numitul experiment "Mars 500" si va dura 520 de zile, atât cât se presupune ca ar dura calatoria de la Pamânt la Marte si înapoi (250 zile dus, 30 zile misiunea la suprafata planetei, 240 zile drumul înapoi). Un francez, un italian, un chinez si trei rusi formeaza echipa Agenţiei Spaţiale Europene ASE. Astronautii se supun acestui experiment fara precedent, pentru a oferi informatii cu privire la felul în care oamenii se manifesta traind în spatiu închis, fara posibilitate de comunicare în exterior decât prin statie sol - nava spatiala. Nava de experiment are în total 180 m², din care doar 3 m² sunt oferiti fiecarui participant, ca sfera privata si se presupune ca vor aparea stari de stress, depresii psihice sau tensiuni în aceasta situatie de viata monotona, timp de un an si jumatate! Totodata este asteptat cu interes si rezultatul medical cu privire la influenta sarii asupra tensiunii arteriale şi a metabolismului osos. Centrul German pentru Tehnologie Aerospace (DLR) este implicat cu aproximativ 500 000 de euro la costurile de bază de aproximativ 10 milioane de euro.
Membrii echipajului va fi urmarit timp de 24 ore pe zi prin camere de supraveghere video. Acest experiment se va încheia pe data de 5 noiembrie 2011.
Acest antrenament va ajuta adevaratei misiuni de zbor pe planeta rosie, ce va avea loc în anul 2035, eveniment la care Barack Obama doreste sa fie martor - la sol. Mai multe info, aici

4 comentarii:

  1. Mi-am si facut repede un calcul. Daca as ajunge sa traiesc în 2035... câti ani as avea- 73, uff... sunt deja satula de viata. Nu cred sa ajung sa vad prima calatorie pe Marte. Poate tu, draga mea, interesanta de tot ce e tehnologie.
    Aseara ti-am trimis gândurile mele pe calea vântului. Sper ca au ajuns la tine, împreuna cu un pic de briza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Giulia draga,
    asa eeeeeeee! Soarele zâmbeste din când în când din spatele norilor si se pare ca spre dupaamiaza va stapâni cerul! Multumeeesc! Te pup :)
    PS: Daca supravietuiesc anului 2012, atunci mai mult ca sigur, voi privi la TV lansarea navetei spatiale pe Marte, aselenizarea si reîntoarcerea pe Pamânt, cu interesantele informatii despre fascinanta planeta rosie:)

    RăspundețiȘtergere
  3. daca astrele vor fi cu noi si aliniate cum trebuie... poate vom apuca si noi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,
    speranta moare ultima! :)))

    RăspundețiȘtergere