joi, 3 mai 2018

Sunt necajita!

De când am fost în Landshut, am observat ca fotografile mele nu au claritatea cu care eram obisnuita sa o redea camera telefonului meu mobil... M-am necajit si am crezut ca în excursie, lentila nu a fost destul de curata - nu ar fi fost de mirare, pentru ca fiind plecati toata ziua, nu m-am spalat pe mâini prea des si ba am mancat înghetata, ba am baut suc, m-am jucat cu Leo, am facut o fotografie aici, alta colo... telefonul ba l-am aruncat în poseta, ba l-am pus în buzunar si nu am fost deloc atenta cât de "mozolita" ar putea fi lentila. Acasa, când am transferat fotografiile pe hard-disk si am observat ca fotografiile mele au calitate proasta, am luat telefonul la lustuit. Apoi nu am mai folosit camera foto. Pâna ieri, când am fotografiat castanii. Azinoapte, am crezut ca vad eu in ceata... ca se facuse ora 1 când am postat articolul cu pingurile pentru participantii la MfC. Nici nu mi-am facut gânduri...
Astazi am fost toata ziua la serviciu (nu am fotografiat nimic) si pe la ora 18, exact cand m-am întors acasa, a aparut si fiica-mea în vizita. Am iesit împreuna în parc, sa facem turul cu Leo. Soarele tocmai disparea în spatele acoperisurilor caselor si în aer, parfumul liliacului devenea tot mai intens. Ne-am oprit la o tufa în parc si Raluca a zis "Hai mami sa-ti fac o poza cu Leo si liliacul acesta splendid". Imediat ne-am si postat în fata imensului boschet. Tac, tac, fotografiile au fost gata si ne-am continuat plimbarea.
Acum seara, mi-am amintit de liliac si m-am gândit sa vad fotografiile facute de Raluca. Iata-le! :-(

Soc! Ce se întâmpla cu aparatul meu?! Murdar nu mai poate fi! Sa fie lentila zgâriata?! L-am luat iar la cercetat si iar l-am lustruit. Am facut de proba câteva poze în casa, totul clar! Mai sa fie!!! Ultima idee a fost sa verific setarile. Hm... parea totul ca întotdeauna... dar parca "HDR" nu lumina asa de tare... Ce este însa HDR-ul asta, m-am întrebat?!
Am cautat pe net: HDR = high dynamic range
De fapt este o tehnica ce ridica mult calitatea fotografiilor. Însa nu intotdeauna! Iata ce zice un articol special pentru aparatele Smartphone: "Nu este recomandată întotdeauna HDR. Există situații în care HDR tinde să degradeze înregistrarea.
♦ Fotografiere cu mișcare: Deoarece mai multe fotografii sunt realizate în succesiune rapidă, se produce o estompare rapidă.
♦ Pierderea contrastului înalt: dacă doriți să fotografiați silueta unui corp în întuneric, modul HDR ar bloca contrastul.
Concluzie: Nici macar un fundal întunecat nu poate salva modul HDR."
Acum mi-e clar... de ce nu sunt clare fotografiile mele! Fotografiile in modul HDR facute cu stativ, sunt perfecte, "copiaza" clipa pâna în cele mai mici detalii. Fotografiile facute însa repede, mai mult "din mers" apar ca sterse cu buretele. Of -of, touchscreen! În fapt, am activat acest HDR fara intentie. Acum stiu si pe viitor voi avea grija! Tja... ideal este sa învatam din greselile altora! ☺ Voua, mult noroc!

13 comentarii:

  1. O sa fiu atenta,pentru ca nu am rabdarea ta in a depista o astfel de cauza.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai trebuia sa aflu care e cauza, ca îmi venea sa arunc telefonul la guunoi! Si e un S7, are camera foto exceptionala....☺☺☺
      Gânduri bune Floarea!

      Ștergere
  2. Sa vezi ce frumos face Olympusul meu profi indoors daca nu e pe trepied si fac fotografii fara blitz... tzzzz. Zici ca pozele sunt facute cu o caramida :)).
    Dar mie imi plac pozele voastre cu liliac. Sunteti foarte frumosi si tu si Leo <3. Sa stii :*!!
    Pupic (si multumiri pentru info :D - e util pe viitor ;P)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha ☺ zambiti la caramida! ☺ hai ca esti simpatica!
      Pupici. Un weekend minunat!

      Ștergere
  3. Daca nu spuneai, nu as fi banuit. De multe ori in soare le vad mai estomapate.
    Oricum sunteti frumosi, iar liliacul e superb!
    Multumesc pentru atentionare, draga Carmen!
    Plimbari frumoase de weekend! Pupici! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa am crezut si eu la pozele din Landshut! apoi la cele cu castanii... Pai când am vazut si acestea, mi-a fost clar ca e ceva in neregula! Voi prezenta imediat fotografii cu florile de castan rosii, facute astazi, dupa ce am dezactivat HDR-ul...
      Pupici Suzana draga, un weekend minunat iti doresc ♥

      Ștergere
  4. Da, sunt un pic incetosate, dar culorile imi par mai intense, iar rezultatul este minunat!Eu folosesc un aparat foto pentru poze, la telefon nu am o camera foarte buna. Dar de fiecare data descopar ceva nou la aparat pentru a-mi imbunatati fotografiile si nu folosesc filtre, adica folosesc dar foarte rar. Ma bucur ca ai scris despre asta, este util. Aici a trecut liliacul, dar a inflorit salcamul, si bujorii <3. Weekend relaxant, Carmen! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu folosesc filtre, ba chiat camera este setata pe "automat", ca de multe ori afara, daca e soare, nu vad niciuna din informatiile de pe display. Asa ca prefer automat - sa adapteze singur!
      Si la noi au inflorit salcâmii. Si bujorii si mai ales rododendronii sunt o splendoare, zilele astea. De fapt toate florile, de-a valma! Noi mai avem inca lalele, ca daca sunt pe partea de nord plantate, si nu le bate soarele 10 ore pe zi, rezista mai mult timp.
      Pupici. Un weekend minunat sa ai, Florina draga!

      Ștergere
    2. Acelasi lucru fac si eu in cazul aparatului! Setez macro pentru natural si flash off pt a taia lumina puternica, dar asta in anumite cazuri. Da, florile sunt o minunatie a naturii, ne invaluie cu mireasma lor. Acum aflu si eu ce sunt rododendronii :)) La noi, lalele s-au scuturat deja :( Nu te ingrijora, oricum fotografiile iti ies minunat, stiu ca uneori dau batai de cap, asta pt a fi cat mai aproape de ceea ce vedem, simtim... Imi place ca Leo sta la poze :)))) Multumesc, Carmen! :)

      Ștergere
    3. te pup <3 Esti o dulce!

      Ștergere
  5. Da, sunt puțin în ceață dar nu-i nimic: tot sunt frumoase fotografiile !
    O seară plăcută ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt total in ceata! ☺ imi pare rau, ca nu avem parte de "fotograf" prea des în plimbarile nostre. Mai mult selfies...
      Te pup si eu si îti doresc o seara placuta! :-*

      Ștergere
  6. Se mai întâmplă să accesăm din greșeală anumite setări și apoi să nu știm cum să revenim la „normal”, adică la ceea ce știam noi. Am pățit-o și eu, pentru că telefonul are anumite scurtături, despre care...habar nu avem. Poate o fi dat Leo cu limbuța peste lentilă!? :-) Ar fi cea mai amuzantă situație. Și o altă situație despre care am citit de curând: să evităm să orientăm camera foto direct spre soarele puternic. Lumina prea intensă afectează sensibilitatea procesorului foto.
    Sper să-i fi dat de cap până la urmă!

    RăspundețiȘtergere