marți, 1 mai 2018

Excursie în Landshut



Landshut este situat la o ora si jumatate distanta (cu masina) de orasul nostru, între München si Passau. Este un oras istoric, un fel de muzeu în aer liber cu aer de metropolă modernă.
Primul document istoric în care apare numele orasului "Landeshuota" ("Landeshut" cu sensul de pălăria / protecția țării) dateaza din anul 1150.
În anul 1204 principele Ludwig I al Bavariei a ridicat aici castelul Trausnitz si pâna în anul 1255, orașul a fost reședința principală a dinastiei familiei Wittelsbach.
La vremea când Bavaria a fost împartita în doua, Landshut a devenit capitala Bavariei Inferioare. Ducele Henry al XV-lea a fost primul care a domnit în Bayern-Landshut. Se spune ca ducele era atât de bogat, încât nunta acestuia cu prințesa poloneză Jadwiga Jagiellon - în anul 1475, s-a serbat timp de doua saptamâni, evenimentul ramânând în istorie ca un autentic festival al Evului Mediu.
Ca de altfel peste tot în Bavaria, localnicii din Lansdhut au înțeles cu mult timp in urma să-și accepte, păstreze si promoveze valorile si să facă din ele adevărate atracții turistice. Una din marile atractii este festivalul numit "Landshuter Hochzeit" (Nunta din Landshut, cea a ducelui Henry cel Bogat), organizat o data la fiecare patru ani, între 30 iunie si 24 iulie (prima data în anul 1903). Localnicii participa în numar mare, la ultima editie, cea din anul 2017, au luat parte la punerea în scena a nuntii peste 7000 membri ai asociatiei, îmbracati în costumatii istorice. Costumele sunt pastrate în cladirea Zeughaus, cladirea din mozaicul de mai jos.

Orasul este traversat de râul Isar si este marcat de doua cladiri impozante: catedrala gotică "St. Martin" - cu cel mai înalt turn din lume făcut din cărămidă ( 130,08 m ) si "Castelul Trausnitz" - parca rupt din povestile cu cavaleri si plasat pe deal, sa vegheze peste oras.
Orașul Landshut impresionează mult prin arhitectura. Centrul istoric este bine conservat iar cladirile de-a lungul bulevardelor par decoruri desenate pe carton, atât de frumos întretinute sunt. O îmbinare superba de arhitectura renascentistă, barocă, baroc-târzie, rococo, neogotica sau stil Biedermeier, edificiile încânta privirile celor care îsi fac timp pentru o plimbare. Cu doua sau trei etaje, unele cladiri au fatade pictate, altele au balcoane, bolti, firide, cornișe sau basoreliefuri, fiecare remarcându-se cumva fara însa a dezechilibra armonia strazii. Cele mai impresionante mi se par cladirile cu frontoane în trepte.



A fost o zi superba, cu cer senin si aer înmiresmat, un amestec îmbatator de liliac si cherry laurel. Totusi... nu a fost o zi buna pentru a vizita orasul. Exact duminica (29 aprilie) s-a dat startul maratonului, o actiune sportiva organizata anual în Landshut! Daca as fi întrebat Google, as fi stiut! ☺ Piata Primariei a fost trasformata în scena, câtigatorii fecarui maraton pe categorii de vârsta au fost prezentati si premiati public. Muzica a rasunat la maxim, pentru a antrena si mentine veselia participantilor la maraton. Centrul a fost extrem de aglomerat... ne-am plimbat câteva ore, apoi ne-am îndreptat pasii spre castelul "Trausnitz" urcând pe "Pianul Taurului" (va urma)

10 comentarii:

  1. Am citit pe nerasuflate!!! Abia astept si urmarea :D.
    Ce mai socializa Leo ;))). Hehe ce dragut e el - parca imi si imaginez cu dadea din codita ;).
    Am observat ca este infratit cu Sibiul ;). Ce tare! Acum stiu si cum arata (nu e acelasi lucru daca as fi cautat doar pe google - tu pur si simplu parca ne iei si pe noi in excursii, e minunat, cel putin asta e parerea mea).
    Pupici cu drag si.. fie ca luna mai sa fie si mai plina in amintiri frumoase si bucurii :*!! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmeaza vizitarea castelului :-) Baietii au ramas pe terasa, sub castani si eu am participat la tura de vizitare cu ghid. A fost superb si am aflat multe amanunte interesante :-)
      Leo, mereu doreste sa salute orice catel ne iese in cale. Multi sunt agresivi si sar imediat la atac, asta insa vad ca nu il sperie de loc pe Leo, el ne trage mai departe spre cateii de pe strada ☺ Acesta din poza, un urias ☺☺☺ Am intrebat de curiozitate cat cantareste - doar 90 de kg! WOW! Leo are abia 10 si mi se pare mult! ☺
      Ca Landshut este infratit cu Sibiul, am aflat dupa excursie... Dar m-am bucurat mult. De cate ori citesc ceva despre Sibiu imi salta inima <3
      Trebuie sa mai mergem o data in Landshut, pentru ca maratonistii au creat un haos total in ziua cu pricina ☺
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
    2. Abia astept ;)).
      Oh, dar cred ca era tare frumos unde au stat. Castanii infloriti sunt deosebiti (parca ar fi braduti mici albi cocotati pe fiecare ramura de castan ;)). Stiu ca unii castani au si alte culori de flori, dar cei din spatele blocului meu sunt cu flori albe.
      Hihih - dragutul de el, e un sociabil <3.
      Imi amintesc si eu de un cutu din aceasta de 90 de kg... s-a asezat pe piciorul unui baiat (cand eram noi mici, in fine el era licean.. lol) si a fost o mini drama (noroc ca i-a sarit in ajutor tanara domnita, stapana catelului si i-a oblojit rana).. hahaha.
      Si eu sunt la fel, entuziasmata, cand aflu ca unul dintre orasele mele de suflet are o "poveste" (fie e infratit cu alta localitate, fie este recunoscut in lume etc). In fine.. acum al meu cred ca isi cam merita numele.. iti vine sa te cam pitesti.. la propriu. Hahahahah. Dar mie tot imi e drag :D.

      Da - tocmai voiam sa te intreb daca ati prins ceva manifestatie, cand am vazut pozele si apoi am citit mai jos. ;P Sigur va fi o vizita placuta [ ma intrebam cum o fi pe parcursul nuntii de o luna.. :D ].

      Pupici! Noapte buna :)!!

      Ștergere
    3. Rux draga, sa stii ca astazi am fotografiat florile de castan din parcul firmei la care lucrez: flori albe, galbene si rosii :-) Le voi posta special pentru tine! <3
      acel catel din rasa Terra Nova te turteste daca sare de bucurie cu "labutele" pe tine ☺☺☺
      Esti draguta cu Pitestiul ;-) Dar asa este, orasul tau, il iubesti indiferent cum si de ce. Eu mereu m-am zbatut sa promovez frumusetile României si ale Sibiului, iar în 2007 cand a devenit Capitala culturala eurpeana am fost extrem de mândra! Iubesc si Augsburgul, ca iata deja ocuiesc aici de 18 ani, dar in Sibiu am locuit peste 30! Si Bucurestiul il iubesc pentru ca acolo m-am nascut. Deasemenea ma leaga multe de Brasov si Buzau, prin bunici. Intreaga viata adunam repere ;-)
      Despre Landshut si "nunta" sincer iti spun, nu ma atrage acest eveniment. hahaha, de cand îl avem pe Leo evitam aglomeratiile! de dragul lui <3
      Te pup. O saptamana minunata in continuare!

      Ștergere
    4. Weeeeeeee - ce minunat!!! <3 Vai iti multumesc mult :*!! Abia astept sa le vad. De tare mult timp nu am mai vazut si alte culori de flori de castan. Imi amintesc ce uimita am fost cand am vazut prima data un castan cu flori rosii visinii (asa era acela).
      ;)) asa sunt eu cu Brasovul, Constanta... ;)))). Si da, mai sunt si alte repere :D. Dar Pitesti-ul chiar e un oras fain. Si Simfonia Lalelelor pana in 89 (si poate vreo 2-3 ani dupa) a fost cu adevarat un eveniment minunat. :)
      Ehhh :P.
      Inteleg perfect. Nici pe mine nu ma atrag locurile aglomerate. Imi place mai mult sa ma bucur de ceea ce vad.
      Leo ar trebui sa isi faca un jurnal de calatori ;)))).
      Pupic <3

      Ștergere
    5. hahaha, ai dreptate! chiar pe 1 mai am vorbit la telefon cu prietena mea din Paris si ne intreba, când mai venim la ea, in concediu?! (cred ca am petrecut cel putin 6 saptamani in 6 ani in Paris, gazduiti de ea; am locuit in cativa ani la hotel, dar daca se poate sa ecoomisim cazarea, este superb! ☺) Si eu am zis ca multumim pentru invitatie, dar nu mai putem, ca de acum il avem pe Leo. Si ce crezi ca a zis ea?! "pai haideti cu Leo, ca sunteti cu drag primiti!"
      Stiu ca ea iubeste animalutele, pe vremuri a avut o pisica, am scris de multe ori despre ea pe blog, Fraise o chema. Nu mai e saracuta, s-a dus...
      Nu stiu daca ai citit postarea "Sufletel" ... la prietena mea în Paris am trait evenimentele <3

      Deci... ne gandim serios sa planificam o saptamana la Paris - in iulie sau august... spre final. Asa ca Leo mai adauga pe lista lui o metropola! Pana la urma o sa-l rebotezam Excursius ☺☺☺
      pupici <3 Somn usor draga Rux

      Ștergere
    6. Am citit acum :).
      Leo parizianul... cu o esarfa prinsa chic. Parca il si vad, alaturi de voi, la o masuta cocheta - in fata unei patiserii cu flori la geamuri si... desigur, cele mai bune prajiturele. ;)))) Privind fermecator spre vreo domnisoara poodle :))))))).
      Haha :D.

      Pupic cu drag <3

      Ștergere
    7. hahaha, stai sa vedem daca vom reusi anul acesta sa ajungem si la Paris. Aveam in plan Toscana - Pisa, Florenta, Siena, Montepulciano... si bineîntels plaja ♥
      Zarurile nu sunt înca aruncate ☺☺☺
      pupici. Noapte buna <3

      Ștergere
  2. Extraordinar arata orasul. Cladirile parca sunt imagini dintr-o carte cu povesti, sau asa mi se pare mie. Asteptam sa tasneasca din ele diferite personaje! :)
    Multumesc mult, draga Carmen! O zi superba sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-adevar asa si sunt! O minunatie de decor!
      Suzana draga, erau maratonisti peste tot... tâsneau de unde nu te asteptai ☺☺☺ Au alergat pe diverse categorii de varsta, chiar si pe jumatate-maraton, existau tot felul de grupe, toti purtau numarul de concurs pe care era trecut si prenumele. Ne-a distrat spunând, fa loc ca trece Sabine cu Thomas, Christine cu Johanna, etc, etc. Cei care aveau medalie la gât alergasera deja, iar cei care nu auveau medalie, se pregateau de start. O brambureală de nedescris!
      Abia sus pe colina, la castel, am savurat linistea normala a unei excursii. Voi scrie in curând despre aceatsa parte a zilei.
      Te pup. O saptamana minunata sa ai!

      Ștergere