sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Sternsinger / Stelarii

La douasprezece zile dupa Craciun, întreaga crestinatate este în sarbatoare - ultima din seria sarbatorilor de iarna.
În bisericile occidentale, este serbata închinarea celor trei magi în fata Pruncului sfânt. În Germania sarbatoarea se numeste "Heilige Drei Könige" (cei trei regi sfinti), în Austria " Weihnachtszwölfer"(a 12-a zi dupa Craciun), în Olanda "Driekoningen" (cei trei regi), în Italia "L'Epifania" (apariția / arătarea lui Dumnezeu) si în Anglia "Epiphany", etc, etc.
Bisericile răsăritene serbeaza ziua botezului lui Iisus și descoperirea Sfintei Treimi. În România sarbatoarea este cunoscuta sub numele de "Boboteaza".
În România preotul umbla cu agheasmă si "botează" apele, oamenii, animalele și casele. În Germania, copiii scolii din cartier - ministrantii, merg din casa în casa în grupuri, îmbrăcați ca magii, recita sau cânta texte închinate Nasterii Pruncului sfânt și strângând fonduri cu scop caritativ. Ca mulțumire pentru donație, ei scriu pe usa crestinilor șirul de litere "C + M + B", încadrate de anul în curs. ("C + M + B" înseamnă "Hristos mansionem benedicat" adica "Hristos binecuvântează această casă").
Obiceiul este cunoscut înca din secolul al XVI-lea si doar începând din anul 1958, copiii si-au propus o misiune în marele proiect "Copiii ajuta copii". În fiecare an, fondurile sunt donate în scopul ajutarii copiilor fara noroc. Anul acesta Stelarii vor dona întreaga colecta proiectului de stopare a exploatarii copiilor prin muncă din India.
De obicei grupul de colindatori este format din cei trei care-i întruchipeaza pe Caspar, Melchior si Balthasar - cei trei magi/regi de la rasarit, plus purtatorul de stea. Anul acesta datorita vremii ciudate - când ploaie, când vânt, când cald, când frig, Bavaria este cuprinsa de un val de gripa si multi copii sunt afectati. Grupul de Stelari ce a venit la noi a fost pe jumatate atins - doar Melchior si Balthasar au fost sanatosi! Steaua a purtat-o profesoara de religie. Asa pe jumatate, însa nu si-au abandonat misiunea! Fiecare clasa declara suma de bani colectata si apoi scolile si orasele... este o competitie deosebita si copiii sunt cu trup si suflet implicati. Actiunea este lansata la nivel national.
Este emotionant sa vezi cât de serios si important este angajamentul lor. Ne-au spus cu mândrie ca anul trecut, fondurile adunate de ei au ajutat copiii afectați direct de schimbările climatice - în mod special copii Turkana din Kenia.
Cum sa nu sprijini cu drag astfel de proiecte?! Cinste copiilor si îndrumatorilor lor!

15 comentarii:

  1. Ce frumosi sunt! <3
    E emotionant acest obicei, plus ca are si un rol de a invata copiii sa daruiasca celor care au mai putin... sau deloc.
    Mi-ar placea sa fie si aici obiceiul... La noi vine popa, cu vreo saptamana inainte (pentru Boboteaza) si stropeste prin casa, canta ceva dar... totul e lipsit de emotie - pentru popi si pentru cei care-l primesc a devenit automatism. Popa lasa apa sfintita, ia banii si pleaca... Poate par rautacioasa dar... atunci cand nu simti bucurie pentru ceva mai bine nu faci - si nu simt deloc bucuria preotului cand vine cu "Botezul".
    Revin la veselia de la voi, la faptele bune facute de micuti! :) Drept e: cum sa nu contribui? <3
    Weekend frumos iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi abia asteptam sa vina Stelarii! atat sunt de draguti! Nu stiu cum fac alti vecini - uite ca nu am intrebat niciodata - dar noi dupa ce punem banutii in pusculita, le oferim dulciuri sau fructe. Le sclipesc ochisorii - regii sunt copii ☺☺☺
      Anul trecut ce necajiti am fost ca am ratat Stelarii... am fost in concediu la schii si pe 7 ianuarie ne-am intors cu Leo bebelusul <3
      Tot anul m-am uitat pe usa... nu am avut semnul crestinesc 20*C+M+B*17!
      (apropo semnul! A fost o perioada, la weekend mereu suna la usa o pereche din "martorii lui jehova"... poate ca stii si tu ce insistenti si penetranti sunt in incercarea lor de a converti noi persoane. Eu personal nu am nimic cu ei, sunt liberi sa creada si sa faca ce doresc, dar sa nu ma deranjeze! Si le spun ca nu am interes sa le ascult predica, o data, de doua ori, de trei ori... Pana când intr-o zi tare m-am enervat, le-am zis ca noi suntem crestini si nu ne convertim si i-am amenintat ca o sa depun plângere la politie daca mai suna la usa mea. Mi-au zis cu ochii senini ca "de unde sa stim ca sunteti crestini?!" Spontan, mi-am amintit de simbolul Botezului, al Stelarilor, le-am aratat si le-am zis "Uite aici! Mai clar nici ca se poate!" Au inlemnit si de atunci nu au mai sunat! Zau... sunt mai bine de trei ani!)
      Un weekend minunat sa aveti, Diana draga! Ganduri bune si imbratisari de la trio pentru trio. <3

      Ștergere
    2. Oho, si inca cum le stralucesc ochii la vederea dulciurilor celor care vin cu adevarat sa colinde si pun suflet in ceea ce fac, pregatindu-se cu atentie inainte! :) <3
      La noi mai vin colndatori - nu la fel de multi ca in alti ani - dar cei care vin sunt mai multi dintre cei care vor doar bani (cu cat mai multi cu atat mai bine). Si anul acesta - ca in fiecare an! - am vazut si in scara blocului, si in parcare, si pe una dintre aleile din zona, alimente aruncate: dulciuri, portocale, sarmale, paine... Pur si simplu, unii le arunca! Nici macar nu le lasa intregi - poate le iau altii - ci le zdrobesc! E drept, intr-un fel, ca nu vor reusi sa le care pe toate, dar adultii care "supravegheaza" acesti copii ar putea aduna intr-un sac totul si sa imparta altora despre care stiu ca nu au... Asta-i partea mai putin frumoasa.
      Partea frumoasa e despre doua grupuri de colindatori (anul acesta nu au fost) :( Poate la anul... Multi ani, un grup de studenti la teologie veneau si cantau pe holul blocului, in Ajun de Craciun - coborau pe scari de la ultimul etaj si cine dorea le deschidea si le oferea bani sau altele. Aveau voci "ingeresti"! Al doilea grup colinda afara - se opreau din loc in loc si cantau "O, brad frumos" in mai multe limbi, acompaniindu-se cu diverse instrumente. Oamenii coborau si le ofereau bani sau altele...
      :)) Buna ideea sa le arati semnul de pe usa. :) La noi nu mai vin... poate pentru ca e interfon la intrare... Nici inainte nu au prea venit. Ultima data cand am vorbit eu cu ei le-am spus sa noteze in carnetul lor "de propovaduire" sa nu mai sune si la noi pentru ca nu vreau sa fiu nepoliticoasa si ii rog si pe ei sa fie politicosi si sa imi respecte dorinta deoarece am o prietena "martora" si daca doresc am cu cine discuta (nu am mintit).
      Multumesc, Carmen draga! Seara frumoasa iti doresc si... o zi usoara maine, la serviciu. :)
      Imbratisari cu drag, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
    3. mi-e dor de colindele românesti - venite din inima (nu din interes financiar). Cat de dragalasi erau copiii de pe scara, ai vecinilor! In primul an dupa ce ne mutaseram în Germania, ne-am intors in concediu de Craciun. Atunci am primit cele mai frumoase grupuri de colindatori! Fostii colegi de clasa al fetelor si toti copiii de pe scara au venit sa ne colinde. Ne amintim cu atâta drag acel Ajun de Craciun 2000!
      Dar apropo grupuri profi de colindatori. Când locuiam pe strada Rahova (pe Valea Sapunului, in Sibiu) sfârsitul anilor '70, aveam câtiva vecini prominenti (un medic vestit, un director de teatru, artisti etc, etc) si intr-un an au venit Grupul Song si Ioan Luchian Mihalea la colindat la unul dintre acesti vecini, nu stiu exact la care. In orice caz... a fost SPECTACOL pe strada noastra! Cu mici, cu mari, toti am iesit la ferestre! Acesta este colindul care mi-a ramas mie în inima ♥
      Te pup Diana draga. Un start bun in noua saptamâna! Îmbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur sa aflu despre obiceiuri crestine. Eu m-am mutat de un an intr-o comuna langa Bucuresti; ma tot minuneez...
    Multumesc pentru documentare (inclusiv cele cu telefericul).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca iti place in continuare blogul meu si iti multumesc pentru cuvintele frumoase pe care le lasi aici.

      Ștergere
  4. E tare frumos cand se organizeaza in mod serios si din suflet astfel de actiuni.
    Iar simbolistica magilor este deosebita!
    Cred ca pe "viu" e si mai impresionant!
    O duminica minunata, draga Carmen! Si o saptamana usoara, daca reincepi activitatea! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multe din traditiile bavareze sunt frumoase... pe mine m-au cucerit de când locuiesc aici :)
      Noapte buna Suzana draga. Multumesc si cu drag, intorc urarea pentru tine! pup si eu

      Ștergere
  5. Foarte frumoase obiceiuri! Este nemaipomenit cand se pastreaza traditiile si se transmit intre generatii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-adevar, asa este. Un popor care-si transmite traditiile, are viitor :-)

      Ștergere
  6. fiecare ţară are datinile ei legate de religie şi moştenirea locurilor... foarte frumoasă acţiunea copiilor de a ajuta alţi copiii ! mă bucur că am aflat de aşa ceva ! o să distribui pe facebook această frumoasă pagină ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca te-a impresionat actiunea copiilor. In fiecare an am scris pe blog despre aceasta traditie.
      Sunt curioasa in zona in care locuiesti tu, cum se serbeaza aceasta a douasprezecea zi dupa Craciun? pup si eu

      Ștergere
  7. Ohhh - mi-a povestit si mie surioara mea (au fost anul asta la ei :D). Ce frumos obicei :)!!
    Ahhh apropo de "insistenti" am vazut un scheci pe Facebook pe tema asta si am ras sa lesin. Foarte amuzanti cei care l-au realizat. Si nu mi s-a parut nici ofensator. Daca il gasesc il trimit pe mail :P

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sora ta locuieste în Germania? nu am stiut... unde, in ce Bundesland?
      hahaha, multumesc pentru email - exact asa este!
      pupici <3

      Ștergere