vineri, 5 ianuarie 2018

O telecabina si trei recorduri mondiale

Dupa doi ani si jumatate de santier cu conditii de lucru deosebit de grele (datorate altitudinii ridicate, a zapezii permanente si a temperaturilor scazute), costurile de constructie a noii linii de telecabina ce uneste localitatea Eibsee cu cel mai înalt vârf de munte din Germania s-au oprit la 50 de milioane de Euro. Rezultatul însa este impresionant: au fost doborâte trei recorduri mondiale în sistemul de transport pe cablu pendular!
- cea mai mare diferenta de altitudine pe sectiune din lume! Baza de pe malul lacului Eibsee se afla la 970 metri altitudine si cea de pe Zugspitze se afla la 2964 metri; cu alte cuvinte, între cele doua baze sunt 4,5 kilometri în linie dreapta si o diferenta de altitudine de aproape 2000 metri.
- partea aceasta a versantului are peretii aproape verticali, motiv pentru care au fost folositi piloni de 127 metri înaltime - fiind cei mai înalti stâlpi de susţinere din oţel utilizaţi pentru transport pe cablu!
- între cele doua baze exista un singur pilon. Masurat din baza Eibsee, pilonul este înfipt în roca la 1.289 metri. Pe tot restul distantei de 3.213 metri pâna la baza Zugspitze, telecabina este sustinuta doar de cablu, fara alt suport, acesta fiind cel de al treilea record mondial si anume - cea mai mare distanţă dintre stâlpi! 
Noua linie a înlocuit linia construita în anul 1963, oferind din toate punctele de vedere confort si siguranta sporite calatorilor.
Telecabinele au toti patru peretii transparenti, prezentând astfel calatorilor vedere panoramica 360 grade. Peretii sunt prevazuti cu instalatii speciale pentru mentinerea aerului la condiții optime de temperatură si umiditate, astfel încât nu permit înghetul sau formarea de condens. Capacitatea maxima a unei telecabine este de 120 persoane si viteza de deplasare este de 10,6 metri pe secunda.

Redeschiderea oficiala a avut loc pe 21 decembrie 2017 (am vazut la televizor) si de atunci am urmarit mereu webcam-ul de pe Zugspitze, sa vad care este ziua cu cea mai buna vizibilitate, pentru ca am vrut neaparat sa urcam si noi. Acea zi "ideala" a fost pe 31.12.2017. Ne-am propus sa fim acolo la ora amiezii, când buletinul meteo garanta ca soarele va fi prezent pentru trei ore.
Acasa se împrimavarase... Dupa zapada din 28 decembrie, vântul cald si temperaturile ridicate au înverzit peste noapte gradinile. De dimineata, vrabiutele ciripeau la geamul dormitorului ca într-o zi de primavara. Ne-am echipat totusi pentru zapada si am pornit la drum.

În mai putin de doua ore am ajuns în Garmisch-Partenkirchen. Petele de zapada si valurile de ceata au devenit tot mai prezente pe masura ce ne-am apropiat de localitatea Eibsee. Cu toate ca era ultima zi a anului, ideea de a urca cu telecabina pe cel mai înalt vârf de munte din Germania au avut-o multe persoane! Oh, ba chiar mult prea multe!... Parcarile din jurul statiei de telecabina erau toate pline si câte un om-de-ordine interzicea înca din intersectie autoturismelor nou venite sa-si continue drumul spre baza Eibsee. Nimanui nu-i venea sa creada, dar ... nu se facea nicio exceptie.
Am avut insa marea sansa sa gasim rapid un loc de parcare nu departe de țel, undeva pe un drum lateral. Penultimul loc in acea bucla de sosea! ☺ Dupa un mars de un sfert de ora prin padure, am ajuns la baza telecabinei. (vezi continuarea)

8 comentarii:

  1. A-ti avut noroc! Oricum, intr-o astfel de zona sa ai grija cum parcheaza oamenii mi se pare responsabil! :)
    Am admirat mereu astfel de realizari. Sunt foarte greu dematerializat. Toate stima pentru constructori!
    Pupici si petrecere frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Suzana draga. Locurile unde vin multi turisti, din toata lumea, sunt prevazute cu parcari corespunzatoare - face parte din buna organizare a lucrurilor. Daca spatiul nu este suficient, sunt amenajate parcari acolo unde se poate si din aceste locuri sunt organizate mijloace de transport in comun - in cazul Zugspitze, exista o linie de tren - l-am filmat in drumul nostru spre casa, in ultima postare a acestei serii dedicate Varfuluicel mai înalt al Germaniei Zugspitze.
      Multumim :-* Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
  2. am citit multe articole pe blogul tau, dar acesta mi-a taiat rasuflarea!...ai reusit sa transpui prin cuvinte si imagini concludente povestea unei calatorii intr-o zona geografica de domeniul fantasticului, nu atat ca panorama cat si ca executie...(am urmarit clipul video https://www.youtube.com/watch?v=8tztlrIzlyU al momentului istoric din 21.12.2017)
    cuvintele comentariilor noastre nu pot atinge exprimarea emotiilor si trairilor la vederea acestui peisaj de o frumusete coplesitoare, iti trebuie destul curaj sa urci in astfel de conditii pe celebrul pisc montan.
    se observa ca in aceeasi masura si Leo gusta ineditul, cumintel, cu intelepciunea unui adult...
    norocul v-a suras si de data aceasta, sa fie semnul unui an nou interesant la cote cat mai inalte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult Gina draga <3 Mi-am dat silinta însa... este greu sa exprimi in cuvinte asemenea emotii si sa dai acea forma povestirii încat cuvintele sa produca imagini in mintea cititorilor! Nu degeaba, chiar daca ai talent, trebuie sa urmezi o facultate de specialitate. Eu una... sunt inginer TCM ☺ Stii bancul cu asemanarea intre un inginer si un catel? Amandoi au privire inteligenta însa mari greutati în exprimare ☺☺☺
      Excursia noastra a fost superba! Iar Leo... vine cu noi cu cea mai mare placere, indiferent la care capat de Pamant! important este ca suntem împreuna <3
      Sa dea Domnul! Multumim asemenea, Gina draga. Pupici si îmbratisari.

      Ștergere
  3. Uau! :) Uau! pentru fiecare detaliu tehnic, dar mai ales pentru peisaje! :)
    Nu pot sa ignor boticul de catel curios! :)
    Frumos ati incheiat anul 2017! La inaltime! (la propriu si la figurat!) :)
    Weekend frumos iti doresc! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana draga, Leo este atat de mandru cu noi! (si noi cu el ☺) Merge sigur de el si accepta orice fel de situate! A fost cu noi la plaja asta vara, acum în vârful muntelui, pe ghetar... nu conteaza nimic decat sa fie lânga noi <3
      Pupici deasemenea de la trio pentru trio <3

      Ștergere
  4. Cat de interesant!!! <3
    Ultima data cand am fost cu telecabina pe zapada(sau era teleferic?) a fost in Poiana Brasov. Si s-a blocat la jumatatea distantei dintre stalp si baza de sus.... si mai batea si vantul. Si noi printre schiori... hahaha. Oh Doamne.
    Si pe timp de vara cand am coborat de la Postavaru'.

    Impresionanta instalatie! Si abia astept sa citesc si continuarea <3.
    Imi place atat de mult ca mergeti cu Leo.
    <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o vai! chiar in zilele acelea cand am fost noi sus pe Zugspitze imi zicea fratele meu ca a auzit la stiri ca o telecabina ce urca spre Postăvaru din Poiana Brasov a ramas blocata si nu a mai putut fi pornita nicicum!
      Aici pe Zugspitze a fost folosita tehnologie de ultima ora. Excursia noastra a fost superba! Daaaa, daca nu putem merge undeva cu Leo, atunci nu mai mergem acolo! "copilul" nostru ne insoteste peste tot ♥ ☺
      te pup <3

      Ștergere