sâmbătă, 23 decembrie 2017

Poveste de decembrie

Châteauneuf-du-Pape este o regiune viticolă din valea sudică a Rhônei cu statut de apreciere autonomă. Vinul produs aici este îmbuteliat sub numele de Châteauneuf-du-Pape si este unul dintre cele mai bune vinuri roșii din Franța (exista însa si vinuri albe Châteauneuf-du-Pape - doar 7% din producția totala din podgorie).
Se presupune ca primele vlastare de vita de vie din aceasta zona au fost plantate în secolul 6 de catre grecii care au fondat orasul Marsilia. Primele documente care atesta si apreciaza vinurile de Avignon sunt datate în anul 500.
Papa Ioan al XXII-lea. a dorit sa aiba propria podgorie (în jurul anului 1350) în aceasta zona si primul document care confirmă existența unui vin Châteauneuf-du-Pape provine din anul 1519 .
Suprafața viticola a crescut constant și până în 1750, a acoperit 650 ha. Un semn al prosperității la vremea respectivă sunt castelele mari precum La Nerthe, construite aici în secolul al 18-lea.
În secolul al 19-lea, Châteauneuf-du-Pape era deja considerat cel mai bun vin din sudul Rhônei. Ideea unui regulament pentru protectia denumirii si originii soiurilor de vin s-a impus ca fiind necesara înca în anul 1905 însa abia în anul 1935, Appellation (= denumire de origine controlata) Châteauneuf-du-Pape a fost protejat prinr-o hotarâre judecatoreasca. A fost unul dintre primele vinuri protejate din Franța.
Datorita climei deosebite, al terenului si al calitatii soiului de stuguri, vinurile obtinut au o expresivitate puternică, sunt relativ scăzute în aciditate, au continut bogate în alcool, sunt renumite prin intensitatea culorii si varietatea mare de nunate rosu închis.
Terenul viticol are reminescente din epoca glaciara si este construit în terase. Pamântul rosu nisipos este amestecat cu pietricele, care stocheaza caldura din timpul zilei si mentin temperatura optima pentru vita de vie pe timpul noptii. Clima este caldă și uscată. Media anuală este de 2800 ore de soare si o medie de precipitații de 620 mm. 130 de zile pe an bate Mistral - un vânt care usucă strugurii repede chiar și după ploi torențiale.
70% din terenul viticol este plantat cu soiul Grenache. Între cele mai apreciate vinuri rosii Châteauneuf-du-Pape se numara deasemenea cele obtinute din soiul Syrah, Mourvèdre și Cinsault.
Vinuri rare sunt obtinute din soiurile Consoise, Brun Argenté (Vaccarèse), Muscardin și Terret Noir.
Vinurile albe sunt obtinute din soiurile Grenache Blanc. În plus, Clairette Blanche, Piquepoul Blanc, Bourboulenc, Oeillade Blanche (Picardan) și Hermitage Roussanne.
Châteauneuf-du-Pape are un conținut de alcool natural de cel puțin 12,5%. Cele mai gustoase vinuri Châteauneuf-du-Pape sunt cele etichetate cu "millésime" (anul recoltei): 1990, 1995, 1998, 1999, 2001, 2007 și 2010.
Sticlele originale au ca emblema coroana tripla - tiara papală și globul purtător de cruce, precum si cheile Sfântului Petru.
Povestea acestui vin am aflat-o saptamâna trecuta într-o seara, de la unchiul meu, când am savurat vinul dintr-o sticla etichetata 1998.
Pentru ca nu am avut rabdare sa-l decantam, am lasat vinul sa se aerisească și să-și elibereze buchetul de arome direct în pahare. Am admirat la început culoarea închisa, rubiniu-caramizie si gustul fin, lejer, elegant, cu nota de fruct confiat. Dupa fiecare sorbitura, licoarea rubinie cu consistenta onctuoasa a devenit tot mai interesanta... Nuante delicate de cirese cu iz de vanilie, atingerea dulce a nucilor verzi si tușa prunelor afumate ne-au cucerit mirosul si papilele gustative.
Împartita la patru ☺ licoarea s-a terminat mult prea repede! A fost un mic festin...

2 comentarii:

  1. Fascinant!Foarte frumos ai povestit, Carmen! Sarbatori Fericite!Craciun Fericit!Zile minunante alaturi de cei dragi! !https://psv4.userapi.com/c404725/u165471000/docs/4f71db2935e2/Holidays_7.gif?extra=UrqK7igtTtMQ44d5EzyPEaQ5cV-3qIeKExl-ALZgNSUXBy4u8UIVIBtMqahEy5EIBS-4nUH6mdW6-0S6Uqxnb2e1haLtuCzEl44eiaR30EGT52aAcAcZ6G5zzXU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 🎄Florina draga, iti multumesc pentru ca m-ai însotit mereu aici pe blog, sustinându-ma prin comentarii frumoase si gândri bune. Iti doresc sarbatori fericite, cu cei dragi în jurul bradukui împodobit, cu masa încarcata cu bunatati, cu bucurie si saninatate în suflet! La multi ani cu sanatate si mult noroc! Craciun fericit, Florina draga! 🎅

      Ștergere