marți, 19 decembrie 2017

Castane fierbinti

Advent fara castanele coapte ar fi ca Seara de Ajun fara colinda sau ca un Craciun fara brad-împodobit.

Aroma castanelor usor prajite în cuptoarele speciale din târgurile de Advent, seamana cumva cu parfumul cojii crocante de pânie tocmai scoasa din vatra, amestecat cu mireasma de cartofi pârjoliti în coaja pe foc cu lemne. Hmmm si gustul lor este divin!
În plus, o punga cu maroni încalzeste mâinile pe timpul plimbarilor lungi printre casutele din târg ☺

10 comentarii:

  1. Am reusit performanta sa nu fi mancat castane coapte... Asta e!
    Nici nu stiu daca as sti sa le desfac... :)
    Sper sa nu razi prea tare!
    Seara cu ce arome vrei tu, draga Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, nici nu stii ce pierzi! Probeaza cu prima ocazie 🤗
      De desfacut... se desfac aproape dingure. Prin prajirea in cuptor, coaja castanele plesneste. Nu rad... dar nu imi vine sa cred 😊 Pentru mine, asa cum am scris mai sus, Advent fara castane coapte ar fi ca si Craciun fara brad impodobit! 🎄
      Esti tanara, ai viata inainte 😉 Te pup. Sa ai o saptamana vesela 😙

      Ștergere
  2. Am mancat cand eram foarte mica, la gradinita. O colega a adus de pe la bunici (cred) si a impartit la toata lumea cate una. Ce buna a fost....
    Apoi am gasit piure, la borcan. Nu era rau, dar nu am sa uit niciodata castana aceea coapta.
    :D
    ps: eu iubesc casanele - pentru ca aici nu sunt din cele comestibile, adun din celelalte toamna (de vreo 3 ani am descoperit ca avem un castan camuflat bine aici langa bloc... :P). am o colectie micuta :).
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si de atunci nu ai mai mancat niciodata castane coapte? Nu sunt de gasit in targurile voastre de Craciun?
      Aceste castane sunt comestibile, se numesc Maroni si soiul este original din Asia.
      Te pup. Sa ai o zi minunata! 😙

      Ștergere
    2. De atunci doar acel piure de castane, dar tot cand eram noi mici.
      Se gasesc in zona Baia Mare. :) Eu stau mai in sud... pe langa capitala. Aici se gasesc doar cei decorativi (dar stiu ca atunci cand eram mici culegeam castane - si tot ce se strangea era dus la o frabrica de ulei... :P).
      Pupici !!

      Ștergere
    3. Da piureul de castane... e altfel decat castana coapta si fierbinte, dar calitatile nutritive sunt aceleasi. Ai vazut cat continut de Potasiu are castana? la 100 g corespund 550 mg potasiu! plus alte minerale importante pentru organism.
      Te pup. Noapte buna! :-*

      Ștergere
    4. Ca sa fiu sincera nu m-am uitat. Dar as manca si daca ar fi sa ingrase de exemplu :))))). Sunt tare bune castanele coapte <3

      Ștergere
    5. nu stiu de ce, dar eu pierd mult potasiu si magneziu - la toate analizele de sânge sunt sub nivelul normal :-( De aceea caut constient produse care sa-mi completeze în mod natural carenta mai sus numita. Castanele coapte au mult potasiu, magneziu, fier, sulf, calciu, fosfor, zinc... Calorii asa extrem nu au, la 100 grame, 184Kal e OK, spun eu ;-)

      Ștergere
  3. Castanele coapte imi amintesc de copilarie - in apropiere de casa bunicilor era un chiosc de unde cumparam dulciuri si acolo, iarna (nu intotdeauna - si deloc mai apoi), era cineva care vindea castane coapte. De atunci nu am mai mancat. :)
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3
    Zi frumoasa iti doresc sa ai, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sa veniti la noi in targurile de Advent... peste tot se vand castane coapte. Nu trebuie sa cauti chioscul, mergi dupa aroma care te atrage ca un magnet 🤗😉
      Te pup Diana draga. Imbratisari si ganduri bune de la trio la trio 😙💕

      Ștergere