joi, 2 noiembrie 2017

Metooda "Foto-Transfer" sau "Cum sa îti înfrumusețezi singur casa"

Spuneam saptamâna trecuta ca la weekend mi-am propus o întâlnire cu Muzele
De când cu zilele de sarbatoare, sunt derutata si nu mai stiu ce zi e azi... Mie îmi pare a fi luni ☺ Privesc însa calendarul (caruia tocmai i-am mai rupt o fila) si vad clar ca astazi este joi. Deci... muzele m-au vizitat marti si miercuri ☺ Si iata rezultatul. ( Ella, pentru imaginea cu manuscrisele vechi am nevoie de o rama speciala ;-) )
Si acum sa va dau o veste buna - oricine doreste sa faca ceva asemanator, poate! Saptamâna trecuta nici eu nu aveam habar despre ce este vorba, însa prietena mea LU din Ulm mi-a explicat la telefon. Mi-a chiar trimis într-un pachet si cele doua borcanase cu solutiile miraculoase (înca o data, multumesc mult draga LU! ♥)!
Va garantez, lucrul este foarte simplu! Este nevoie mai întâi sa va procurati câteva "ustensile":
♦ lipici special pentru Foto-Transfer (Potch),
♦ lac special pentru fixarea fotografiei (Potch),
♦ fotografia dorita - scoasa la imprimanta laser (pe hârtie normala),
♦ 2 pensule late pentru intins lipiciul si lacul,
♦ suport (eu am folosit bucati de lemn si placaj),
♦ coala aurie de matase

Eu mi-am facut 4 tablouri si pentru aceasta am ales doua picturi celebre - "MonaLisa"(da Vinci) si "Fata cu cercelul de perla"(Jan Vermeer),"Femeia care arunca frunze pe foc" (Eilif Peterssen) si  o fotografie cu o masa de experiment "abracadabra".
Le-am scos la imprimanta laser si aici trebuie sa fac o mentiune speciala: înainte de a imprima, fotografiile trebuiesc pregatite "în oglinda" . Eu am întors-o doar pe "Fata cu cercel de perla" iar pe Gioconda nu (în tabloul original, MonaLisa priveste spre dreapta) - pentru ca am dorit ca pe peretele meu, cele doua frumuseti sa se priveasca una pe alta ☺ Oglindirea fotografiilor este însa foarte importanta atunci când în imagine apare ceva scris.
Am uns cu lipiciul special atât bucata de lemn pe care mi-am propus sa transfer imaginea, cât si fotografia, pe partea cu imaginea. Apoi am suprapus hârtia pe lemn, avand grija sa nu se formeze cute si nici bule de aer. Daca lipiciul a fost distribuit uniform, atunci presarea este fara probleme. Eu am folosit o rola cu burete, insa nu este neaparat necesar. Hârtia trebuie apasata usor si ferm, avand grija mare nu care cumva sa sa se rupa.

Se sterg marginile de eventualul surplus de lipici si tablourile se lasa la uscat, de dorit - de pe o zi pe alta. Cei care nu au rabdare, pot incerca sa grabeasca procesul de uscare cu ajutorul foenului. Eu insa am avut rabdare ☺
A doua zi am inceput sa curat hartia de pe bucatile de lemn, înmuindu-mi degetele în apa calduta si rotind usor degetele pâna când hartia cedeaza si se formeaza "frecatei". La patru tablouri, mi s-au înrosit si umflat buricele degetelor, însa... nu exista o alta metoda. Îndepartarea hârtiei este o actiune anevoioasa si cere finete. Nu frecati prea mult timp pe un singur loc, sa nu indepartati pelicula pe care s-a imprimat imaginea pe lemn. Eu am curatat in mai multe serii, pâna când mi s-a parut ca imaginea este suficient de clara.
Acolo unde s-au format bule de aer, lipseste o bucatica de imagie, însa cu ajutorul unor Permanent-Marker am retusat cele cateva punctulete.

În momentul în care hartia a fost îndepartata, imaginea este usor "în ceata", asta insa nu înseamna ca transferul fotografiei a avut de suferit. Nu ramane decat sa aplicam lacul in strat subtire si culorile devin la fel de intense ca în fotografia originala!
Eu, înainte sa aplic lacul, am lipit cateva fâsii de foita de matase, în chip de rama aurie. Am imbracat marginile bucatii de lemn si am folosit acelasi lipici Potch. Nu am mai asteptat înca o noapte ca folia sa se lipeasca ci am folosit de data aceasta foenul. Apoi am aplicat lacul peste fata tabloului si peste marginile îmbracate în foita de matase aurie. Am lasat la uscat de pe o zi pe alta.

Pentru ca tablourile sa poata fi agatate pe perete, am apelat la ajutorul sotului meu. Se pot folosi agatatoare speciale pentru tablouri. In cazul tablourilor mele, pentru ca bucatile de lemn au grosime de aproximativ 10 cm, a fost suficient ca Helmut sa puncteze cu masina de gaurit câte un orificiu-orb (orificiul are adâncimea mai scurta decât grosimea tabloului), atât cât sa acopere cuiul din perete.
Gata! ☺ Nu-i asa ca nu este greu de loc?! Curaj! Puteti folosi orice fel de suport - pânza de tablou gata întinsa pe rama, carton, lemn sau placaj. Si puteti imprima orice fel de fotografie.

22 de comentarii:

  1. Wow! Ce faine sunt! Cred ca daca le transferi pe panza chiar arata ca niste picturi. Am si eu aici in Olanda acel lipici si am sa-l comand de pe net! Chiar si propriile fotografii le poti face tablouri! Ce idee grozava!
    Chiar ma gandeam cum ai sa încadrezi acele carti si mi-a venit o idee... 👀
    Stii ca in ro. acele rame masive (genul de rame din Brukenthal) erau facute din gips si apoi lacuite cu bronz. Cred ca in magazinele de hobby se gasesc si sabloane pentru asa ceva. Sunt tare curioasa daca am sa gasesc ceva! Oricum, multumesc de idee... este super faina!
    Maine este vineri, asa ca înca o zi si dupa aceea chiar este weekend! 😅 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este vineri seara si e WEEKEEEEEEEEND ☺☺☺ Da, Ella draga!

      Tablourile astea au fost si pentru mine prima incercare. Am testat cum reactioneaza materialele. Ma voi perfectiona de la tablou la tablou ☺
      Sigur ca poti pune poze cu familia, sau cu animalutul preferat... poti face chiar colaje - mai multe transpuneri succesive. Poti combina
      imagini din picturi celebre cu fotografii proprii si poti chiat si picta de jur imprejur :-) Timp si chef sa ai!
      Pup si eu. Weekend fain!

      Ștergere
  2. Wow, super tare, Carmen!Am cateva picturi care imi plac tare mult si chiar ma gandeam cum sa le pun pe perete in asa fel incat sa nu arate ca imagini scoase de la imprimanta si uite ca am primit si raspunsul. Genial!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite : http://www.molliemakes.com/photo/inspirational-embroidered-photographs/

      Ștergere
    2. ma bucur enorm ca ai gasit aici "o provocare" Florina draga!
      Important este ca imprimanta sa fie Laser printing si nu Inkjet printing.
      Daca ai "picturi" mari si nu poti scoate imaginea la Plotter, poti împarti imaginea in mai multe bucati A4/A3 si sa transpui totul ca un fel de puzzle.
      Poti sa faci orice - timp si buna dispozitie sa ai!
      Te pup. Weekend fain!

      Ștergere
    3. hahaha, foarte faine ideile! Fotografii si lucru-de -mâna ☺☺☺

      Ștergere
    4. Multumesc pentru pont, Carmen!Eu am acasa Inkjet printing, dar in oras stiu un xerox/photo foarte bun. Iti multumesc ca ai scris despre asta! Sa stii ca asa am sa fac. E foarte buna ideea mai ales pentru opere de arta pe care nu le putem lua acasa, adica cele de la muzeu sau cele foarte scumpe, cele de la licitatii. Eu imi zic mereu: un spatiu fara o opera de arata este un spatiul "gol". Un weekend minunat iti doresc si eu!

      Ștergere
    5. da, am scris si in postare ca imprimanta trebuie sa fie neaparat laser. Si eu acasa am doar inkjet-drucker, cernelurile sunt mai ieftine ;-)
      Am in plan sa... pimp an old chair (parafrazând "Pimp My Ride") ☺ bineînteles cu ajutorul transferului de fotografie. Sper sa reusesc asa cum imi imaginez ☺
      Un weekend plin de bucurii sa ai!

      Ștergere
    6. ☺ Oh, va mai dura! deocamdata am ideea. Acum o las sa creasca, sa dospeasca si sa se aseze... Apoi, nu voi mai avea pace pana când nu voi duce planul la bun sfarsit ☺

      Ștergere
    7. Sunt sigura ca il vei duce la bun sfarsit si vom vedea ceva frumos. :) :)

      Ștergere
    8. multumesc pentru increderea ce mi-o acorzi ;-)

      Ștergere
  3. Asa ceva nu am incercat pana acum. Imi plac subiectele alese. Pe langa imagine au si un colorit extrem de elegant. Daca tot ai experimentat asa ceva am o intrebare pentru partea cu "frecateii", cum asa de simpatic ai spus. Nu se poate pune un servet umed, asa, vreo 30 - 60 de secunde? Nu ar merge mai simplu dupa aceea? Asa cum desfaci etichetele de pe borcane?
    Oricum, faina ideletnicire. SI multumesc mult pentru detaliile de executie!
    Un weekend excelent, in care sa te bucurii de creatiile tale! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ☺☺☺ "frecateii" ☺☺☺ eu nu am gasit un termen mai potrivit; accept sugestii ☺
      Ideea cu servetelul umed... nu cred ca e buna, pentru ca imagina nu trebuie sa se umezeasca in profunzime. Trebuie indepartat doar stratul de hartie. Fotografia scanata este transpusa pe hartie ca o pelicula subtire gelatinoasa. Aceasta a fi fixata din cauza lipiciului, pe suprafata pe care noi am ales-o; Hartia a folosit doar ca suport temporar al fotografiei noastre. Umezeala excesiva afecteaza acest gel...
      Apropo de etichete de pe borcane - eu le ung cu o crema ieftina sau ulei si las un sfert de ora. Apoi, ce nu se desface, incalzesc cu feonul si gata - orice eticheta cedeaza ☺☺☺
      Te pup. Un weekend minunat!

      Ștergere
  4. Ce preocupare frumoasă! Ți-au ieșit de minune „picturile”! Nu știam nimic despre această metodă. Foarte faină idee. Sunt sigur că o să ne mai arăți și alte minunății, precum aceasta.
    O seară frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este vremea cand nu mai stam asa de mult afara in curte si serile sunt luuuungi, este vremea când revenim la hobbys mai vechi sau mai noi, citim o carte sau ascultam muzica ☺
      O seara cat mai placuta iti doresc si eu tie, Alex draga.

      Ștergere
  5. Ma bucur sa iti vad creatiile!Mie chiar imi place daca au si mici,,defecte,, altfel nu s-ar deosebi de o fotografie sau copie.Cu toata tehnica ,,scamatoare,,inca ne mai ramin posibilitati de a ne manifesta propia putere de creatie.Ma bucur mult daca am putut sa iti (va )imbogatesc timpul creativ.Daca aflii ceva nou in acest domeniu sint receptiva si dornica sa incerc si alte tehnici.Pusi si multa satisfactie din partea mea de aici de la Ulm.Felicitari!Pt.cei ce nu stiu ,tu poti picta foarte bine!!!Eu mai am mult loc pe pereti...LU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in sfarsit apari si tu aici, draga mea LU ♥
      da, vezi cata bucurie mi-ai putut face cu cele doua borcanase?! Hahaha, si acum sunt in mare febra a creatiei ☺☺☺ Vineri am fost cu baietii mei la Bauhaus si mi-am cumparat rame si panze de pictura. Din pacate mai am doua saptamani extrem de grele la serviciu, insa vine el concediul si atunci sa vezi! ☺☺☺
      Draga mea, visul meu cel mare este sa-mi acopar geamurile de la dormitor cu pictura gen vitraliu. Sotul meu nu este (înca) de acord, insa cândva tot va ceda☺☺☺ Ai nevoie de plexiglas, banda de cupru sau plumb, aparat de cositorit si culori acril pentru geam. Iti voi povesti mai in detalui pe 16 decembrie, la serbarea de Craciun. Te pup :-*

      Ștergere
    2. Buna ,draga mea!Vitraliu am avut si ei in plan...si plan a ramas...Vroiam sa fac usi glisante in sufragerie...Lucru mult si greu...
      Am incercat sa ramin eu ,,artistul,, si sotul meu, mesterul executor.No, asa ca nu am vitraliu.Astept sa ne intilnim .Te rog sa imi aduci o mastra de folie aurie.Nu cunosc acest material.Pusi drag, si mult succes.

      Ștergere
    3. ☺☺☺ ei, dar cine mai are în toata Germania si România, scena în living în afara de tine?!
      Bine, sigur ca îti voi aduce o mostra, însa cu siguranta ai vazut in Hobby- Geschäfte. E foita de matase, aurie, nimic special. Te pup :-*

      Ștergere
  6. Am citit despre aceasta tehnica, am vrut sa incerc si... la incercare am ramas. :)
    Asa cum descrii... pare foarte simplu! Si nu stiu daca e chiar simplu-simplu, dar tare-i interesant! Tablourile tale sunt super reusite! Sunt zile cand vreau sa (mai) fac si eu una-alta dar nu-mi ies planurile - raman doar cu dorinta. Dar si cand "ma ia valul!" Poate sa cada cerul, ca nu ma dau dusa de la ce mesteresc! :)
    Am vazut si eu vitraliu realizat de tine (cand am fost la mami a ta, cu ani in urma). :) Carmen draga, ai talent, nu gluma! Spor la tot ce ai de facut (la serviciu si nu numai). Te imbratisam cu drag! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepe fara teama, e simplu. Eu ma gandesc acum in prag de sarbatori ca un tablouas pentru vecinii mei ar fi un cadou dragut 😊
      Vitraliul 😆 nu sunt sigura daca te referi la cel pe care l-am facut pe usa spre balcon, din camera fetitelor, pe vremea cand locuiam in Valea Aurie. Dar acela era pictat pe gwam asa sa aratw ca un vitraliu 😊 Am si cateva tablouri din perioada aceea pictate pe sticla, in stil puzzle - gen vitraliu. Mi-a placut mereu aspectul vitraliilor si m-a fascinat lumina filtrata prin culorile acestor geamuri. Dper sa ajung sa fac unul adevarat, o data, realizat din sticla colorata. Acum insa imi doresc macar unul pe plexiglas 😊
      Pupici si o zi minunata, Diana draga 😘

      Ștergere