miercuri, 22 noiembrie 2017

De sezon

Mandarine, portocale, mere, banane, mango, maracuja, gutui, pere, nashi, kaki, ghimbir... La noi acasa, fructierele sunt pline mereu! Nu exista sa treaca o zi fara sa consumam fructe.



... din când în când, ne rasfatam si cu câteva clatite ☺ Umplute cu dulceata nu cu gem. Preferatele mele sunt cea de visine si de afine ♥ Ah, sa simt fructul întreg, atunci când musc din clatita! ☺

14 comentarii:

  1. Toate ca toate, dar cand am dat cu ochii de clatite...!!! mi-a cazut barbia pe masa! De pofta! Imi plac clatitele de-as putea manca numai clatite mult-mult timp! :)
    Dulceata de visine imi va aminti intotdeauna de motanelul mai tanar, care manca orice mancam eu. Intr-o zi, sa pot manca si lucra in liniste, mi-am pus paine cu unt si cu dulceata de visine (mi-am zis ca pisicilor nu le poate placea dulceata - stiind ca nu prea se dau in vant dupa dulciuri). Am asezat farfuria pe masa, am ridicat felia de paine si cand sa musc se repede motanul, de pe pat, urca pe tablia patului si-mi fura o visina de pe paine si tuleo cu ea! A durat mai mult sa scriu decat i-a luat lui Johnny sa-mi fure visina! :)
    Revenind. :) Imi imaginez suavul parfum de fructe care se simte in caminul vostru.
    Noapte buna, Carmen draga! Si zi frumoasa! Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorry, nu am vrut sa-ti fac pofta. Mai ales la ora asta, când Cotofana nu mai e dispusa sa puna de câteva clatite, sa-ti potolesti pofta. Noi facem des, de cele mai multe ori în loc de dulceata, punem fructe mixate - piure de capsuni, de mure si zmeura, de afine, de rozinchini... Fructe cumparate la punga congelata. Un deliciu! Clatitele clasice sunt cu marmelada. Sau cu dulceata :-) Doamne ce simpatic Jonny al tau! ☺☺☺ Leo este la fel - chiar am râs cu Helmut, am zis "asta micu ar fi in stare sa manânce si daca ne vede pe noi ca mâncam" ☺☺☺ Orice vrea si el - mere, pere, banane... Il educam insa sa nu "cerseasca". Ii oferim mancare doar in farfuria lui pentru a-l obisnui ca doar de acolo are voie sa manânce. Treaba functioneaza bine, daca stam civilizati la masa si mancam, poate sa fie orice aroma, se aseaza cumnte sub masa si se face melc lânga picioarele noastre - nu care cumva sa iesim din camera fara el ☺☺☺ Dar daca imi iau pe farfurie ceva sa ciugulesc in fata televizorului, sare si el pe canapea, ma priveste direct in ochi si face o moaca... ti se inmoaie inima! ii mai dau cate o bucatica, insa daca zic gata, accepta si mi se aseaza în poala si ma lasa sa manânc fara sa mai ceara.
      Oare ti-am povestit ce ritual au pisicile matusii mele din Ulm? Oscar si Lizi. Dimineata, cand unchiul meu isi bea cafeluta, cele doua pisici sunt prezente pentru ca ele stiu ca vor primi cate o portie de lapte condensat in farfurioare de portelan. Adora monentul si întreaga familie savureaza atmosfera :-)
      Te pup Dana draga. Salutari si gânduri bune brasovencelor mele dragi <3

      Ștergere
  2. Recent am descoperit fructul kaki si deja am devenit fan.
    Nu neaparat pentru proprietati (http://www.alegesanatos.ro/blog/nutritie-51/beneficiile-nutritionale-ale-fructului-kaki-230.html),
    dar imi place teribil gustul. Nu am mai facut de mult timp clatite... Dar si mie Imi plac tare mult si nu neaparat cu ceva dulce. Sunt tentata sa spun ca ma atrag cu o compozitie de alt gen: poate ciuperci, branza, chiar avocado.
    O prezentare minunata! Ma revigoreaza, vazand-o asa, dimineata, la cafea! :)
    O zi minunata, draga Carmen! Spor la toate si bucurii! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. despre multe fructe nu am stiut noi pe vremurile comuniste. Acum avem practic la dispozitie toate fructele lumii, in orice sezon. Mie imi plac foarte mult si merele (si perele si prunele sau corcodusele, etc) insa daca nu diversific, nu mai servesc cu asa pofta - la mine, zilnic, masa de seara consta din fructe. De aceea ma bucur ca piata ofera o asemenea diversitate.
      Clatitele cu branza imi plac si mie :-) Noi servim deseori la aperitiv "rulada cu crème fraîche si file de somon afumat" Suna popmos poate, insa reteta e simpla: clatite unse cu smântâna calitativa, peste care se aseaza o felie subtire de file de somon afumat. Se ruleaza si se taie felii diagonal. Se aseaza pe farfurie si se orneaza cu marar proaspat. Este de mare efect la mesele festive!
      Da, la cafea ;-) Deviza mea este "nicio zi fara cafea si fructe" ☺☺☺
      Te pup. Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
  3. este minunat că aveţi în casă tot timpul fructe !
    aaaaaa, clătite - şi nouă ne pac mult !!! am preparat dulceaţă toată vara pentru a avea în iarnă pentru prăjituri: căpşuni, vişine, caise, pere, mere, gutui...
    pupic şi spor în toate să ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi consumam foarte multe fructe saptamanal, de aceea am redus forte mult consumul de dulceturi si gemuri. Cat au fost fetele mici, faceam saptamanal prajitura sau placinta, si fetele mancau si unsa pe paine, la micul dejun. Dar copiii au crescut si de cand nici nu mai locuiesc cu mine, nu mai mananca nimeni dulceturile! Au fost ani cand nu mai stiam ce sa fac cu dulceturile - care venea in vizita la mine, primea cate un borcan-doua din cele facute de mine. S-a intamplat ca am chiar aruncat... de aceea nu mai fac. Cumpar cate un borcanel rar, doar de dorul gustului, si atunci aleg din firmele cele mai calitative.
      Un weekend minunat iti doresc! pupici si ganduri bune.

      Ștergere
  4. daca ar fi dupa mine as manca cinci portii de fructe /zi...ador fructele in orice varianta:crude, compoturi, gem, prajituri chiar si coapte. Le prefer chiar mai mult decat carnea...din cosul meu de cumparaturi nu lipsesc in nici un sezon. De saptamana trecuta cochetez cu ideea unor clatite, dar acum, dupa postarea ta apetisanta, sunt sigura ca vor fi deliciul meu din weekend.
    O zi excelenta pe maine! Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa si noi. Fructele nu lipsesc in nicio zi, in orice sezon. Si faptul ca le putem varia, asigura placerea continua de a manca fructe.
      Noi nu mai facem prajituri de ani de zile (doar eventual pentru zile de nastere) ci preferam sa servim ca desert fructe in toate formele: crude, compot, piure, fructe calite sau coapte, cu sau fara adaosuri: biscuiti, clatite sau inghetata :-) Ne plac foarte mult aceste variante si in plus sunt proaspete si rapid de facut.
      Un weekend minunat sa ai Gina draga! te pup, noapte buna!

      Ștergere
  5. Nu am facut clatite umplute cu fructe, dar este o idee minunata, asa ca musai sa o adoptam si noi. Mihnea iubeste clatitele(si nu doar el) asa ca bine ar fi sa le fac mai sanatoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca servesti clatite cu piure de fructe, atunci clatitele trebuie sa fie calde; se aseaza clatita pe farfurie, se toarna piureul pe jumatate de clatita si cealalta jumatate se pliaza peste piure. Poti stropi cu sirop de fructe sau de ciocolata, pentru decor ;-) mai ales ca baiatul tau nu trebuie sa-si calculele caloriile zinic, asa cum facem noi ;-)

      Ștergere
  6. Gutuile Acela sunt tare faine! Aici nu prea gasesc gutui decat pe la magazinele turcesti. 😅
    Si zici ca mai ai clatite?! 😅 Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa e si pe la noi :-) Aceste gutui sunt un sort turcesc. Au aceeasi intensa aroma pe care o au gutuile obisnuite insa gutuile turcesti sunt zemoase si satioase. Eu cand am gutuie la serviciu, nici nu-mi trebuie altceva de mancat toata ziua pana ajung acasa (si trebuie sa mentionez ca eu nici mic dejun nu servesc - decat in concedii)
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  7. Ce de bunătăți! Este grozav obiceiul de a mânca multe fructe. Decât dulciuri din magazine, pline de zahăr și conservanți, mai bine fructe! Care sunt pline de tot ceea ce numai natura știe mai bine să ne ofere.
    Zile frumoase, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincera sa fiu, noi nu prea cumparam dulciuri. Doar de sarbatori - ca acum :-) Lebkuchen, Spekulatius, Marzipan... hmmmmmmmm. In timpul anului cumparam praline din cand in cand. In rest - doar fructe avem la desert :-) Pentru adulti este ok. Copiilor insa le trebuiesc dulciuri. Sara trebuie sa fie din cand in cand rasfatata cu cate o ciocolata sau o bomboana!
      Salutari si ganduri bune, Alex draga!

      Ștergere