joi, 31 decembrie 2015

Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar

An Nou cu sănătate si bucurii, cu împlinirea viselor, cu sperantă si credinta în mai bine, cu pace si lumina în suflete si-n priviri. La multi ani!

Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!

miercuri, 30 decembrie 2015

Miercurea fara cuvinte (53) - Ca globul din Pomul de Craciun

Augsburg, 24.12.2015 - cu Silvia si Virgil

Cu acest colaj, închei organizarea rubricii "Miercurea fara cuvinte". Va multumesc pentru contribuție si m-as bucura ca unul dintre participantii constanti la MfC sa preia în continuare rubrica - ofer cu placere toate informatiile necesare ☺
Va urez sanatate si LA MULTI ANI! Anul Nou sa va aduca bucurii si împlinirea viselor!
UPDATE ora 10:30 - Calin Hera va organiza în continuare întâlnirile de miercuri si începând din 6 ianuarie 2016, blogul http://calinhera.blogspot.ro/ sau https://calinhera.wordpress.com/ va detine tabelul de înscriere la "Miercurea fara Cuvinte" ☺

marți, 29 decembrie 2015

Rodia

Toata lumea stie ca rodia este un fruct sănătos și delicios.
Un fruct copt cântareste aproximativ 175 de grame si bobitele roșii conțin aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina C și aproximativ 36% din necesarul de vitamina K. În plus, rodia este bogata în acid folic si potasiu. Cu toate acestea, miezul de rodie este foarte dulce - un fruct conține în jur de 24 de grame de zahăr și 144 de calorii... ceea ce "îi este iertat" având în vedere varietatea de vitamine, minerale si compusi bioactivi ☺
Sucul de rodie conține punicalagin - un component antioxidant de trei ori mai puternic ca în vinul roșu sau în ceaiul verde. În plus, acidul elagic, denumit si "ulei din semințe de rodie" este cunoscut pentru efectul pozitiv asupra sanatatii.
Consumul sucului de rodie este o bogata sursa de sanatate: îmbunatateste fluxul de sânge, inhiba inflamațiile la nivelul tractului digestiv, contribuie la reducerea proceselor inflamatorii la nivelul sânilor si combate cancerul de colon, reduce tensiunea arterială si deci reduce riscul producerii unui atac de inima sau accident vascular cerebral, amelioreaza osteoartrita si durerie articulare, reduce nivelul de colesterol, combate infecții fungice si bacteriele, ajuta la prevenirea inflamatiilor bucale, îmbunătățeste puterea lingvistică și vizuală a memoriei, învioreaza si elimina oboseala pe timpul examenelor teoretice sau a exercitiilor fizice. (sursa info: Elle)
Pentru cei care înca nu stiu cum sa "abordeze" acest fruct cu coaja tare si bobite zemoase, iata o metoda ce mi-a fost adusa la cunostinta de Suzana, pe blogul Alexei ☺ Le multumesc amândurora!
Se taie capacul si se cresteaza coaja în lungime, ca si când am vrea sa împartim fructul în 6 - 8 segmente. Se umple cu apa un vas adânc si gura lata si se scufunda rodia pentru cateva minute, dupa care, sub apa, începem sa descojim fructul. Usor si fara pericolul de a stropi peretii bucatariei, bobitele se lasa desfacute simplu din alveole. Bobitele fiind grele, se depun pe fundul vasului, iar cojile se ridica la suprafata. Le îndepartam cu ajutorul unei linguri-spumiera, apoi varsam apa printr-o sita. Bobitele rosii, aromate si zemoase sunt gata pentru a fi servite.
O metoda eleganta si usoara de a desface rodia, prin care nici macar degetele nu ramân patate. Nu ramâne decât sa avurati fructul! ☺ Bon appétit!

luni, 28 decembrie 2015

A doua zi de Craciun


Cu atâtea bunatati de Craciun, nici nu am apucat sa gustam din toate prajiturile si sorturile de cozonac pregatite sau cumparate - de aceea ne-am propus ca direct la micul dejun sa servim prajitura cu crema de lamâie, prajitura cu ness, placinta cu mere si fulgi de migdale, Panettone, Stollen si Lebkuchen ☺ Toate acestea bineînteles lânga o ceasca cu cafea super-speciala!
Zilele trecute, într-una din plimbarile noastre prin oras, Virgil si-a amintit de vremea studentei când un coleg de grupa - fiu de șeic (sau asa ceva prin Statele Arabe) primea de acasa pachete cu cafea de cea mai buna calitate. Acolo în caminul studentesc, combinau ei boabele dupa retete speciale, astfel încât aroma si taria cafelei sa fie în deplina armonie. Virgil si-a amintit de cafeaua Maragogype, ca de un basm... Pentru ca tocmai ne aflam pe bulevardul central (Augsburg) si nu departe se gasea un magazin cu licenta de prajit boabe de cafea, am intrat de curiozitate sa vedem daca nu cumva au si cafeaua din povestile lui Virgil. Si aveau!☺ De bucurie, Virgil a cumparat o punguta de 250 grame si acasa a combinat-o cu 100 grame cafea Robusta (o cafea tare cu un gust puternic, uşor amăruie, ce conţine mai multă cofeină). Cafeaua Maragogype este un hibrid care combina calitaţile ambelor soiuri - are aroma cafelei Arabica si taria cafelei Robusta. Boaba de cafea Maragogype este cea mai mare boaba de cafea din lume, are gust fin, parfumat si aciditate redusa, asemanatoare cu cea a cafelei Kopi Luwak (diferenta cea mai mare fiind la pret ☺).


Dupa micul-dejun am planificat o excursie la Ottobeuren (90 km distanta de Augsburg) - localitate renumita pentru manastirea benedectina Ottobeuren, ridicata acum 1251 de ani. Fiind cotata drept cea mai frumoasa biserica baroc din lume, bazilica Ottobeuren este sub patronajul Sfintilor Alexander si Theodor. Manastirea adaposteste 18 calugari ce traiesc dupa regulile facute de Sfântul Benedict (n.480 - d.543) - întemeietorul ordinului creștin al călugărilor benedictini, sfânt patron al Europei, venerat de toate bisericile creștine care recunosc cultul sfinților. "Benedict din Nursia este venerat ca sfânt de bisericile catolică, ortodoxe și anglicană, fiind considerat patronul protector al școlarilor, al învățătorilor, minerilor, fierarilor și al muribunzilor, fiind chemat ca ajutor în boli dureroase." (wikipedia)
video

Slujba tocmi se terminase si în biserica nu mai erau multe persoane, când doua femei au început sa câte "Noapte de vis" - unul din cele mai îndragite colide din lume. Rezonanta salii ne-a impresionat, vibratiile ne-au atins în mod deosebit de placut.
Dupa ce ne-am hranit spiritul, am am intrat în restaurantul manastirii si am servit câte o ciorba gulas cu Brezel - cornul traditional bavarez

Ne-am întors acasa, sa ne pregatim pentru festinul celei de a-II-a seri de Craciun.

duminică, 27 decembrie 2015

Prima zi de Craciun (2)


În timp ce la bucatarie plita mergea la "foc maxim" si în cuptor se rumenea gâscanul, noi ne tratam în salon cu sampanie, cozonac, fursecuri, castane coapte si praline de ciocolata - fiecare dupa placul inimii. CD-urile cu colinde se perindau, sustinând în fundal conversatiile noastre si buna dispozitie. Luminitele din brad împrastiau o lumina calda în camera, la fel ca si candelabre cu lumânari din fata semineului. La ora înserarii, temperatura aerului nu scazuse sub 14°C!

Pe la ora 19 ne-am asezat la masa si a început festinul: supa crema de dovleac, gâsca la cuptor (umpluta cu mere, stafide si portocale) galuste de cartofi si varza rosie calita, iar la desert, clatite cu piure de capsuni, garnisite cu fructe de padure (afine, mure, fragute si zmeura).
Am stins mâncarea cu un delicios vin rosu sec (Amarone della Valpolicella) si am încheiat ca de obicei de sarbatori, cu vinul de gheata dulce si licoros (Nacht gold).


LA MULTI ANI, sanatate si numai bucurii!

Prima zi de Craciun (1)

Tuturor, Craciun fericit, sanatate si La multi ani! ☺

Cu siguranta si pe la voi pe acasa, termometrele au luat-o razna - al meu arăta în curte (semiumbra), la ora 15, aproape 20°C! Craciunul alb a ramas un vis pentru anul viitor...
Anul acesta în dimineata de Craciun, soarele placut si cerul azuriu ne-au invitat la o plimbare.

Le-am aratat Silviei si lui Virgil vechiul drum roman, ce lega Augsburgul de Verona înca din anul 46 d.Ch. -- Via Claudia Augusta trece în apropierea casei noastre.
Apoi ne-am plimbat pe malul lacului Mandichosee, la barajul de pe Lech. Lebedele, ratele, lisitele si pescarusii savurau deasemenea ziua cu soare, plutind linistite pe oglinda apei.

În drum spre casa, am facut o scurta sedinta foto în fata cofetariei Müller - frumoasa cladire inspirata din stilul arhitectural Gaudi ☺ Bineînteles ca ne-am pus si câte o dorinta, la fântâna supravegheata de broscoiul fermecat. L-am si pupat, sa fim sigure ca ne va îndeplini dorintele ;)

PS: Multumesc pentru caldele urari StelianeiMihaelei, Ilenei, Vulpitei, Iulisei, Larisei, lui Aurel, Floarea, Angi si Coco, Alinei, Elenei, Alexei, Suzanei, Floarei, Elei, lui Rux si lui Costea

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Seara de Ajun de Craciun

Iarna nu-i ca vara... însa anul acesta, sezonul a demarat ca o primavara! Cu soare si cer senin, ziua de Ajun ne-a îndemnat la o lunga plimbare prin oras (n.a."În prag de Craciun, prin Augsburg").
Întorsi acasa îainte de a se însera, Helmut a montat bradul în stativ si noi ceilalti ne-am îndemnat a-l împodobi. Înalt pâna la tavan si având coroana bogata, Pomul de Craciun a capatat podoabe cupru-aurii - globuri, stelute, clopotei, luminite si margelute. Șapte perechi de mâni s-au întrecut în a-i acoperi fiecare crenguta. Am terminat actiunea, taman când Mos Craciun dadea târcoale pe la ferestre...


În acelasi timp au fost gata si pregatirile la bucatarie, asa ca ne-am asezat în jurul mesei, veseli si cu pofta mare. Anul acesta pe lânga prietenii fetelor am avut onoarea de a-i avea invitiati pe Silvia si Virgil.
În mod traditional la noi în familie, în Seara de Ajun se servesc preparate de peste.
Dupa aperitiv (cocktail de creveti) si felul întâi (salata de struguri, rucola, nuci, alune si stafide), am servit  câte o portie de morun în sos de banane si chili, cu orez Basmati si garnitura de sparanghel verde. La felul trei am avut crema Mascarpone cu mar si sirop de mar. Lânga desert am servit si câte un paharel de vin de gheaţă si praline de ciocolata, facute de fiica mea.


Meniul festiv a fost completat cu câte un coniacul, brandy sau dupa preferinta câte un lichior, alaturi de câteva fursecuri, turta dulce si covrigei, serviti în salon, lânga bradul împodobit.
Dupa ce ne-am dres vocile, am cântat în cor colinde pe germana si pe româneste, apoi am împartit cadourile pe care Mos Craciun le-a aranjat sub brad - în timp ce noi am fost la masa, în sufragerie☺
Nerabdatori, am taiat panglicile si am desfacut hârtia colorata si lucioasa, bucurându-ne de fiecare surpriza. Înca un cadou si înca unul, si înca unul... Lânga brad, orice adult se comporta ca un copil! Ce mai veselie!
Încântati de tot ce am primit, am mai închinat câte un pahar si ne-am zis "când ne-o fi mai rau, asa sa ne fie! Doamne-ajuta!".
Sentimentul de buna dispozitie s-a mentinut la cote înalte pâna târziu dupa miezul noptii. Oboseala ne-a cuprins pe rând, dar ne-am retras la dormitoare doar dupa ce căscatul molipsitor a facut cateva runde complete si ochii ne-au devenit mici-mici...

miercuri, 23 decembrie 2015

Miercurea fara cuvinte (52) - Pe malul Dunarii, în Ulm

Ulm - 22 decembrie 2015


Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografii care "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

marți, 22 decembrie 2015

Începutul iernii astronomice

Bun venit IARNA! ☺ Astazi am avut cer senin si soare stralucitor. La orele amiezii termometrul a aratat 15°C la umbra... Asta-i iarna noastra cu fițe! Anul acesta, zapada vom avea doar sub globul de cristal creat de Google Doodles :))
PS: Solstitiul de iarna 2015 a avut loc astazi dimineaţa la ora 06:48 (ora României). Astazi va fi cea mai lungă noapte din an. Solstiţiul de iarnă marchează momentul în care ziua începe să crească şi noaptea să scadă (procesul se va încheia pe 21 iunie 2016).

luni, 21 decembrie 2015

Incredibil, dar adevarat!

Ieri seara a avut loc a 64-a Gala "Miss Universe 2015", concurs gazduit de "Planet Hollywood Resort & Casino" din Las Vegas, Nevada - SUA.
Steve Harvey, moderatorul show-ului (transmis în direct de televiziunile multor tari) - este vinovat pentru producerea unei situatii de-a dreptul penibile!

Dupa ce a anuntat-o pe Ariadna Gutiérrez din Colombia câstigatoare a titlului "Miss Universe 2015", dupa ce a lasat-o sa savureze aplauzele si blizul camarelor foto... si-a cerut scuze si a spus ca de fapt câstigatoarea titlului "Miss Univers 2015" este Pia Wurtzbach Alonzo din  Filipine!!!!! Ca urmare, domnisoara Dieppa Paulina Vega - "Miss Universe 2014" a avut sarcina jenanta de a lua coroana de la Miss Columbia si a o aseaza pe capul Miss Filipine, sub privirile stupefiate ale participantelor la concurs, ale spectatorilor si telespectatorilor! O vai, o vai!... înregistrarea cu penibila eroare face acum înconjurul lumii!...

duminică, 20 decembrie 2015

Clubul Cinefililor (32) - Impresii de sfârsit de saptamâna

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel.
Tabelul va ramâne deschis pâna la sfârsitul anului. Este ultima întâlnire din acest an, cu cinefilii simpatizanti ai acestei rubrici ☺ Numai bine tuturor!
----------------------------------------------

----------------------------------------------
Ne apropiem de sfârsitul anului si înca asteptam acel film de Oscar... Din productiile anului 2015 recomand:
Youth - o tragicomedie coproductie italiano-francezo-elvetiano-engleza ;) Este un film interesant, în regia lui Paolo Sorrentino, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano si Jane Fonda în rolurile principale. În film apar si Diego Maradona, interpretându-si propriul rol si Madalina Ghenea etalându-si nudul ☺
Filmul trateaza ideea ca desi timpul trece constant, nu trece la fel pentru toti. Spatiul în care se desfasoara actiunea filmului este un loc exclusivist, un hotel pentru VIP-uri, cu wellness si restaurante de superlux. Tineri sau vârstnici, majoritatea personajelor sunt persoane cu probleme - fie conflicte sentimentale, fie profesionale, fie de sanatate. Senzatia ca "filmul sta pe loc" este o metafora, dialaogurile fac mereu trimiteri la evenimente din trecut si filmul se vrea o lectie despre sanatate si frumusete, din perspectiva batrânetii. Recreere si cariera, prietenie, dragoste si fidelitate, amintiri si experiente de-o viata, conflicte si acceptante, optimism si apatie... despre toate acestea este vorba în acest film lipsit de vioiciune dar cu multa profunzime. Nota mea: 8
True story - un thriller american în regia lui Rupert Goold, un film al carui scenariu se bazeaza pe memoriile ziaristului Michael Finkel publicate sub titlul "Poveste adevarata". Este o întâmplare bizara, aproape incredibila, o poveste despre putere si manipuare, despre loialitate, încredere si speranta, despre ascensiune si cadere. Un film despre cazul criminalului Christian Longo, diagnosticat cu tulburari de personalitate narcisice si impactul întâlnirii acestuia cu jurnalistul Michael Finkel. În rolurile principale Jonah Hill si James Franco. Nota mea: 9
Hitman: Agent 47 - un action-thriller-SF american în regia lui Aleksander Bach si scenariul semnat de Michael Finch, Kyle Ward si Skip Woods. Este o poveste despre agenti specali si asasini platiti, un film cu clone, conspiratii, laboratoare clandestine si razboaie pentru putere suprema. Un film recomandat celor ce iubesc misterul si aventura, cascadoriile si luptele spectaculoase. Nota mea: 8
A Walk in the Woods - un film american inclus în genul drama-comedie-aventura, bazat pe romanul omonim semnat de Bill Bryson. Regia filmului apartine lui Ken Kwapis si în rolurile principale sunt de admirat actorii septuagenari Robert Redford si Nick Nolte.
Este o poveste simpla - doi pensionari, prieteni din tinerete, pornesc într-o calatorie peste puterile lor, în Muntii Apalasi. Nu îsi ating telul însa pe parcursul numeroaselor întâmplari, redescopera ce înseamna prietenia si loialitatea. Dialogurile sunt simpatice, jocul actoricesc încântator, peisajele deosebite. Nota mea: 9
Brooklyn - un film irlandez încadrat la historical period - drama, regizat de John Crowley si scris de Nick Hornby pe baza nuvelei omonime, semnata de Colm Tóibín. Este povestea emotionanta a unei tinere irlandeze, care imigreaza în SUA la începutul anilor '50. Acrita Saoirse Ronan este americanca de origine irlandeza, poate de aceea se potriveste extraordinar de bine în rolul principal din acest film.
Problema stabilirii într-o tară straină, părăsind tara de origine este tratata în film într-o maniera duioasa, cu nota melancolica. Gingasie, gratie si inocenta, bunatate si frumusete interioara - sunt câteva din însusirile eroinei, Eilis Lacey. Poate acestea sunt motivul pentru care destinul ei se transforma din cenusiu în luminos. Este un film pentru romantici. Nota mea: 10
---------------------------------------------
La rubrica "Clubul Cinefililor" de saptamâna trecuta au semnat: IulisaDiana, Gianina si subsemnata. Multumim pentru recomandarile facute si Florinei si lui Catalin.

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Pentru întarirea sistemului imunitar

O reteta delicioasa, usor-pișcacioasa, obtinuta rapid si pentru care nu este nevoie de talent în bucatarie ☺ Este nevoie de:
150 g hrean
1 ardei iute mic
2 lingurite praf de scortisoara
3 lingurite miere
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
sucul de la o lamâie

Se curata legumele si se pun toate ingredientele în blender. Pasta obtinuta se pune într-un borcan cu capac si se pastreaza la frigider. Se consuma zilnic câte o lingurita. Sanatate! ☺

vineri, 18 decembrie 2015

Cea mai frumoasa luna a anului

Traditii în orasul meu (si în general, în Bavaria)
Dupa ce vântul scutura si ultimele frunze ale copacilor, la sfârsit de noiembrie, orasul este împodobit cu luminite si în Piata Primariei se inaugureaza târgul de iarna - der Christkindlesmarkt, în traducere "piata Pruncului Iisus".
Pentru ca în general, în Bavaria aceste târguri sunt deschise timp de patru saptamâni si se închid în Ajunul Craciunului (când toata lumea doreste sa ajunga acasa, sa serbeze Craciunul alaturi de cei dragi), acestea se numesc si târguri de Advent -"adventus" înseamna în limba latina "sosirea". Menirea acestor târguri este de a ne înveseli si pregati pentru marea sarbatoare a Nașterii Domnului. Chiar daca în fiecare an este (aproape) la fel, atmosfera târgului emotioneaza de fiecare data, ne desfata simturile si ne transporta în lumea de basm a copilariei. Este o experienta încântatoare!
Singuri sau însotiti de familie si prieteni, o plimbare în magnificul orasel binedispune! În casutele din lemn împodobite cu ghirlande de brad, mestesugarii ofera spre vânzare ornamente pentru Pomul de Craciun, produse de artizanat cu specific de Craciun, figurine pentru Presepiocarti, jucarii si delicii culinare tipice acestei mari sarbatori crestine. Predomina mirosul de castane coapte, migdale prajite si vin fiert. Pretutindeni se aud clinchete de clopotei si colinde vesele. Cu fiecare zi suntem tot mai cuprinsi de spiritul sarbatorilor.

Luna decembrie este supranumita si "Luna cadourilor". Întregul oras are magazinele decorate cu globuri, stelute si luminite. Rafturile pline dezvolta inspiratia pregatirii cadourilor potrivite si ofera idei multiple pentru surprize mai mici sau mai mari.
Se obisnuieste sa oferi vecinilor aranjamente florale, craciunite la ghiveci sau platouri cu fursecuri de casa. Deasemenea la serviciu, pe întreaga perioada a Adventului, în fiecare zi, câte un coleg aduce celorlalti fursecuri sau stollen ("cozonacul" german), pentru pauza de cafea.
Daca românii pornesc la colindat în seara de Ajun, în Bavaria se obisnuieste ca de Craciun fiecare sa stea la casa lui sau sa faca vizitite doar în cadrul familiei. Cu "colindul" se umbla în perioada de Advent. Ne place sa fim invitati si sa invitam vecinii la "Kaffee und Kuchen" si pâna la Craciun, fiecare face o tura completa pe strada unde locuieste☺ Deasemene, de la Sfântul Nicolae si pâna în seara de Ajun, se organizeaza întâlniri cu rudele si prietenii - acasa, la restaurant sau în târgurile de Advent.
În perioada de Advent pregatim prajituri si fursecuri, scriem si trimitem felicitari sau carti postale, facem excursii si mergem la spectacole (apropo, ieri am vazut baletul "Spargatorul de Nuci" la cinematograf, în transmisiune directa din Royal Opera House - Covent Garden).
Una din principalele traditii în perioada de Advent este de a fi generos. Acum mai mult ca în oricare luna a anului, oamenii sunt mai sensibili si dovedesc ca sunt mai atenti cu cei din jur. Peste tot în lume exista oameni care fara sa fie vinovati, ajung în situatii triste, nevoiti fiind sa apeleze la ajutor social si mila publica. Bavarezii sunt din acest punct de vedere, oameni darnici si inimosi! Toata lumea participa la actiuni de colectare de bani, haine si alimente. Initiate la scoli, la locul de munca, la magazine sau pe strada unde locuim, unele actiuni sunt sustinute si de posturile de radio si televiziune. Marea majoritate a oamenilor doresc sa ajute. Anul acesta cu atat mai mult cu cât Germania si-a asumat responsabilitatea gazduirii a peste un milion de azilanti si imigranți. Daca nu ar exista voluntarii si donatiile private, statul nu ar fi capabil sa ajute nici macar unui sfert din nevoiasi!
Gesturile mărinimoase înnobileaza sufletele si confera o multumire aparte celor implicati. Ca la un concurs, toata lumea doreste sa mai faca macar o fapta buna înainte de sfârsitul anului.
Timpul trece cu o viteza fantastica acum la sfârsit de an! Între casa si locul de munca, alaturi de familie si prieteni, fiecare încearca sa-si onoreze responsabilitatile si sa-si petreaca timpul în modul cel mai placut.
În perioada de Advent, bavarezii îsi decoreaza casa (dupa curatenia generala), atât în interior cât si în exterior. În curti, acum iarna lipsa vegetatiei este suplinita prin ghirlandele cu luminite albe sau colorate. În casa, coronita de Advent cu cele patru lumânari, devine cea mai de pret podoaba. Lumânarile se aprind consecutiv, câte una în plus în fiecare duminica, astfel ca în Seara de Ajun toate cele patru lumânari sunt consumate. În seara de Ajun este vremea ca bradul sa fie adus în casa si sa fie asezat la loc de vaza. Cântând colinde împreuna cu cei dragi, împodobim veseli Pomul de Craciun. Parfumul de cetina proaspata se amesteca cu aromele ce vin dinspe bucatarie.
Masa în seara de Ajun este un eveniment asteptat cu drag de întreaga familie. În mod traditional, bavarezii servesc pește în Ajunul Craciunului sau ceva foarte simplu - salata de cartofi cu crenvurști (care apropo, pe germana se numesc Wienerle ☺ pentru ca a fost inventat în Viena de catre un macelar german original din Frankfurt). La noi în familie, pe lânga pește (pastrav, dorade sau file de morun) în mod traditional se pregatesc si sarmalute! ☺ În prima zi de Craciun se serveste friptura de gâsca si în a doua zi de Craciun, friptura de purcel sau caprioara.
Anul acesta de Craciun, pe lânga prietenii fetelor vom fi onorati sa-i avem musafiri pe Silvia si sotul ei. Am pregatit un program dragut, care speram sa scoata în evidenta frumusetile Bavariei.
Numaratoarea inversa a început, nu au mai ramas decât treisprezece zile pâna la sfârsitul anului! Pe de-o parte nu mai am rabdare, abia astept sa vina Seara de Ajun, pe de alta parte as vrea sa opresc timpul sa ma bucur cat mai mult de aceasta minunata saptamâna înainte de Craciun. Ador luna decembrie, pentru mine este cea mai frumoasa luna a anului!

miercuri, 16 decembrie 2015

Miercurea fara cuvinte (51) - Decembrie, acasa


Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografii care "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

marți, 15 decembrie 2015

Au mai ramas doar 9 zile pâna când vom împodobi bradul ☺

pentru rubrica "Meloman"

 "O Tannenbaum" / "O brad frumos" şi  "Stille Nacht, heilige Nacht"/ "Noapte liniştita, noapte sfânta" sunt cele mai îndragite si populare cântece de Craciun germane, cunoscute si cânte pretutindeni ca si când ar apartine tuturor popoarelor lumii.

luni, 14 decembrie 2015

Ornamente vesele

... concepute sa înfrumuseteze locul din fata intrarii în casa, pentru vestibul sau terasa ☺
Un zâmbet si un gând bun la început de saptamâna☺

pentru rubrica "Buna dimineata, Soare!"

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Clubul Cinefililor (31) - Impresii de sfârsit de saptamâna

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel. Tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna.
----------------------------------------------

----------------------------------------------
Babies (Bébés) - este un documentar frantuzesc din anul 2010 realizat de o echipa de cineasti condusa de Thomas Balmès. Filmul prezinta în paralel patru bebelusi, din momentul nasterii si pâna la împlinirea vârstei de un an. Protagonistii sunt: Ponijao din Opuwo - Namibia, Bayar din Bayanchandmani - Mongolia, Mari din Tokyo - Japonia si Hattie din San Francisco - SUA, patru bebelusi adorabili, facând parte din patru familii diferite, patru culturi, patru lumi care nu au nimic în comun una cu cealalta... Este un film impresionant!
Bebelusul din SUA este crescut în conditiile pe care le cunostem - cu mama, tata si bunicii mereu în preajma, cu ore exacte de masa, igiena exemplara, cu plimbari, gimnastica si prima integrarea în colectivitate. Bebelusul din Japonia este crescut dupa stilul asiatic, având multe puncte comune cu stilul european si american însa si multe deosebiri. Bebeblusul este lasat de multe ori singur pe covor sau sta în bratele parintilor care nu-i acorda nicio atentie, concentrati fiind pe monitorului laptopului. Familia bebelusului din Mongolia traieste la o stâna, în creierul muntilor. Tatal este mereu plecat si mama este suprasolicitata având în grija înca un copilas de 2-3 anisori si întreaga gospodarie, capre si vaci. Fratiorii ramân deseori singurei si "cel mare" îl sâcâie mereu pe cel mic. La vremea când bebelusul începe sa mearga de-a bușilea, este pus "în lesa" si mai târziu "scapa" liber printre animalele din ograda... Sunt prezentate scene care îti taie respiratia - categoric bebelusii au un înger pazitor! Despre bebelusul din Namibia se poate spune ca a crescut singur! Tribul din care face parte mama, traieste sub cerul liber, nu (prea)poarta îmbracaminte si detine câteva capre si un cort. Mama bebelusului sta toata ziua la taifas cu o prietena, înconjurate de zece plozi... Privitivismul este înspaimântator! Împresurat de muste, jucându-se doar cu pietre si având gura mai tot timpul plina cu țărână, bebelusul trece prin situatii triste.
Privesti filmul si te întrebi, oare se poate ca un bebelus de care nu s-a ocupat nimeni sa faca aceleasi progrese cu unul îngrijit cu dragoste si atentie maxima?! Acest film dovedeste ca da! Cei patru protagonisti fac primii pasi putin înainte de a împlini un anisor, râd si plâng exprimându-si la fel bucuriile, curiozitatea sau supararile tipice bebelusilor, indiferent de rasa, sex, religie sau stil de viață.
Puritatea copiilor este absoluta si emotionanta! Este un film briliant prin simplitate. Nota mea: 10

---------------------------------------------
La rubrica "Clubul Cinefililor" de saptamâna trecuta au semnat: IoanaDiana si subsemnata.
Tuturor celor care ajung pe aceasta pagina de blog - o duminica tihnita! ☺

miercuri, 9 decembrie 2015

Miercurea fara cuvinte (50) - Augsburg de Advent




Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografii care "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)