marți, 31 martie 2015

Extraterestrii?

pentru rubrica "Meloman pentru o zi"

Cele doua melodii sunt piesele de generic ale serialelor "The 4400"(2004) si " Les Revenants"(2012). Cele doua seriale trateaza aceeasi tema - povestea unor oameni ce au disparut cândva, fara sa lase vreun semn unde, cum si de ce, oameni care s-au întors peste ani, poate zeci de ani, ca si când nu ar fi lipsit decât o clipa-doua! Sunt doua seriale științifico-fantastice care reusesc sa captiveze si sa mentina privitorul în suspans înca de la început, seriale care cuceresc prin misterul ce învaluie povestea, prin calitatea interpretarilor, a imaginii dar si prin coloana sonora de calitate.

duminică, 29 martie 2015

Tristeti de primavara, coincidente bizare!


Saptamâna trecuta, catelul vecinilor nostri a murit de batrânete. Catelul Felix - un maidanez adoptat în urma cu 8 ani de la azilul animalelor, a murit exact la 15 ani dupa ce i-a fost înregistrata nasterea, pe 19 martie! O coincidenta tulburatoare pentru stapânii lui... Bizara potriveala!
Obisnuiti sa faca lungi plimbari, cel putin de trei ori pe zi, golul lasat de catel în viata vecinilor mei este mare. Felix a fost un membru al familiei...
Zilele trecute au fost foarte ocupati cu formalitatile impuse de deces si timpul s-a scurs mai repede ca de obicei. Acum ca totul a trecut, nu-si mai gasesc ritmul, le lipseste enorm prietenul patruped.
Ieri, pentru ca vremea a fost superba, ne-am gândit sa-i invitam la o plimbare la marginea orasului. Fara un țel anume, am înconjurat lacul Ilse, am taiat câmpurile si am ratacit câteva ore între imas si padure. Am admirat natura si am povestit despre una, despre alta.  Ei si-au amintit de plimbarile cu Felix-ul lor, noi ne-am amintit de Felix si Marlene - nepoteii cu care am fost deseori la lac. Pentru ca saptamâna viitoare Felix si Marlene vor veni câteva zile în vacanta la noi, ne-am propus sa refacem traseul împreuna cu ei, daca vremea va fi prielnica.

În drum spre casa, am trecut pe langa un parc amenajat pentru freestyle-BMX si am privit câteva minute copiii care urcau în viteza pantele, sareau peste hopuri si încercat tot felul de acrobatii. Vecina spune "Ati putea veni cu nepoteii aici, saptamâna viitoare." Am spus "Ah, nuuuu, nepotii nostri nu sunt atât de... curajosi si salbatici. Felix este chiar prudent, uneori exagerat! Dar daca ar fi sa-mi imaginez ca unul din ei si-ar dori sa probeze acest sport, atunci aceea ar fi Marlene! Ea este mai curioasa si mai îndrazneata." Am povestit în continuare cum exact de ziua ei, la doi anisori, Marlene a avut mâna în ghips! Am râs amintindu-ne cu cât curaj si-a acceptat atunci soarta si cu câta seninatate ne-a povestit patania,multe luni la rând. A fost "vedeta" familiei!
Astazi la ora amiezii suna telefonul... Mama lui Felix si a Marlenei ne spune ca tocmai s-au întors de la spital. De dimineata, cei doi copii au iesit în parcul din cartier cu bicicletele si Marlene a cazut atât de rau, ca si-a rupt mâna! Oh, Doamne! Are mâna dreapta în ghips!
Dupa ce am cugetat îndelung asupra noii situatii, am decis totusi sa ne asumam raspunderea si sa-i primim mâine pe copii. Suntem constienti ca Marlene este acum ca un bebelus, trebuie spalata, îmbracata si hranita. Joia care vine, va trebui sa fie înapoi în München, pentru ca are o noua programare la radiologie. Tja... frumoasa vacanta! Ciudate coincidente!

De prin curte


Înca mai hranim pasarile ce poposesc în curtea noastra, pentru ca noptile sunt reci si dimineatile, pamântul este acoperit de bruma. Îndata ce vremea se va stabiliza, le vom lasa sa vâneze singure musculite si viermisori, sa-si faca datoria în lanțul trofic.
Este vremea cuibaritului. Urmarim zilnic fluctuatia din curtea noastra si am remarcat cu bucurie ca patru noi familii s-au stabilit la noi! ☺ Hansi si Grete - cele doua mierle si-au facut cuib în iasminul de lânga iazul-pitic. De undeva din dafinul salbatic apar zilnic doi grauri si se pare ca întretin o relatie armonioasa de prietenie cu mierlele - le-am surprins îmbaindu-se împreuna în iaz,  nici vorba sa se alunge ☺ Casuta din fag a fost ocupata de o familie de pițigoi albastri si undeva în apropiere îsi fac cuib o familie de vrabiute. Nu stiu unde locuiesc zecile de scatii care vin la cantina, mi-ar placea sa ramâna în apropiere, pentru ca sunt tare frumusei. Câteva zile s-a învârtit pe-aici si un măcăleandru, dar nu stiu daca s-a chiar hotarât sa se stabileasca la noi în curte. Ieri am observat o cinteza, dar a poposit doar sa bea apa... Pacat!
Cât despre flori - straturile devin zilnic tot mai dese si mai colorate. Primii au fost ghioceei si trandafirii-de-zapada, apoi au aparut brândusele, galbenelele si toporasii. Dintre frunzele lunguiete si ascutite, saptamâna aceasta au aparut câteva zambile roz si albastre. Bobocii de narcise sunt gata sa plesneasca, însa din lalele nu se vad deocamdata decât frunzele.
Magnolia si forsiția sunt deasemenea pregatite sa înfloreasca, peste câteva zile, minunatele flori se vor deschide. Abia atunci vom putea spune ca primavara s-a instalat cu adevarat.

sâmbătă, 28 martie 2015

Earth Hour 2015


Peste o jumatate de ora va începe actiunea Earth Hour 2015 - Ora Pământului.
Organizația non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural World Wide Fund for Nature (WWF), cheama cetatenii lumii la simbolica actiune de stingere a luminilor pentru o ora. Anul acesta sunt înscrise 7000 de orașe din 172 de țări care au promis ca vor întrerupe iluminatul public și al clădirilor centrale.
În Germania, Berlinul a anuntat ca va întrerupe iluminarea Portii Brandenburg timp de o ora si va organiza o serbare la lumina lumânarilor în Piata Parisiana. Deasemenea Catedrala din Köln și Frauenkirche din München au anuntat ca vor stinge luminile. În orasul meu anul acesta nu se organizeaza nicio actiune pro-Ora Pamântului, însa persoanele fizice sunt încurajate să participe de acasă. Este o actiune simbol, un mod simplu de a transmite mesajul ca nu ti-e indiferent ce se întâmpla cu Planeta Abastra.
Noi am pregatit câteva lumânari si o sticla de vin, pentru un tête-à-tête romantic ☺

Zile de primavara


Este primavara, natura prinde viata si primii copaci înfloriti sunt mesteacănul, alunul și salcia - adica copacii cu mâțișori, cei care stau în capatul listei vinovatilor de alergii.
Mâtisorii, denumiti asa datorita formei asemanatoare cu o coada de pisoi, îsi presara polenul din martie pâna în mai. Este de ajuns o pala de vânt, pentru ca ramurica sa tremure si sa împrastie în aer milioane de granule de polen. Vălul galben este luat în zbor de curenții de aer... Cumva, undeva, cândva, este posibil ca un grăunte sa prinda viata. Legile naturii nu sunt complicate ☺

joi, 26 martie 2015

Trei mămăruțe

În neamul nostru, în ultimii trei ani barza a adus doar fetite☺ Asa se face ca ne-am pricopsit cu trei nepotele, toate dragalase, sanatoase si pline de energie! Din partea sotului le avem pe Emma, care a împlinit trei ani si pe Greta - surioara Emmei, care abia a împlinit trei luni. Tiana, fetita verisoarei mele a împlinit de curând un an.
Buna-dispozitie a copiilor este molipsitoare. Câteva ore petrecute în preajma lor confera gingasie si pozitivitate oricarui om, oricât de acrit de viata ar fi. O îmbratisare îti înmoaie genunchi si un pupic dulce te face sa uiti de orice grija.
Câta inocenta încape-ntr-un sufletel! Câta frumusete si naturalete poseda acesti puisori de om!
Copiii sunt o binecuvâtare pentru orice familie!

**************************************************************

**************************************************************

"Stii tu ce înseamna sa fii copil? Este sa fii ceva foarte diferit de omul care esti azi. Înseamna sa simti încă taina sfânta din apa botezului; înseamna sa crezi în dragoste, sa crezi în frumusete, sa crezi în credinta; înseamna sa fii atat de mic, încat spiridusii sa ajunga sa-ti sopteasca la ureche, înseamna sa transformi bostanii în calesti si soriceii în telegari, josnicia în nobleţe si nimicul în orice, înseamna sa stii ca fiecare copil poarta o zână buna în propriul lui sufletel; înseamna sa traiesti într-o coajă de nucă si sa crezi ca esti regele spațiului infinit; înseamna
să vezi o lume într-un grăunte de nisip
şi Paradisul într-o floare de câmp,
să ţii infinitul în palmă
şi veşnicia într-o oră"
Francis Thompson- "Shelley. In the Dublin Review (July 1908)" & William Blake - "Auguries of Innocence"
Wikiquote.org "Know you what it is to be a child? It is to be something very different from the man of today. It is to have a spirit yet streaming from the waters of baptism; it is to believe in love, to believe in loveliness, to believe in belief; it is to be so little that the elves can reach to whisper in your ear; it is to turn pumpkins into coaches, and mice into horses, lowness into loftiness, and nothing into everything, for each child has its fairy godmother in its soul; it is to live in a nutshell and to count yourself the king of infinite space; it is
To see a world in a grain of sand,
And a Heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour"

miercuri, 25 martie 2015

Miercurea fara cuvinte (13) - De partea cealalta a geamului




Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

marți, 24 martie 2015

Muzica, reclame si filme

pentru rubrica "Meloman pentru o zi"
"Radical Face" este numele unui proiect solo al muzicianului independent Ben Cooper (născut 24 februarie 1982, Statele Unite), artist care este deasemenea membru al formatiei "Electric President". Melodia "Welcome Home" a fost folosita de firma Nikon în campania publicitara "I am Nikon", devenind o piesa de mare succes.
Genul muzical abordat de Ben Cooper este electronic, indie pop, indietronica si glitch.
Acelasi diviziune muzicala - indie folk, indie pop, electronic - abordeaza si formatia Seabear, însa într-o alta maniera.  Înfiintata în anul 2000, formatia islandeză cântă în limba engleză. Cea mai cunoscuta piesa a grupului este "I sing, I swim" apartinând albumului de debut, piesa care în anul 2010 a facut parte din coloana sonora a serialulul "Grey's Anatomy". Succesul formatiei a facut ca si alte  melodii sa fie preluate în filme, spre exemple "Cat Piano" (de pe albumul "The Ghost That Carried Us Away") a aparut în filmul Finding Neverland si în Gossip Girl , piesa "Cold Summer" (albumul "We Built a Fire") apare deasemenea în "Grey's Anatomy" -ep. 617.
Fiecare membru al formatiei (Sindri Már Sigfússon, Guðbjörg Hlín Guðmundsdóttir, Ingibjörg Birgisdóttir, Halldór Ragnarsson, Örn Ingi Ágústsson, Kjartan Bragi Bjarnason, Sóley Stefánsdóttir) evolueaza si în proiecte solo.

Tuturor, o saptamâna plina de armonie si poezie!

Manastirea Benediktbeuern (3)

Complexul manastirii Benediktbeuern întretine înca gradina cu mirodenii si plante medicinale si vara sunt organizate tururi însotite de ghid. Pe timpul iernii însa... recomand vizitarea cofetariei si va promit o experienta încântatoare!
Amenajata în incinta asa numitei "sali gotice" - fostul refectoriu, cofetaria impresioneaza înca de la intrare prin plafonul din grinzi de lemn. Original 1493, plafonul are nu doar semnificatie istorica, el reprezinta totodata o bijuterie sculpturala, fiecare grinda fiind împodobita cu alte elemente decorative spiralate.
Lumina din exteriorul încaperii patrunde filtrata prin geamurile usor laptoase si creaza o atmosferă unică. Spoturile si aplicele trimit acea caldura ce confera intimitate si optimism.

Peretii varuiti în alb nu sunt împodobiti decât de câteva icoane si un crucifix din lemn. Mobilierul - cele câteva mese si scaune capitonate, este completat de doua dulapuri datând secolului 16 si servind ca vitrine pentru produsele bio, puse în vânzare de manufactura manastirii.
Placut impresionata am fost si de modul original de prezentare al meniului. Casete din lemn parând mai degraba carti vechi, contin pagini îmbracate în folie de plastic si rame de lemn ce încadreaza placi vopsite în negru, pe care sunt scrise cu cretă recomandarile zilei. Prăjituri de casă, ceaiuri fine si sucuri naturale, înghetate create dupa retete proprii si specialitati din cafea prajita în traditiile Dinzler, totul este ademenitor.

Manastirea functioneaza si ca hotel, oferind celor interesaţi psibilitatea de a petrece câteva zile în inima acestui tinut de basm, la poalele Alpilor. Este un loc ideal de relaxare pentru corp, minte si spirit. În mod cert, noi vom reveni la vara.

luni, 23 martie 2015

Manastirea Benediktbeuern (2)


Biserica mănăstirii Sf. Benedict este fosta biserică de abație, în prezent biserica parohială a localitatii Benediktbeuern. Cladirea este una dintre primele biserici construite în stil baroc în Bavaria. În anul 1972 biserica a fost investita cu titlul Basilica Minor, titlu de mare importanta în Biserica Romano-Catolică. Pentru a fi o bazilică minoră, o biserică sau o catedrală trebuie să îndeplinească anumite criteri cum ar fi: importanța istorică, vechimea, arhitectura și mărimea edificiului precum și importanța religioasă dată de o anumită relicvă sau de un anumit eveniment istoric. În prezent există aproximativ 1600 de bazilici minore în întreaga lume - în România sunt mentionate patru: Bazilica Sfânta Maria din Oradea, Bazilica Sfânta Maria din Radna, Bazilica Sfânta Maria din Şumuleu Ciuc, Bazilica Sfânta Maria din Cacica.

Bazilica  Benediktbeuern a fost construită în secolul al 17-lea sub jurisdicția starețului Plazidus Mayr pentru a sluji ca biserica principala a mănăstirii Benediktbeuern. Stilul arhitectural este barocul italian timpuriu. Designul exterior al fațadei contine numeroase elemente arhitecturale apatinând renasterii târzii.
Caracteristic este combinarea elementelor antice -  arcade semicirculare, coloane, elevaţia piramidală si dezvoltarea temelor în plan central.
Turnurile și sacristia au fost construite în perioada 1672-1681, restul proiectului a fost încheiat în perioada 1681-1686. Biserica a fost renovată în 1962-1973.

Naosul are înaltimea de 18 de metri si o latime de 26 de metri. Interiorul bisericii este decorat cu stuc - un material de construcție format din mortar și ipsos amestecat cu gelatină, clei și coloranți minerali, care prin uscare și lustruire capătă aspectul marmurei. Frescele din medalioane sunt opere ale pictorului Hans Georg Asam și sunt considerate cele mai vechi fresce ale artei baroc-bavarez-târziu.
Altarul principal (1788), precum și picturile altarelor laterale sunt opere ale artistului Martin Knoller.
Orga a fost construită în perioada 1682-1686 de către maestrul Christoph Egedacher din Salzburg si a fost extinsa la 33 registre în anul 1770, de catre Andreas Jäger.

În coltul de nord-est al bisericii a fost construita o capelă dedicată Sf. Anastasia. Legenda spune ca în anul 1704, pe timpul razboiului succesiunii spaniole, credinciosii s-au rugat sa fe crutati de atacul armatelor austriece și tiroleze ale caror trupe ajunsesera pâna pe malul râului Loisach si al lacului Kochel. Era o iarna grea si apele erau înghetate, facilizând trecerea inamicilor spre satele bavareze. În ajunul zilei Sf. Anastasia, ruga calugarilor a fost ascultata si un vânt puternic dar cald a dezghetat apele în câteva ore si a facut pamântul mlastinos. Atacul armatelor combatante a fost amânat si evenimentele ce au urmat au schimbat total cursul razboiului. Întâmplarea este cunoscuta sub numele de "Minunea de la lacul Kochel". În semn de recunostinta, egumenul Leonhard Hohenauer a hotarât ridicarea capelei Sf. Anastasia. Decorata în stil rococo, constructia capelei a fost încheiata în anul 1753. (va urma)
 

Manastirea Benediktbeuern (1)


Era sfârsitul lui februarie, zapada ne ajungea pâna la genunchi si faptul ca meteorologii au anuntat o zi geroasa nu ne-a împiedicat sa iesim la plimbare. Dupa ce am înconjurat lacul Kochelsee si dupa ce am vizitat muzeul Franz Marc, ne-am oprit la Manastirea Benediktbeuern.
Așezământul religios impresioneaza atât prin arhitectura complexului de cladiri cât și prin frumusețea domeniului pe care este situat. Manastirea a fost întemeiata în anul 725 pe proprietatea si din averea grafilor von Antdorf - fratii Landfried, Waldram si Eliland, cunoscuti în istoria Bavariei ca fervenți sprijinitori ai culturii. Familia von Antdorf a inițiat o amplă activitate de construcții religioase și laice, asumându-si totodata si rolul de protector al școlilor. Manastirea benedectina a fost conceputa spre a desavârsi educatia tinerelor si a gazduit initial 25 de maicute. Prima stareta a fost Maica Galilswindis, urmata de Gisela - sora lui Carol cel Mare. Exista numeroase codice datând din secolele 8 și 9 care dovedesc sistemul de învatamânt din aceasta manastire.

În anul 954 manastirea a fost atacata de maghiari si in mare parte distrusa. Sub jurisdictia episcopului Ulrich von Augsburg manastirea a fost recladita si prima nou-instalata aici a fost o grupa de maicute din Kloster Tegernsee, o mânastire învecinata apartinând deasemenea abației benedictine. Începând cu anul 1031, manastirea a cunoscut o perioada de înflorire, urmând un plan scolar ce a încurajat educaţia artistica dar si dragostea pentru natura. Astfel, manastirea a detinut o gradina botanica cu peste 1200 exemplare vegetale si plante medicinale si o biblioteca cu peste 250 manuscrise, marturie a studiilor teologice, filosofice și științifice. Carmina Burana, cunoscut si sub numele de Codex Buranus, este unul din cele mai valoroase manuscrise ale manastirii Benediktbeuren - actualmente depus în Arhiva Bibliotecii de Stat Bayern.
Dupa Razboiul de 30 de ani, scoala din manastire a adaugat  în programă educatia lingvistica, muzica, matematică și botanică.
Arhitectura baroc a complexul monahal dateaza din anii 1669-1679 când manasirea si-a extins biblioteca si a construit Capela Anastasia. Aceasta capela este opera arhitectilor Johann Michael Fischer si Johann Michael Feuchtmayer, ceea ce explica asemanarea capelei cu Bazilica Ottobeuren.

Mănăstirea a fost dizolvata în anul 1803 în urma Secularizării. Din anul 1805 aici s-a înfiintat o manufactura de sticla. Fizicianul Joseph von Fraunhofer cel care a condus aceasta fabrica, a pus bazele unui laborator de cercetare, Benediktbeuren devenind locul unde a fost inițiata analiza spectrală (Liniile Frauenhofer).
În anul 1818 manastirea a fost preluata de statul bavarez si a fost folosita ca scoala de cavalerie, apoi cazarma a fost transformata în azil pentru invalizi, mai apoi în închisoare.
Fabrica de bere a fostei manastiri a functionat pâna în anul 1925, când a fost închisa.
Din anul 1930 manastirea a fost cedata Societatii Saleziane - un ordin religios catolic întemeiat în secolul al 19-lea de către preotul Don Bosco pentru a veni în întâmpinarea necesităților tinerilor săraci și pentru a-i sprijini pe timpul revoluției industriale. Numele de "salezieni" este inspirat din bunătatea Sf. Francisc de Sales, episcop de Geneva în secolul al 17-lea.
În prezent, complexul monumental adaposeteste diverse sedii ale unor organizatii de tineret pentru cultura si protectia mediului, muzee, sectii ale facultatii de teologie, fundatia Societatii Frauenhofer.
(voi reveni cu imagini si explicatii din interiorul bisericii)

vineri, 20 martie 2015

Eclipsa din curtea mea ;)


Fara sa am un obiectiv special, am folosit un aparat foto vechi si spre soare am fotografiat fara sa privesc - asa cum am fost sfatuiti la tv de specialisti. Rezultatul? :))) Nici o diferenta între o zi cu soare, o zi cu eclipsa si o zi de echinoctiu! ☺
Videoclipul eclipsei vazute din sudul Bavariei - privita printr-un teleobiectiv se poate admira în sidebar, pe banda din partea dreapta a blogului meu

Urmatoarea eclipsa de soare vizibila în Europa (3 sept. 2081) nu o voi mai trai, dar nu-i bai! ☺

Lux si eleganta

pentru rubrica "Reflexii în oglinda"

miercuri, 18 martie 2015

Miercurea fara cuvinte (12) - Flori zburatoare


Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

marți, 17 martie 2015

Muzicalitate

Urmaresc de o vreme serialul "Suits" si melodia de generic este "Greenback Boogie" (Ima Robot). Îmi place atât de mult înca o recomand la rubrica "Meloman pentru o zi".
Tot din coloana sonora a serialului TV "Suits" recmanad si Ben Howard - Promise.

Tuturor, o zi plina de armonie si poezie!

vineri, 13 martie 2015

"The Terminal" si istoria croissant-ului

Probabil multi dintre voi au vazut filmul "The Terminal" (2004) - o comedie-romantica regizata de Steven Spielberg, avându-i în rolurile principale pe Tom Hanks și Catherine Zeta-Jones. Eu l-am vazut abia ieri ☺ Este un film tare dragut si îl recomand cu caldura.
Tema filmului este inspirata din cazul iranianului Mehran Karimi Nasseri blocat timp de 18 de ani (1988 - 2006) la Terminalul 1 al Aeroportului Internațional Charles de Gaulle - Paris, însa filmul prezinta povestea unui turist de origine fictiva, caruia autoritatile americane refuza sa-i acorde viza de intrare în Statele Unite, anulând valabilitatea pasaportului acestuia din cauza unei revolutii izbucnite în tara natala pe timpul calatoriei. Viktor Navorski (Tom Hanks) se trezeste subit într-o situatie iesita din comun, ramânând blocat pe Aeroportul Internațional JFK New York timp de câteva luni. Nu doar ca Viktor devine brusc apatrid si toate zborurile spre casa sunt anulate, el nici macar nu stie limba engleza si nu întelege ce i se întampla.
Viktor este un tip onest, generos, inteligent si creativ, el reuseste sa se adapteze conditiilor bizare de trai în aeroport - spre disperarea sefului unitatii de securitate a terminalului, care cauta permanent motive sa-l aresteze. Viktor îsi face prieteni printre lucratorii aeroportului si se îndragosteste de o stewardesa pe care o întalneste de fiecare data când aceasta soseste în New York. Pe timpul unei cine romantice, Amelia (Catherine Zeta-Jones) îl întreaba pe Viktor: "Did you know the croissant was invented in Romania?"... si începe sa povesteasca "It's 1742 and the Turks invade Buchartest, making a surprise attack under the cover of night. But the town backers..." si în acest moment deranjeaza pagerul cu beeps, povestea ramâne neterminata, chiar daca Viktor încearca sa reia firul:
"- So, the bakers...
- Oh, never mind. It's a dumb story, i'm sorry. Nobody cares where the croissant was invented. I'll bet the romanians themselves don't really give a shit...
- I care. Is history. Is truth. "(*)
Recunosc ca la acest dialog inima mi-a batut mai tare... Am oftat si m-am gândit, oare de ce filmul a atins acest subiect?! Ca este sau nu croissantul inventie româneasca ramâne o întrebare, dar oare este caracteristic românilor faptul de a nu da doi bani pe traditii??! de a nu avea ambitia de a afirma obiceiurile stramosesti, de a nu pune în valoare cultura si religa spre a dovedi international originalitatea poporului?!
Revenind la croissantul considerat specific bucatariei franceze - provenineta retetei nu poate fi dovedita... În orice caz, istorioara cum ca inventatoarea ar fi fost regina Maria Antoaneta (sotia lui Loius XVI) este falsa. Istoricii culturali au dovedit ca delicioasele cornuri au fost cunoscute în Franta abia din secolul 19. Croissantul a fost inventat înca în secolul al 17-lea si legendele spun ca prin o mie sase sute si ceva, turcii au vrut sa atace un oras (unele legende mentioneaza Viena, altele Buda-pesta si cele mai putine pomenesc Bucurestiul), luând cu asalt zidul de aparare pe timpul noptii. Atacul fiind în preajma Turnului Brutarilor, lucratorii aflati lânga cuptoarele de pâine au dat alarma în oras si turcii au fost alungati. Ca semn al victoriei, brutarii au copt în acea dimineata cornuri sub forma semilunei - simbolul turcesc, dar o semiluna în descrestere!
Mda... oare care varianta de legenda este mai plauzibila?! Ce tara avea granita cu Imperiul otoman?! Românii nu se zbat sa revendice reteta croissantului... O fac austriecii, ungurii si francezii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(*) traducere
- Stiai ca croissantul a fost inventat în România? Era în 1742 când turcii au invadat Bucurestiul, atacând prin surprindere sub acoperirea noptii. Dar localnicii...
beep-beep - pagerul întrerupe
- Deci, brutarii...
- Oh, nu conteaza! E o poveste tâmpita, îmi cer scuze. Nimanui nu-i pasa unde a fost inventat croissantul. Pun pariu ca nici macar românii nu dau doi bani pe asta...
- Eu da. Este istorie. Este un adevar.

miercuri, 11 martie 2015

Miercurea fara cuvinte (11) - Martie cu flori


Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)

luni, 9 martie 2015

Automobilele ce trec pe lânga noi ;)

Zilele trecute, eram pe autostrada când sotul mi-a spus "Uita-te ce masina ne depaseste!" :) Am ramas cu gura cascata si nici nu m-am gândit sa fotografiez, asa ca în momentul în care ne-am revenit amândoi din "Wooow!..." l-am rugat pe Helmut sa accelereze si sa o depaseasca, sa imortalizez întâlnirea ☺
Soferul din Maybach si însotitorea acestuia au gasit amuzant jocul, ne-au zâmbit si ne-au facut cu mâna. Ne-am depasit reciproc de câteva ori apoi... au disparut în ceata diminetii.
Maybach-Motorenbau GmbH este o companie germană fondată în 1909 de Wilhelm Maybach si contele Ferdinand von Zeppelin.
Daca la începuturi firma a construit si inventat motoare diesel si pe gaz concepute pentru aeronave si dirijabile, domeniul actual de activitate al companiei este construcția de automobile de lux. Brandul este deținut de DaimlerChrysler si sediul este la Stuttgart (Germania).
Dupa ce duetului Daimler - Maybach a prezentat la Expozitia Universala de la Paris, în anul 1889 primul motor cu doi cilindri în V, în patru timpi, Maybach GmbH a creeat primul prototip de automobil - numit simplu W1 (W de la "Wagen" = automobil) în anul 1919. Perfectionându-l, modelul W1 a devenit W2 si abia modelul W3 a fost primul automobil produs în serie, în anul 1921. De atunci, nu doar motorul a fost perfectionat ci si forma caroseriei si interiorul masinii - la ora actuala Maybach reprezentând luxul la cel mai înalt nivel. Maybach este astazi supranumit "regele autostrazilor".

Cea mai luxoasa limuzina Maybach a fost lansata în februarie 2015 si se numeste Mercedes-Maybach S600. Automobilul este echipat cu un motor V12 de 6 litri si concureaza cu Bentley Flying Spur si Rolls-Royce Ghost pentru titlul suprem al automobilului de lux în lume.
Exteriorul sobru ascunde un interior opulent. Spatiul interior este mai mult decât generos - gratie unor modificari de design si functionalitate. Dotarile satisfac cele mai sofisticate cerinte si se bazeaza pe tehnologiile de vârf, materiale folosite sunt de cea mai înalta calitate iar finisarea este lucru-manual.
Acest ultim tip de Maybach are 523 CP si 830 Nm la 1.900 rpm si în plus, este cea mai silentioasa masina din lume (coeficient 0,26)! Viteza maxima a fost limitata electronic la 250 km/h si automobilul poate ajunge la 100 km/h în doar 5 secunde. Consumul mixt se încadreaza la 11,7 litri/100 km. Pretul de baza pentru "Mercedes-Maybach S600" este 188.000 de euro.

E cald si bine

pentru rubrica "Buna dimineata Soare"

Lalele si "soare" de șemineu pentru un început vesel de saptamâna ☺

miercuri, 4 martie 2015

Miercurea fara cuvinte (10) - Culorile primaverii



Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :-)