duminică, 25 octombrie 2015

Între teorii conspirative si adevaruri

The Beatles este fara dubiu, cel mai faimos si de succes grup din istoria muzicii rock!
Beatles este grupul cu cele mai multe albume vândute din lume - peste un miliard, deși au făcut înregistrări doar pe o perioadă de opt ani! The Beatles detin sase Diamond Award, au primit cele mai multe Multi-Platinum Award si au avut cele mai multe No.1 Single decât oricare alt grup sau solist din lume! În plus, s-au mentinut pe locul întâi cele mai multe saptamâni consecutive, sunt singurii care au ocupat de doua ori primul loc în Billboard Hot 100 (I Want to Hold Your Hand si She Loves You), ba chiar sunt singurii care au ocupat primele cinci poziții în Billboard Hot 100 - în anul 1964 (Can’t Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand si Please Please Me).
The Beatles au fost primii a căror performanță a fost televizata în direct în întreaga lume, la data de 25 iunie 1967! Lennon und McCartney sunt pâna în prezent cei mai de succes compozitori din istoria pop-ului. Melodiile lor au încântat si încânta generatiile la rând!
Cei patru Beatles - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr, au provocat o frenezie cvasi-universală. Formatia s-a nascut în anul 1960 si dupa nici trei ani, Beatles-ii erau cunoscui si adorati de întreaga lume. Perioada de glorie au cunoscut-o pâna în 1966, dupa care a început regresul... Oficial, grupul Beatles s-a destramat în 1970, dar ruptura s-a produs cândva la sfârsitul anului 1966.
La vremea când învatam în scoala engleza, m-am îndragostit iremediabil de muzica Beatles. La vârsta adolescentei stiam pe de rost o multime din textele melodiilor si de-a lungul anilor am adunat numeroase titluri în colectia de casete, placi si CD-uri. Deasemenea, am urmarit si carierele muzicale individuale ale celor patru mari artisti, dezvoltând o admiratie deosebita pentru John Lennon.
Nici macar nu împlinisem 18 ani când am aflat înfioratoarea veste ca John Lennon a fost împuscat (8 decembrie 1980)... La sfârsitul anului 2001 s-a stins din viata George Harrison... Din patru, au mai ramas în viata doar doi Beatles... OARE?!?!
În anul 2010, compania "Highway 61 Entertainment" prin CEO Joel Gilbert a lansat în internet filmul:" Paul McCartney Really Is Dead: The Last Testament of George Harrison". (am inserat mai jos filmul prin embed, însa link-ul duce spre o varianta mai calitativa a filmului). Un film încadrat la categoria "Documentary, Arts and Culture, Music" cu durata de o ora şi treizeci şi şapte minute (film pe care eu l-am descoperit abia saptamâna aceasta). Acest film sustine teoria "Paul is dead" aparuta înca din 1969 cum ca adevaratul Paul McCarney ar fi decedat în urma unui accident de masina în noiembrie 1966 si ca, pentru a împiedica isteria si panica în rândul fanilor, MI5 (serviciul de securitate britanic Military Intelligence, Section 5) a hotarât ca Beatles trebuie sa existe în continuare. Membrii formatiei Beatles, familiile si apropiatii lor, au fost constrânsi sa pastreze secretul si sa-l sustina pe William Shears Campbell, un cântaret cu voce si trăsături comune cu Paul, pentru ca acesta... sa devina noul Paul McCarney. Poreclit Faul (False Paul) de catre sustinatorii teoriei - Billi Shears Campbell a fost supus unui sir de operatii estetice, antrenamente si exercitii - perioada justificata în film prin pauza de trei luni din cariera grupului Beatles. Filmul pune acest motiv si schimbarii radicale ce a urmat în aspectul general al membrilor formatiei - atât prin frizuri (care cautau sa ascunda cicatricele proaspetelor operatii faciale) si comportament, cât si prin faptul ca o lunga perioada Beatles-ii au facut doar înregistrari în studio, evitând orice aparitie în concerte live. Urmeaza un manunchi de "chei" cu ajutorul carora se pot descifra mesajele lui Lennon, Harrison si Starr catre fani - un gen de strigate ascunse, prin care acestia îsi exprimau doliul. Se revine mereu si mereu prin indicii ascunse la data de 9 septembrie 1966 (miercuri dimineata la ora 5), presupusa a fi data decesului adevaratului Paul. Deasemenea filmul pune sub semnul întrebarii decesul managerului Brian Epstein, asasinarea lui John Lennon, atentatul asupra lui George Harrison... Apar numeroase interpretari ale textelor melodiilor, justificari ale unor amanunte din fotografiile folosite pe copertile albumelor Revolver (1966), Yesterday and Today (1966), Magical Mystery Tour (1967), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles ("The White Album", 1968), Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969), Let It Be (1970) si se recomanda tehnica Jabberwocky, adica privirea unor cuvinte de la jumatate în oglinda si citirea textelor în sens invers - respectiv ascultarea melodiilor rotind discul invers...
Daca filmul este sau nu un mockumentary, habar n-am... însa acum ca l-am vizionat, privesc putin altfel biografia si muzica Beatles... Daca este fictiune, merita un Oscar, este cel mai bun fantasy-thriller pe care l-am vazut! La varianta ca ar putea fi adevarat refuz sa ma gândesc!!!

PS: melodia mea preferata din repertoriul Beatles este And I love her (nu stiu sa zic exact de ce, dar ma bucur ca melodia a fost lansata în 1964 ☺)

17 comentarii:

  1. Na,bun!
    Ai reusit sa-mi declansezi o serie de intrebari care nu stiu daca o sa-si gaseasa raspunsurile...
    De multe ori poate e mai bine sa nu stim chiar atatea.:))
    Toate melodiile lor au ceva aparte,desi nu pot sa spun ca-mi plac toate,eu am "crescut" alaturi de Modern Talking .:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) eu am crescut alaturi de ABBA, dar mi-au placut (pe lânga Beatles, Bee Gees, Queen) si Bob Dylan, Joan Baez si toata miscarea hippie, ciar daca se consumase înainte ca eu sa învat sa pronunt cuvântul :))
      dar aici ai dreptate - nu este bine sa stii prea multe!...
      pup si eu. Seara faina!

      Ștergere
    2. Si mie imi plac "nominalizatii" tai + inca cativa.:))
      De fapt eu iubesc muzica .
      Pupici!

      Ștergere
  2. Stiu foarte putine despre Beatles.Multe dintre piesele lor, le-am auzit la radio, dar si in cartea lui Haruki Murakami, Padurea Norvegiana. Au o piesa tot cu acelasi nume ca al cartii(Norwegian Wood), care imi place tare mult, au multe piese faine. Imi place si "And I love her". ^_^ .Faceai engleza in scoala?:o . O seara placuta si somn lin:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... da, nu am citit-o însa stiu ca nuvela "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" este inspirata din muzica Beatles, la fel ca si short stories “Drive My Car" si “Yesterday"... O persoana fascinanta acest domn Haruki Murakami ☺

      am fost la o scoala normala de cartier, însa am avut sansa sa fim clasa experimentala si ne-a fost introdusa limba franceza în clasa a II-a si limba engleza în clasa a IV-a. Am urmat treapta întâi la liceu de filologie :) Am facut franceza si engleza pâna în anii de facultate. Am avut cândva la scoala generala si la liceu ore de latina, însa n-am mai ramas cu nimic în afara de faptul ca stiu cum sa citesc anumite grupuri de litere :))

      Ștergere
  3. Oricine se asociaza intr-un fel sau altul cu genii ca Beatles-ii, are sansa macar o data la o oarecare popularitate. Singura explicatie, din partea mea cel putin, pentru toate speculatiile legate de ei! Muzica ramane dovada geniului lor. De Elvis Presley s-a scris multa vreme cu convingere ca n-ar fi murit... Te pup, draga mea! We all live in a yellow submarine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric Beatles-ii au fost geniali. Conform proverbului românesc "Dintre două rele, alege răul cel mai mic" as spune ca metoda prin care a ales sa fie faimos Russ Gibb - radio disc jockey la WKNR-FM. Dearborn, Michigan (iata cate amanunte a aflat lumea despre el... un simplu DJ!) lansând la 12 octombrie 1969 teoria "Paul is dead" este infima, comparând cu cea aleasa de Mark David Chapman - asasinul lui John Lennon!... We all live in a yellow submarine - ai perfecta dreptate! Give Peace a Chance! & imagine there's no countries / It isn't hard to do / Nothing to kill or die for/ And no religion too/ Imagine all the people / Living life in peace... You may say I'm a dreamer / But I'm not the only one / I hope someday you'll join us / And the world will be as one... Pupici si îmbratisari :-*

      Ștergere
  4. Si mie imi place tare mult And I love Her! Imi si aminteste de tinerete! :) Lansata in 1964! :) Cool! :)
    Prima data i-am auzit pe banda de magnetofon a tatalui... Lui ii placea trupa foarte mult, dar pe atunci - copil fiind - nu-mi spunea prea multe muzica lor. Apoi am "invatat" sa-i ascult, dar n-as zice ca cei 4 se numarau printre favoritii mei; contextul vietii insa :) a facut sa aflu multe despre trupa - multe si interesante, inclusiv aceasta idee ca Paul nu e "originalul" (e posibil sa nu fie!). Voi urmari documentarul negresit.
    Mare nebunie cu toate aceste teorii! :) Unele sunt prezentate atat de... bine incat poti jura ca e adevarul. :) Poate chiar e, in cele mai multe cazuri! Hm! Zilele trecute am citit un articol cum ca Hitler ar fi fost... femeie! Desigur, aceasta legenda e chiar greu de crezut si, totusi, parca am tendinta sa-mi zic: Si daca a fost?! :)))
    Multumesc pentru informatii si pentru documentar!
    Sa ai o saptamana super!
    Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahah, imi place ca iti aminteste de tinerete când a fost lansata înainte de a te fi nascut! Dar asa este... muzica Beatles-ilor a atins cumva inimile tuturor tinerelor generatii... Muzica lor a oferit gingasia si violenta, nebunia si întelepciunea, curajul si temerile tineretii! Beatles uneste generatiile peste arcuri de timp - muzica lor va ramâne nemuritoare! În liceu faceam parte din gasca SiCiLiCaMus ☺ numele era rezultatul asocierii unor litere din numele noastre (Simona, Ciprian, Liana, Carmen, Marius) eram colegi de clasa si prieteni nedespartiti. Câte dupa-amaniezi nu am petrecut noi împreuna disecând textele grupurilor Abba, Queen, Beatles, Dire Straits si acordurile Chick Corea, Weather Report sau Jethro Tull... Ascultam topul de la Europa Libera, singura legatura cu muzica internationala în anii '80! ☺ ia uite ce efuziuni ai declansat! ☺☺
      Filmul de aici e tare! eu l-am vazut cred ca de cel putin 2 ori pe zi în ultima jumatate de saptamâna! Bineînteles ca am detectat câteva "greseli" spre exemplu cateva din albumele cu "clues" au fost editate înainte de noiembrie 1966... Dar explicatiile sunt atât de "concludente" ca te ametesc de cap... nu mai stii ce sa crezi! Tja...
      Referitor la teoria cum ca Hitler a fost femeie :))))))) asta chiar ca pune capac!
      Noapte buna, Diana draga! pupici si îmbratisari, de la duo pentru trio <3

      Ștergere
    2. Am vazut documentarul. Interesant foarte. Poate fi realitate, si totusi, povestea poate fi spusa si “invers”: in functie de textele melodiilor, copertile albumelor, unele fapte sa fi fost tesuta teoria mortii. Stiu ca Paul voia mai multi bani, pretinzand ca ale lui sunt cele mai multe texte, avea succes “deosebit” la femei, isi dorea o cariera solo si ceilalti 3 erau cam invidiosi pentru ca de ar fi parasit trupa succesul s-ar fi dus, oarecum, si banii la fel. Pe Wikipedia scrie ca mama lui a murit in 31.10.1956, deci nu ar fi putut fi la inmormantare (au zis ca “parintii” au fost determinati sa pastreze tacerea - poate am inteles gresit). Apoi… din 1985 se fac analize ADN - oricine ar fi putut cere o astfel de analiza pentru a dovedi realitatea (fratele lui inca traieste). Orice estetician ar putea spune daca P.M. a suferit candva interventii chirurgicale care sa-i modifice fizionomia… Si, dupa cum ai observat si tu (nu mi-am dat seama ca unele dintre albumele “cu pricina” au fost editate inainte de noiembrie ‘66), sunt si “omisiuni”: George H. in “testamentul” sau ar fi putut specifica exact locul unde-i inmormantat “adevaratul” P.M. Pentru coperti ar fi putut folosi o poza a “adevaratului” P.M. (cel putin un timp) sau ar fi putut evita sa foloseasca fotografii…
      Oricare ar fi realitatea (inclin sa cred ca e doar o teorie prezentata), documentarul ne poate pacali destul de usor, pentru ca imbina realitatea cu ceea ce poate fi fictiune.
      Noapte buna si o zi super sa ai! Pupici cu drag, de la trio pentru duo! <3

      Ștergere
    3. Draga Carmen, draga! Cum ai reusit sa zburatacesti fluturasii amintirilor scriind unele nume! :))
      Cate nopti albe am avut ascultand muzica. Intalnirile le numeam “ceaiul de la ora 5” - pentru ca la acea ora matinala se termina… ceaiul.
      Acum, scriind, il ascult pe David Gilmour (Pink Floyd)… Daca tot am facut un pas spre trecut… :) Oricum, chitaristii preferati ii ascult destul de des.
      Multumesc pentru… resuscitarea fluturasilor! :)
      Noapte buna! Pupici cu drag! <3

      Ștergere
    4. :)) da, asa este... În plus, asa numita Lovely Rita, fata în alabastru care a fost prima martora la presupusul accident, se spune in film ca atunci cand a amenintat ca va spune ce stie ar fi fost lovita pe sosea de politie si ca si-a pierdut un picior iar Faul a luat-o de nevasta, ca "recompensa" în schimbul tacerii :)) Insa fata fara un picior cu care s-a insurat McCarney este nascuta în 1968!!! chiar daca MI5 i-ar fi schimbat identitatea si ar fi operat-o sa arate mai tânara... nu o puteau intineri cu 18 ani! ☺ Mai ales ca Heather Mills nu doar arata bine, ci are si o conditie fizica corespunzatare varstei din acte - in anul 2018 vrea sa participe la Jocurile Paralimpice la schi! Daca în momentul accidentului in 1966 Rita ar fi avut macar 14 ani, acum ar fi trebuit sa aiba 63 de ani! ☺☺☺
      Trebuie sa recunoastem însa ca pentru cine nu cunoaste amanuntele vietii celor din Beatles, dovezile pe care se bazeaza teoria sustinuta de film, poate fi credibila, însa cine compara putin datele, constientizeaza fictiunea.
      Nu de putine ori s-a constatat ca mintea oamenilor creaza monstrii...
      Pup si eu :-* O saptamâna minunata sa ai! imbratisari de la duo pentru trio <3

      Ștergere
  5. Chiar ieri s-a lansat știrea că John Lennon este solistul care a adus milioane de euro după moarte prin cântecele sale...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. filmul de aici spune ca dupa 1966, toate melodiile compuse si semnate Lennon-McCartney au fost de fapt creatii Lennon, pe proiecte vechi alaturi de prietenul lui cel mai bun McCartney... dar cândva s-au terminat si amintirile. Pana în 1966, adevaratul Paul McCartney a fost seful trupei, apoi, John Lennon a devenit Alpha Animal... Muzica Beatles a fost cel mai perfect articol britanic pentru export!
      Fenomenul câstigurilor fabuloase ale artistilor dupa deces nu este rar... Michael Jackson a devenit parca mai indragit dupa moarte - pe cat de ridicol suna, pe atât de adevarat este...

      Ștergere
  6. Beatles-ii, intotdeauna cu dragoste si emotie! Trebuie sa vad documentarul, de dragul vremurilor trecute. Trebuie sa le spun si nepotilor, fiindca si ei sunt funi Beatles...cine nu e fun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, filmul este un thriller, atentie mare, naste multe suspiciuni...
      Prin Lennon practic, a murit Epoca Idolilor...

      Ștergere
  7. ... ziua in amiaza mare umblam cu lumânarea în mâna, sa gasim un om... ne-au ajuns timpurile din urma... Tot mai greu ne gasim calea în labirintul de teorii conspirative! Adevarul este unul când de fapt, totul este relativ...

    RăspundețiȘtergere