luni, 14 septembrie 2015

A trecut vacanta (2) - Parcul simturilor

Am mai scris aici, pe blog, despre parcul cu denumire atât de sugestiva "Parcul simturilor". Spuneam ca este locul unde se evapora stressul sau grijile ce ti-au încarcat sufletul si mintea în cursul zilei, este locul conceput în asa fel încât energia pozitiva sa-ti patrunda prin toti porii, frumusetea si armonia parcului sa-ti limpezeasca ochii si sa-ti descreteasca fruntea.
Mici si mari, tineri si batrâni, în Parcul simturilor toata lumea se comporta la fel.
Pentru început, te asezi pe una din bancile din jurul bazinului, te descalti, îti sufleci panatalonii sau îti ridici poalele rochiei pâna deasupra genunchilor si cobori cele câteva trepte în bazinul cu apa rece si cristalina ca de fântâna. Pasesti lent, ridicând câte un picior ca barza si faci cel putin o tura, de jur împrejurul barei de inox de care, daca ai nevoie te poti sprijini ca sa îti mentii echilibrul. Nimeni nu rosteste vre-un sunet, de jur împrejur nu se aud decât clipocitul apei si ciripitul vrabiilor.
Mamaruta Emma, care are doar trei ani si jumatate, a chiuit de bucurie din când în când, gasind întregul circuit deosebit de amuzant!

În zilele toride, înainte de a intra cu piciorele în bazin, îti introduci bratele cu coatele îndoite în vanita de lânga bazin, pentru a-ti reduce temperatura corpului si a evita socul termic la intrarea cu picioarele în apa rece din bazinul mare.
În aceeasi tacere iesi din bazin si te îndrepti spre traseul serpuind printre arbustii decorativi, conceput pentru a-ti masa talpile si a-ti revigura simturile.

Primii pasi îi faci pe "felii" de trunchi de copac. Urmeaza sa pasesti pe dopuri de pluta, scoarta de pin, aschii de lemn, nisip, pe pietre colturoase de râu, pe piatra de constructie, pe cioburi de sticla, coji de migdale, nisip de cuart, argila expandata si granule de caramida... Traseul este lung si anevoios, stratul pe care pasesti este departe de a fi moale sau catifelat, ba uneori este instabil sau alunecos, de aceea necesita concentrare maxima! Îti calculezi fiecare pas si încerci prin talpi sa "preiei forma materiei" învatâtnd sa îti distribui greutatea în asa fel încât sa nu îti produci dureri în talpa, indiferent pe ce calci. Percepțiile si senzatiile traite sunt imposibil de descris! ☺

Emma, pentru care parcul este o noutate, a participat pe întreg traseul, fara sa evite vreuna din etapele traseului, chit ca piciorusele ei sunt atât de fragede ☺ Totul i-a facut placere!
La capatul traseului îti clatesti talpile si intri din nou în bazinul cu apa rece de izvor. Dupa ce ai încheiat si aceasta tura, te asezi pe banca si astepti sa ti se usuce picioarele, apoi te încalti.
În încheiere, te plimbi pe potecile ce înconjoara rondourile cu plante aromatice si medicinale, printre mirodeniile miraculoase care atrag atentia nu atât prin forma cât mai ales prin miresme. Diverse specii de izma, melissa, galbenele, salvie, cimbru, cimbrisor, busuioc, câte si mai câte plante despre care medicina traditionala cunoaste multiple retete de combinare, bazate pe cunostintele vechilor chinezi si japonezi pentru restabilirea si fortificarea sistemului imunitar.
Parcul este supravegheat de o statuie din marmura alba - chinezoaica Yu Yan care pare a sopti "A fi o singură zi lipsit de griji înseamnă a fi pentru o zi nemuritor" (proverb chinezesc).

Parcul este conceput dupa ideea preotului bavarez Sebastian Anton Kneipp (1821 - 1897), parintele hidroterapiei, cel care a introdus în tehnica internationala de tratament denumirea "cura Kneipp" - prin folosirea apei în diferite metode, temperaturi şi presiuni. Sistemul Kneipp cuprinde însa alaturi de hidroterapie, utilizarea de medicamente botanice - herbalismul, exerciţiile fizice, anumite principii de nutriţie precum şi componenta spirituală. Cura Kneipp a demonstrat înca din secolul 19 ca aceste metode ajuta la tonifierea organismului, stimuleaza digestia, circulatia si sistemul imunitar si amelioreaza durerile.

22 de comentarii:

  1. Carmen, arati fantastic!Sunt nepoteii tai?Sunt tare simpatici, sa va traiasca si sanatosi sa fie!küss :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc ☺ Copiii sunt nepotei din partea sotului meu. Multumim mult, sanatate si pace - atâta ne dorim! ♥

      Ștergere
  2. Da si aduce somnul repede si linistit la genele nepoteilor! :) Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. astia micii sunt ca ceasurile desteptatoare! :) la ora 6 sar ca arcurile si la ora 20:30 pica de oboseala ☺
      Dar am avut grija sa-i obosim! Am fost la înot, în parc, le-am dat de lucru în gradina :))))
      pupici :-* O saptamâna cât mai placuta sa aveti!

      Ștergere
  3. Un parc minunat,iar aceasta idee ar trebui raspandita si apoi cladita in fiecare oras din lume.
    Sunt sigura ca Emma a fost incantata ,cat despre cei mari,ei au asteptat aceasta cura.:))
    Noi,la tara, avem "de toate",asa ca putem sa facem diferite trasee,doar sa gasim timpul necesar.
    Vara,cand ajung la Cris,asta fac si eu,trec prin apa,nu pe pod,iar apoi umblu desculta prin pietre,nisip,iarba...Mi-e dor de copilarie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa si este - Kneippanlage exista în fiecare oras în Germania, iar Park der Sinne (bazin cu apa si traseu pentru talpi) exista doar 16 în toata Germania si iata ce noroc, unul este chiar lânga noi!
      Si eu iubesc sa umblu desculta, toata vara umblu acasa asa, si sunt mereu certata ca aduc fire de iarba pe talpi când intru in casa ;)

      Ștergere
  4. Ce loc minunat! Cred ca dupa o zi petrecuta acolo te simti chiar revigorat.
    Foarte instructiv si sanatos pentru copii dar si pentru adulti.
    O seara placuta, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parcul este deschis din aprilie pana în octombrie, intrarea este gratis. Parcul se închide la ora 22 si o zi pe saptamâna se face curatenie. Apa se împrospateaza permanent dar în acea zi se spala bazinul.
      Noi mergem de cateva ori pe saptamâna - pana la parc este o plimbare deosebit de placuta, cam 40 minute de mers activ. Miscarea face bine oricui :)
      O seara minunata sa ai, Suzana draga!

      Ștergere
  5. intelepte, intelepte vorbe!
    un loc special, as zice ca mi-ar placea sa-l incerc dar gandul la pietrele ascutite si la cioburile de sticla ma fac sa dau inapoi :))
    oricum, e un loc care cu siguranta te echilibreaza, concentrat fiind pe senzatiile date de fiecare pas mintea se elibereaza de ganduri...

    Emma e o curajoasa si sigur s-a simtit minunat cu tine alaturi :)

    pup draga mea draga, somn usor! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ehei, daca Emma a reusit sa treaca peste cioburi si pietrele ascutite, ai reusi si tu... uite ca este o idee, pate ca vom proba împreuna saptamâna viitoare ;)) pupici
      Noapte buna draga mea draga :-*

      Ștergere
    2. imi dai emotii...lui Daniel probabil i-ar placea provocarea :))

      pup si eu draga mea draga, buna dimineata! :*

      Ștergere
    3. :) acum ca sa te linistesc, avem atatea obiective de vazut incat cred ca nu vom avea timp de Kneipanlage ☺
      pupici. O zi minunata, draga mea draga!

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. cam asa! ;))) asa le-am si spus copiilor, pentru ca tocmai ne jucasem pe acasa de-a circul!

      Ștergere
  7. Foarte interesanta ideea. Ar trebui preluata si la noi.
    Bine ca nu v-ati ranit si ca totul s-a transformat in cunoastere si distractie! :))
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma mir ca nu este cunoscut principiul Kneipp in România!
      parcul si traseul sunt concepute in asa fel incât sa nu existe posibilitatea ranirii, cioburile au marginile slefuite si colturile rotunjite. Emma are talpile subtiri si fine ca un... copil e trei ani si jumatate :)) si nu a avut nicio zgârietura. Si am facut traseul intreg, de doua ori!
      pup. O zi placuta, draga mea!

      Ștergere
  8. In Galati avem si noi un astfel de traseu, cred ca fara partea cu apa, inca nu am ajuns, e in cadrul gradinei botanice. Sunteti dragalasi cu totii!!
    xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa iti faci timp sa mergi si sa ne povestesti cum e :) xoxo

      Ștergere
  9. Trebuie sa zic, deși știți : sunteți superbi de'a dreptul! Iar pe tine te prind atât de bine copii...;)))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) hahaha, multumim ♥ Fetele mele imi spun mereu ca spera sa nu-mi consum dragostea si placerea de a ma juca cu copiii, ca sa ramana energie si iubire pentru copiii lor, cand va fi sa fie :)
      Pup si eu :-*

      Ștergere
  10. Este absolut superb!!! (bine, cand am ajuns la partea cu aschiile de lemn... am o amintire legata de asa ceva: in Padurea Trivale, in copilarie, era tare frumos sa mergi si sa faci un.. gratar, sau un picnic; eu adoram sa merg desculta... ei, am fost cu totii mici si mari intr-o zi si evident ca eu a trebuit sa ma descalt... cine statea seara pe burta, pe recamier, in holul apatamentului - stateam la Buni atunci- cu talpile ridicate.... ca sa i se scoata aschiile de lemn din ele? nu cred ca as vrea sa retraiesc aceas experienta... :)))).)
    Imi place foarte mult ideea - chiar este nevoie de astfel de locuri de relaxare. Probabil ca ar fi si la noi frumos. Si s-ar putea. Doar ca e o libertate atat de prost inteleasa, incat se eticheteaza bunul simt, respectul, disciplina = comunism. Deci efectiv daca spui ceva, atragi atentia ceva.. mai sa nu iti iei si bataie.
    Nu spun ca e ceva general, desigur ca sunt si exceptii - doar ca balanta se inclina foarte mult in directia nepasarii, tupeului, frivolitatii, inculturii si asa mai departe.

    Voi suneti minunati si ce amintiri superbe ai pastrat!!! Mi-am imaginat si eu ca parcurg etapele.. chiar si mersul pe aschii :))), mai pe margine asa.
    Multumesc.
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parcul este deschis de la ora 6 la ora 22, incepând de la 1 mai pâna la 1 noiembrie. Bineinteles ca intrarea este gratsi!
      Amul trecut nu am reusit sa mergem mai mult de 10 ori. Cred ca ultima data am fost cu Alina- Pauza de ceai. A fost impreuna cu sotul si nepoteii pentru cateva zile la noi, in septembrie (2022) Ce frumos a fost! Mereu e altfel, mereu e frumos ♥
      Te pup Rux, Noapte buna!

      Ștergere