vineri, 4 septembrie 2015

Jurnal de Vacanta de vara - Tristeti... provinciale


Nu am mai fost în Herculane din vremea copilariei asa încât șocul pe care l-am avut constatând degradarea cladirilor istorice ale statiunii, a fost mare! Am fost avertizati de catre prietenii nostri, însa nu ne-a venit sa credem ca exista atâta inconstienta!!!...
Mai presus de faptul ca localnicii ar fi putut trai foarte bine din turism, exista o datorie etica si morala fata de moștenirea culturală! Este o crima a nu întretine, reconditiona si conserva pentru posteritate monumentele de mare însemnătate istorica si estetică - în fond sunt bunuri ale tuturor cetatenilor lumii!
Statiunile asemanatoare - spre exemplu Baden-Baden sau Marienbad - au fost mereu întretinute si promovate în aşa fel încât să crească atractivitatea turistică a zonei, sa aducând venituri suplimentare populaţiei prin stimularea ramurilor economice legate funcţional de activitatea de turism si astfel contribuind la crearea de locuri de muncă. Valorificate corespunzator, aceste statiuni balneare istorice au dobândit si mentinut un renume mondial pentru ca localnicii au recunoscut din timp valoarea lor.

Plimbarea prin statiune ne-a întristat... Arhitectura cladirilor - cândva bijuterii în stil baroc târziu austriac - este cu fiecare zi ce trece tot mai greu de identificat dintre moloz. Acoperisurile sunt surpate si ploaia se infiltreaza în voie prin pereti, tencuiala este scorojită, geamurile sunt sparte, ornamentele sunt degradate, frescele deteriorate, statuile stau strâmb, gata-gata sa cada, pe balcoane au început sa creasca buruieni si arbusti, balustradele filigranate sunt pline de rugina si în mare parte incomplete...
Izvoarele pentru baile termale sunt captate arhaic, lasând senzatia ca totul este improvizat, murdar si în curs de abandon...

Si totusi exista un licar de sparanta - peste câteva edificii erau ridicate schele si din când în când se vedea câte un muncitor lucrând... Până la reabilitarea cladirilor încarcate de istorie va mai trece o vreme si tare ma tem ca pentru cele mai multe, încercarea de salvare este cam târzie!
Pe lânga drama cladirilor, majoritatea strazilor erau șănțuite deoarece administraţia publică a hotarât în vara aceasta modernizarea canalizarii. Praful, zgomotul si lipsa de organizare au creat multe momente confuze însa... nu suntem fițoși. Le-am luat pe toate asa cum sunt, am ignorat ce s-a putut ignora si am încercat sa facem ce s-a putut mai frumos în cele câteva zile petrecute în Baile Herculane. Si am reusit - mai ales datorita programului pregatit de prietenii nostri Alina, Maria si Cristi. (va urma)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Ch. de Împaratul Traian. Romanii au construit aici, la Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Aesculap și Hygieia. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi --Zeilor și divinităților apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați romani să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcându-se nevătămați, au ridicat acest prinos de recunoștință -- În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
[...] Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.
[...] În 1736, generalul Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, reclădește băile și menționează existența termelor lui Hercules, Higeea și Esculap. Izvorul cu cel mai mare debit este Hercules, care are emergenta sub Hotelul Roman și acolo se înscrie în hartă Baia nr. 9. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare" (wikipedia.ro).

24 de comentarii:

  1. Acul doi ani am avut ocazia să petrec vreo două zile în Herculane sau în împrejurimi. Spre traseul către Grota cu Aburi m-am plimbat prin Băile Herculane. M-a uimit tinereţea dimprejur (deh, eu aveam impresia că o staţiune pentru cei vârsnici), mulţimea de terase, aglomeraţia.
    Dar cel mai mult şi mai mult, aşa cum ziceai şi tu mai sus - degradarea clădirilor.
    E înfiorător cum pot să îşi bată joc autorităţile de istorie! În alte ţări se face turism şi din piatră seacă... la noi se pun două plăcuţe şi cică să vină turiştii să vadă unde s-a scăldat Sissi...!
    În Băile Herculane să zbiere cât mai tare muzica şi să ardă continuu grătarele... restul ce mai contează...?
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana, anul acesta nu mai existau terasele, din cauza santierelor... Nici macar parcul nu mai exista! de altfel nici nu-mi amintesc sa fi vazut flori în statiune :( Putine gradini erau îngrijite! Si sa nu-mi spuna cineva ca din cauza "codului portocaliu"! ca si în alte tari - chiar daca nu avem în vocbularul meteorologic coduri pe culori - a fost canicula si gradinile sunt pline de fori - pentru ca udam, de trei ori pe zi daca este nevoie.
      Da, este trist... Mi se pare ca exista o stare de delasare generala, fiecare crede ca oricum nu poate schimba nimic si isi spune " las' ca merge si asa!"

      Ștergere
  2. Din pacate asa arata... Apa termala de la Baile Herculane este o minune pentru piele. Ea se afla si in dermatocosmeticele Ivatherm. O bijuterie vintage, prea vintage lasata in voia sortii.O zi cat mai placuta si linistita!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. izvoarele termana reprezinta o "mina de aur"! de aceea spun ca nu intleg localnicii... Trist!

      Ștergere
    2. da, asa este... foarte multa delasare, nepasare... Eu ma ingrozesc pe zi ce trece la ce vad in propria tara. Guvernantii isi urmaresc doar scopul lor, iar daca fac ceva, fac doar de mantuiala sau pentru a mai castiga cateva voturi.

      Ștergere
    3. si au trecut 26 de ani din ziua în care toti românii au sperat ca viitorul va fi înfloritor!

      Ștergere
  3. nu cred ca e vorba de inconstienta sau delasare din partea autoritatilor, cred ca se asteapta doar degradarea definitiva a acestor cladiri minunate ca se construiasca niste chestii din sticla si beton asa cum s-a intamplat si in Bucuresti cu multe, mult prea multe case emblematice pentru timpul trecut...
    chiar daca e vorba de cladiri retrocedate sau eu stiu ce scuze mai gasesc autoritatile, cu siguranta solutii s-ar gasi daca s-ar dori acest lucru...
    e dureros sa asistam la nimicirea unui trecut care se naruie si care nu va mai fi nici macar amintire...

    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba da, este vorba de incontienta crasa! si delasare generala! Ca sunt si egoisti pe deasupra si urmaresc sa se imbogateasca rapid, indiferent cum - vânzându-si constiinta, asta este deasemenea adevarat!
      Ce statiune frumoasa a fost si ce minunatii s-au construit, ce viitor linistit ar fi putut avea toti locuitorii din zona... este într-adevar dureros sa privesti cum cad casele si sa stai cu mainile în buzunar!
      Gara din statiune am fotografiat-o specal pentru tine - voi publica fotografiile intr-un articol saptamana viitoare ☺ pup draga mea draga :-*

      Ștergere
  4. Sincer, ma intristeaza cele ce povestesti. Asa cum spuneai din turism se pot face foarte multi bani.
    Si s-ar putea urni lucrurile. Daca insa acest aspect este ignorat, adica un aspect care e logic si pragmatic,
    ma intreb daca nu exista o alta cauza ce nu sare in ochi, dar care totusi franeaza cam tot ce tine
    de conservarea - cunoasterea istoriei noastre.

    Astept cu interes calatoria voastra.
    O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti sta mintea-n loc cand auzi ca statunea functioneaza doar pe sezonul de vara! Dumnezeule mare, cand apele termale ies CADOU indiferent de anotimp, oare cum poti fi asa de prost sa nu profiti si sa nu amenajezi statiunea pentru turism pe intreaga durata a anului?!?! mda........ fara cuvinte!

      multumesc Suzana draga! un start bun in weekend iti doresc!

      Ștergere
  5. Din pacate puterea sta in mana celor care nu sunt interesati decat de propriile buzunare, in nici un caz de restaurarea unui patrimoniu remarcabil sau de valorificarea turismului in zona. Am fost ultima data la Herculane in 2008, din pacate observ ca nu s-au schimbat prea multe. Trist....
    Cu toate acestea, imi amintesc ca am petrecut o vacanta faina in zona. Am profitat de plimbari, am admirat peisajele, am mers la piscina. Muntii din jur nu i-am explorat cum as fi vrut, dar nu-i nimic, sigur va mai exista o data viitoare :).
    Ma bucur ca si voi v-at simtit bine la Herculane. Astept continuarea :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din moment ce economisesti bani un an intreg sa poti sa-ti petreci cateva saptamâni de vacanta, mi se pare logic sa cauti indiferen de situatie sa fii vesel si sa cauti sa te simti bine - acesta este secretul vacantelor reusite, nu-i asa? :))
      Frumoasa natura este aceeasi si concentratia de sulf a apelor ramane neschimbata, indiferent cat de darapanate sunt vilele si casele localitatii... Cu siguranta voi mai veni prin zona si sper sa gasesc statiunea "vindcata" :))

      Ștergere
  6. Am vizitat si eu primavara aceasta Herculane. Cu aceasi impresia am plecat si eu de acolo. Din cate am inteles, statiunea a fost lasata intentionat in paragina. Urmau niste tunuri imobiliare, dar nu au mai apucat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mda, o politica scârboasa, sa lasi intentionat sa decada un hotel ca sa poti sa-l cumperi pe nimic! Dar "se poarta" si pe litoralul românesc... trist!

      Ștergere
  7. Da, e o drama ce s-a intamplat cu orasul ala. Povestea lui este, in fond, povestea intregii tari...Povestea unei tari devalizate, lasate in paragina si neglijate, povestea unei tari de la marginea Europei care isi goneste de 20 si ceva de ani tinerii, medicii, profesorii, etc...Povestea tragica a neputintei, a nestiintei si a nepasarii noastre, pentru care toti ne facem vinovati, in diferite grade...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa spun ca nu doar autoritatile sunt vinovate de aceasta stare ci si oamenii simpli... Am trait multe situatii în care m-am gândit ca indiferent cat de mic este salariul pe care-l primeste, angajatul respectiv îl primeste degeaba, pentru ca nu isi intelege meseria! si ma refer aici mai ales la serviciile turistice, la chelneri, la cameriste, la vânzatori... Majoritatea nepoliticsi, superficiali, obraznici! Motivati doar de ciubucuri "grase" si de nimic altceva!... Din pacate, aceasta nu este doar parerea mea ci a multor turisti straini care au fost prin România... sau ca sa fiu mai exacta, nu neaparat turisti straini, pentru ca majoritatea sunt români stabiliti in strainatate, care se intorc pe meleagurile natale cu nostalgia copilariei si a tineretii, isi aduc si partenerii - sa investeasca banii de concediu in tara de bastina... Si care pleaca cumva cu sentimentul ca au fost jupuiti, ca au platit servicii de care nici vorba sa fi beneficiat, într-o tara în care stelele hotelurilor si le deseneaza fiecare dupa cum viseaza... Europa este departe!
      Bineînteles ca exista si exceptii si... atunci când le-am întâlnit, le-am laudat in mod expres :)

      Ștergere
  8. Daca nu ne vom intelege, accepta si respecta istoria, nu ne vom putea construi viitorul. Poate ca de aceea suntem in deriva de atatia ani de zile. Care-i diferenta intre noi si teroristii care arunca in aer monumentele antice din Orientul apropiat? Ah, da, noi nu folosim explozivi; le lasam sa se prabuseasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mare mare dreptate ai!... îmi pare foarte rau ca am ajuns la o asemnea concluzie!
      Privind însa partea pozitiva - în România, toti prietenii pe care îi am sunt de calitate! ♥ pup

      Ștergere
  9. Doamne ce locuri...adevărat triste!
    Nu stiu cine e de vina...dar clădirile acestea atat de frumoase ! Păcat de ele....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toti sunt de vina, începând de la primar pâna la ultimul cetatean al localitatii! Chiar daca nu exista bani, daca s-ar uni si ar scrie niste petitii, ar face demonstratii, sigur s-ar misca ceva "acolo sus"! Dar... se complac toti în aceasta situatie, asteptând sa cada de la sine "para malaiata"...

      Ștergere
  10. Ultima oară am fost la Herculane în 2001. Şi atunci staţiunea era într-o paragină de nedescris, iar clădirile istorice arătau jalnic. Acum câţiva ani, cei de la Pro tv au început o campanie prin care demascau dezinteresul autorităţilor faţă de vechile staţiuni din ţara noastră. Şi au fost nişte "oficiali" care au promis că toate acestea se vor schimba şi le vom revedea în strălucirea de odinioară. Anii au trecut şi iată că aflu de la tine că lucrurile sunt într-o stare şi mai jalnică. Nu interesează pe nimeni că staţiunea Herculane a fost una dintre cele mei celebre din Europa şi că acolo veneau împăraţi şi regi să se trateze şi să se relaxeze. Dacă alţii scot bani grei din astfel de locuri şi nu ştiu ce să mai facă pentru ca oamenii/clienţii să mai revină cu drag în acest loc, ai noştri.... parcă şi-au propus să-i îngrozească pe turişti şi să nu cumva să mai calce pe acele meleaguri. Şi nu sunt singurele locuri lăsate în paragină.... Mare păcat! Şi oamenii locului ar trebui să se implice mai mult, căci întreaga localitate ar avea de câştigat, dacă turiştii ar veni în număr tot mai mare şi ar fi mulţumiţi de ceea ce li se oferă...
    Weekend frumos, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate, aceasta este realitatea, Alex draga! Am fost doua zile la masaj si bai sulfuroase la Baile Imperiale Romane, în Hotelul Roman, construit în anii '70 si cele doua angajate ne-au spus ca în vremurile bune în hotel existau serii de cate 500 de turisti cu sejur de cate 6 saptamâni. Hotelul functiona tot timpul anului si rezervarile se faceau cu cel putin 10 luni înainte. Daca acum lucreaza cate doua asistente pe schimb (si au clienti la masaje si bai doar 5-6 pe zi), in anii '70 erau echipe de câte 15 asistenti medicali cu specializare adecvata si nu aveau timp nici pentru pauza... Toata lumea avea de lucru si nimeni nu si-a închipuit ca va veni dezastrul actual! Majoritatea fostilor colegi au plecat prin strainatate, unde ingrijesc de cate un batrân, câteva luni pe an, încercând sa adune banii necesari platii ratelor la casa sau sa-si sustina copiii aflati inca la scoli... Trist! foarte trist!...

      Ștergere
    2. Trist este şi faptul că românii rabdă ca proştii şi înghit toate aceste nenorociri. De ce-i lăsăm pe o mâne de oameni să facă harcea-parcea o ţară întreagă? Mă uit aici, în oraşul meu, cum toată industria, altă dată înfloritoare, este o ruină totală. Şi nimeni nu este vinovat! Trebuie să ne luăm ţara înapoi!

      Ștergere
  11. De la matusa noastra stim cum era candva statiunea - ea mergea an de an (acum a renuntat, pentru ca nu-i mai place)...
    Am aceeasi parere cu pandhoraa: vor terenul pentru constructii "moderne" si mai circula un zvon: vor sa concesioneze statiunea... Interesul pentru apele termale este foarte mare in randul unor companii, dar si in rindul anumitor "persoane fizice" Cand nimic nu va mai putea fi reconditionat se va zice: "cladirile constituie pericol public si trebuie demolate" - nu mai conteaza ca sunt "de patrimoniu" cand sunt "pericol public". :(
    Indiferenta (dar si interesele unora) au dus de rapa tara aceasta. Tragedia este ca nu stiu cum ar putea sa se impotriveasca oamenii, si sa aiba succes in demersurile lor...
    Pacat...

    RăspundețiȘtergere