sâmbătă, 19 septembrie 2015

Clubul Cinefililor (19) - Impresii de sfârsit de saptamâna

În Clubul Cinefililor este binevenit oricine are placerea de a scrie câteva rânduri despre un film sau serial recent vazut, indiferent de anul de aparitie a acelui film sau serial. Pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina în care faceti recomandarea, înscrieti articolul în acest tabel. Tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna.
----------------------------------------------

----------------------------------------------
Behind the Candelabra: My Life with Liberace (2013) - un film american regizat de Steven Soderbergh, referitor la ultimii zece ani din viața celebrului pianist Liberace, bazat pe memoriile publicate de Scott Thorson în anul 1988. În rolurile principale - Michael Douglas și Matt Damon.
În cadrul concursului anual Creative Arts Emmy Awards (Downtown Los Angeles), filmul a câstigat în 8 categorii. A câstigat deasemenea la Golden Globe Awards (2014) în doua categorii "Best Television Film" si "Best Actor - Television Film" prin Michael Douglas.
Excentricul pianist si entertainer Władziu Valentino Liberace, cunoscut în lumea showbusinessului sub mononymul Liberace, s-a dovedit a fi înca de copil un talent deosebit. La vârsta de 6 ani putea sa interpreteze ore în sir din memorie, piese din muzica clasica. În anul 1940, la vârsta de 20 de ani, Liberace a devenit solist al Chicago Symphony Orchestra.
În anii '50 a fost cel mai rapid pianist din lume. Era capabil sa interpreteze în mod corect 6000 de note în doar două minute!
Mereu s-au facut speculatii în legatura cu orientarea homosexuala a lui Liberace. Deoarece a fi homosexual în secolul 20, ca angajat la televizinea din Statele Unite ar fi însemnat sfârsitul carierei artistice, Liberace a dezmintit permanent zvonurile si a actionat în judecata toate ziarele care au publicat o astfel de stire, câstigând toate procesele. Liberace a fost homosexual înca de la începutul carierei, însa o data ce a declarat sub juramânt ca este heterosexual, ar fi fost acuzat de spejur daca si-ar fi corectat depozitia. Toti angajatii lui erau platiti spre a pastra cu strictete secretul si chiar în 1987, când Liberace în vârsta de 67 de ani a murit în urma unor complicatii datorte sindromului SIDA, medicul legist si purtatorul de cuvânt au negat boala.
Liberace a trait în lux, a adoptat mai multi copii, a avut 13 vile și averea i-a fost estimat la aproximativ 100 de milioane de dolari americani. În anul 1976 Liberace a înfiintat "Liberace Foundation" o fundatie care functioneaza si astazi, care sustine prin burse tineri talentati, studenți la Conservator.
Filmul se rezuma la relatia pe care Liberace a avut-o cu Scott Thorson, o iubire pe cât de bizara, pe atât de patimasa. Poate unul din cele mai emotionante pasaje ale filmului, este cel cu declaratia de dragoste pe care Liberace o face tânarului Scott:
"Why do I love you? I love you not only for what you are, But for what I am when I'm with you I love you not only for what you have made of yourself, But for what you are making of me. I love you for ignoring the possibilities of the fool in me, And for accepting the possibilities of the good in me. Why do I love you? I love you for closing your eyes to the discords in me, And for adding to the music in me by worshipful listening. I love you for helping me to construct of my life Not a tavern but a temple I love you because you have done so much to make me happy. You have done it without a word, without a touch, without a sign You have done it by just being yourself Perhaps after all, that is what love means And that is why I love you."
[De ce te iubesc? Te iubesc nu doar pentru ceea ce esti, ci si pentru ceea ce sunt eu atunci când sunt cu tine. Te iubesc nu numai pentru ceea ce faci din tine, ci şi pentru ceea ce faci din mine. Te iubesc pentru ca ignori posibilitatea prostiei în mine și accepti existenta binelui în mine. De ce te iubesc? Te iubesc pentru ca treci cu vederea conflictele din mine și oferi muzicii din mine o ascultare fidela. Te iubesc pentru ca ma ajuti sa-mi construiesc viața, nu o taverna, ci un templu. Te iubesc pentru că ai dat atât de mult pentru ca eu sa fiu fericit. Ai făcut-o fără vorbe, atingeri sau gesturi, toate acestea le-ai făcut doar ramânând tu însuti. La urma urmei, probabil ca asta si înseamnă dragostea... De aceea te iubesc.]
Nota mea: 10
Narcos - este un serial ce a debutat în luna august 2015 (pe Netflix), regizat de cineastul brazilian José Padilha. Serialul trateaza foarte aproape de realitate, viata columbianului Pablo Escobar - unul din cei mai celebrii si bogati baroni ai drogurilor. La începutul anilor '90, cartelul lui Escobar a detinut controlul a 80% din piața mondială de cocaină si revista americană Forbes i-a estimat profiturile la 3 miliarde dolari americani.
Filmul prezinta actiunile teroriste pe care Escobar le-a ordonat dar paralel prezinta si viata calma, încarcata de iubire si respect din familia acestuia. Paradoxal, însa asa era Escobar!
Serialul este esalonat în 10 episoade, actiunea este deosebit de captivanta, cu multe elemente de suspans. Sunt prezentate numeroase actiuni ale fortelor implicate în lupta antidrog, începând cu politia, sistemul judiciar, factorii politici, armata si societatea civila.
Eroii pozitivi ai filmului sunt cei doi agenti DEA (Drug Enforcement Administration) - Steve Murphy (Boyd Holbrook) si Javier Peña (Pedro Pascal) si bineînteles presedintele César Gaviria - rol interpretat de Raúl Méndez. Presedintele Gaviria a condus lupta împotriva lui Escobar si a cartelului Medellín, împotriva cartelului de droguri Cali si împotriva facțiunilor de gherilă. În timpul guvernului său a fost adoptata o nouă constituție în anul 1991.
Rolul lui Pablo Escobar este grandios interpretat de actorul brazilian Wagner Moura.
Filmul contine deasemenea videoclipuri istorice cu fragmete din cuvâtarile presedintilor americani Ronald Reagan si George Bush.
Scorul IMDb este 9.1/10! Am vizionat primele episoade "pe pâine" si acum astept lansarea sezonului doi.
Nota mea: 10
----------------------------------------------
La rubrica "Clubul Cinefililor" de saptamâna trecuta s-au înscris: AlinaDiana, ZinaPovestile mele si subsemnata.
Tuturor celor care ajung pe aceasta pagina de blog - o duminica tihnita! ☺

11 comentarii:

  1. Cam de ~ o luna nu am mai vizionat nici un film/serial, nu stiu de ce, dar nu am avut dispozitia necesara[ma tot chinui sa vad Tea with Mussolini(1999)], dar acum 2 zile am terminat North &South(recomandat de tine)... Mi-a placut foarte mult <3. Mi-a ramas in memorie baietelul care citea printre pufii de bumbac. Eu am o lista cu ele, in cap :)) . Urmeaza Selfridge, dar cred ca o sa-l las la urma , in schimbul celor de mai sus, captivante povesti. Multumim pentru recomandarile sugerate saptamana de saptamana. O seara placuta si linistita!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nu-i graba, profita de zilele cu soare ca ploile se apropie, vor veni tot mai multe zile cu cer plumburiu când nu vom avea altceva mai bun de facut deca sa citim o carte, sa bem un ceai si sa ne uitam la un film :) Fiecare anotimp are farmecul lui :)
      Mr Selfridge este un serial dragut, precis iti va placea, la fel de mult ca si North & South. Ceai cu Mussolini nu cred ca am vazut... Ieri seara am vazut ceva foarte nou Advantageous - dragut insa nu m-a impresionant , nu stiu de ce a primit asa o recenzie buna Rotten Tomatoes 79%, IMDb 6,3...
      Am incercat sa vad 6 Years, dar l-am sarit asa din 5 in 5 minute, doar doar vad o scena interesanta! Muzica buna, poveste adolescentina trista si... atât! Si acesta a primit IMDb 5,7 si Rotten Tomatoes 56%... îmi place mult actrita din rolul principal Taissa Farmiga, de aceea am vrut sa vad acest film, insa... l-am abandonat!
      Te pup. O sâmbata seara placuta si cât mai relaxanta! :)

      Ștergere
  2. Behind the Candelabra e un film excepţional (la care marile studiouri au cam strâmbat din nas atunci când a fost vorba să îl producă, aşa că a ajuns la HBO) - mai ales prin interpretarea lui Michael Douglas şi Matt Damon.
    Chiar acum citeam că Robin Williams ar fi fost cel ales iniţial să-l interpreteze pe Liberace.
    Ioana

    P.S. Concursul Creative Arts Emmy Awards reprezintă de fapt „banalele” Premii Emmy (mâine noapte e ediţia 2015), pentru categorii tehnice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca estide aceeasi parere cu mine, Behind the Candelabra: My Life with Liberace este de nota 10!
      Emmy, da, sunt curioasa anul acesta ce filme vor fi mentionate!
      O saptamâna vesela iti doresc!

      Ștergere
  3. Îi admir pe Michael Douglas și pe Matt Damon, dar nu admir poveștile cu homosexuali, indiferent cât de artiști au fost sau sunt. Despre ei ar trebui să se facă referiri numai la arta lor, nu la viața lor sexuală. Mi se pare o încurajare și un exemplu needucativ pentru cei tineri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ​Zina draga, se pare ca tu omiti faptul ca homosexualii au aceasta orientare pentru ca s-au nascut cu aceste date genetice! Asa cum omul se naste cu un talent sau un defect anume, asa acesti oameni s-au nascut a fi homosexuali. Ar fi o mare minciuna sa stim si sa nu acceptam ca unii dintre semenii nostri sunt homosexuali! Nerecunoasterea implica o puternica apasare, o superinta si un chin inutil! Viata fiecarui om este influentata de propriile trairi. Procesul cunoasterii de sine implica un popas obligatoriu in lumea emotiilor personale. Sensibilitatea marilor artisti este parte din experientele si perceperea vietii de zi cu zi. Gândeste-te la Leonardo da Vinci, Michelangelo, Aristoteles, Lord Byron, Hans C. Andersen, Thomas Mann, Marcel Proust, la marele William Shakespeare, la Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, sau la Richard Chamberlain, James Dean, Errol Flynn, Cary Grant, Rock Hudson, David Bowie, Elton John, Freddie Mercury, Georg Michael, Ricky Martin... Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Frederic cel Mare au fost deasemenea homosexuali!
      Si în rândul femeilor exista nume rasunatoare: Elisabeta I a Angliei... Simone de Beauvoir, Frida Kahlo, Joan Baez, Joan Crawford , Marlene Dietrich, Greta Garbo, Judy Garland, Katharine Hepburn, Edith Piaf, Bessie Smith, Josephine Baker , Jodie Foster​.
      Nu fac o pledoarie penrtu homosexualitate, oh, nu! Admit însa realitatea, sunt toleranta si accept pe fiecare asa cum e! Nu poti sa-ti doresti sa fii homosexual, nu poti sa devii homosexual... nimeni nu te poate influenta - ori esti, ori nu esti! Omenirea înca nu a descifrat tainele mecanismelelor de înregistrare codificată a informației ereditare, de replicarea recombinarea și modificarea sa prin mutații...

      Ștergere
  4. Excelenta recomandare, draga Carmen! Mi-a placut mult acest film!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a pacut! si serialul este excelent, sper sa îl gasesti în curând si pe alte retele decât Netflix.

      Ștergere
  5. Tre' sa recunosc ca m-am uitat la Behind the Candelabra ca sa-l vad pe Matt Damon in rolul iubitului! Nu mi-a venit sa cred cand l-am vazut jucand! Este foarte talentat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impresionante interpretari! amândoi actorii sunt foarte talentati! Gândeste-te ca Duglas tocmai încheiase tratamentul cu radiatii si chimioterapie...

      Ștergere
  6. Buna seara!
    Vin tarziu, desi filmul "meu" :) l-am (re)vazut sambata (parca) :)
    Trebuie sa le vad... Sper ca Narcos e si pe siteurile frecventate de mine (spre serial inclina mai mult preferinta mea). Despre viata personala a lui Escobar am mai vazut in alte filme si... parca mi-era mila de el... apoi ma scuturam ca de gandaci... Si de Liberace am tot auzit, dar nu m-am intrebat niciodata care a fost viata lui; acum voi vedea un film care-mi va dezvalui macar o particica. Multumesc de recomandari.
    Noapte buna! :) Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio! <3

    RăspundețiȘtergere