vineri, 3 iulie 2015

Vacanta la Roma - Pantheon

pentru rubrica "Reflexii"


Unul din cele mai renumite edificii ale Europei este Pantheonul din Roma - cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume. Acoperisul original este intact si până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume. Cupola are diametrul de 43,45 metri si o grosime de 1,35 metri. Cu toate ca a fost realizata din beton, cupola este relativ usoara deoarece în compoziția betonului s-a folosit puzzolană - un mineral natural ușor, format prin sedimentarea cenușii vulcanice produse în timpul erupțiilor vulcanice bazaltice.
Ridicat la cererea generalului roman Marcus Vipsanius Agrippa (62 î.Hr. - 12 î.Hr.), templul a fost închinat tuturor zeitatilor Romei antice și a fost consolidat si reconstruit de împăratul Hadrian, în anul 126 d.Hr. În secolul al VII-lea edificiul a fost transformat în biserică creștină.


Pe timpul lui Hadrian, nivelul strazii a fost cu aproximativ doi metri mai adânc decât în prezent si forma initiala a pietei nu mai poate fi identificata. Forma dreptunghiulara (60 x 40 metri) pe care o are Piazza della Rotonda astazi, a fost data la ordinul Papei Eugeniu IV (1431-1439) cu Pantheonul pe partea de sud.
În anul 1575 centrul pietei a fost înfrumusetat cu o fântana (construită de către Giacomo Della Porta la cererea Papei Grigore al XIII-lea) careia  în anul 1711 i-a fost adaugat un obelisc egiptean (ce a apartinul Templului lui Ra din Heliopolis / Ramses al II-lea).

29 de comentarii:

  1. Un loc frumos, încărcat de istorie... Nu te-au trecut fiori ? ☺ S-ar putea să-l revedem și noi. Făcusem rezervări în Grecia, dar cred că vom renunța. Nu știm încotro s-o apucăm, ezităm între Barcelona, Roma și Viena-Praga. Eu înclin spre ultima variantă, soțul meu spre prima, fiul nostru spre cea din mijloc. Până la urmă cred că vom da cu banul !

    Weekend plăcut, dragă Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. peste tot în Roma te coplesesc gândurile ca te afli lânga / în edificii / monumente ridicate înaintea erei noastre... Totul este impresionant!
      Grecia... din pacate, cine vrea sa-si petreaca vacanta într-o tara în care domneste nelinistea, o tara instabila care nu mai poate asigura nici strictul necesar locuitorilor?! De astazi Grecia este oficial prima tara falimentara! în lumea noastra moderna, aceasta este o noua forma de razboi...
      În Roma la începutul lui iunie am avuz calduri la limita de suportabilitate, acum si în august, cred ca coc pietrele, trotuarele si betoanele... Barcelona deasemenea! Noi am fost mereu în luna august pe Costa Brava (la mare si la plaja) si doar serile le petreceam la Barcelona (25 minute cu trenul regional) - mi se pare solutia ideala.
      Cred ca varianta pe care a propus-o sotul tau este cea mai buna :)
      In general sunt de parere ca marile metropole trebuiesc vizitate în perioada când copiii au scoala - pe timp de vacanta este peste tot foarte aglomerat.
      Orice veti alege, eu va doresc clipe placute si vacanta de neuitat!
      Un weekend cu bucurii, Zina draga!

      Ștergere
  2. Ce frumos ne prezinti locurile vazute de tine!
    Interesante imagini.
    Weekend placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti multumesc pentru apreciere, Suzana draga!
      un weekend minunat si tie!

      Ștergere
  3. Excelenta arhitectura a întregii structuri,loc ce merita vazut macar o data in viata!
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt atâtea minunatii pe lume, mi-ar place mult sa pot sa-mi permit sa calatoresc peste tot, dar... nici timpul si nici banii nu ne sunt amici :))
      O seara minunata sa ai, Iulisa draga!

      Ștergere
  4. Sti ca eu n-am vazut prea multe la viata mea,dar Phanteonul l-am vazut.Minunat totul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, mi-ai spus ca ai fost la Roma - este într-adevar un oras ce merita vizitat macar o data într-o viata de om.

      Ștergere
  5. Un loc bun pentru comerțul ambulant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comertul ambulant a fost în general nederanjant. Singurul loc în care a fost plin de vânzatori si tarabe a fost lânga Colosseum.
      Per total, Roma la început de iunie nu a fost aglomerata de turisti. Doar în Pantheon, în Dom si în Muzeul Vatican a fost suprapopulat!

      Ștergere
    2. PS capacul nu a fost împrumutat de slătar. ;)

      Ștergere
    3. notam fapta la "Incredibil, dar adevarat" ☺☺☺

      Ștergere
  6. Ce frumoase locuri!Fantana si Panteonul arata impresionant!O seara frumoasa si racoroasa, in cazul in care este foarte cald!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Florina draga, nu vreau sa ma plâng, pentru ca vara e vara - însa calduri mari avem acum în Bavaria! Astazi 38°C si sâmbata se prognosticheaza ca temperaturile sa depaseasca 40° la umbra!
      Placut este în curte la umbra, pe balansoar ☺
      O seara minunata iti doresc, deasemenea. :-*

      Ștergere
  7. Da! De Pantheon îmi amintesc și eu...;)))
    Si de fântână! In concluzie nu am fost chiar degeaba acolo....;)))
    Din câte îmi mai amintesc eu am fost în august..! Am murit de cald. Ca doar ăsta e cauza amnezie mele....:))
    Auzi? Da tu ai baston din ăla pentru selfie? Eu mă amuz teribil când o văd pe Alex cu prelungitorul ăla în mana....:)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, esti o simpatica dulce! tare m-a amzat comentariul tau, din cap în coada!
      Fetele mele au de un an băț pentru selfie - eu am zis ca este un moft-tehnic, nici nu am vrut sa vad cu functioneaza. Dar la Roma, ca tot misunau marocanii cu bete de astea si palarii de carton printre turisti, m-am lasat acostata de unu ☺☺☺ Mi-am cumparat cu 5 euro. Asa am reusit sa fim si noi în poze unul lânga altul :))) Helmut a râs mereu de mine pentru ca fotografiam orbeste :)) soarele era atât de puternic ca nu se vedea nimic pe display. Dar am fost în pas cu moda! :))
      pupici :-*

      Ștergere
  8. Ce de fotografii! O adevărarată pagină de istorie!
    ...dar la fel de interesantă e şi povestea de mai sus cu băţul de selfie :)
    Pentru Colosseum şi Pantheon chiar aş face o vizită la Roma, cu toată reticenţa mea în legătură cu oraşele!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) batul pentru selfie este într-adevar tare haios! :)))

      Eu încerc în fiecare an sa împart zilele de vacanta pe trei sectiuni: munte, mare si cultura :) In fiecare an facem vizite în orase de importanta istorica si culturala, eu sunt fascinata de "vechile pietre" :) Un fost coleg de serviciu era total împotriva acestui gen de concediu - ura sa mearga în muzee sau situri arheologice, dar de altfel nici la mare sau la munte nu ii placea. El petrece de mai bine de zece ani concediile în acelasi mod: vizita pietelor si a târgurilor cu profil alimentar! Cântareste dealtfel si peste 200 kg :))) Pasiunea lui este mâncarea si bautura. De câte ori ne întorceam din concedii, ma intreba "iar ai fost sa vezi pietre vechi?!" Iar el ne povestea care este pretul brânzei în Italia, gustul suncii in Spania, vinul din Franta :)) La întoarcerea acasa, umplea mereu porbagajul cu produse alimentare. Din când în când trebuia sa-si urmeze familia si în metrople, însa pe timpul în care fiica si sotia mergeau sa viziteze câte un muzeu, el sedea la umbra unei umbrele de soare si savura un pahar cu vin sau o halba cu bere.
      Fericiti suntem fiecare doar atunci când facem ceea ce ne place :)

      Ștergere
  9. Multumim pentru plimbarea virtuala, Carmen! Si pentru informatiile utile. O sa retin articolele tale din aceasta serie, pentru momentul cand imi voi planifica o vacanta la Roma.
    Un sfarsit de saptamana cat mai racoros!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur, Larisa, acesta si este scopul acestor articole - si tare m-as bucura sa primesc si eu completari la cele scrise pe aici si informatii noi.
      Multumesc, si tie o saptamâna cât mai placuta!

      Ștergere
  10. Excelente fotografii,am trecut doar puțin prin Bergamo,Como și am ajuns la destinație,Zurich!
    Sunteți foarte drăguți amândoi!
    Zile senine și fericite,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!
    Mulțumim pentru superba plimbare,fie și virtuală!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumos este oriunde, important este sa descoperi noi si noi locuri. A calatori este un privilegiu al libertatii pe care am câstigat-o.
      Multumim, transmitem de asemenea numai gânduri bune. pupici si îmbratisari

      Ștergere
  11. Ce minunăţii în cetatea eternă. Stau şi mă gândesc, numai văzând aceste vestigii, cât de civilizaţi şi evoluaţi au fost romanii în vremea lor de glorie, faţă de alţii care trăiau prin păduri, ca nişte sălbatici. Ei au dat un esemplu strălucit în Europa şi în lume.
    Frumoşi mai sunteţi în fotografii. Mă bucur că aţi văzut toate aceste frumuseţi şi ni le-aţi arătat şi nouă. Iar prima poză, cea panoramică, este grozavă.
    Numai bine şi o duminică minunată, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este impresionant, fascinant si coplesitor... Imperiul Roman este din foarte multe pdv, sursa permanenta de inspiratie pentru generatiile ce i-au urmat.
      Ei, multumim! oricine este frumos atunci când radiaza de bucurie :) Pentru vârsta -II-a spre a III-a ne tinem destul de bine :)))
      Multumesc mult pentru cuvintele frumoase, Alex draga!
      o saptamâna cât mai placuta!

      Ștergere
  12. Roma este o poarta catre istorie...fericiti cei care pasesc prin ea...
    fotografiile prin care ne prezinti aceste urme ale trecutului aduse in prezent sunt o incantare...multumim ca ne-ai luat la plimbare cu tine, draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multe sunt orasele care prezinta urme ale istoriei , mai bine sau mai putin bine conservate - Roma însa este locul cu cele mai bogate urme ale civilizatiei romane si impresioneaza enorm, mai ales pe noi, europenii.
      Ma bucur mult ca ne însotesti in plimbari, draga mea draga. Pup :-*

      Ștergere
  13. "Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc.
    Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume."

    Am deschis linkul (atasat) si am ramas fff impresionata... oricum, pe mine ma impresioneaza "pietrele", dar sa afli despre ... cea mai mare constructie de beton din lume pana in sec. XX...
    apoi, in Piazza della Rotonda (urmand tot linkul) vad ca ilustratiile, gen acuarela ori desen ilustrativ in cerneala infatiseaza piata, panteonul ori "absenta fantanii" chiar,...
    Ce frumos ai captat atatea aspecte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te simt ca si tie îti plac "pietrele vechi" :) si ma bucur mult ca pe lânga faptul ca si tu vizitezi orase interesante, citesti si urmaresti documentare turistice si istorice cu pasiune. Ce frumos ca ti-ai facut timp sa accesezi linkurile :) foarte putini dintre cei ce ajung pe pagina mea o fac. De multe ori sesizez din ceea ce comenteaza câte unii, ca nici macar ceea ce am scris, nu este citit, ci toar sarit din rând în rând si vazute eventual fotografiile... dar asta e. Practic eu scriu aici în primul rand pentru mine si pentru cei care sunt cu adevarat interesati. Tare m-as bucura ca prin aceste articole sa stiu ca am fost de ajutor cuiva ce tocmai programeaza o vacanta la Roma. Si bineînteles ma gândesc si ca aceste articole ofera o posibilitate în plus de a-si face o imagine despre Roma, cuiva care înca nu a reusit sa viziteze orasul.
      Te pup, trimit gânduri bune si îmbratisari ♥

      Ștergere
    2. *_* Eu cred ca da, de mare ajutor... vizitand prin vizionarea instanturilor/documentare/documentatie, ca sa zic asa, mie imi este ffff utila aceasta posibilitate! Cum si eu imbratisez ideea, atasarii link-urilor cu informatii variate, simt ca este mai mult decat necesar sa obtin si detalii extra!
      Oh da... mie imi este de ajutor... si sper (nu stiu cum, cand si in ce fel se va putea ajunge... voi putea ajunge chiar si la Roma, caci daca ar fi dupa mine si maine "as purcede" la drum... imi fixez in gand, "gandul" si cum pana acum am observat ca ideile, dorintele, nazuintele, sperantele chiar devin realitate...cine stie? *_*) (Si din toate datele/info-urile, ceva - ceva ramane intiparit acolo...)
      De aceea... am scris si eu postul in care multumeam pentru plimbarile virtuale, fiindca nu se stie cum si cand, aceste vor fi mai mult decat utile... memoria capteaza info, subtil, prin lecturare, vizionare frecventa, documentare prealabila...si uite asa, ajungand intr-un loc ai impresia, cateodata, de "deja-vu"...
      Multumesc inca o data, Carmen si cum am ramas la Piazza del popolo... o sa imi indrept pasii curand, virtual pentru tur... smile face :) imediat cum reusesc sa finalizez cu postarea ce o pregatesc pentru saptamana aceasta!
      Saptamana cu start insorit si mult spor in toate ca intotdeauna!

      Ștergere