luni, 13 aprilie 2015

Sarbatori si meniuri (2) - Duminica Pastelui


Am început masa prin servirea unui pahar cu sampanie (paharele pot fi ornate cu fructe proaspete: capsuni, physalis sau felii de carambole).
Aperitiv - Coctail de langustine si pâine toast prajita.
Langustinele curatate (eu cumpar langustine-royal, gata curatate), se prajesc usor într-o tigaie cu o lingura buna de unt si câteva fire de ceapa verde, taiata rondele mici. Spaghelul curatat, se fierbe în apa cu sare, apoi se taie rondele. Mandarinele feliate se calesc usor în suc propriu, se scurge zeama si se taie în doua. Langustinele, sparghelul si mandarinele se amesteca într-un castron cu o cutie de crème fraîche, frunze de marar taiate marunt, sare si piper. Coctailul de langustine se pune o jumatate de ora la rece, se serveste în pahare cu picior si se orneaza cu frunze de partunjel.

Felul I - Supa-crema de rosii.
Se calesc câteva șalote în ulei de masline si se adauga rosiile descojite. Pentru ca înca nu este sezonul lor, rosiile folosite la acesta supa sunt cele din borcan, culese si ambalate în Sicilia. Se lasa la foc mic pâna când zeama rosiilor s-a înjumatatit, apoi se adauga sare, piper si nucusoara rasa. Se paseaza cu mixerul vertical si se subțieaza dupa dorinta, cu bulion de rosii si frișca lichidă, apoi se mai lasa putin la foc mic.
Pentru crutoane, se taie în cuburi mici câteva felii de pânie toast. Într-o tigaie se încinge ulei de masline si se adauga câtiva catei de usturoi taiati pe jumatate. Se prajesc crocant cuburile de pâine si se ofera la masa într-un castronel, pentru ca fiecare sa serveasca dupa dorinta (puse de la început în supa, crutoanele se înmoaie si masa de pâine devine ca o păpălașcă).
Supa se serveste în farfurii preîncalzite si se orneaza cu o lingurita de crème fraîche si câteva frunze prospete de busuioc.

Felul II - Pulpa de miel la cuptor, cartofi gratinati si fasole verde în mantie de sunca afumata.
Pulpa de miel se lasa câteva ore într-un vas cu vin rosu. Se scoate din vin, se împaneaza cu catei de usturoi, se sareaza, se stropeste cu ulei de masline si se aseaza într-un vas special pentru cuptor împreuna cu zarzavat taiat ca pentru supa (morcovi, telina, ardei, patrunjel, ceapa) si o ceasca de vin.
Se pun câteva crengute de rozmarin si doua frunze de dafin, se acopera cu capacul, se pune vasul în cuptorul preincalzit si se lasa o ora si jumatate la 180° C. Dupa prima jumatate de ora se întoarce pulpa pe cealalata parte si vasul se mai lasa acoperit înca o jumatate de ora, dupa care se scot zarzavatul si mirodeniile si se lasa doar carnea în vasul descoperit. Pentru ultima jumatate de ora, temperatura cuptorului va fi 200°C - 210°C si carnea va fi stropita mereu cu vin.
Pentru cartofii gratinati se alege un soi nefainos. Se spala cartofii si se fierb scurt în coaja, în apa cu sare, apoi se scurg, se curata si se taie felii. Se unge cu unt un vas termorezistent si se aseaza în straturi cartofii si cascaval ras, se potriveste de sare si piper, se toarna deasupra smântana amestecata cu un ou batut spuma, deasupra se presara parmezan ras pe razatoarea mare si praf de nucusoara. Se da la cuptorul preîncalzit si se lasa la 200°C  aproximativ o jumatate de ora, pâna când suprafata cartofilor gratinati capata o crusta aurie.
Fasolea verde se spala si se îndeparteaza coditele, apoi se opareste în apa cu sare. Se formeaza legaturi de pâna la 10 pastai, se învelesc cu o felie de sunca afunata si se fixeaza cu câte o scobitoare. Se calesc în tigaie cu ulei de masline încins, având grija ca legatura sa fie întoarsa pe toate partile.
Farfuriile în care se va servi mâncarea vor fi preîncalzite, se aseaza o felie-doua de friptura, o portie de cartofi si o legatura-doua de fasole verde. Peste carne se toarna sos de vin rosu.
La acest fel de mâncare se serveste vin rosu sec.

Desert - Tort cu mousse de ciocolata - cumparat de gata ☺ si câte o ceasca de cafea la alegere: cappuccino, espresso sau caffè lungo, aparatul nostru de cafea stie fiecare reteta ;)

8 comentarii:

  1. Un meniu de sarbatoare la inaltime.Cat m-as stradui eu,parca nu poate arata ca la tine,indiferent ce-as face.E chestie de tehnica si asta trebuie sa o ai in sange.Eu nu gatesc miel,sotul este ...nu mai zic.Am facut supa de cocos,curcan la cuptor cu cartofi,salata si un tort de ciocolata.Mai bine il cumparam.N-am mai facut de multi ani si asta s-a vazut.Se mananca ,e tare bun,dar e o caricatura.Imi place mult stilul vostru in toate.Sa fi fericita si sa ne impartasesti si noua din imparatia ta.Cu mare drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi in casa totul functioneaza asa, pentru ca împartim munca :) Helmut gateste, eu doar ajut. De aranjatul mesei ma ocup doar eu si îmi place foarte mult sa scot vesela "aia buna" din dulapuri :))
      Prajituri facem rar de tot în casa, iar torturi - aproape niciodata. Nici nu prea mâncam cu placere creme de cofetarie, eu sunt mai mult pentru placinte cu fructe sau brânza. Helmut iubeste doua feluri de prajitura: Herrenschnitten (este o reteta cu blat cu nuci si crema cu cirese si marmelada de rozinchini) si Sachertorte (un tort vienez cu ciocolata si crema cu dulceata de piersici).
      Nici unul din familia noastra nu poate sa manânce frisca :) bârrr! Refuz chiar si la Café frappé!
      Te pup. O seara minunata sa aveti!

      Ștergere
  2. ehe....apetisant meniu!
    imi place cum ai aranjat masa de pranz iar felurile de mancare ....alese! :)
    la mine de acest Paste a domnit traditionalul....de la a la z...nu m-am abatut nici o secunda....
    te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ma îndoiesc ca ati avut un meniu gustos si masa bogata. Stiu ca esti o mare gospodina.
      Pup draga mea. O seara faina!

      Ștergere
  3. Hristos a Inviat! Sper ca ai petrecut sarbatori frumoase alaturi de cei dragi :).
    Vai ce bunatati aici la tine! Dar nu ma mira, intotdeauna aveti in meniu preparate deosebite, ca s anu mai vorbesc de aranjarea mesei.
    Pupici, Paste cu bine in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) sigur ca da, întotdeauna sarbatorile sunt la noi motiv în plus pentru întruniri cu familia si prietenii, pentru meniuri gustoase si deosebite, pregatite cu drag.
      Mai ales ca noi serbam de doua ori Pastele, asa ca avem timp sa o facem bine-bine de tot! ☺
      Pup. O saptamâna minunata sa ai!

      Ștergere
  4. Arata impecabil, imi inchipui gustul minunat!...Sa va fie de bine dragilor!

    RăspundețiȘtergere