joi, 30 aprilie 2015

Insula Mainau - Catei simpatici


Am prezentat pâna acum în diverse articole florile vazute pe Insula Mainau - astazi voi prezenta fotografii cu cateii întâlniti pe timpul excursiei. Nu exagerez când spun ca fiecare al patrulea grup de oameni a avut ca însotitor un catel!
Au fost zeci ☺ eu am fotografiat doar câtiva... Este greu sa surprinzi în fotografie un catel atunci când nu exista o relatie de prietenie-încredere între fotograf si patruped. În plus, exista oameni si oameni... unii se bucura ca îi este admirat catelul, altii dinpotriva, unii schimba cu placere câteva cuvinte legate de prietenul patruped, altii doar trec fara sa se opreasca, însa zâmbesc, placut impresionati ca prietenul patruped a atras atentia si altor persoane.

În ceea ce ma priveste, mi-au placut cateii de când ma stiu. De-a lungul timpului am avut acasa trei catei, ultimul a fost un Foxterrier sârmos, prieten nedespartit al fetitelor mele. Stiu ce înseamna sa ai responsabilitatea unui catel si pe cât de mult mi-ar place, timpul si stilul meu actual de viata nu îmi permite sa mai am propriul catelus. De aceea, ma bucur de câte ori întâlnesc pe strada unul ☺

Un studiu recent facut în Germania, arata ca cel puti 15% din populatia în vârsta de peste 14 ani, poseda un câine. 70% din neposesorii de câine simpatizeaza câinii si cocheteaza cu ideea de a avea cândva unul. Doar 6% sunt împotriva ideii de a fi posesor de câine.
99% din cei intervievati vad în câine un prieten, un animal de companie si apreciaza valoarea non-agresiva a câinelui în societate, doar un procent, vede în câine un paznic.
89% din neposesorii de câine au criticat lipsa de bun simt a posesorilor de câini care spre exemplu nu aduna din spatiile publice excrementele propriului catel, considerând aberanta dragostea exprimata fata de un câine dar lipsa de respect fata de concetateni.
Analizând rasa de câine, s-a constatat ca trei sfert din posesori prefera rasa pura si doar un sfert rasele corcite.
În Germania, sunt întregistrate 23 milioane de animale de casa (inclusiv acvarii cu pesti ornamentali sau terarii), din care doar 5 milioane sunt catei. Facând raportul la numarul de locuitor, statistica plaseaza Germania pe locul trei între tarile europene iubitoare de animale, dupa Rusia si Italia, dar înainte de Franta, UK, Polonia, Spania, Olanda, Belgia, Ungaria si Portugalia.

25 de comentarii:

  1. Eram sigura ca Italia e pe primul loc! Era de așteptat! Sunt multe familii ce dețin câte 3 căței și 2 pisici....:))cel puțin pe aici pe la mine! Problema cu strânsul din spațiile verzi și trotuare, după căței e și aici....din păcate! Oricum ar fi pufoșeniile astea sunt minunate și cine are sau a avut cateii in grija știe despre ce vorbesc! :)
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e pe locul doi, dupa Rusia :) Ce fain sa ai catei si pisici în curte, tare mi-ar placea si mie - doar ca am capatat o sensibilitate - sa-i zicem alergie, la parul de pisica. Pentru ca iubesc cateii si pisicile în egala masura, nu ma pot abtine si imediat trebuie sa le mâingai, sa le strâng in brate. Dar de la miti, nu trece nici jumatate de ora si incep sa ma manânce ochii, mi se umfla si imi lacrimeaza si simt o usoara stare ca de raceala, râcâit la înghitit si senzatii de stranut. La blanita de catei înca nu am simtit asa puternica alergie. Fiica mea cea tânara are o puternica alergie la par de animale, de aceea ne-am hotarât ca daca ne vom hotarâ si vom avea destul curaj sa luam un catelus, atunci va fi unul din rasa Bolonka Zwetna, special recomandati persoanelor cu alergii. Sunt tare tare scumpi, nu ai cum sa nu te îndragostesti de asemenea animalut! :))

      Ștergere
    2. Vaaaiiii! Sunt superbi! :)))
      Trebuie sa ți iei doi!;))
      Te pup!

      Ștergere
    3. hahahahahahaha :)) asta da încurajare, bella! grazie mille! ☺

      Ștergere
  2. He, he! Ce de căţei simpatici! Se vede că oamenii de acolo iubesc animalele. Foarte interesantă statistica animalelor de companie din Germania. In orice caz, legile de acolo reglementează atat de bine cum trebuie ingrijite animalele de companie. Pe la noi... atât de mulţi maidanezi...
    Numai bine, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, Alex draga, în Germania exista pentru animale o legislatie foarte bine pusa la punct, atât cu privire la protectia lor, la responsabilitatea fata de ele cât si cu privire la perpetuarea speciilor. Aici nu exista niciun maidanez, nicio pisica fara stapân. De aceea a avea catel spre exemplu, costa aici în jur de 250 euro pe luna, in cazul in care catelul este sanatos. Clinicile veterinare au preturi mari, deasemenea! Ca sa nu mai pomenesc despre preturile pensiunilor pentru animale, pentru perioada cand stapânii pleaca in concediu! Exista lacuri speciale unde cateii au voie sa se scalde alaturi de oameni, altfel, peste tot este interzis.
      O zi minunata , Alex draga! ☺

      Ștergere
  3. Aplauze la... monitor deschis! :) O insula a florilor dar si a cateilor! :)
    Imi plac oamenii carora le plac (si) cainii!
    Oh, serios?! E problema cu adunatul dupa animale?! Sa vezi la noi! Dar! Sa-i vezi pe unii care se iau de cei care au caini chiar inainte ca acestia sa faca vreo "greseala". Sunt atat de inculti unii bipezi incat au impresia ca un catel care nu ridica piciorul cand face pipi face sigur kk si te "cearta" ca n-ai adunat! :)) Ba sunt asa de vigilenti incat se iau de tine si te intreaba daca ai... cip la caine! De parca ar fi treaba lor sa verifice! E oribil!
    Asta cu adunatul rahateilor e o chestiune de bun simt, in cazul cainilor care fac pe trotuar sau alte zone intens circulate (cu sau fara verdeata), dar cand e vorba despre zone unde nu calca picior de om in mod obisnuit... e cam absurd (in zona de padure, de exemplu). Oricum, la noi nu sunt nici cosuri de gunoi in toate zonele si se amesteca kk cu alte resturi... Legea e hilara: "... se aduna si se arunca in cel mai apropiat cos de gunoi" - cel mai apropiat, in unele zone, fiind la cativa km - si, peste asta, mai vorbesc si de adunarea gunoiului diferentiat... Oare kk unde-si imagineaza ei ca ar trebui sa ajunga? La hartie? La sticla? La plastic? :(((
    Pupici cu drag, de la noi! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumim petru aplauze, sa stii ca ieri seara când pregateam articolul pentru "a-i da unda verde", tocmai ce ne conversam si m-am gândit la tine, stiind ca te vei bucura sa vezi atâtia catelusi fericiti.
      Sincera sa fiu, o zi intreaga pe insula consider ca este greu de suportat pentru un patruped. Cateii sunt obisnuiti sa-si faca somnul de cateva ori pe zi, indiferent ce vârsta au. Doar asa isi pastreaza tonusul si vivacitatea. Pe cei mici ii poti vârâ într-un rucsac sau cosulet, sa se odihneasca, dar cei mari... am vazut câtiva târati de zgarda sau lesinati de caldura, sub banca pe care s-au oprit stapânii sa contempleze natura :))
      Este frumoas ca Insula Mainau îngaduie vizitatorilor sa-si poarte catelul de zgarda. Sunt multe parcuri unde nu este permis. In Gemania nu am întâlnit, dar spre exemplu în Franta, s-a întâmplat ca atunci când am vizitat gradinile lui Monet de la Giverny sa nu avem voie cu catelul. Tare necajiti am fost, a trebuit sa îl lasam singur în masina, câteva ore.
      In Germania, de când locuiesc aici - de 15 ani - gunoiul este separat pentru reciclare si cât priveste kk☺ indiferent ca e de la bebelus de om sau bebelus de catel, sau catel adult, se arunca la gunoiul menajer (adica ceea ce nu se poate clasifica la hartie, plastic, resturi vegetale, sticla si conserve) ☺☺☺ Draga mea, imi inchipui ce greu este sa lupti cu prejudecatile si cu lipsa de simpatie pentru catei.
      te pup si transmit îmbratisari si gândur bune atât tie cât si mamei si Deliei <3

      Ștergere
  4. Drăguțe fotografiile! O insulă grozavă, trag eu concluzia! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, insula este vizitata de multi turisti posesori de catei.

      Ștergere
  5. Sunt fericita prietena a unei catele metis, care ma stapaneste :). Nu cred ca exista relatie mai relaxata si deschisa ca cea dintre om si caine! Zurla mea, pe care ai vazut-o in poze, rade continuu, asa ca e imposibil sa te superi pe ea :) Si are si cip!
    Minunate foto, ai ochi sensibili, observi acele lucruri "marunte", care fac viata sa merite a fi traita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zurla ta este o frumusete! imi închipui ce te iubeste, tu care ai o bunatate sufleteasca aparte - chiar si anumalele salbatice si pasarile cerului simt ceva, altfel nu ar poposi atât de des in jurul curtii voastre.
      Pupici si îmbratisari. Spor la cusut - abia astept sa vad ce ai acum în proiect. :-)

      Ștergere
  6. oamenii care au un animalut de casa, catel sau pisica sunt mult mai fericiti, mai calzi si mai prietenosi, asa spun statisticile si cu siguranta asa si e...
    ce de mici sufletele cu blanita ai adunat aici...as zice ca pa acea insula au inflorit si cateii...faina alegere ai facut! :)
    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa se spune si cred si eu ca este asa, pentru ca un catelus sau o pisica prin ghidusiile lor si prin dorinta de a se cuibari si mângâia, declanseaza energii pozitive si diminueaza stressul acumulat în profesie si îmbunatatesc starea generala de spirit. In plus, compania lor impune un anumit ritm de viata, respectarea unui anumit program - o rutina placuta, asumarea unor responsabilitati, mai multa miscarea si îmbunatatirea conditiei fizice, si nu în ultim rând, a fi posesor de catel largeste conceptul de prietenie, afectiune, loialitate si este o cale spre socializare.
      A avea catel aduce clar multe multe avantaje în viata oricarui om.
      pup draga mea draga. O zi faina!

      Ștergere
  7. Sunt adorabili! Toti cateii imi plac si mari si mici :).
    Este adevarat ca un caine presupune responsabilitati indiferent de marime astfel ca daca timpul si stilul de viata nu permit e mai bine sa asteptam. De exemplu in cazul meu, atunci cand eram in tara jobul aglomerat si timpul clar nu mi-ar fi permis sa am un catelus, insa aici lucrurile au fost diferite, ca sa nu mai zic de faptul ca m-a ajutat enorm in primii ani de acomodare :). Din pacate multi realizeaza asta prea tarziu, astfel ca se ajunge la abandonuri :(.
    Ziua buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vecinii mei l-au avut pe metisul Felix 16 ani, a fost membru al familiei si durere pricinuită de moartea lui a fost profundă. Acum, ca etapa de tristețe a trecut, remarca anumite avantaje ale omului fara catel - spre exemplu gradina nu mai are peste tot gropi sapate in joaca sau, gazonul incepe sa se refaca, nu mai are pete arse de urina - instinctul de a marca teritoriul fiind puternic la cetei. Saptamâna acesta prima data dupa atâtia ani, au fost plecati împreuna la neamuri în vizita - pâna acum plecau pe rând, unul ramanea acasa cu Felix. Au disparut si costurile pentru pensiune si grijile ca în ciuda sumelor mari de bani catelul nu va fi bine îngrijit. Acum vor programa un concediu undeva cu avionul, departe, trei saptamâni fara griji :)
      In Azilul animalelor sunt multi catei donati de familii care s-au grabit, nestiind ce responsabilitati impune situatia de a avea catel. Si ceea ce este trist, pe web-site-ul azilului este char precizat, exista catei luati de proba si adusi înapoi, de 3-4 sau 5 ori... psihicul lor este la fel de semnsibil si "divorturile" astea nu raman fara urmari! Este mare pacat sa faci aa ceva unui sufletel de câine! De aceea este important sa stii bine ce vrei si ce poti.
      te pup si pe tine si pe Azorel :-)

      Ștergere
  8. Si eu sunt din categoria celor carora le plac cainii, dar nu sunt intr-o perioada in care timpul sa le permita responsabilitatea cresterii unui caine. Cand eram noi acasa, la fel se intampla si cu parintii mei, dar dupa ce am plecat au avut mereu cate un animalut. Acum au o mica pufosenie rasfatata de caine si doua pisicute. Sunt prieteni toti trei, fac casa buna acolo, cu parintii mei. Frumusei foc, toti cei pe care i-ai fotografiat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa si eu :) Suntem mai tot timpul plecati la sfârsit de saptamâna si de trei patru ori pe an in concedii, pentru ce sa am catel sa-l dau la altii sa-l îngrijeasca?! Cu siguranta cel mai târziu când voi iesi la pensie voi avea un catel :))
      te pup Mihaela, o zi minunata sa avet!

      Ștergere
  9. Foarte simpatici sunt toti cainii pe care i-ai fotografiat pe insula! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt doi trei înre acestia, de care m-am indragostit pe loc! Primul, cel cu batic rosu la gât, ne-a amuzat teribil pe vapor - o scumpete de catel!

      Ștergere
  10. M-am gandit eu ca si Italia trebuie sa fie in topul iubitorilor de animalute :) Mai ales de caini. In zona in care locuiesc eu, nu exista casa care sa aiba curte si sa nu aiba si vreun blanos urechiat dragalas zburdand. Pe langa asta, si multi dintre vecinii fara curte, tot au cate un astfel de prieten. Sunt majoritatea italienilor extrem de iubitori si intelegatori cu animalele, nu doar cu ale lor, cu toate in general... si cu ai vecinilor, si cu cei intalniti la plimbare etc. Si Fifi a noastra e mereu dragostita cand iesim cu ea pe afara. Avea o vreme cand sarea gardul si de fiecare data ne anunta cate un vecin sau ne-o aduceau chiar ei acasa.
    E incantatoare si statistica Germaniei la acest aspect, pacat doar ca sunt putini cei care indragesc si metisii. Nu stiu o statistica oficiala a Italiei din acest punct de vedere, dar din cate am observat in timpul plimbarilor, chiar predomina metisii... sunt foarte multi caini obisnuiti, dar se cunosc cat sunt de ingrijiti si iubiti. In Romania multi dintre cainii pe care ii vad aici in lesa nu ar fi atras pe nimeni si ar fi ramas pe strada... :( Poate in timp, vor lua mai multi exemplu de la aceste tari din topul despre care vorbeai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este Loryloo draga. Ce frumos ca voi o aveti pe Fifi, sunt sigura ca va aduce multa bucurie. Ideea este ca metisii nu costa la achizitonare, dar costurile lunare sunt la fel de ridicate ca si pentru intretinerea unui câine rasa pura. In plus, metisii au un sistem imunitar mai puternic decât al cateilor de rasa pura... Sunt multe avantaje si dejavantaje, privite din punctul de vedere al rasei. Deocamdata România este cunoscuta în Europa ca "tara care omoara câinii" tara care are cei mai multi câini agabonzi... La egalitate cu Bulgaria. Trebuie sa se schimbe multe în stilul de gândire al românilor pentru a ajune într-un top al iubitorilor de animale de companie. Majoritatea posesorilor de câini din România, au câine în lant, câine considerat "de paza" - învatat sa sara pe necunoscuti sau sa faca galagie când cineva se apropie de ograda!
      Pe de alta parte, în Germania consider ca se cam exagereaza cu grija pentru câini :)) Aici, daca nu duci câinele la scoala de dresaj, te vorbesc vecinii de rau :)) Un câine educat merge în zgarda la pas lânga stapân, înceteaza sa latre la comanda stapânului, nu sare pe persoane necunoscute spre a-si manifesta bucuria sau curiozitatea. Un câine care musca, nu are viata lunga. Posesorul unui catel care a muscat, va fi in cele mai multe cazuri dat în judecata si daca se constata ca acest catel nu este la prima abatere, amenda va fi mare si în functie de gravitatea cazului, pedeapsa va fi drastica. Bun sau rau, e catelul tau si te afecteaza... Dar legile sunt clare!
      Impozitul pentru catei este variat de la land la land, de la oras la oras. În Augsburg inpozitul pentru primul catel este 85 euro, daca ai doi sau mai multi, pentru cei care urmeaza impozitul este 120 euro. În Nürnberg pentru primul câine se platesc 135 euro impozit. În Brandenburg, impozitul pentru primul catel este 488 euro! Cel mai scazut impozit îl percep cei din Aalen / Baden-Württemberg, 75 euro pe an. Pe lânga impozit, exista o serie de asigurari obligatorii!... Sa ai catel nu este deloc ieftin! ☺

      Ștergere
  11. Ce mare varietate de ''blanosi'' ai intalnit si imortalizat ! Mie imi plac si cainii si pisicile,dar am preferat pisicile ! Am convietuit,in perfecta armonie, cu Bonifaciu,un motan frumos,pufos si dragastos, timp de 18 ani...Am plans si suferit cu totii,cand si-a dat sufletelul, mult,mult timp.Nu am mai vrut altul...
    Admir Germania pentru multe lucruri, dar mai ales pentru legile clare si in ceea ce priveste animalele de companie ! Sunt pesimista in ceea ce priveste legislatia in Romania si respectarea ei !

    RăspundețiȘtergere
  12. M-am trezit ca sunt responsabil cu animalutele, mai intâi câini, dar de un timp si pisici, pe la vârsta de 45 de ani; acum, dupa alti 2o, nu-mi pot imagina alt trai...
    De cate ori am ocazia, incurajez pe cei aflati in cumpana; vreau sa transmit ideea ca "se poate !"
    de vreo 10 ani, impreuna cu sotia, ne-am extins menajeria: 4 caini si 3 pisici incartiruiti in doua curti la 12 km una de alta; zilnic...

    RăspundețiȘtergere
  13. Dacă nu scriam despre moșmoane, nu vedeam drăgălășeniile astea de căței! :))

    RăspundețiȘtergere