duminică, 8 februarie 2015

Croaziera - Florenta (6)


Ca o prelungire la Piazza della Signoria (signoria = stapânire, conducere) este asa numita Piazza degli Uffizi (uffizi = birouri, oficii) - un alt loc superb din Florenta, care arata mai mult a curte de palat decât a piata. Complexul a fost conceput spre a gazdui ministerele si departamentele administrative ale Florentei pe timpul Ducelui Cosimo I de' Medici.
Construcția clădirii a început în anul 1560 dupa proiectul arhitectului Giorgio Vasari și a fost terminată de către arhitecții Alfonso Parigi și Bernardo Buontalenti în anul 1580.
Cladirile sunt dispuse în forma de "U" si sunt legate între ele printr-o galerie. Curtea lunga este închisa pe partea dinspre fluviul Arno prin arcade înalte. Fațadele Uffizi sunt decorate cu nișe care conțin statui reprezentând personalitati ale epocii (Cosimo il Vecchio, Lorenzo il Magnifico, Andrea Orcagna, Nicola Pisano, Giotto, Donatello, Leon Battista Alberti, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarruoti, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovanni Boccaccio, Nicolò Machiavelli, Francesco Guicciardini, Galileo Galilei, Farinata Degli Uberti, Pier Capponi, Giovanni Delle Bande Nere, Francesco Ferrucci, Amerigo Vespucci, Pier Antonio Micheli, Francesco Redi, Paolo Mascagni, Andrea Cesalpino, Sant'Antonino, Francesco Accursio, Guido Aretino/Monaco, Benvenuto Cellini).

În anul 1565, chiar înainte ca Uffizi sa fi fost terminată, Vasari a conectat clădirea cu Palazzo Vecchio și mai departe cu Ponte Vechhio spre Palazzo Pitti, înlesnind astfel Familiei Medici trecerea de la o clădire la alta. În anul 1583 cladirea Uffizi a fost legata cu terasa Loggia dei Lanzi, permițând membrilor familiei Medici sa participe la evenimentele din Piazza della Signoria, fără a fi nevoie să iasa din palate.
Astazi, impresionanta cladire gazduieste Galleria degli Uffizi - unul dintre cele mai vechi si mai renumite muzee de arta din lume. (Timpul nu ne-a permis vizitarea expozitiilor - motiv în plus pentru a reveni în Florenta!)
La 27 mai 1993, în Via dei Georgofili - lângă Uffizi, a explodat o mașină-capcană. Au murit cinci persoane si o mare parte din Sala Niobe, împreună cu exponatele de aici au fost grav avariate. Nici pâna în prezent nu au fost identificati faptașii.

Florența este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Multi artisti de seama ai omenirii au contribuit la desavarsirea frumusetii orasului. Se spune ca Florența este ultimul oraș conservat al Renașterii din lume și este considerat ca fiind capitala italiană a artei.
Florența este practic un enorm muzeu în aer liber! Orice străduța, orice piața ofera ceva de admirat, fiecare clădire are un ornament impresionant și armonios. Centrul istoric al Florenței atrage anual milioane de turiști și a fost declarat de UNESCO Patrimoniu mondial în anul 1982.
Florența a fost locul de naștere sau de domiciliu a numeroase personalități istorice marcante - Dante, Boccaccio, Leonardo da Vinci, Botticelli, Niccolò Machiavelli, Brunelleschi, Michelangelo, Donatello, Galileo Galilei, Catherine de' Medici, Antonio Meucci, Guccio Gucci, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Florence Nightingale și Emilio Pucci.

Complesso di San Firenze este un exemplu rar de stil baroc în centrul Florenței. Edificiul a fost ridicat în secolul 17, dupa planurile arhitectului Pietro da Cortona. Astăzi cea mai mare parte a complexului este ocupata de Curtea de Justiție și birourile aferente. Doar aripa ce cuprinde biserica San Filippo Neri a rămas deschisă marelui public.
La sase minute de mers pe jos din Piazza della Signoria se afla Bazilica Santa Croce, în piata ce poarta acelasi nume. Este cea mai mare și cea mai valoroasa biserica franciscana din Italia.
Constructia a început în anul 1294 dupa proiectul arhitectului Arnolfo di Cambio si exceptând fatadele, biserica a fost terminata în anul 1385. Brunelleschi a proiectat Cappella dei Pazzi, constructia a început în anul 1430 dar nu a fost terminata niciodata. În secolul al 16-lea s-a început ridicarea unui turn de clopot dupa planul arhitectului Francesco da Sangallo, turn ce deasemenea nu a fost finalizat.
Lucrările la fațade au fost încheiate de Nicola Matas în anul 1863.
Santa Croce are 16 capele si adaposteste mormântul unora dintre cei mai de seama locuitori ai orasului, printre care Galileo Galilei, Michelangelo, Machiavelli, Dante, Gioacchino Rossini, Lorenzo Ghiberti, Lorenzo Bartolini, Julie Clary - sotia lui Joseph Bonaparte, precum si fiica acestora - Charlotte Napoléone Bonaparte.

Pe masura ce înserarea a cuprins orasul, pe noi parca ne-au parasit  puterile... Obositi dupa acest tur de forta dar încântati de tot ceea ce am vazut în Florenta, am urcat în autocar si ne-am întors la vapor. (va urma)

14 comentarii:

  1. Cu adevărat un tur de forță într-un oraș extraordinar. L-am trecut pe lista mea cu orașe care trebuiesc vizitate și o să-ți dau de știre când o să ajung acolo. :)
    Am o mică nelămurire: sunt voci care afirmă că mormântul lui Dante este la Ravena: http://www.calatoriilasingular.ro/dante-intre-frumoasa-ravenna-si-divina-florenta/ ; http://www.infotour.ro/ghid-turistic/monumente/mormantul-lui-dante-alighieri-din-ravenna-5250 .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita într-adevar sa petreci câteva zile în Florenta - indiferent ce faci, orasul acesta ofera numai surprize. Cât despre Dante, aici în Florenta este un mormânt simbolic. Se presupune ca resturile pamântesti ale lui Dante sunt în biserica San Francesco din Ravenna iar în Florenta - basilica Santa Croce este doar un cenotaf.

      Ștergere
  2. Oare personalitatile actuale au locuri rezervate de statui pe pereti? ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. totul este atat de bine, atat de bine conservat....ati facut o adevarata excursie in timp...
    apusul soarelui este atat de bland...
    pup, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, asa este. Toate localitatile pe care le-am vizitat pe timpul acestei croaziere, sunt minunatii!
      Soarele la apus a învaluit orasul în culori fantastice, dând un plus de farmec locurilor.
      Te pup draga mea draga. Sa ai un start bun în noua saptamâna!

      Ștergere
  4. Eu nici nu mai stiu ce sa mai scriu la atata frumusete si documentare cata ne oferi tu cu aceste articole.
    Doar ca as vrea sas le vad si eu. Pana atunci admir cuminte fotografiile tale si munca pe care o faci sa le descrii pe toate, cu migala si rabdare, enciclopedia mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ai vizitat Florenta alaturi de mine, acum virtual... acum esti pregatita pentru o vizita la fata locului. Sunt sigura ca va veni cât de curând timpul.
      te pup. Un start bun în noua saptamâna!

      Ștergere
  5. Minunate sunt intr-adevar aceste cladiri vechi, arhitectura este impresionanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este un oras frumos,plin de istorie si voi regreta toata viata ,ca nu am fost ferma sa-l vad, cand am avut ocazia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei nu dramatiza, ai timp destul - Nu este nevoie decât de câteva zile sa-l vizitezi :)

      Ștergere
  7. Minunat tur de forta! Impecabila prezentare! Multumesc din nou si din nou!

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow! Ce frumos! Nu mai am ce să mai zic...

    RăspundețiȘtergere