sâmbătă, 7 februarie 2015

Croaziera - Florenta (5)

Nici acum nu-mi vine sa cred ce noroc de vreme frumoasa am avut pe timpul zilei petrecute în Florenta!
Posibil sa fi plouat înainte de a fi coborâ noi din autocar, pentru ca în fiecare denivelare de teren erau formate băltițe. Cât am fost noi acolo însa, cerul a fost albastru si soarele a stralucit. A fost neobisnuit de cald pentru o zi de mijloc de noiebrie!
Via dei Calzaiuoli - strada principala în Florenta destinata exclusiv pietonilor, uneste în linie dreapta Piazza del Duomo cu Piazza della Signoria. La jumatatea drumului, pe partea dreapta, se trece pe lânga Orsanmichele, o biserică din Arhiepiscopia Florența. Cladirea cu două și respectiv trei etaje este construita în stil romanic și gotic. În anul 1280 parterul oratoriul si-a pastrat caracterul religios, etajele superioare au fost transformat în depozit de grâne. Cladirea a fost reparata în numeroase rânduri, în jurul anului 1339, redecorarea exteriorului bisericii a fost încredintata breslelor orasului si în fiecare nisa a fost amplasata statuia care reprezinta sfântul-patron al fiecarei bresle în parte. Capodoperele sculpturale şi picturale situate în afara şi în interiorul edificiului sunt realizate de cei mai cunoscuti sculptori ai Renasterii italiene timpurii - Donatello, Ghiberti, Verrocchio, Robbia, Lamberti, s.a.



Asa acum Piata Domului este considerata a fi centrul religios al Florentei, Piazza della Signoria este centrul civic si timp de câteva secole a reprezentat sufletul vietii politice a orasului. Cladirile care o înconjoara sunt magnifice: Palazzo Vecchio (Palazzo della Signoria), Loggia dei Lanzi, Tribunale della Mercanzia, Palazzo Uguccioni, Palazzo delle Assicurazioni Generali. Piata se prelungeste cu Piazza degli Uffizi si respectiv Galeria Uffizi.
Palazzo Vecchio (Palatul Vechi din Florenta) este cladirea cu aspect de fortareata. Construirea palatului a început la sfarsitul secolului al 13-lea si edificiul a fost terminat dupa 23 de ani. S-a numit Palazzo del Popolo (Palatul Poporului) pentru ca a gazduit sediul de conducere al orasului. Dupa ce ducele Cosimo I si-a mutat sediul în Palazzo Pitti (în anul 1550), cladirea a început sa fie cunoscuta sub numele de Palazzo Vecchio.
Alaturi de palat a fost ridicat un turn (înaltime de 94m) cu clopot, pentru a anunta întalnirile publice sau pentru a avertiza populatia în prag de pericole. Arhitectul palatului si al clopotnitei este Arnolfo di Cambio.
Exteriorul din piatra al palatului nu s-a schimbat mult din secolul al 14-lea. Palazzo Vecchio are pereti simpli cu doua randuri de ferestre gotice. Singurele decoratiuni sunt picturile blazoanelor Republicii Florentine si placa de marmura de deasupra intrarii cu inscriptia "Rex regum et Dominus Dominantium" - "Regele Regilor și Domnul domnilor", singurul conducator adevarat este Isus Christos.



Loggia dei Lanzi este superba galerie cu arcade, construita în secolul al 14-lea spre a proteja demnitarii de soare sau ploaie, pe timpul întâlnirilor publice, a ceremoniilor oficiale sau pe timpul altor evenimente culturale sau politice. Galeria a fost construita în stil gotic târziu de catre arhitectii Grancesco Talenti si Cione Dami.
Tribunale della Mercanzia (Tribunalul de mărfuri) este clădirea în care aveau loc procesele dintre comercianți. Deasemenea, aici îsi aveau birourile judecatorii si numerosi avocați.
Palazzo Uguccioni - resedinta familiei Giovanni Uguccioni, a fost contruita în anul 1550 în stil renascentin. Designul este atribuit lui Raphael, Michelangelo, Bartolomeo Ammannati sau Raffaello da Montelupo, nu exista o dovada concreta.
Palazzo delle Assicurazioni Generali este ridicat în anul 1871 în stil neo-renascentist. Este una din puținele clădiri comerciale construite în centrul orașului. La parterul acestui palat este celebra cafenea Rivoire, fondata în anul 1872.

Între toate aceste edificii - minunatii arhitecturale, sunt amplasate statui de o frumusete iesita din comun!
Judith si Holofernes, Leul (Marzocco)- Donatello
David - a lui Michelangelo
Hercules omorându-l pe Cacus - Bandinelli
Fântâna lui Neptun - Ammanati
Statuia ecvestră a lui Cosimo I si grupul statuar "Rapirea sabinelor" - Giambologna
Rapirea lui Polyxena - Pio Fedi
Perseu ucigând gorgona Medusa - Cellini
Leii (familiei Medici) - Fancelli si Vacca
În fata fântâna lui Neptun, o placă de marmură marcheaza locul unde calugarul dominican Girolamo Savonarola a fost spânzurat și apoi ars pe rug (23 mai 1498)sub acuzația de erezie.
Piazza della Signoria este o galerie de artă în aer liber... (Statuile au fost înlocuite cu copii, originalele se afla în muzee)

În secolul al 13-lea zona pietei se gasea în proprietatea familiei Uberti, cea mai puternica familie din oras la vremea respectiva. Familia Uberti sprijinea gruparea ghibelinilor (o factiune pro-imperiala), în vreme ce opozantii lor - familia Buondelmonti, îi sprijineau pe guelfi (factiunea pro-papala). Cele doua grupari s-au confruntat câteva secole împartindu-si puterea. În anul 1266, dupa înfrangerea armatei imperiale în batalia de la Benevento, guelfii i-au alungat pe membrii familiei Uberti si proprietatile acestora au fost confiscate. Palazzo Vecchio si Galeriile Uffizi au fost construite pe fosta proprietate a familiei Uberti. (va urma)

11 comentarii:

  1. Citind am impletit in gand informatii pe care le mai stiu de prin carti sau filme si doar ca nu auzeam tropaitul cailor, vocile agitate ale unora si altora, fosnetul haineler, galceava precupetelor, soaptele intrigilor "de palat"... In mintea mea se alearga imagini vazute in filme sau in carti... suprapuse peste imaginile prezentului... :)
    Frumoasa descriere a locurilor unde Michelangelo (si nu doar el) si-a purtat pasii si nelinistile si dorurile. :)
    Minunata duminica sa va fie!
    Imbratisari cu drag de la trio! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Câtă istorie...! Mă bucur pentru voi că aţi prins aşa vreme şi aţi putut realiza atâtea fotografii... însorite!
    Mă gândesc din nou la România şi la cum nu ştiu oamenii să preţuiască ceea ce au; sper să nu fiu off topic, dar ce am văzut mai sus din Florenţa m-a dus un pic cu gândul la Herculane şi m-am gândit la paragina de acolo...
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase locurile vizitate de tine! Admirabil modul în care ai ales să te documentezi pentru a ne prezenta, cu ajutorul fotografiilor, ceea ce tu ai văzut! Faine fotografii! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bne s-au gândit! Altfel, ar fi fost iremediabil pierdute :(
    Duminică cât mai plăcută să aveţi, dragii mei! pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Piazza della Signoria mi-a placut cel mai mult dintre toate colturile Florentei. Mi-au placut atat arhitectura cladirilor, in special Palazzo Vecchio, cat si atmosfera deosebita. Imi amintesc ca am luat o bautura la una dintre terasele de acolo ca sa admiram in liniste. Vorba vine in liniste, ca noi se gandisera multi :)). Multumim pentru plimbare draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  6. am acelasi sentiment placut sa revad Florenta in imagini ca atunci cand ma uit la Da Vinci's demons:))
    apropo, nu am mai verificat daca a mai aparut vreun episod nou.....
    in ambele situatii in mintea e sentimentu ala de revedere a locurilor dragi! un fel de : pe aici m-au purtat si pe mine pasii....
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Când vecinii Italiei au fost implicați în Războiul din Alsacia și Lorena, iar Napoleon al III-lea cădea prizonier, florentinii inaugurau palate (1871)... ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. cu adevarat se spune ca Florenta este un muzeu in aer liber...fiecare piatra apartine unui edificiu si inseamna istorie...
    am senzatia ca ati stat o saptamana acolo dar stiu ca a fost un tur "de forta" care v-a incarcat cu atat de multe si frumoase incat timpul a trecut pe locul doi :)
    pup draga mea draga! :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Carmen draga, nici nu ai idee ce amintiri si nostalgii imi trezesti cu aceste descrieri si cuvinte! Si tare mult iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bună CARMEN!
    Mulțumesc pentru frumoasa documentare și superbele fotografii!
    Îți doresc o după amiază frumoasă, draga mea!
    Cu mult drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am fost acolo, dar acum de la tine aflu lucruri noi si interesante! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere