sâmbătă, 28 februarie 2015

Apus de soare pe Dunare


Stiati ca...
- Ulm este unul din cele opt mari orase germane prin care trece Dunarea? Aceste orase sunt: Tuttlingen, Neuburg an der Donau, Ulm/Neu Ulm, Ingolstadt, Straubing, Regensburg, Deggendorf si Passau.
- orasul Ulm face parte din doua landuri? Malul drept al Dunarii - numit Neu-Ulm, apartine Bavariei iar partea de oras de pe malul stâng tine de Baden-Württemberg. În Bavaria nu este interzis sa hranesti lebedele sau ratele salbatice, pe când în Baden-Württenberg aceasta actiune se pedepseste cu amenda usturatoare!
- Ulm împreună cu Neu-Ulm (Ulmul Nou) au o populație de peste 170.000 de locuitori? Localități mai mari din apropiere sunt spre nord-vest la 90 km - orașul Stuttgart, iar spre sud-est, la doar 70 km se afla Augsburg și la 130 km München.
Ulmer Münster este biserica cu cel mai înalt turn din lume (înălțime de 161,53 m)?
- Ulm este primul orasul german care a adoptat o constituție cetățeneasca?
- teatrul este în Ulm o arta cu o traditie ce poate fi atestata înca din anul 1641?
- fizicianul Albert Einstein (1879-1955) s-a nascut în Ulm?
- un simbol al orasului Ulm este vrabia? Legenda dateaza de pe vremea când Ulmer Münster era în constructie si muncitorii carau grinzi uriase pentru ridicarea catedralei. Lucratorii erau pe punctul de a darâma zidul de aparare al cetatii, pentru ca grinzile încarcate pe caruta nu intrau pe poarta, când peste ei a zburat o vrabiuta cu o ramura în cioc. Ea a intrat în oras purtând ramura pe lung si asa le-a dat ideea lucratorilor de a nu mai încarca grinzile de-a latul asa cum obisnuiau pâna atunci ☺

9 comentarii:

  1. Nu, draga mea, nu știam mai nimic din ce ai scris despre Ulm, așa că mulțumesc pentru informații! Nici măcar faptul că Einstein s-a născut aici. La Regensburg am fost o dată iar prin Passau și Deggensburg am trecut. Înțeleg că ai fost în vizită în Ulm și ai făcut aceste foto frumoase, cu imagini de apus de iarnă. Gata, de mâine vine primăvara! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. imaginile sunt frumoase, Ulmul este un adevarat burg cu farmecul trecutului adus in prezent...
    mi-a placut mult legenda vrabiutei si imi place ca acest oras are ca simbol aceasta pasare atat de putin bagata in seama cu toate ca este tenace si curajoasa chiar asa micuta si cenusie cum e ea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Normal ,ca nu stiam.Totu e ca o mica excursie cu un ghid bine informat.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. La mulţi ani de Mărţişor! Un început de primăvară minunat, cu sănătate şi numai bucurii, alături de toţi cei dragi, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu știam nimic din cele scrise de tine azi! Mulțumesc pentru informații!
    Foarte faine fotografiile! Ca de obicei, aș îndrăzni să scriu în continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiam nimic despre Ulm, daca nu ai fi fost tu! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intamplator sau nu, si prin orasul meu trece Dunarea, dar nu stiu de ce, parca nu arata asa ca la voi.O primavara plina de liniste iti doresc, la multi ani de 1 MARTIE!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce de informatii interesante! Nu am vizitat niciodata orasul Ulm, deci am avut la un moment dat ocazia sa merg la un curs de germana acolo, asa ca m-am bucurat sa descopar aici atatea lucruri mai putin stiute despre acest oras.

    RăspundețiȘtergere