miercuri, 7 ianuarie 2015

Miercurea fara cuvinte (2) - Binecuvâtarea casei

Stelarii - 05.01.2015

Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :)

78 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. costumele apartin bisericii de cartier, iar copiii sunt ministranti. Aduna cu mândire bani pentru proiectul Germaniei de a ajuta copiii din Filipine.
      Happy WW! :)

      Ștergere
    2. O cauză nobilă.
      *
      Sensul simbolului de deasupra coroanei?

      Ștergere
    3. Cei trei Magi si purtatorul de Stea au bucuria de a merge cu colindul, de a tamâia casele credinciosilor si de a lipi deasupra usilor simbolul “Christus Mansionem Benedicat” (Domnul binecuvânteaza casa acesta) 20 CMB 15 (pentru anul 2015)

      Ștergere
    4. Chiar mă întrebam ce înseamnă "inscripţia" de pe uşă...

      În Bucureşti mai colindă ţiganii, prin mijloacele de transport... religia e posibil să fie scoasă din şcoală, un grup - pe care nu-l cred prea mare - se opune donaţiilor de orice fel către Biserică...
      Sper ca în restul ţării lucrurile să stea altfel..

      Mă bucur pentru voi, pentru liniştea şi normalitatea în care trăiţi :)

      Ștergere
    5. adevarul este ca si orasul meu este impânzit de tigani care canta pe româneste, cersind si facându-ne neamul de rusine! In saptamâna din-naintea Craciunului chiar mi-a sunat un barbat sanatos si puternic la usa si intr-o germana stâlcina mi-a zis ca e din România, ca are multi copii si nevasta bolnava si ma roaga sa-i dau bani si mancare. Am fost atât de suparata! I-am trântit usa în nas si m-am smtit jignita stiind ca va lua la rând casele si sunând la usile vecinilor, care stiu ca eu sunt românca!
      Societatea germana este atât de bine organizata, este atât de corecta încât practic nu exista "sarantoci" nu este nevoie sa cersesti. Societatea ajuta pe oricine are acte în regula si declara scopul in care doreste sa locuiasca euroîn Germania. Celor in drept li se asigura locuinta si ajutor social, pentru copiii alocatie de stat (184 euro pe luna pentru primii doi copii apoi suma creste ain functie de numarul copiilor) si imediat se cauta integrarea lor in societate, tatal trebuind sa accepte un serviciu pentru care este calificat. Tiganii insa nu au nicio scoala, in mare majoritate sunt analfabeti si copiii neînscrisi la scoala nu primesc alocatii de la stat... Sunt foarte indignata de tiganii care misuna pe strazile din centru orasului. De ce nu cânta cersind pe tiganeasca, asta este marea mea întrebare?! de ce trebuie sa cânte pe româneste si sa se laude ca sunt din România?! Trecatorii din generozitate se opresc si intreaba ce-i cu ei, de unde vin si ce fac, ce spera... Si eu expun povestea cu românii care-i urasc si ii alunga din tara lor! ah, Doamne! este umilitor pentru persoane ca mine...

      Ștergere
    6. Of..... eu mă simt jignită în ţară fiind...
      Sper ca în timp să se înţeleagă faptul că în România sunt români şi vorbitori de limbă română. Ţiganii fac parte din cea de-a doua categorie, a vorbitorilor (şi aceea stâlcită). Iar istoric vorbind, ei nu fac parte din poporul român. Sunt o comunitate de nomazi naturalizaţi pe teritoriul Romăniei.

      Îmi pare tare rău pentru că românii care trăiesc şi muncesc în afară (şi noi toţi până la urmă) sunt (suntem) asimilaţi cu ei.

      Ștergere
    7. Uh! Intervin pentru ca si mie mi se pare jignitor cand se intampla aceasta...
      Sora mea mi-a spus ca in Italia, prin anii '990, mergeau prin scoli si explicau elevilor ca Romania isi are numele de la rromi... Si sora mea era intrebata daca... exista case in RO! :((( (desigur, intrebarile de gen pot duce cu gandul si la o crasa incultura a celor care intreaba sau doar e rautate pentru a jigni persoana intrebata) :( Le explica, rabdatoare, ca e o minciuna ce se vehiculeaza prin scolile lor (si nu numai). Acum nu mai fac asta, dar zic ca a fost suficient de daunator si cat s-a intamplat...

      Ștergere
    8. da, experiente rele cu tiganii... Din indignare, am facut cateva greseli în textul de mai sus:

      [...]vor lua la rând casele si vor suna la usile veinilor[...]
      [...]sa locuiasca în Germania[...] fara euro, nu stiu de unde a aparut restul de cuvânt
      [...] Si ei expun povestea cu rmânii care-i urasc[...] am scris din greseala eu nu ei

      Ștergere
  2. Copii curajosi muncesc cu drag pentru un proiect tare frumos! Si fac ceva in schimbul banilor?
    Te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cântecele de stea și stelarii sunt obiceiuri legate de Crăciun, Bobotează și colindat. La catolici colindatul nu se face în Ajun de Craciun ca la ortodocsi, ci în zilele de dupa Anul Nou si ziua de Heilige Drei Könige (6 ianuarie). Cei mai buni recitatori, alesi dintre ministranti, au onoarea de a îmbraca aceste costume care-i reprezinta pe regii ce au vestit nasterea Domnului. Pornesc în cartier, din casa în casa, însotit de profesorul de religie. Donatiile se aduna în pusculita, copiii primesc doar dulciuri.
      pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  3. Ce tradiţii frumoase! Şi este minunat că le duc mai departe aceşti copii minunaţi. Căci tocmai aceste datini ne leagă de cei ce au fost înaintea noastră.
    Happy WW, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in Germania se preda religia în scoli, Bavaria este majoritar catolica. Datinile si traditiile sunt pastrate si transmise cu mare grija. Taxele bisericesti sunt trase automat pe lista de salariu, de la toti aceia care de buna voie si-au declarat apartenenta religioasa. (eu spre exemplu pentru ca sunt botezata ortodox, nu platesc nicio taxa. Doar sotul meu, pentru ca doreste si considera ca este o datorie de onoare).
      Happy WW! ☺

      Ștergere
    2. Foarte frumos! Ştiu să-şi preţuiască identitatea, valorile, credinţa. La noi în România, se tot luptă unii să elimine ora de religie din şcoală, ca şi cum la această oră ar învăţa ceva rău sau străin de valorile noastre naţionale. Mă uit la mulţi copii sau adolescenţi că habar nu mai au de tradiţii, de obiceiuri, de semnificaţia sărbătorilor care au devenit pentru ei doar un prilej banal de distracţie, beţii şi... atât. Păcat, mare păcat...

      Ștergere
  4. responsabili copii, de admirat ceea ce fac...iata cum o traditie poate fi un plus pentru cei aflati in nevoie...

    multumesc ca m-ai inscris draga mea draga, te pupacesc, happy ww! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. copiii sunt într-adevar mândri de ceea ce fac. Scolile anunta la finalul actiunii sumele adunate din donatii si la nivel de oras se fac publice. Doamna Merkel felicita personal reprezentatii copiilor. Este o actiune emotionanta.
      Te pup si eu. Noapte buna draga mea draga. Happy WW! :)

      Ștergere
  5. Frumoasa traditie ! Bravo lor -pastreaza obiceiurile si fac un gest frumos pentru cei mai putin norocosi !
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. copiii sunt educati asa, sa doreasca sa ajute pe cei mai putin norocosi. Acesta nu este singurul proiect pe care îl sustin copiii. Este într-adevar emotionant.
      Pup. Happy WW! ☺

      Ștergere
  6. Este un obicei în Germania sau ţine de catolicism?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. traditia este crestina si mentionata în Evanghelia după Matei. Diferenta dintre ortodocși si catolici este ca Magii de la Rasarit (cei trei care au vestit lumii nasterea Domnului în noaptea de Craciun) sunt la catolici considerati Sfinti.
      Obiceiul la ortodocși este de a colinda "Steaua sus Rasare" în Noaptea de Craciu, la catolici doar dupa Anul Nou si pâna în ziua de 6 ianuarie, când este zi de sarbatoare - Heilige Drei Könige (Cei trei regi/magi sfinti) - Caspar, Melchior si Balthasar.

      Ștergere
  7. La multi ani draga Carmen!!
    Ce obicei frumos! Si cate lucruri noi am aflat azi:)!
    Imbratisari!!
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Ruxi draga! ma bcurur ca ai revenit la intânirea noastra de miercuri :)
      pup, noapte buna! Happy WW! ☺

      Ștergere
  8. Frumoase obiceiuri si imi pare bine ca inca se mai pastreaza!
    Iti doresc o zi cu multa caldura in suflet si in casa.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. traditiile sunt strâns legate de religie si natura, de oamenii simpli si curati.
      Este bine sa fie îngrijite si transmise.
      O zi frumoasa sa ai. Pup

      Ștergere
  9. Frumoase obiceiuri și tradiții și frumoasă educație ! Frumos lucru și că tu continui să ne împărtășești mereu cuvinte și imagini despre ele. Eu îți mulțumesc mult pentru asta ! Mi-ar place ca toți românii care trăiesc acum în țări străine să facă asta. Ar contribui la buna înțelegere între oameni, indiferent de religie sau alte considerente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu respect cultura, religia si traditiile poporului care m-a adoptat si interesul pe care-l arat eu vizavi de obiceiurile lor este reciproc - vecinii si cunostintele mele sunt la fel de încântate si interesate sa afle despre tara în care m-am nascut si am crescut. Sunt constienta de sansa pe care o am si îmbin aceste doua mari culturi cât pot mai bine.

      Ștergere
  10. Sunt uimit, a câta oară, de modul în care o societate responsabilă folosește orice moment pentru educație, în acest caz, educație civică. Pe lângă păstrarea datinii religioase, a aduna fonduri, în numele bisericii, pentru o cauză nobilă nu este puțin lucru! Pentru că .....Germania! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stelarii sunt asteptati cu drag în casele oamenilor. Ce necajiti sunt aceia care din cine stie ce motiv nu au fost acasa la ora la care grupul a colindat pe strada lor... Noua ni s-a întâmplat anul trecut.
      Pentru ca totul este oficial anuntat - prin toate mediile, tv radio, ziare si alte publicatii, oamenii au încredere ca banii pe care ii doneaza vor fi folositi în scopul pentru care sunt adunati. Copilasii sunt mândri sa recite sceneta si de cate ori suna pusculita, le creste mândria.
      Inainte de Craciun am fost la fel de impresionata de cate ori am mers la cumparaturi, în magazinele alimentare din cartier... In spatele caseriilor, spre iesirea din magazine, au fost organizate conteinere pentru colectarea de pachete - cadou cu prodse alimentare pentru tarile in care oamenii sufera din cauza unui razboi... Permanent se goleau conteinerele si din nou erau pline! Emotionant sa vezi cati oamnei buni sunt în jurul tau!
      Proiectul a fost organizat de Johannitern. Ei au asigurat livrarea cadourilor.

      Ștergere
  11. Mă bucur de câte ori văd că încă mai sunt şanse... când se păstrează obiceiuri şi se respectă tradiţii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. toti cei care au nevoie de sprijin, cauta in primul rând la biserica din cartier si nu sunt dezamagiti! Incepând de la tinere mamici cu bebelusi, pâna la copii ce nu primesc suficienta supraveghere în familie si seniorii care nu mai fac fata treburilor casnice, ajutor pentru fiecare este organizat prin biserica de cartier. Comunitatea nu intoarce spatele nimanui.

      Ștergere
  12. Nu stiam de acest obicei la catolici,cu toate ca am cunostinte de aceasta religie.Frumos!Cred ca ai nostrii cocorati au imprumutat ceva obiceiuri ca umblau prin oras,ori era ceva legat de boboteaza noastra.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua de 6 ianuarie este zi libera pentru ca este sarbatoarea Heilige Drei Könige. Este sarbatoarea care incheie sirul sarbatorilor de iarna.
      O zi minunata sa ai!

      Ștergere
  13. Ce frumoasa initiativa! La Multi Ani cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multe lucruri învăţăm de la tine întotdeauna, draga mea. Nu repet ce s-a scris mai sus, spun doar că sunt de acord cu fiecare comentariu şi că îţi mulţumim pentru informaţiile tale detaliate! Happy WW!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună CARMEN!
    Frumoase tradiții,gata cu sărbătorile de iarnă!
    O zi minunată îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Elena draga, sarbatorile de iarna iata, s.au încheiat. Pana la weekend voi aduna si eu decoratiunile de prin casa si va trebui sa ma despart de brad... Cat de frumos arata înca!
      pup si eu. Happy WW!

      Ștergere
  16. La multi ani! si un an asa cum vi-l doriti, cu sanatate si drag!

    RăspundețiȘtergere
  17. La multi ani, Carmen binecuvantari, bucurii , iubire si armonie in anul ce a inceput :* <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, sanatate si numai bucurii!
      am incercat sa las comentariu la tine pe blog si caseta pentru comentarii nu apare...
      o sa mai revin spre seara, sper sa se remedieze greseala pâna atunci.<3

      Ștergere
  18. Mulţumesc frumos pentru înscriere. pup

    RăspundețiȘtergere
  19. Mi se pare mereu frumos sa vad ca se respecta traditii asa frumoase, mai ales pentru un scop nobil. Este minunat ca parintii isi pot implica copiii in proiecte asa interesante, care sa le fie o lectie de viata.
    O zi frumoasa sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. copiii aici devin independenti destul de devreme si decid singuri ceea ce doresc sa urmeze, familia însa este permanent lânga ei. Scolile si bisericile ofera o multitudine de activitati pentru petrecerea timpului liber si descoperirea talentelor si aptitudinilor.
      O zi minunata si voua, Raluca draga!

      Ștergere
  20. Este excelenta imbinarea traditiei cu un scop umanitar! Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
  21. ci la multi ani - si un 2015 fabulos :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Particip şi eu la miercurea fără cuvinte pe unul din bloguri! Sper să vă placă! http://insemnarile-unei-femei.blogspot.ro/2015/01/miercurea-fara-cuvinte-prima-zapada.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne bucuram mult, bine ai venit în grupul nostru de Miercurea fara cuvinte!
      fotografiile alese sunt superbe, multumesc!
      te asteptam în fiecare saptamâna :)
      Happy WW!

      Ștergere
  23. La mulți ani cu multe și minunate WW! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. O traditie deosebita si de care nu am auzit. Semnul de deasupra coronitei, asemenea!
    O zi frumoasa de ianuarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt botezata ortodox însa, pentru ca traiesc în Bavaria - catolica în majoritate, si pentru ca sotul meu este catolic, iau parte la tot ce presupune viata aici, cu sarbatorile, obiceiurile si traditiile societatii. Multumesc! o saptamâna minunata si tie!

      Ștergere
  25. Frumos obicei, care prelungește tema Crăciunului. La noi, colindul similar era Steaua. Asemănătoare au fost colindul Irozilor sau Vicleimul (toate, în zilele Crăciunului). Vorbesc la trecut pentru că multe frumoase obiceiuri s-au pierdut, iar atunci când nu s-au pierdut, s-au vulgarizat, ceea ce e și mai rău. Pe vremea copilăriei mele, în ziua de Bobotează, băiețeii, uneori și fetițele, mergeau cu botezul, cu o căldărușă de apă sfințită și cu un mănunchi de busuioc, stropind (ca și preoții) oamenii, animalele, obiectele din gospodărie etc. Nu știu în ce măsură mai există obiceiul.
    Crăciun fericit (pe stil vechi)!
    Sau, o minunată seară de Sfântul Ion (pe stil nou)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sarbatoarea de Heilige Drei Könige incheie sirul sarbatorilor de iarna în comunitatile catolice. In general, firmele au avut toate concediu pâna pe 6 ianuarie si deci începând de astazi, viata îsi intra în normalitate.La sfârsitl acesta de saptamâna se vor colecta brazii pe strazi. Acestia constituie hrana plina de vitamine pentru anumite animale la gradina zoologica sau circ (elefanti, antilope, lame si cerbi)
      Multumesc, o saptamâna minunata sa ai, în continuare!

      Ștergere
  26. Ce obiceiuri interesante. Chiar e o normalitate acolo, parca imi vine sa ma mut si eu acolo :) Pupici, o seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. viata difera mult fata de viata din România, însa în momentul în care ai priceput regulile dupa care functioneaza, nu se poate decât sa-ti mearga bine.
      O saptamâna minunata sa ai!

      Ștergere
  27. In satul meu,copiii merg in cete la colindat.E atata bucurie in ochii lor!Sigur,ceea ce strang le ramane lor,dar colindul lor e frumos.
    De Craciun Copiii din sat au prezentat scenete Nasterii Domnului,au fost costumati frumos in ingeri,magi,pastori,ostasi,au colindat spre bucuria si mandria parintilor si al crestinilor aflati la slujba.

    Ceva asemanator cu binecuvantarea de la tine e pe la noi inainte de Boboteaza,cand preotul "umbla cu crucea".Se sfinteste fiecare casa cu apa ce este stransa intr-un manunchi de busuioc.Si pe la noi intra si sfinteste casa, curtea,apa,desi eu sunt singura reformata din sat.:)Am adoptat acest obicei inca din casa parinteasca ,unde pastram atat obiceiurile ortodoxe cat si cele reformate.
    DUMNEZEU e UNIC!

    Ce bine e cand cineva urmareste educarea sufletelor copiilor!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa este - sarbatoarea Heilige Drei Könige este asemanatoare cu Boboteaza, în sensul ca se merge din casa în casa sa se sfinteasca fiecare locuinta, aici doar cu candela si tamâie si de catre ministranti. Copiii recita sceneta prin care Magii dau oamenilor vestea ca Iisus s-a nascut.
      Te pup draga mea. O saptamâna cât mai frumoasa!

      Ștergere
  28. Minunat gestul de a colinda si de a dona celor mai batuti de soarta, o bucurie pentru toti!
    Abia ce am sosit de la ziua de nume a socrului meu, nu am reusit sa aplic mai devreme la rubrica.
    Seara linistita! pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta ati petrecut o zi frumoasa si iata, prea târziu nu ai ajuns. Ma bucur ca esti printre noi!
      O saptamân placuta în continuare!

      Ștergere
  29. Frumoasa traditie si ai surprins momentul asa cum trebuie !
    Happy WW !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) ma bucur ca dai semn - deci vacanta s-a încheiat. Bine ai revenit!

      Ștergere
  30. Sunt traditii frumoase! Mi-ar placea sa vad si eu ca vin copiii alaturi de popa la binecuvantarea casei... Dar nu! Aici vine popa si cantorul, eventual, canta doua-trei cuvinte, stropeste prin casa, ia banii si dunga! :(
    Desigur, la ortodocsi e altfel... :) Poate gresesc, dar mie mi se pare cam sumbru la ortodocsi... Parca le lipseste bucuria! Le lipseste zambetul din ochi si entuziasmul! :)
    Binecuvantata viata sa va fie!
    Imbratisari cu drag, de la noi!
    Happy WW! :)


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acolo unde exista cea mai mica umbra de neîncredere, acolo încep sa se dezvolte problemele... In România, oamenii cred ca banii pe care-i dau la biserica, ajung în buzunarul preotului si a ajutoarelor lui. In plus, românilor le este sila de "înca o taxa"... In Germania totul este reglementat legal, impozitul pentru biserica este tras de pe contul fiecarui angajat, dar doar daca acesta si-a declarat bebevol apartenenta la religie: catolic sau evanghelic.
      Copiii patricipa cu multa placere la diverse activitati organizate de biserica; Salile bisericii sunt folosite de comunitate pentru diverse activitati - spre exemplu pentru tinerele mame se organizeaza o intâlnire saptamânala cu bebelusii lor, unde femeile aduc cafea si prajitura, ii lasa pe micuti sa se joaca împreuna sun supravegherea mamelor care schimba impresii si îsi dau sfaturi :) Se leaga prietenii care dureaza peste ani. Gasesc ca este tare frumos!
      pup si eu Diana draga. Salutari de la duo pentru trio :-*

      Ștergere
  31. Admirabile cadre! Felicitari pentru frumoasele fotografii!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  32. Frumoase datini si traditii!
    Ganduri bune CARMEN!

    RăspundețiȘtergere