marți, 30 septembrie 2014

Trezirea, a trecut luna septembrie!

Pentru rubrica "Meloman pentru o zi"
Melodia "Trezeste-ma atunci când luna septembrie s-a sfârsit" a grupului punk-rock american Green Day format din Billie Joe Armstrong - chitară, voce, Mike Dirnt - acompaniament vocal, bas și Tré Cool - percutie, a fost lansata în septembrie 2004, pe albumul intitulat " American Idiot".
Melodia - ca de altfel întreg albumul, critica politica americana în legatura cu interventiile militare pe teritorii straine, precum și influența mass-media asupra judecății și alegerilor pe care oamenii de rând le fac. Melodia "Wake me up when September ends" este un apel la pace în lume.
Videoclipul (jucat de Evan Rachel Wood și Jamie Bell) prezinta povestea de iubire a doi tineri despartiti în momentul în care baiatul se înroleaza si este trimis în razboi sa reprezinte tara. Daca povestea are final fericit, nu se stie...

"American Idiot" a urcat înca în prima saptamâna de la lansare pe cele mai înlate pozitii în Chartul international si deja în prima săptămână s-a vândut în mai mult de 1,5 milioane de exemplare. A fost albumul cu cea mai buna vânzare din lume în anul 2005. În plus, acesta a adus formatiei Green Day un premiu Grammy (formatia detine patru Gramy) pentru "Cel mai bun album rock". Cu vânzari de peste 14 milioane de exemplare, albumul se afla în prezent pe locul 13 în topul celor mai de succes albume din lume, în deceniul 2000-2009.

luni, 29 septembrie 2014

duminică, 28 septembrie 2014

Apus, în septembrie


Sunt zile când am atâtea de facut încât nici nu observ cum trece vremea... Constat doar ca lumina este din ce în ce mai slaba si atunci, simt ca trebuie macar sa urc pe deal, sa spun soarelui "la revedere".
Sui poteca la pas grabit si simt cum aerul umed de toamna mi se aseaza pe ploape, pe obraji, în par. Peste buruienile înca verzi troneaza câtiva ciucuri de ambrozie, pâlcuri de iarba-sarpelui, ciulini si vinețele. Pamântul este lunecos acolo unde bura si-a asternut voalul. Mai am un pic si ating vârful. E liniste deplina, doar când si când razbat din vale, vocile echipei de rugbiști ce tocmai si-a început antrenamentul.

Printr-o curbura a măgurii observ câmpurile-nvaluite în aer de culoarea mierii. Înca doi pasi si am ajuns. Din coama dealului privelistea e minunata! Cartierul de case de la marginea orasului îsi etaleaza acoperisurile rosii si peste toate, se evidentiaza doar turla bisericii si o macara uriasa.


Privesc soarele direct în ochi, suntem la aceeasi înaltime. Razele lui sageteaza vazduhul si tot ce ating capata nuante roz-aurii. Frunzisul copacilor ce tivesc ogoarele gata arate sunt roz-aurii, firele de iarba, tufisurile de pe marginea cararii sunt roz-aurii, chipul meu e roz-auriu, chiar si gândurile...
Pentru jumatate de lume se însereaza, pentru cealalta jumatate se ivesc zorile. Poate ca în acest moment, cineva pe partea cealalta a Pamântului priveste rasaritul soarelui de pe un deal...

vineri, 26 septembrie 2014

Printre picaturi

pentru rubrica "Reflexii în oglinda"


E toamna... Se întuneca repede si ploua des. Copacii capata pete ruginii si verdele-si stinge în fiecare zi o nuanta. Din dreapta soferului e timp de visare... Zgomotul cauciucurilor pe sosaua uda îmi seamana cu murmurul scoicilor trase de val, înapoi în mare. Privesc cerul si astept parca un tipat de pescarus. Un sunet strident se aude tot mai aproape... este sirena politiei. Ce trist! Undeva aici, s-a produs din nou un accident... Soseaua se congestioneaza, se circula bara la bara. Nu poti sa faci nimic altceva decât sa speri ca îngerul tau pazitor nu are niciodata pauza!
Va doresc un weekend tihnit, fara surprize neplacute!

joi, 25 septembrie 2014

OKTOBERFEST - la pachet "TO GO"


- Na?! Nu aveti timp pentru Wiesn (Oktoberfest în limbaj colocvial)?! Nu-i nimic, noi va putem ajuta!
Suntem mândri sa va prezentam actiunea "Wiesen to go". În doar 30 secunde, Jenni - cu o înalta pregatire profesionala, va v-a oferi senzatia tipca unei vizite la Oktoberfest! Este esenta Oktoberfest - daca se poate numi asa. Avantajul cel mai mare este ca prin acest pachet, aveti în continuare timp pentru stressantul si stupidul dumneavostra loc de munca!
- Ahaa...
- Pregatit?!
- Mdaaaa...
- Atunci, start! Jenni!
Faza-ntâi: tinuta corespunzatoare!
Faza doi: atmosfera de cort! Rafinatul nostru cocteil ce imita perfect mirosul din corturile de bere - un spray-parfum extras din arome de transpiratie, urina si voma proaspata!
Faza trei: muzica si urlete la megafon: "Oans, zwoa, g'suffa" (tradus pe germana, din bavareza: "Eins, zwei, gesoffen" adica "Unu, doi, alunecat pe gât"  - reprezinta un toast clasic la Oktoberfest ☺)
Minunat! Si acum faza patru: o intoxicatie! Datorita aceastei injectii cu alcool suta la suta, sunteti în cel mai scurt timp beat manga si nu trebuie sa va mai chinuiti sa beti 10 litri de bere! Genial, nu?!
- O' zapft is.... (ce înseamna am explicat AICI)
- Exact ca pe Wiesn! Genial, nu-i asa?!
Mai urmeaza doar faza cinci: furtisagul! ... Bine executat Jenni!
Acum, daca veti comanda imediat "Wiesn to go" veti primiti gratis si câteva "la moaca"! Tipic Wiesn... Minunat!
- Este... cea... mai frumoasa... Oktoberfest... din viata meeeeea! ;))
-  Esenta Oktoberfest în doar 30 secunde, prin "Wiesn to go"!
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
PS: in cazul in care traiti cu adevarat situatii asemanatoare cu cele ironizate cu atata talent in videoclip, sa stiti ca sunt doar exceptii. Se intampla, dar doar din cand in cand asa ceva :-) 

Dupa ploaie vine soare iar!

pentru Ileana - stie ea de ce!


Spre fericirea noastra, dar mai ales a florilor si a pomilor,  întreaga vara nu am avut parte de nicio ploaie cu grindina.☺ Vara a fost frumoasa, cu soare si ploi, atât cât sa multumeasca pe fiecare ;)
Ciudata este însa vremea de acum, la acest sfârsit de septembrie! Avem parte de "vreme de aprilie". Dimineata e ceata, cu aburi ce se ridica molcom si abia aproape de amiaza lasa soarele sa se iveasca. Acesta zâmbeste scurt si începe sa se joace de-a v-ați ascunselea cu norii. Nici nu apuci sa vezi bine soarele, pentru ca brusc cerul devine negru si începe ploaia - în potop (alaltaieri a batut chiar si grindina)! În urmatorul sfert de ora, norii se risipesc si lasa cerul liber, albastru si senin, ca într-o zi de vara. Este o perioada de timp în care suntem un pic dezorientati - nu prea gasim hainele potrivite si racim. Eu spre exemplu, pastrez înca obiceiul verii de a purta picioarele goale în balerini, îmbrac doar o fusta usoara, iar peste tricou pun dimineata un pulover subtirel. Dar.. nu e bine deloc! La mine la birou, jumatate din colegi sunt deja bolnavi!



Multumesc pentru pinguri: Nicol, Silvia, Mihaela, Românii din Graz, Liviu, Cristi, Anastasia, Ella, Anca, Irina, Andra, Dan.

miercuri, 24 septembrie 2014

Miercurea fara cuvinte (39) - Mesaje cifrate




Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :)

luni, 22 septembrie 2014

Specific balinez

Frangipani sau Plumeria - este un arbust decorativ care creste în zonele cu clima tropicala (Indonezia, America Centrala, Mexico, Caraibe,  America de Sud si Brazil). Are tulpina lunga, frunze mari, alungite, de un verde intens, cu flori superbe de culoare alba, galbena, roz sau rosie. Florile au parfum delicat, usor fructat si mirosul lor se intensifica noaptea. Florile acestei plante exotice sunt comestibile, ele fiind utilizate în patiserie si la prepararea dulceturilor. Deasemenea, extractul de frangipani este utilizata în multe tipuri de parfumuri.
Floarea de frangipani este asociata culturii balineze, folosite fiind la toate ceremoniile religioase, în temple, la nunti sau înmormântari. Traditional, femeile poarta o floare prinsa în par iar barbatii îsi agata floarea dupa ureche, spre a le purta noroc.
În hotelul în care locuieste Adela, lânga piscina, exista un vas cu apa în care plutesc flori proaspete de frangipani - pentru clatirea picioarelor ☺
♦ Tipic Bali este inexistenat mijloacelor de transport în comun. Majoritatea localnicilor folosesc scutere sau motociclete pentru a se deplasa. Turistii pot apela la serviciile unui sofer de taxi, pe care-l pot închiria cu ora sau cu ziua. Deasemenea, daca ai contractat transferul de la un hotel la altul, de pe o insula pe alta -transportul spre aeroport este organizat cu taxiul.
S-a întâmplat ca pe timpul unei deplasari spre aeroport sa fie soseaua blocata - timpul presa, turistii erau impacientati... Soferul a organizat prin telefon un convoi de scutere, care au preluat unele turistii, altele bagajele acestora si asa, au reusit sa ajunga la timp pe aeroport. Adela a povestit ca acest drum, fara casti de protectie si atingand aproape cu genunchii autoturismele printre care s-au strecurat in viteza, a fost una din marile aventuri ale acestei vacante! ☺
Postarea face parte din seria Vacanta Adelei: Vesti din Indonezia, Aventura balineza, Dimineata Luminii.

Dimineata luminii

pentru rubrica "Buna dimineata, Soare"


Bali, 19 septembrie 2014 (Postarea face parte din seria Vacanta Adelei: Vesti din Indonezia, Aventura balineza)

duminică, 21 septembrie 2014

Aventura balineza

(continuare la Vesti din Indonezia)

În centrul arhipelagului Indonezian, 8° la sud de Ecuator, se află insula Bali, supranumita "Insula Zeilor" sau "ultimul paradis pe Pamân". Cu plajele acoperite de nisip fin si aproape alb la culoare în partea de sud si cu nisip negru în partea de nord a insulei, cu muntii vulcanici înalti (Gunung Agung / Muntele Mare - 3031 m. este cel mai înalt vârf al insulei), cu apa marii clara, de culoarea turcuazului, cu palmieri, flori uriase si clima tropicala cu umiditate ridicată, Bali este una dintre cele mai mari atracții turistice din lume.

Gitgit este cea mai spectaculoasa cascada a arhipelagului, situata în mijlocul junglei. Drumul pâna la cascada este o mica aventura, cu multe scari si trecere prin râul rece cu pietre alunecoase, pe marginea caruia esti pândit de maimute, gata sa profite de un moment de neatentie sa-ti fure esarfa sau ochelarii de soare ☺ De la o înaltime de 35 de metri, apa cade zgomotos într-un bazin natural, format la baza muntelui. Se poate înota în micul lac, însa cu precautie ;) O legenda balineza spune ca daca un cuplu se scalda aici în acelasi timp, iesirea din apa va însemna sfârsitul iubirii lor!

(va urma - pe masura ce primesc prin telefon, noi fotografii si informatii de la fiica mea, aflata în vacanta pe insulele Bali ☺)

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Dupa ciuperci sau cam asa ceva ;)


Vremea anormal de calda pentru acest sfârsit de septembrie, a fost ca o invitatie la a savura natura înca verde si nu am vrut sa scapam nicio ocazie! Vineri - fiind zi de lucru scurta, imediat dupa orele de serviciu, ne-am echipat corespunzator si la ora doua a dupa-amiezii eram deja în padure, cautând ciuperci ☺

Pâna spre seara, în cosulet nu am adunat decât patru galbioare si trei mânătărci - si acelea cam ciugulite de virmisori - însa ciupercile au fost doar un pretext pentru plimbarea noastra ☺ Padurea este pentru noi un loc de relaxare, un loc în care ne recâstigam calmul, linistea si echilibrul sufletesc dupa ce societatea si obligatiile legate de viata moderna încearca sa stoarca din noi si ultima vlaga de energie.

Razele soarelui ce patrund printre ramurile copacilor batrâni, se joaca pe covorul de muschi ce acopera pamântul, creând un superb mozaic din lumini si umbre, în toate nuantele de verde.

Firele de pânza de paianjen te agata si te opresc pentru o secunda, ca si când te-ar testa... Esti om bun, treci mai departe, altfel duhurile padurii te vor împresura. Nimeni nu are voie sa strice farmecul padurii!

Frunzele cazute anul trecut, fosnesc sub fiecare pas, întretinând magia care te înconjoara. Clopotei albastri, ciuperci maronii sau oranj - necomestibile, trifoi verde crud, conuri de molid, buturugi sau crengi semiputrezite, tot ce vezi se gaseste la locul perfect... peisajul este mirific. Natura este cel mai talentat artist!

O'zapft is!

Aceasta este expresia traditionala - în dialect bavarez, cu care în fiecare toamna se declara deschisa sarbatoarea Oktoberfest si s-ar putea traduce cu "Cepuitu-i!" ☺ Fix la ora 12, primarul Münchenului da cep primului butoi cu bere si serveste primul Bierkrug (vasul din ceramica cu capacitate de aproximativ un litru) ministrului Bavariei, rostind motto-ul sub care se va desfasura serbarea anuala. Doar din acest moment este voie sa fie servita bere pe Theresienweise - câmpul pe care începând cu anul 1810 are loc sarbatoarea bavareza, devenita cea mai mare sarbatoare populara a lumii.

Astazi, primarul capitalei Bayern-ului - Dieter Reiter, a rostit pentru prima data în cariera lui "O’zapft is!" si mottoul ales de el este " Auf eine friedliche Wiesn!" ("La o sarbatoare pasnica/linistita!"). Prim-ministru (Ministerpräsident) al landului Bavaria, Horst Seehofer a ciocnit primul Maßbier si fotografiile acestor momente fac deja înconjurul lumii.
Portile celei de a 181-a serbari Oktoberfest vor ramâne deschise pâna la data de 5 octombrie. Firma la care lucrez a rezervat locuri în cortul Marstall pentru data de 30 septembrie si abia astept acest eveniment!
☺ Voi reveni cu fotoreportajul de la fata locului. Aici - articolul de anul trecut ;)

vineri, 19 septembrie 2014

O zi cu surprize

Ieri, pentru ca am avut o zi deosebit de grea la serviciu, l-am rugat pe Helmut când vine sa ma ia de la birou sa aduca gentile pentru fitness, pentru ca dupa orele de program sa mergem direct la club, sa ne debarasam de stress. Dupa doua ore de sport si trei sferturi de ora de sauna, ne-am simtit atât de bine si de relaxati încât am hotarât sa nu mergem înca acasa ci sa mai ramânem în oras.
Am consultat un app pe telefonul mobil - ca doar epoca în care traim ☺ ne permite asa ceva, si am descoperit ca în mai putin de jumatate de ora începe un concert de ukulele! Locatia nu îmi spunea nimic - Soho Stage?! Strada Ludwig o stiam, fiind una importanta în cartierul teatrelor... Dar oare mai erau bilete?! Am sunat-o pe Raluca (întoarsa proaspat din vacanta) sa aflam ce stie ea, însa ca si noi, nu stia nimic în legatura cu acest concert. I-am propus sa ne însoteasca, asa ca ne-am întâlnit la numarul 34 pe strada Ludwig si acolo am descoperit un club underground, cu impresionant program de spectacole ce promoveaza genul alternativ. Sala în care am intrat are scena si bar si ofera locuri pentru doar 30 spectatori. O atmosfera speciala, intima, placuta. Spectatorii? Între adolescenti si bunici, toate categoriile de vârsta! Despre protagonistii serii - Grupul Coconami, deasemenea nu auzisem nimic, asa ca am asteptat...

Pâna când a început spectacolul, ne-am comandat câte un long-drink, am cercetat peretii salii si am descoperit câteva fotografii din care am înteles legatura cu numele clubului! Soho Stage - aminteste de cartierul londonez Soho, un centru multicultural atât pentru bogati cât si pentru saraci, o zona în care industria, comerțul, cultura și divertismentul se îmbina perfect. Din Soho Square a izvorât jazzul în UK, tot aici s-a dezvoltat cultura Beatnik si s-a nascut generatia Beat. Primul club de rock din Europa - The 2i's Coffee Bar, a fost aici, în Soho Square. La sfârsitul anilor'50, în cluburile din acest cartier au concertat Eric Clapton, Brian JonesBeatles, Elton John, Queen, David Bowie, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Donovan si alte nume sonore ale rockului mondial.
Din posterul spectacolului am ghicit ca membrii grupului sunt japonezi, dar ca solista vorbeste germana cu accent bavarez, nu ne-am asteptat! ☺Grupul Coconami - întemeiat în anul 2006, este compus din Nami și Miyaji - doi japonezi care traiesc de peste zece ani în München. Nami, a studiat muzica clasica în Japonia si a venit la München sa lucreze ca muzicoterapeut. Are o voce superba, o dictie impecabila, cânta la ukulele, clavieta, clopote și Kalimba. Miyaji, a absolvit facultatea de inginerie, dar în München s-a recalificat ca brutar, meserie pe care o practica pentru a se întretine. În timpul liber, îsi manifesta pasiunea pentru muzica, mânuind cu maiestie chitara, ukulele, washboard, cât si flautul nazal. Grupul Coconami a editat noua albume si concerteaza de preferinta în cluburi, unde simte publicul aproape, unde atmosfera este prieteneasca si dialogul între artisti si spectatori se înfiripeaza în mod natural.
Cei doi nipono-bavarezi ne-au oferit un concert deosebit, o dovada certa a sincretismului ca fenomen cultural. Virtuozitatea instrumentistilor a fost completata pe scena de materialitatea lor, de capacitatea artistilor de a îmbina mimica fetei cu mecanica degetelor. Atmosfera din club a fost caldă şi boemă si acustica salii de calitate.

Experienta traita ne-a deschis gustul pentru acest gen de spectacole nonconformiste. Am luat programul editat al clubului si ne-am promis sa revenim.
Cu toate ca ajuns în pat dupa ora douasprezece noaptea, asatzi am fost punctuala la serviciu si problemele profesionale le-am tratat mult mai degajat ca ieri! ☺

miercuri, 17 septembrie 2014

Miercurea fara cuvinte (38) - La vie





Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :)

luni, 15 septembrie 2014

În amintirea unui început de scoala

Când clopotelul scolii a sunat prima data pentru mine, acum hăi-hăăăăi de ani si am intrat cu pasi stingheri în clasa-ntâi, le-am cunoscut pe Mihaela, Simona si Nicoleta si prietenia care s-a legat atunci, exista între noi si azi ☺

În ultimii sapte ani ne-am facut obiceiul de a ne întâlni prin rotatie, când la una, când la alta acasa sau pe teren neutru. Weekendul acesta ne-a invitat Mihaela si am raspuns prezent, venind de la distante cuprinse între 200 si 600 kilometri.
În prima zi nu ne-am putut misca de la masa pentru ca am dat gata o tava de mici, gratar de pui si cotlet de mielut, salate si tot felul de specialitati, cinci sticle cu vin, brânzeturi, fructe si cel putin patru feluri de prajituri. Am "avut de lucru" pâna dupa miezul noptii! ☺
A doua zi, dupa un brunch luxuriant am hotarât ca o lunga plimbare în aer liber este absolut necesara dupa atâta ghiftuiala!

Pentru ca ne-am aflat în una din cele mai pitoresti zone viticole ale Germaniei, am decis sa urcam la vii. Vremea superba, cu cer senin si soare blând a completat perfect voia buna a grupului nostru.
Sirurile de vita de vie ca trasate cu liniarul, ce acopera delurile de jur împrejur, ofera ochiului tablouri de o frumusete speciala. Frunzele sunt înca verzi, dar strugurii sunt copti si deosebit de dulci.
Nu ne-am putut abtine si am gustat din toate soiurile - struguri albi, struguri albastrii, negrii si rozé, cu ciorchini lungi si aromati, cu boabe îndesate si atât de dulci încât îti fac degetele lipicioase.

În vârful dealului am descoperit un nuc batrân si un migdal, asa ca am spatr sâmburi si nu ne-a pasat ca nucile proaspat descojite ne pateaza degetele. Rasfatul a fost deplin!
Dupa-amiaza, înanite de a porni fiecare spre casa lui, gazdele ne-au oferit espresso si câte o felie dintr-o delicioasa "Prajitura cu zucchini"... Nu am putut refuza însa mi-am jurat ca saptamâna ce urmeaza voi mânca dietetic! ☺