vineri, 28 februarie 2014

Povesti pentru sfârsit de saptamâna


Va mai amintiti de nepotica Emma? Domnisoara are acum doi ani si trei luni si hobby-ul ei cel mai mare este sa "citeasca"! Are o biblioteca maaaare cu carti fel-de-fel si ore în sir priveste fascinata imaginile de pe paginile colorate. Când cineva îi citeste, asculta cu multa atentie si pare ca nimic nu ii face o mai mare placere! Profita de orice poala libera si se aseaza comod, aducând în prealabil o carte pe care o deschide pe genunchii mici si rotunzi ☺Nimeni nu poate rezista ispitei!
A primit acum câteva luni de ziua ei un dulap de bucatarie mega-super-modern, dotat cu aragaz, cuptor cu microunde, masina de spalat vase, filtru pentru cafea... Degeaba, tot lectura o atrage mai mult :))) Parintii îsi fac gânduri ca vor avea probleme sa o marite! :))) (glumesc, bineînteles!)


Ofer aici - asa cum am promis - câteva instantanee de la serbarea cu ocazia zilei de nastere (22 noiembrie). Nu am uitat, dar... m-am luat mereu cu alte fotografii...
Emma adora si biscuitii Leibniz, cei sub forma de animale. Le recunoaste pe toate, stie ce zgomote face fiecare si înainte de a le păpa, le aranjeaza pe grupe. Este o placere sa o urmaresti!

FASCHING - CARNAVAL


În Germania, saptamâna aceasta reprezinta punctul culminant al perioadei de carnaval (Fasching), întâlnirile mascate capata o tot mai mare amploare, importanta zilelor fiind marcata prin denumiri speciale. Ultima joi înainte de lasarea postului, se numeste "Weiberfastnacht" (Fastnacht are sensul de carnaval, dar tradus mot à mot înseamna "aproape întreaga noapte") - ceea ce se traduce prin "Carnavalul muierilor". Este ziua în care femeile îsi pot permite sa faca "mici nebunii" si traditional este ca oricarui barbat ce iese în calea femeilor mascate pentru carnaval, sa-i fie taiata cravata. De aceea majoritatea barbatilor nu poarta cravata în aceasta zi de joi sau, îsi leaga la gât o cravata veche pe care cu buna stiinta o sacrifica doar pentru a face jocul doamnelor ☺
În zilele ce urmeaza acestei Weiberfastnacht - adica vineri, sâmbata si duminica, sunt organizate peste tot baluri si petreceri mascate (anumite regiuni antreneaza întreaga comunitate, sate întregi sau chiar orase mari - Köln, Mainz, Nürnberg, Veitshöchheim, Düusseldorf), se organizeaza parade cu care alegorice, caricaturi si masti, alaiuri lungi ce strabat strazile, participantii arunca cu bomboane si confetti, muzica rasuna si atmosfera este de joc si numai voie buna.

Un obicei în perioada de carnaval este ca daca cineva priveste lung si bosumflat spre persoanele mascate, acestea sar pe mofluz si îi îndeasa paiete si confetti în toate deschizaturile hainelor!
Ziua de luni se numeste "Rosenmontag"- lunea trandafirilor, marti se numeste Fastnacht "Fetter Dienstag" (Mardi Gras, Shrove sau Pancake Tuesday) adica "martea grasa" pentru ca este ultima noapte de Carnaval.
Pentru a participa trup si suflet la acesta perioada Fasching, fanii carnavalului îsi iau concediu, ceilalti, care serbeaza doar moderat si sunt apti pentru a veni la serviciu, au obiceiul de a servi în fiecare zi câte o gogoasa lânga cafea. Este perioada când fiecare magazin ofera gogosi proaspete, umplute cu fel de fel de cremuri si dulceturi.
Miercurea ce urmeaza se numeste "Aschermittwoch" - miercurea cenusei (latina - Feria quarta cinerum) , prima zi a Postului Mare. Participantii la Liturghie vor fi binecuvântati, facându-li-se pe frunte semnul crucii cu cenusa obtinuta din ramuri de palm. Apoi... nu mai ramân decât 46 de zile pâna la Sfintele Sarbatori de Pasti.

Vitrine în prag de primavara

pentru rubrica "Reflexii în oglinda"
Saptamâna trecuta, în plimbarea prin centrul orasului Schärding (Austria), am avut de cateva ori senzatia ca cineva ne urmareste, apoi am observat ca din vitrine ne zâmbeau figuri... cumva cunoscute :)))


Ultima fotografie o dedic dragei mele Pandhora, spre care mi-a zburat gândul imediat ce am vazut cum se numeste magazinul.
Pentru ca astazi este ultima zi din februarie, va doresc tuturor sa petreceti aceasta zi cât se poate de placut! Un start bun în weekend!

joi, 27 februarie 2014

Omul-de-Zapada, Rudolph si ghioceii

Un rendez-vous ciudat, un fel de "întâlnire de gradul trei" - posibila în curtea casei mele! ☺
Este drept ca am dat si eu o mâna de ajutor, însa organizatoarele acestui miting sunt Doamna Iarna si Domnisoara Primavara.
Anul acesta am avut impresia ca cele doua fiice ale Anului au  petrecut împreuna lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie, stând la povesti si imprimând vremii câte ceva din caracterul fiecareia, zâmbind si cautând sa-si arate doar partile frumoase. Prin urmare, a fost racoare - dar nu am avut nici macar o zi cu ger, au cazut câtiva fulgi de nea - dar nu am avut parte de zapada, natura s-a retras pentru somnul hibernal - dar doar a moțait, fara a atinge somnul profund! Cu alte cuvinte, anotimpul ce ar fi trebuit sa fie alb, anul acesta a fost verde-gri.
Un întreg lanț de ciudațenii... sper sa fie de bun augur! ☺
Ping-back participantilor la MfC /9-2014: Nymphetamine, Daurel, Diana, vulpita, Andra, ina, florentin, Ileana, Poteci de dor, Claudia, KARMAPOLICE, Fairytale, Simona, Larisa, lichiresti, Cristi, CălinH, e-provincia, Claude Bazar, Maria, Vasile Dumitru, kristi, Pauza de ceai, *ELENA*, LIVIU, Mihaela Dămăceanu, Silvia, CipBtRO, Minnie, Geanina, pandhora, Floarea, SoftBlog, Lumea lui Alexandru, Printre Nori, Petala Călătoare, Sorin, Iulisa, DomnuIo si Steliana

miercuri, 26 februarie 2014

Miercurea fara cuvinte (9) - În Tara lui Mos Craciun

Laponia - ianuarie 2014

Dorești să participi la MIERCUREA FARA CUVINTE? Este simplu si amuzant! Nu trebuie decât să afisezi pe blogul tău o fotografie sau o serie de fotografiicare "să vorbeasca fără cuvinte" și apoi sa introduci linkul în tabelul de mai jos.
Este WORDLESS WEDNESDAY... mai stai mult pe gânduri? Înscrie-te! :)

marți, 25 februarie 2014

Imagine all the people living life in peace


Astazi Augsburgul a comemorat bombardamentul din noaptea de 25 februarie 1944 asupra orasului, soldat cu peste 700 de morți si 1300 răniți. Se spune ca fiecare a patra casa a fost facuta una cu pamântul. Armata britanică și cea americană au avut ca obiective distrugerea fabricii de avioane Messerschmitt si MAN. Pentru a-si atinge scopul, mii de bombe au coborât peste întregul Augsburg. 90 de mii de oameni au fost nevoiti sa paraseasca a doua zi dimineata orasul, pentru ca aerul nu mai era respirabil. Peste tot au ramas doar ruine, fum, cenușă și praf...
Au trecut 70 de ani, orasul a fost recladit... Se întâmpla însa deseori ca în timpul unei lucrari banale de modernizare sau înlocuire a unei conducte de apa sau gaz spre exemplu, sa fie descoperita o bomba (vezi articolul "Der Hausmeister"), îngropata acum 70 de ani. Se da imediat alarma, locuitorii cartierului sunt evacuati si o echipa de specialisti înlatura pericolul unei explozii iminente. Sunt exercitii cu care locuitorii orasului s-au obisnuit, teama însa este de fiecare data enorma! (surse foto: Augsburger Allgemeine)

Mai rau ca un razboi, nu exista nimic pe lume!
Strabunicii nostri au fost direct sau indirect implicati în Primul Razboi Mondial, bunicii nostri au trait Al Doilea Razboi Mondial, parintii nostri s-au nascut în perioada postbelica, când milioane de refugiați erau pe drumuri, economia europeană se prăbușise si 70% din infrastructura industrială a vechiului continent fusese distrusă. Ei sunt cei care au recladit Europa si s-au confruntat cu o multime de neajunsuri. Abia generatia mea si generatiile care au urmat au avut fericirea de a trai în PACE!
Indiferent care este motivul unui razboi - ca este unul politic sau religios, ca sunt în joc interese economice sau industriale sau ca este vorba doar de a demonstra prin forta cine este mai tare - populatia civila are cel mai mult de suferit!!!
Suna de necrezut, dar iata, suntem în anul 2014 si înca exista în lume razboaie si conflicte armate! Afganistan, Irak, Siria, Caucazul de Nord, Mali, Africa Centrala, Somalia, Sudanul de Sud, Kongo, Nigeria si Ucraina sunt zone firbinti,  în care vietile oamenilor nevinovati sunt sacrificate, în care copiii nu stiu sa zâmbeasca!
Propun pentru ziua de azi, la rubrica "Meloman pentru o zi" sa fredonam la unison, melodia lui John Lennon - Imagine

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace

You, you may say
I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world

Don Giovanni


Miercuri seara am fost la cinema-opera, motiv pentru care am vizitat abia a doua zi pe cei înscrisi mai târziu la MfC. Din acelas motiv nu am reusit sa public nici obisnuita postare cu pinguri, în noaptea dintre miercuri si joi. Spectacolul la care am fost a durat pâna la miezul noptii si joi am plecat spre serviciu ca de obicei, la ora 6 dimineata! Luuuuuuuunga a fost ziua de lucru, dar sacrificiul s-a meritat!
Royal Opera House a prezentat Don Giovanni într-o regie ce a împletit clasicul cu modernul, sub conducerea directorului Kasper Holten. Succesul deosebit al piesei de opera a fost asigurat de distributia speciala: sopranistele Malin Byström, Véronique Gens și Elizabeth Watts au interpretat cele trei personajele principale feminine din Don Giovanni - Donna Anna, Donna Elvira si tânara taranca Zerlina. Rolul lui Don Giovanni a fost interpretat de tânarul bariton Mariusz Kwiecien, care în interviul live acordat, a declarat ca joaca rolul pentru a suta oara în ultimul deceniu si pasiunea si placerea pentu acest rol cresc cu fiecare productie. Bas-baritonul Alex Esposito, interpreteaza rolul servitorului, tânarul tenor Antonio Poli joaca rolul Don Ottavio, baritonul Dawid Kimberg preia rolul Masseto si basul Alexander Tsymbalyuk, rolul Commendatore. Un grup international de artisti care au oferit interpretari impresionante, acompaniati de orchestra si corul Operei Royale sub bagheta dirijorul Nicola Luisotti . Minunate decoruri de scena completate prin proiectii si  jocuri de lumini si culori.
Cu toate ca am fost preveniti ca datorita uraganului care s-a abatut asupra Marii Britanii s-ar putea sa existe deranjamente, transmisia în direct a fost de calitate si fara nici o întrerupere.
În pauza dintre cele doua acte, am fost din nou rasfatati cu suc de portocale, sekt si sandwichuri cu delicatese. Paralel ni s-a oferit spre vizionare un interviu în direct cu directorul Kasper Holten. Tot special pentru spectatorii din cinematografe a fost înregistrata parerea personala a artistilor despre rolurile interpretate. Consider ca genul acesta de interviuri creeaza o apropiere deosebita între scena si sala, sporind gradul de emotie ce vibreaza între cele doua parti.
Se stie ca Mozart a fost un geniu! Se spune ca acesta avea în minte întreaga opera, el nu compunea, el parea ca scrie notele pe care o voce interioara i le dicta! Era capabil sa puna pe hârtie fara sa stea o clipa pe gânduri, partituri muzicale complexe pentru mai multe voci si instrumente! Si rezltatul era cel final - nu revenea cu corecturi!
În contrast cu aspectul si comportamentul copilaresc al lui Mozart, capodoperele sale sunt profunde, sunt unice, sunt perfecte! Se speculeaza deasemenea ca opera Don Giovanni, care prezinta ultima zi din viata eroului Don Giovanni, ar putea fi influentata de starea pe care însusi Mozart o avea, satul de petreceri si de aventuri, cu patru ani înanite de a se stinge din viata.
Tânarul nobil Don Giovanni (pe italiana sau Don Juan pe spaniolă), calatoreste în Europa însotit de servitorul său, Leporello. Devine din ce în ce mai cunoscut ca șarmeur fara pereche, celebru  prin peripețiile sale galante, iubind cu pasiune toate femeie. În ochii lui Don Giovanii, femeia nu are vâsta si nici rang social, el le ofera senzualitate si tandrete, considerându-se artist, iar femeia o arta. Servitorul Leporello tine într-un carnet contabilitatea exacta a aventurilor si a experientelor avute de Don Giovanni, notând alaturi de numele femeilor si convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii. Povestea lui Don Giovanni este povestea barbatului care a sedus 2065 de femei!

 (surse foto: 1 + 2)
În dimineata uneia din zile, dupa o noapte romantica si încarcata de voluptate, Don Giovanni se ciocneste în fata usii cu tatal fetei tocmai seduse si abandonate. În lupta care a urmat, Don Giovanni îl ucide pe Commendatore si de aici, comedia devine tragedie.
Alergând dupa tarancuta Zerlina - noua muza de iubire, hartuit de nevasta parasita (Donna Elvira) si de iubita proaspat abandonata (Donna Anna, care cauta razbunare pentru moartea tatalui), amenintat de logodnicul ultimei cuceriri, agasat de servitorul Lepporello care nu mai vrea sa-i acopere faptele, Don Giovanni cedeaza mustrarilor de constiinta si moare, epuizat.
Ariile sunt pasionale, fabulos dramatice, emotionante, cu colortura muzicala deosebite, cu fraze lungi si multe ornamente. Decorul operei este un complex cu labirinte, ascunzisuri si multe usi, un decor rotativ în continua schimbare, exact ca si mintea si sufletul lui Don Giovanni, care pentru a iesi dintr-o situatie provoacata, deschide o usa si da de o alta, apoi de o alta, marcând carisma si impulsivitatea personajului.
Dirijorul Luisotti este recunoscut ca fiind unul dintre cel mai buni dirijor Mozart, unul dintre putinii care reusesc sa redea atat de bine diversitatea culorilor si finetea fatetelor melodiilor compuse de Mozart. Deasemenea solistii - neasteptat de tineri si frumosi, au dovedit o profunda întelegere a rolurilor si s-au transpus perfect în situatiile jucate pe scena. Finalul operei a fost grandios si filmarea ne-a oferit prim-planuri ale artistilor cu frunti asudate - de necrezut ce consum fizic si emotional intens presupune un asemenea rol!
Am petrecut o seara deosebit de frumoasa! Mai putin frumos a fost ca dupa sepctacol, în parcarea cinematografului a trebuit sa zgâriem gheata formata pe parbriz dupa ploiaia usoara. Soseaua a fost oglida, însa am ajuns acasa fara emotii, deoarece "oamenii normali" dormeau la acea ora târzie ☺

luni, 24 februarie 2014

O noua saptamâna

Pentru rubricile "Buna dimineata Soare!" si "Pink Mondays"
O veche legenda hindusa povesteste ca a fost o vreme în care toti oamenii erau zei, însa pentru ca au abuzat de divinitatea lor, Brahma a decis sa le retraga natura divina si sa o ascunda undeva, unde oamenii sa nu o poata gasi. Zeii mai mici au propus atunci sa ascunda natura divina a omului în pamânt, dar Brahma le-a spus "Nu, nu e destul, atunci când vor sapa pamântul o vor gasi." Atunci zeii au sugerat sa ascunda natura divina în adâncul oceanului. Dar Brahma le-a raspuns din nou "Nu, pentru ca mai devreme sau mai tarziu oamenii vor explora adâncurile oceanelor si într-o buna zi o vor gasi si o vor aduce la suprafata." Atunci zeii mai mici au spus "Nu stim unde sa o ascundem, nu pare sa existe pe pamânt sau în apa un loc în care omul sa nu ajunga într-o zi." Atunci Brahma le-a raspuns "Iata ce vom face cu natura Divina a omului: o vom ascunde în adâncurile fiintei lui. Este singurul loc unde nu se va gândi niciodata sa caute." Legenda spune ca de atunci, omul a facut înconjurul Pamântului, a explorat, a escaladat, s-a scufundat, a sapat în cautarea a CEVA care de fapt se gaseste deja în el însusi. (sursa)
Une vieille légende hindoue raconte qu'il y eut un temps où tous les hommes étaient des dieux. Mais ils abusèrent tellement de leur divinité que Brahma, le maître des dieux, décida de leur ôter leur pouvoir divin et de le cacher à un endroit où il leur serait impossible de le retrouver. Le grand problème fut donc de lui trouver une cachette.
Lorsque les dieux mineurs furent convoqués à un conseil pour résoudre ce problème, ils proposèrent ceci : "Enterrons la divinité de l'homme dans la terre". Mais Brahma répondit : "Non, cela ne suffit pas, car l'homme creusera et la trouvera".
Alors les dieux répliquèrent : "Dans ce cas, jetons la divinité dans le plus profond des océans".
Mais Brahma répondit à nouveau : "Non, car tôt ou tard, l'homme explorera les profondeurs de tous les océans, et il est certain qu'un jour, il la trouvera et la remontera à la surface".
Alors les dieux mineurs conclurent : "Nous ne savons pas où la cacher car il ne semble pas exister sur terre ou dans la mer d'endroits que l'homme ne puisse atteindre un jour".
Alors Brahma dit : "Voici ce que nous ferons de la divinité de l'homme : nous la cacherons au plus profond de lui-même, car c'est le seul endroit où il ne pensera jamais à chercher".
Depuis ce temps-là, conclut la légende, l'homme a fait le tour de la terre, il a exploré, escaladé, plongé et creusé, à la recherche de quelque chose qui se trouve en lui.

duminică, 23 februarie 2014

Cu aur, argint si bronz


Astazi s-a încheiat cea mai importanta competitie sportiva a lumii, la care au participat cei mai buni - dintre cei mai buni atleti ai sporturilor de iarna.
Dupa cum era pronosticat, Rusia a câstigat competitia pe natiuni, obtinând un numar total de 33 medalii, din care 13 de aur! Este cel mai bun rezultat de pana acum - felicitari lotului sportiv rus!
Desfasurate sub sloganul "Poartă către viitor" (Gateway to the Future),  Jocurile Olimpice de Iarna editia XXII au înscris 88 de loturi reprezentând tot atâtea natiuni, 2861 sportivi ce au participat la 98 de competitii în 15 discipline si 7 genuri sportive. Au fost înmânate 295 de medalii - din aur, argint și bronz, produse de fabrica rusă de bijuterii "Adamas". Pentru producerea a 1254 medalii (si pentru Jocurile Paralimpice de Iarna, ce vor avea loc pe 7-16 martie 2014) a fost nevoie de 3 kilograme de aur, 2 tone de argint și 700 de kilograme de bronz. O medalie de aur are în compoziție 525 de grame de argint și 6 grame de aur. Fiecare medalie are un diametru de 10 cm.
Mai presus însa de locul pe care l-a ocupat fiecare dintre sportivii lumii pe podium, este faptul ca au dovedit ca merita sa fie înscrisi la aceasta competitie si frumos a fost de urmarit cum fiecare se straduieste sa evolueze cât mai bine cu putinta, cum fiecare sportiv se bucura si accepta rezultatul cu demnitate. Întotdeauna în sport exista o echipa care câstiga si una care pierde, arta sportiva consta în a te putea bucura indiferent în care parte esti! Onestitate si fairplay, acestea sunt calitatile cele mai de pret ale unui sportiv.
Din pacate au existat si la aceasta competitie sportiva "oi negre"! Anul acesta au fost înregistrate șase cazuri de doping: o nemtoaica (sportiva de biatlon Evi Sachenbacher-Stehle), un italian (sportivul de bob William Frullani), o ucraineana (schioara de schi-fond Marina Lisogor), un austriac ( schior de schi-fond Johannes Dürr) si un leton (jucătorul de hochei Vitalijs Pavlov) - oameni fara caracter care au întinat onoarea tarilor pe care le-au reprezentat!
Biatlonistul norvegian Ole Einar Bjørndalen (n. 27 ianuarie 1974) este cel mai de succes sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă având la activ 12 medalii câștigate, doua medalii de aur obtinute acum, la JO Sochi. Victor AN din lotul national al Rusiei, este sportivul care a câstigat la JO Sochi cele mai multe medalii: trei aur si una bronz!
Cele trei mascote ale acestei competitii sportive - Bely Mishka (ursul polar), Leopard si Zaika (iepurasul) si-au luat ramas bun de la participanti si spectatori. Jocurile Paralimpice îi vor avea ca mascote pe Luchik und Snezhinka (raza de soare si fulgul de nea).
Felicitari tuturor sportivilor participanti la Jocurile Olimpice de iarna - Sochi 2014! Mult succes sportivilor la Jocurile Paralimpice de iarna - Sochi 2014 !
(articolul face parte din seria JO Sochi 2014(surse foto: 1+2,3, 4)

sâmbătă, 22 februarie 2014

Penultima zi la Sochi

Cea mai importanta competitie a sporturilor de iarna este în plina desfasurare si clasamentul nu este definitiv. Rasturnari de situatii se pot întâmpla la fiecare ora, atletii au înca multe de demonstrat - astazi si mâine dimineata. Duminica seara vor avea loc Gala si Spectacolul oficial de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarna, Sochi 2014 (englezii scriu Sochi, românii Soci, germanii Sotchi, original orasul se numeste Со́чи! ). În anul 2018, orasul Pyeongchang din Coreea de Sud va gazdui ediatia a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de Iarna. 

Dupa ce Germania a condus câteva zile la rând în clasamentul pe natiuni, acum spre final, a pierdut locul pe podium. De aceea, Helmut m-a convins sa ne urcam în Jet-ul personal, sa aterizam la Sochi si sa ne punem talentul sportiv în serviciul lotului national ☺ ☺ ☺ ☺ Din nou, cu ajutorul programului Bitstrips am compus o banda desenata, pe tema Jocurilor Olimpice. Cu ironii, glume si critici, programatorii de la Bitstrips sunt întotdeauna pe faza! :))

TUTUROR, UN WEEKEND MINUNAT! (postarea face parte din seria începuta AICI)
PS: Programul Bitstrips este la dispozitia oricui - "Join millions of people using Bitstrips as a more fun and visual way to communicate with friends".

Previziuni meteorologice

Cu toate ca am vizitat orasul Schärding si anul trecut (Excursie), doar de data aceasta am descoperit ca  în piata centrala exista cea mai perfecta statie meteorologica! Este o piatra speciala, care nu greseste niciodata prognoza meteo! ☺☺☺☺☺☺


Am tradus/adaptat în fotografie, textul deosebit de haios scris pe tabla "statiei meteorologice"! În ziua în care am fotografiat aceasta minune, piatra avea umba! Câteva minute mai târziu, am mâncat înghetata pe terasa pe care se vad mai multi oameni - în prima fotografie :))
Tuturor cititorilor blogului meu, vreme frumoasa si un weekend cât mai placut!

vineri, 21 februarie 2014

Granita naturala

15.02.2014 - O minunata zi însorita, în care am facut o plimbare pe malul Inn-ului si am trecut podul ce leaga orasul german Neuhaus am Inn si orasul austiac Schärding.
Innul are o lungime de 517 km, este unul din cei mai lungi afluenți ai Dunării (se varsa în Dunare în orasul  Passau ) și curge pe teritoriul a trei țări: Elveția, Austria și Germania.
Castelul a carui silueta se oglindeste în Inn se numeste Schloss Neuhaus am Inn.




pentru rubrica "Reflexii în oglinnda"