joi, 25 decembrie 2014

Un Craciun fara sfârsit


Familia Wilhelm si Käthe Wohlfahrt a iubit dintotdeauna Craciunul si s-a pregatit în fiecare an cu noi decoratiuni pentru sarbatorile de iarna. În anul 1963 Wilhelm Wohlfahrt - pe atunci angajat într-o firma de componente pentru computer, a realizat în timpul liber câteva cutiute muzicale cu melodii de Craciun pe care le-a facut cadou prietenilor de sarbatori. Apreciate ca deosebite, familia porneste confectionarea acestor casete muzicale în serie, încercând vânzarea lor în târgurile de sfârsit de saptamâna. Succesul deosebit încurajeaza familia care, în anul 1964 înscrie manufactura sub numele "Käthe Wohlfahrt". În anul 1977 familia deschide un magazin în Rothenburg ob der Tauber si pe lânga casetele muzicale pune în vânzare ornamente handmade pentru Pomul de Craciun. Vânzarile au crescut an de an si pe baza creativitatii și a imaginației, productia s-a diversificat, devenind din ce în ce mai cunoscuta. Astazi numele "Käthe Wohlfahrt" este sinonim cu "atelierul lui Mos Craciun" si Rothenburg ob der Tauber a devenit "orasul Craciunului fara sfârsit".

Din mâinile meșteșugarilor cu experiență ies mici obiecte de arta, diverse decoratiuni pentru sarbatorile de iarna care ispitesc clienți din întreaga lume. Japonezii si americanii ies din magazine cu plasele pline! Pentru mine totul este prea scump... cel mai mic obiect costa aici în jur de 20 de euro. Însa îmi place sa ma plimb prin magazin si sa admir exponatele. Mos Craciuni, spiridusi, reni, spargatori de nuci, piramide rotitoare, zâne, caluti, trenulete, stelute, îngerasi, globuri în toate formele si culorile, beteala si brazi artificiali în diverse marimi, tot ce îsi poate cineva imagina în legatura cu Craciunul, se gaseste aici. Inclusiv felicitari, carti de povesti, retete pentru fursecuri, servicii pentru servirea mesei, fete de masa, jucarii, etc, etc!

Magazinul central are 2 etaje si prezinta mândru ca propriu decor un Pom de Craciun cu înaltimea de 8 metri, împodobit cu 4800 mici obiecte. La etajul întâi magazinul este amenajat ca muzeu în care exponatele sunt unicat, toate Handarbeit.
În fata magazinului central pe strada, este "parcata" masina ce transporta cadourile pentru Mos Craciun. Mic si mare, toata lumea doreste o fotografie cu masina de epoca în culoarea Craciunului.

Din anul 2001 conducerea afaceilor a preluat-o fiul - Harald Wohlfahrt. Magazinul are câteva filiale în Rothenburg ob der Tauber si deasemenea si-a deschis reprezentante în Berlin, Nürnberg, Bamberg, Oberammergau, Garmisch-Partenkirchen, Heidelberg si Rüdesheim am Rhein, dar si în Franta (Riquewihr), Belgia (Bruges) si SUA( Stillwater, Minnesota). În aceste magazine se pot cumpara în fiecare zi din an ornamente pentru Craciun, atelierul lui Mos Craciun este deschis indiferent de anotimp ☺

CRACIUN FERICIT!

22 de comentarii:

  1. maini magice au acesti mesteri! imi place ca magazinele sunt deschise tot timpul anului....
    adica zi de zi poti sa treci prin lumea Mosului! :)
    Craciun fericit, Carmen!
    te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciun la infinit :)) fie ca e vara si afara sunt 35°C sau e toamna si ploua cu galeata, aici în magazinele Käthe Wohlfahrt se serbeaza mereu Craciunul :)
      Te pup draga mea. Satbatori fericite îti doresc ♥
      *.˛.°★。˛ °.★** *★* *˛.
      ˛ °_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★*Crăciun fericit!*★ 。*
      ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
      .°( . • . ) ˛°./• ‘♫ ‘ •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
      *(…’•’.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
      ¯˜”*°••°*”˜¯`´¯˜”*°••°*”˜¯`¬´¯
      ˜”*°´¯˜”*°••°*”˜¯ ´¯˜”*

      Ștergere
  2. Frumoase decoratiuni, intr-adevar...si vad ca Mosul s-a cam modernizat, se vede treaba, a lasat trasura lui obisnuita pentru o masina chic. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. masina nu este a lui Mos Craciun! masina transporta jucarii si produse pentru Craciun, din atelier la casa lui Mos Craciun :))
      Sarbatori fericite, Daniela draga! ☺

      Ștergere
  3. In noptea asta Mosul sa imprastie magie in casa tuturor si sa aduca doar daruri si bucurii.Fie ca cea mai frumoasa zi din an sa te gaseasca in fata bradului, cu casa decorata vesel si cu spiritul Craciunului in inima.
    Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciun fericit si tie! multumesc pentru urari :) Sanatate si clipe magice sa va aduca sarbatorile de anul acesta! La multi ani!

      Ștergere
  4. O atmosfera de vis gasesc aici la tine, Carmen, odata intrata in acea lume cu greu cred ca m-as mai putea desprinde si reintoarce la cele lumesti! Craciun fericit si binecuvantat alaturi de familie si de cei dragi tie, sa va fie sufletul plin de lumina si bucurie, te imbratisez!
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În magazilele Käthe Wohlfahrt, orice adult se simte iar copil! :))
      te pup draga mea. Sarbatori fericite! ☺

      Ștergere
  5. Frumoase decoratiuni,de poveste!
    A venit Craciunul... zambeste, viseaza, pune-ti dorinte! E vremea sa credem in magia zilelor de sarbatoare! Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A venit Craciunul si Ajunul a fost serbat la mine în casa dupa traditie :) Am împodbit bradul cu multa bucurie ascultând colinde si am servit masa împreuna cu cei dragi, apoi am despachetat cadourile. A fost o seara de care ne vom aminti cu drag pâna la anul viitor!
      La multi ani! ☺

      Ștergere
  6. Foarte frumoase, parca desprinse dintr-o poveste!
    Craciun Fericit Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. între-adevar, ca desprinse din povestile de iarna!
      Craciun fericit si voua, Larisa! ☺

      Ștergere
  7. Sarbatori fericite, sanatate si numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  8. Exceptionale decoratii si ornamente...ador handarbeit-urile! Sarbatori fericite, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare produs farmeca într-un mod aparte :) Te pup draga mea. Craciun fericit! ☺

      Ștergere
  9. Ca un Mos bun ce esti,ne-ai adus in sacul tau minunate povesti documentate si multe, multe jucarii,alaturi de o placere copilaroasa de a ni le prezenta.Nu stiam,dar e incantator, cand ai chef sa vezi cate ceva din frumusetea Craciunului. Te imbratisez si Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ciudat este cand mergi in magazinele acestea vara, însa de Craciun, sa vizitezi orasul este un superlativ al superlativului.
      Te pup draga mea si-ti doresc deasemenea zile de sarbatoare frumoase, sanatate si bucurii!

      Ștergere
  10. Sa ai magazin de jucarii si decoratiuni cu 2 etaje si deschis tot anul- cred ca as vizita macar odata pe saptamana magazinul ! :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Data viitoare când vii la noi, tragem o fuga la Rothenburg - promit :-*

      Ștergere
  11. Oraşul nu l-am vizitat, dar frumuseţea aceasta de magazin am admirat-o de fiecare dată când am fost în Nuremberg. Ca şi pentru tine, şi pentru mine ste prea scump, dar mereu stăteam multe minute în faţa vitrinelor, admirând acele lucruşoare perfect făcute şi încercând să reţin pe retină câteva dintre ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craciunul este "la el acasa" aici în Germania - si toata atmosfera aceasta de sarbatoare se simte câteva trepte mai sus, în Rothenburg o.d. Tauber. Trebuie neaparat sa vezi orasul cu ochii tai.
      pup draga mea ♥

      Ștergere