joi, 20 noiembrie 2014

Croaziera - Exercitiul de salvare în caz de avarie

Dupa ce anuntul ca fiecare pasager sa se îndrepte spre propria cabina s-a repetat de câteva ori, ni s-a comunicat ca fiecare turist sa-si ia vesta de salvare care se gaseste în dulap (si care poarta numarul cabinei), sa urmam îndrumarile personalului aflat pe traseu pe coridoare si sa ne prezentam la punctul de întâlnire ce este notat pe fisa vestei. Pe timpul exercitiului, lifturile au fost blocate, am alergat de la etajul 10 la etajul 5 în Teatrul Emerald. Nu stiu de unde au aparut pe coridoare o multime de asiatici zâmbitori, îmbracati cu veste galbene (personal al vasului), care ne-au ajutat sa îmbracam vestele si sa adaptam curelele pe corpul nostru, apoi prin semne clare ne-au indicat directia spre care trebuie sa ne îndreptam.

Am ajuns în lojele superioare ale teatrului, transpirati si amuzându-ne de ciudata vesta portocalie care ne strânge gâtul, fiecare preocupat fiind sa faca fotografii si mai putin sa ia în serios exercitiul. Abia când am luat loc în amfiteatru si ni s-au pezentat filme, am realizat importanta acestui instructaj.
Vesta este confectionata dintr-un material poros care ajuta purtatorul sa-si mentina capul deasupra apei. În mod automat la contactul cu apa, porneste un aparat GPS. Suplimentar, pe partea dreapta, vesta este prevazuta cu un fluier.
Ni s-a explicat ca punctele de întâlnire sunt în asa fel stabilite ca fiecare pasager sa urce într-un vas de salvare. În cazul în care este imposibil ca pasagerii sa ajunga în propria cabina si sa îmbrace vesta ce îi este rezervata, pe platforma de lansare a barcilor exista veste suplimentare.
Sincera sa fiu, exercitiul nu m-a convins ca în caz adevarat de avarie, salvarea poate functiona! De aceea m-am rugat în gând sa nu fie nevoie niciodata sa traiesc un asemenea eveniment!
Dupa un asemenea exercitiu, am avut nevoie de ceva sa ne remonteze ;) Asa ca am dus vestele înapoi în camera si am luat liftul spre etajul trei. Privind de la etajul 10, oamenii de la barul Eliodoro pareau mici ca niste furnici.

Am ajuns în fata barului. Un semicerc azuriu separa barkeeperii de consumatori. Atmosfera era degajată si vesela. Pe scena de la baza peretelui urias pe care se miscau lifturile din sticla, o formatie interpreta muzica tip café-concert.
Am gasit loc la o masuta si am comandat câte un cocktail. Am privit fascinanta peretele albastru fara sa-mi pot lua ochii de la romburile care îsi schimbau treptat nuantele, între turchiz si bleumarin, imitând cumva valurile marii. Colosala constructie!

Era ora 17 a primei zile petrecute la bord! (va urma)
PS: înscriu postarea la rubrica "Reflexii în oglinda" - pentru minunatul joc de reflexii creat de benzile reflecroare de pe vestele de salvare, în amfiteatru.

24 de comentarii:

  1. Jocul de lumini pe veste e tare frumos, dar exercițiul m-a îngrozit, așa cum mă îngrozesc de fiecare dată demonstrațiile stewardeselor pe avion. Nu știu cum, abia atunci realizez pericolul potențial și riscul de a călători cu avionul sau cu vaporul. În cazul articolului tău, mi-am amintit de tragedia de pe ”Titanic” și de faimosul film omonim. Sunt conștientă, însă, că ne sunt indispensabile ambele mijloace de trensport ! ☺

    Numai bine, dragă Carmen !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. faptul ca în fiecare zi iesim pe strada este mult mai periculos decat sa te afli la bordul unui vas de croaziera! Daca privesti statisticile, cei mai multi oameni mor în accidente de masina, în accidente casnice sau la locul de munca si mai putine sunt cazurile de deces prin catastrofa pe mare sau în aer. Ne-am obisniut atat de tare sa auzim despre accidente pe sosea încât nu ne mai emotioneaza atât ca atunci când auzim despre un accident de vapor sau avion. Insa... oricine circula se expune pericolelor, ca pieton sau pasager... ce ne este scris, numai Dumnezeu stie!
      Numai bine si tie, Zina draga!

      Ștergere
    2. Ai dreptate, draga mea, orice ieșire în stradă e un potențial pericol ! :))

      Ștergere
    3. ma mira ca te bufneste râsul când spui asta!

      Ștergere
  2. Trebuia sa treceti si prin acest exercitiu mai putin placut,dar totul s-a uitat repede cu atata splendoare.Sunt atat de incantata de pozete tale si tot ce ne prezinti aici ,am sentimentul ca ai facut-o si pentru noi un pic.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar astazi am discutat cu un vecin care a petrecut mai multe concedii pe vase de croaziera si mi-a spus la fel, toata lumea urca pe vas cu gândul ca nu se va întâmpla nimic rau... Bineînteles ca exista tot mai perfectionate metode de evacuare si salvare, însa oamenii obisnuiti intra în panica si cred ca asta este cel mai rau în asemenea cazuri. Personalul de pe Costa si de pe MSC spunea vecinul, au cea mai înalta profesionalitate. Pe Aida spunea ca serviciile sunt la jumatatea celor doua mai sus amintite... Eu nu am cu ce compara, prima mea iesire pe mare a fost cu Costa si a fost UN VIS! perfecta în cele mai mici amanunte!
      te pup draga mea. O seara faina!

      Ștergere
  3. Cel mai bine este intr-adevar sa nu fie nevoie sa traim un asemenea eveniment :D.
    Insa vaporul, pfff, vaporul arata incredibil. Clar o constructie colosala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta îsi doreste fiecare din noi, dimineata când se trezeste, indiferent unde se afla... Fie ca porneste spre serviciu, ca are de lucru în gradina sau pleaca în calatorie.
      Vasul Costa Diadema are cea mai buna dotare din flota pe care o detine Costa Crociere. Este colosal!

      Ștergere
  4. Chiar de esti la o alta rubrica,eu tot fara cuvinte sunt!
    Ceva de vis vaporul acesta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) asa am fost si eu, de multe ori acolo, la fata locului :)) cu gura cascata si fara sa pot pronunta ceva, atât am fost de uimita de frumusetea vasului!

      Ștergere
  5. Imi trebuie si mie un cocktail dupa asa exercitiu! Arata grozav totul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) am fost prevazatori si am rezervat "all inclusive" ceea ce a însemnat ca am putut servi orice, oricând si de câte ori am vrut :)) A fost SUPER!

      Ștergere
  6. o incantare tot ce povestesti ca ti s-a intamplat!
    e un fel de "wow"! :))
    e minunat totul....
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce rau îmi pare ca am fost asa aproape si nu ne-am putut vedea...
      te pup si eu :-*

      Ștergere
  7. exercitiul si toate amanuntele sunt interesante si este evident ca totul este la un nivel de profesionalism mai mult decat ridicat...oricum, e bine sa fii pe cat posibil pregatit si sa ai un dram de noroc in general :)
    albastrul acela ma fascineaza, nici nu vreau sa-mi imaginez cat de grozava era atmosfera acolo...am senzatia ca sunteti in Star Trek :)

    pup draga mea draga, somn usor si vise albastre! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, ori ce excercitiu ajuta în caz de catastrofa. La locul de munca este la fel de important sa se faca un exercitiu de evacuare a cladirii în caz de incediu, sau la scoala spre exemplu, un excercitiu de comportament în caz de cutremur... Dar câte institutii acorda importanta acestor pregatiri?! Cu cât se fac mai des aceste repetitii, cu atât ne intra în rutina si în caz de nevoie, se evita panica.
      Bineînteles ca fiecare ne dorim sa nu traim niciodata evenimente tragice, dar avem cel putin o cunostinta care a trecut prin astfel de momente si a scapat ca prin urechile acului. Pericol exista în orice moment!... Doamne Ajuta-ne!
      pup si eu draga mea draga :-*

      Ștergere
  8. Eu mereu m-am gandit la felul cum s-ar comporta in realitate oamenii in cazul unor probleme urgente care ar necesita evacuarea. Exercitiile arata bine, dar intr-o situatie reala situatia este cu totul diferita, oamenii intra in panica, nu mai sunt disciplinati, nu mai asculta indicatii. Iar la un vas cu atata lume cred ca haosul ar fi o certitudine daca evacuarea ar fi reala.
    Sper insa sa nu fie niciodata nevoie de asa ceva si toate croazierele sa decurga lin si frumos ca a voastra! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Raluca draga. Gândeste-te doar cum ar fi daca într-un birou ar izbucni focul si s-ar declansa alarma sonora. Toata lumea s-ar grabi spre scari si ar alerga cautând iesirea. Orbiti de frica, multi poate vor uita regulile bunului simti, calcând peste semenii lor. Oricând se poate întâmpla orice.
      Doar credinta ca totul va fi bine si speranta ca vom fi feriti sa ni se întâmple ceva rau, ne da puterea de a începe fiecare zi, cu zâmbetul pe buze.

      Ștergere
  9. Bine ca nu ati avut nevoie de vestele de salvare ! :) Imi place foarte mult cum este luminat - vad ca predomina culoarea albastra ! Chiar daca acum am o perioada aglomerata, nu pot sa nu trec sa vad ce s-a intamplat ! Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da... intotdeauna exista un risc! dar nu putem trai sub un glob de cristal... Si totul e bine când se termina cu bine :)) Pupici

      Ștergere
  10. Intr-adevar impresionant sa asisti la un asemenea exercitiu! In caz de ceva neprevazut, e bine sa fii informat.. mobilizarea lor (ca exercitiu, sigur) e exemplara. Aseara am trait un cutremur de zic ei 5.6-5.8, in Vrancea, s-a simtit si la Bucuresti, si am avut un moment de stres... panica e cea care ma ingrijoreaza (ma gandesc ca nu stiu ce sa fac mai intai, ce sa iau, "pe care sa adun", imi amintesc ca scarile nu sunt sigure si ma opresc... Dar vorba ta e bine sa nu fim nevoiti sa traim evenimente majore... cu speranta vom fi feriti si ne vom feri!! ma intorc la croaziera... si visez cu toate acestea sa reusesc intr-o zi sa calatoresc si asa! Restul e speranta! lol...sunt optimista!
    Toate cele bune si sa voiajam spre urmatorul post!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma mir ca în România nu se organizeaza exercitii de salvare in caz de cutremur, macar la scoli ar fi atât de important. Japonezii fac mereu asa ceva si fiecare e calm si stie cum sa reactioneze in caz de avarie a cladirii. Dar... de ce ne este scris se zice ca nu ne puem feri. Nu putem decat sa speram mereu ca Îngerul pazitor este in preajma...
      te pup. Ma bucur mult ca esti alaturi de mine in acest voiaj :)

      Ștergere
  11. Da, impresionant, te face sa te simti in siguranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti da senzatia ca totul este pregatit cat se poate de bine :)

      Ștergere