luni, 22 septembrie 2014

Specific balinez

Frangipani sau Plumeria - este un arbust decorativ care creste în zonele cu clima tropicala (Indonezia, America Centrala, Mexico, Caraibe,  America de Sud si Brazil). Are tulpina lunga, frunze mari, alungite, de un verde intens, cu flori superbe de culoare alba, galbena, roz sau rosie. Florile au parfum delicat, usor fructat si mirosul lor se intensifica noaptea. Florile acestei plante exotice sunt comestibile, ele fiind utilizate în patiserie si la prepararea dulceturilor. Deasemenea, extractul de frangipani este utilizata în multe tipuri de parfumuri.
Floarea de frangipani este asociata culturii balineze, folosite fiind la toate ceremoniile religioase, în temple, la nunti sau înmormântari. Traditional, femeile poarta o floare prinsa în par iar barbatii îsi agata floarea dupa ureche, spre a le purta noroc.
În hotelul în care locuieste Adela, lânga piscina, exista un vas cu apa în care plutesc flori proaspete de frangipani - pentru clatirea picioarelor ☺
♦ Tipic Bali este inexistenat mijloacelor de transport în comun. Majoritatea localnicilor folosesc scutere sau motociclete pentru a se deplasa. Turistii pot apela la serviciile unui sofer de taxi, pe care-l pot închiria cu ora sau cu ziua. Deasemenea, daca ai contractat transferul de la un hotel la altul, de pe o insula pe alta -transportul spre aeroport este organizat cu taxiul.
S-a întâmplat ca pe timpul unei deplasari spre aeroport sa fie soseaua blocata - timpul presa, turistii erau impacientati... Soferul a organizat prin telefon un convoi de scutere, care au preluat unele turistii, altele bagajele acestora si asa, au reusit sa ajunga la timp pe aeroport. Adela a povestit ca acest drum, fara casti de protectie si atingand aproape cu genunchii autoturismele printre care s-au strecurat in viteza, a fost una din marile aventuri ale acestei vacante! ☺
Postarea face parte din seria Vacanta Adelei: Vesti din Indonezia, Aventura balineza, Dimineata Luminii.

12 comentarii:

  1. Ce interesant, nici nu am auzit de acest arbust. Pupici, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-mi plac aventurile acestea ... când eşti salvat de creativitate! Când se face orice năstrujnicie pentru a se rezolva o situaţie.. :)
    pupici, noapte bună!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt incantata cand aflu atatea lucruri interesante.Aventura cu drumul la aeroport face parte din farmecul vacantei.Prea fusese totul asezat,frumos,linistit.O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vacanta placuta in continuare Adelei! ♥
    Voi revenii pe blog atunci cand voi fii in stare.....okay? ♥
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelentă ideea unui convoi de scutere! Și amuzantă, zic eu, de pe margine! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ce-am ras cand i-am vazut fatzuca!!:))
    toate ca toate insa sunt foarte bine organizati....
    doar asa puteau ajunge in timp...:)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am încercat să văd filmuleţele acasă, dar nu am putut de la minunea mea de laptop.
    Ştiam denumirea florii şi parţial unele din utilizările ei, dar nu o văzusem niciodată. Ce frumos, să le pună în apa pentru clătirea picioarelor. Bine că au ajuns la timp la aeroport!

    RăspundețiȘtergere
  8. Floarea de frangipani ma duce cu gandul la trandafiri !
    Hihihi...inventiv soferul! Asta da aventura! :)
    Te imbratisez !

    RăspundețiȘtergere
  9. ce aventrura, intr-adevar, noroc ca unii au idei si mai si reusesc sa le puna in practica! :))
    ce loc minunat de exotic a vizitat Adela, trebuie sa ajungi si tu acolo, neaparat :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Auzisem de frangipani in cadrul unui review cu sapunuri naturale si nu stiam ce e, m-am lamurit. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Aceasta floare are o insemnatate mare in cultura lor, interesant!

    RăspundețiȘtergere
  12. Specificul constă într-un ciudat amestec de civilizație avansată (curățenia corporală e mai presus cu mult de preocuparea europenilor pentru aceasta) și înapoiere - aspectul transportului în comun. Totuși, ce locuri frumoase ! Florile de frangipani din primul filmuleț mi-au amintit de florile de busuioc pe care mi le punea bunica în apa pentru baie când eram mică.

    Numai bine, Carmen !

    RăspundețiȘtergere