joi, 4 septembrie 2014

Poate un cântec sa-ti salveze viata?

Pentru ca de doua zile plouă si e frig, ne-am gândit ca în loc de plimbarea planuita în gradina botanica, sa mergem ori la piscina cu apa termala, ori la cinematograf. Apoi ne-am gândit ca daca de poimânine vin nepoteii lui Helmut în vacanta la noi pentru o saptamâna, mai bine amânam înotul pentru când vor fi si ei aici.
Asa ca... am ajuns la cinematograf si am intrat la "Can a Song Save Your Life? / Begin Again". De obicei studiez programul cu cateva ore înainte de a ajunge la cinematograf, caut informatii în legatura cu cine joaca, care sunt temele filmelor, cine regizeaza, cine a scris scenariul... De data aceasta însa am ales spontan.
M-a distrat coincidenta ca filmul - care în mare, trateaza fenomenul de aparitie a hiturilor, nasterea starurilor si munca din spatele unui album (mi-am închipuit ca probabil asa s-a întâmplat si cu Zaz sau Of Monsters and Men...), a atins si tema pe care am abordat-o eu în articolul prin care am prezentat formatia Efterklang - ma refer la combinarea în muzica vocala si instrumentala, a sunetelor din natura, a zgomotelor din oras, a vocilor aparute pe neașteptate pe fundalul muzical. Filmul practic a fost o continuare a preocuparilor mele din saptamâna în curs ☺
Referitor la film, daca ati vazut filmul muzical Once si v-a placut, atunci va recomand sa vedeti neaparat Begin Again, realizat de acelasi John Carney.
Filmul împleteste povesti interesante de viata si framântari emotionale cu piese muzicale nostalgice, balade si cântece de dragoste. Numele eroului principal - Dan Mulligan, jucat de Mark Ruffalo, nu este ales deloc întâmplator, ci este legat direct de titlul si actiunea filmului. Termenul "Mulligan" aparut pentru prima data în jocul de golf, preluat mai târziu si în alte jocuri dar si în politica, înseamna a beneficia de o a doua sansa, fără bază pe rezultatele anterioare. Dan Mulligan - un producator muzical aflat în cea mai de jos faza a vietii lui, divortat, profesional ratat, proaspat concediat si în plus dependent de alcool, o întâlneste întâmplator pe Gretta (Keira Knightley) - o tânara compozitoare si interpreta de muzica pop-rock, india-rock, blue-eyed soul si blues, aftata deasemenea într-un moment disperat al vietii, când tocmai si-a parasit logodnicul ce i-a înselat asteptarile. Rolul ex-logodnicului (Dave Kohl ) este jucat de Adam Levine de la Maroon 5 - o surpriza deosebit de placuta! Revelatia filmului este însa Keira Knightley a carei voce este autentica, senzuala si plina de sensibilitate. Melodiile interpretate de cei doi sunt deosebite, contin mesaje profunde si transmit sufletului puternice vibratii emotionale.
Se spune ca în rolul Grettei ar fi fost propusa initial Scarlett Johansson . În momentul în care Keira Knightly a primit rolu, a trebuit sa învete sa cânte la chitara si a avut ca profesor pe sotul ei - James Righton, membru al formatiei Klaxons. Cei doi au glumit, caracterizând atmosfera din timpul orelor ca fiind "la un pas de divort sau crima" ☺
Filmul reuneste o multime de artisti veritabili: CeeLoGreen (Troublegum), Mos Def (Saul), Catherine Keener (Miriam), James Corden (Steve), Hailee Steinfeld (Violet), muzica impune magie în ritm, miscare, vorbire si actiune.
Finalul filmului este plin de sparanta, atât Dan cât si Gretta si-au reevaluat prioritatile si au folosit cea de a doua sansa, fara a se complace în situatii nedorite de dragul trecutului, luând viata în piept, din nou, de la zero.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♦ Muzica filmului este semnata de Gregg Alexander si piesele au fost lansate pe un CD la data de 30 iunie 2014, de Polydor Records si Interscope Records. Din coloana sonora fac parte si:
Lost Stars - Adam Levine
Tell Me If You Wanna Go Home - Keira Knightley & Hailee Steinfeld
No One Else Like You - Adam Levine
Lost Stars - Keira Knightley
A Higher Place - Adam Levine
Like a Fool John Carney Keira Knightley
Coming Up Roses - Keira Knightley
A Step You Can't Take Back - Keira Knightley 

12 comentarii:

  1. Mulţumesc mult, chiar mă întrebam ce să vedem în weekend...
    Pare fain, muzica-i frumoasă, versurile de asemenea.. iar actorii ...mmmm :)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Faina recomandare! O sa vad filmul cat de curand posibil! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu-mi plac genul asta de filme....imi aduc aminte ca am adormit acum ceva ani la cinema de la atata muzica...:)
    dar eu ma bucur ca tie ti-a placut si ai petrecut timp de calitate la cinema....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oooo! si eu m-as mai duce odata sa vad filmul :))
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  4. ooo...Adam Levine, pe el as vrea sa-l vad jucand, da...imi place maxim! :)
    ma bucur draga mea draga ca te-ai relaxat bucurandu-te si de film si de muzica, o seara cu adevarat perfecta :)
    te pupacesc, zi usoara sa ai maine! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. va trebui sa-mi cumpar cd-ul cu sountrackul filmului... Astazi am ascultat pe youTube si parca nu mai ma satur! :)
      multumesc asemenea, te pup si eu, draga mea draga. Noapte buna!

      Ștergere
  5. Categoric un cantec poate schimba o viata, mai ales daca devine celebru peste noapte! :)

    Banuiesc ca e un film frumos. Din distributie o pot “recunoaste” doar pe Keira K. - in general nu prea citesc numele actorilor, regizorilor, scenaristilor atunci cand vad un film. Daca-mi place filmul sau vreun actor in mod deosebit caut info, le notez pe undeva si mai apoi… uit si info si unde am notat…
    Remarcabil articolul! As zice ca IMDb (e un site tematic) si-ar putea dori sa fii macar utilizator acolo. :)

    Pe Keira Knightley am vazut-o prima data in Domino (lansat in 2005) - sau atunci am remarcat-o, in sensul ca m-a interesat care e numele actritei care joaca rolul “nebunaticei” fiice a actorului Laurence Harvey, care devine vanator de recompense - un film dupa “caz real” dar muuult romantat. Mie tare mi-a placut Domino!
    Distractie frumoasa in weekend! Ca imediat incepe! :)
    Ziua minunat sa o petreci! Imbratisari cu drag, de la grup. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie mi-a placut cel mai mult Keira în ecranizarea romanului Pride & Prejudice a lui Jane Austen! Dar si în Doctor Zhivago sau The Duchess :) Mi se pare ca astfel de roluri i se potrivesc :) Dar bineînteles ca si ca mireasa de pirati :))
      Te pup draga mea. Un start bun în weekend iti doresc deasemenea.
      Transmite acasa gandurile noastre bune. Pupici pentru taote fetele :-*

      Ștergere
  6. Foarte fain ai adunat laolaltă gândurile tale generate de acest film! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu ma informez, inainte de a vedea un film, despre poveste, eventual despre actori si regizor, citesc mici cronici... ca nu cumva sa ma „pârlesc" - desi am mai facut-o...
    Chiar avem de gand sa urmaresc acest film... totul suna interesant!

    RăspundețiȘtergere