luni, 1 septembrie 2014

A trecut vara

Parca nu îmi vine sa cred ca a trecut luna august! Privesc pe geam si vad curtea băltind... Acum doua saptamâni eram înca la plaja!

La 12 km nord de Rostock se deschide litoralul marii Baltice (Ostsee) în statiunea Warnemünde. Un litoral frumos, larg (150 m), cu nisip alb si fin... Hotelul Neptun, cel mai înalt hotel - domina promenada, iar peste canalul ce uneste Rostock cu marea, se impun cele doua faruri - cel istoric (ridicat în anul 1897) si cel functional (alb-verde). Un alt punct de reper pe plaja este Teepott Warnemünde, cladirea cu acoperis paraboloid-hiperbolic

Linia maritima germano-daneza Scandlines cu sediul în Rostock face curse zilnice, asigurând transportul cu feribotul a aproximativ 11 milioane de pasageri și 2,5 milioane de autovehicule pe an.
Logo-ul Scandlines este un triunghi al carui laturi simbolizează țările care se alătură rețelei pe rutele din sudul Mării Baltice: galben pentru Germania, roșu pentru Danemarca și albastru pentru Suedia.
Plajele de la Ostsee sunt accesibile oricui. Promenada este legata de mare prin covoare din şipci sau material plastic ce asigura rularea peste nisip fara problema a carucioarelor pentru copii sau a celor pentru handicapati. Daca priviti cu atentie fotografiile cu vaporul veti vedea bucuria cu care se scalda o persoana cu deficit motor al membrelor inferioare. Pe mine m-a impresionat!

Zilnic, indiferent de vreme sau de anotimp, pe faleza se plimba copii, tineri si vârstnici, în grupuri, de unul singur sau perechi, veniti cu mic - cu mare să simtă briza, să inspire aerul sărat și să-si lase picioarele scaldate în spuma valurilor ce spala ţărmul la infinit.
La Ostsee nu vine lumea doar ca sa faca plaja, aici sunt multi care vin doar pentru câteva ore sa citeasca sau sa alerge, sa ridice un zmeu în vânt sau sa construiasca un castel în nisip, sa joace volei sau fotbal cu prietenii sau doar sa bea o cafea.
Fiecare segment de plaja este supravegheat de un centru-salvamar si la capatul fiecarei alei exista grupuri sanitare si cabine cu dusuri.


Daca ai venit pentru plaja sau pentru o joaca în valurile turbate ale marii, atunci este indicat sa închiriezi un cos (Strandkorb), pentru ca tipic pe plajele marii Baltice este vântul puternic, dar cald.
Cosul de plaja a fost inventat de Wilhelm Bartelmann (originar din Rostock) în anul 1882 si acesta reprezinta un obiecte de cult pe plajele Marii Nordului și ale Marii Baltice. Modelul a fost preluat rapid de catre olandezi, englezi si polonezi.
La începutul anilor '20 nu mai exista niciun litoral german fara cosuri de plaja si acest îndragit fotoliu pentru odihnă al cărui spătar se poate înclina după preferință, a supraviețuit cu brio cele două războaie mondiale precum si revoluțiilor sociale și industriale, precum si a diviziunii vest-est.
O reclama draguta din secolul 19 spunea "Doar un Strandkorb face compatibile crema de plaja, cititul ziarului si litoralul" (pe germana cuvântul Strand înseamna plaja; terenului situat în apropierea unei ape sau prevăzut cu bazin cu apă, amenajat special pentru a putea fi folosit, în timpul verii, pentru plajă si baie, numit pe româneste ștrand sau piscina, pe germana i se spune Freibad; eu trebuie sa fiu atenta ce cuvânt folosesc, pentru ca tare seamana intre ele 😀).

Cosul de plaja confera un confort deosebit. Pe lânga faptul ca este conceput special pentru o relaxare totala, are design ergonomic, apara de vânt si ofera umbra la orele amiezii. Poate fi rotit usor dupa pozitia soarelui si dupa placul fiecarui chirias. Cosurile sunt numerotate si pot fi închiriate cu ora, cu ziua, cu saptamâna sau chiar si pentru o perioada mai lunga.
Vremea la Marea Baltica este instabila, se poate schimba în fiecare ora, când e soare, când e nori, când vânt puternic, când vânt blând :) Zi fara vânt însa nu exista! ☺de aceea cei care nu închiriaza cos, au corturi-scoica sau parapete-textile. A face plaja pe prosop sau cearceaf nu este prea placut....

Apa marii Baltice nu cred sa fie vreodata calda! :) Legata de Oceanului Atlantic, marea Baltica are o temperatura placuta doar atunci când nu exista valuri, pentru ca intrarea în apa este foarte lina si lunga, atunci are timp sa se incalzeasca sub razele puternice ale soarelui. Atunci când sunt valuri - adica mai tot timpul, dupa fiecare tura în apa trebuie neaparat sa îti schimbi costumul de baie, pentru ca daca pastrezi chilotul ud pe corp, poti sa racesti rapid! Cosul ofera si acest avantaj, putând fi transformat cu usurinta în "cabina" ☺
Pescarusii invadeaza plaja la reflux, cautând scoici si crabi. În cursul zilei însa planeaza în zonele cu chioscuri alimentare si ataca doar copiii si persoanele cu par carunt! Pentru ca hranirea lor este pedepsita cu amenda, pescarusii s-au specializat în a jefui, indiferent ce: corn, sandwich sau înghetata! Chiar daca prezenta lor este câteodata nesuferita, plaja nu s-ar putea numi plaja fara pescarusi!
Iar astazi... cerul senin, nisipul alb si fin, marea albastra si pescarusii - par atât de departe! Si totusi, acum doua saptamâni eram la mare!

24 de comentarii:

  1. Nici mie nu imi vine sa cred ca a trecut vara. Ce amintiri frumoase, uite ca nu stiam de aceste cosuri, o inventie simpla, dar atat de utila. Toate cele bune, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o inventie fantastica! :)
      ☆te pup. Un start bun in toamna, Ella draga!

      Ștergere
  2. Nici eu nu aveam habar de aceste coşuri şi mulţumesc de informaţii. Superb albastrul din pozele tale, draga mea, ale mele nu sunt nici pe departe la fel de senine, deşi sunt făcute la o mare mai caldă decât Baltica. Eu, care sunt o mare friguroasă, nu ştiu ce aş înţelege din plaja la o mare cu vânt şi apă atât de rece. Dar fotografiile, faleza, farurile şi costumul tău asortat cu cerul şi marea, arată fantastic! La fel şi protagonista noastră!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soarele este atat de puternic incat vântul face statul la soare deosebit de agreabil :) Daca apa ar fi ceva mai calda! ar fi fost PERFECT! :))
      Multumesc draga mea, esti o draguta ☆
      Abia astept povestiri din concediul tau.

      Ștergere
  3. citind si privind fotografiile am fost pentru cateva minunte la acea mare, sub acel cer atat de albastru...
    vor mai fi zile calde, inca miroase a vara, toamna ne va face sa o asteptam cu acelasi dor si sa ne bucuram de ea cu acelasi drag, de ea, de vara :)
    pup draga mea draga visatoare! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tocmai am urmarit stirile la tv si buletinul meteo prezice pentru ziua de miercuri 28 grade! :))
      Pup draga mea draga ☆

      Ștergere
  4. Probabil ca eu am ajuns la Marea Nordului taman cand sa stricat vremea.... oribil! :((
    Tin minte ca ne-au venit odata niste oferte sa cumparam "cosurile" acelea cum le numesti tu, pentru gradina!
    Am ras de ne-am indoit! In primul rand nu este spatiu pentru ele si in al doilea rand.... pentru cateva zile pe an de plaja in gradina sunt enorm de scumpe. Aproximativ 500 de euro pe bucata.... cu banii astia mai bine merg in Spania! :))
    Da, da, da ... si la mine se intoarce vara,,,, yuhu! :))))
    pupici draga mea! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am fost la Marea Baltica nu la Marea Nordului, intre 8 si 16 august... am avut vreme excelenta. Apa marii ar fi putut fi mai calda ;)) atata am de reclamat :))
      Cosul in gradina e fain, dar fara rost, ai dreptate. La fel ca si piscina in curte... vara in Germania este cel mult 3 luni pe an, locul e blocat si costurile de intretinere mult prea mari ca sa se merite.
      Te pup draga mea.
      De maine va fi soare, de miercuri din nou vara ☆




      Ștergere
  5. Pe la noi toamna isi face prezenta incet ,incet prin activitatile zilnici...a inceput scoala,scoatem cartofii,adunam prunele si merele,fac zacusca de vinete si de fasole,,ananc boabele de la strugurii care incep sa se coaca:)...

    Marea e doar un alt vis de-al meu.:))
    Poate la vara...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E clar cu ce te cupi tu zilele atea, albinuto! De zacusca proaspta tare m-e pofta... poate fac si eu o portie mica.
      saptamana viitoare avem cei doi nepotei in vacanta, dar sambata pe 13 plecam spre " muntelel vitei de vie" (Weinsberg). Vom bea must :))) Vom manca salata de vinete coapte pe jar :))
      Te pup. Noapte buna ★

      Ștergere
  6. O saptamana insorita si multumiri pentru recomandarile facute, totodata (de la posturile precedente)!! Toamna, intr-adevar, se apropie tiptil... de vara ce se incapataneaza, inca, sa mai stea...
    Cu nostalgia, pe urme, o placere "sa poposim vizual" printre instanturile foto... recunosc ca nu stiam de astfel de cosuri pentru plaja... iar am aflat ceva interesant... deja, scriu, in propozitii, fraze... oarecum separate!! LOl..
    Dar.. a fost o vara uimitoare, zic... anul acesta simt ca sufletul mi s-a bucurat putin chiar... mai mult....
    Toate cele bune si multumiri pentru plimbarea de azi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga Alexa, ma bucur mult ca sfârsitul acestei veri a reusit sa ne faca sa ne cunoastem :) voi veni sa te vizitez pe blog întreaga toamna si iarna si daca vom fi sanatoase si vom mai activa aici, te voi vizita si la anul care vine :) Numai gânduri bune!

      Ștergere
  7. Am oftat adanc :)), dar am privit cu placere fotografiile si citind, am simtit si vantul si nisipul si raceala apei. :)
    Geniala idee aceasta a cosurilor! Mi se pare mai confortabil decat pe prosop, direct pe nisip!
    A mai trecut o vara in care n-am ajuns la mare dar... n-as zice ca ma dau in vant dupa statul la plaja. Imi place atmosfera "de litoral", imi place marea cu valurile ei - n-o sa uit curand o zi la mare in octombrie, cu multi ani in urma, cand era frig, valurile mari si galagioase si pe plaja doar patru oameni! :)
    Ai povestit si ilustrat excelent si am rememorat acele zile in care cautam un loc pe plaja si cand luptam cu nisipul pe care vantul il tot arunca pe cearceaful de plaja! :)
    Zile fericite sa aveti! Imbratisari cu drag, de la grup! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) vântul la plaja este placut doar pentru ca face suportabila expunerea la soare, însa pentru a intinde prosopul de plaja este cel mai mare dusman :))
      Cosurile sunt deosebit de comode, si deosebit de practice. Primesi cheita si grilajul pe care-l deschizi, va servi la gard pentru noua ta casuta :) Daca pleci sa manânci la ora amiezii, lasi toate luctrurile pe bancheta, inchizi "sertarele, pui grilajul si încui :) Este ingenios!
      pupici draga mea. Gânduri bune si imbratisari inapoi - grupului :) :-* ;-)

      Ștergere
  8. Frumoase amintiri din vacanţă! Ne-ai arătat numai locuri şi lucruri frumoase, dragă Carmen! Iar aceste frumoase amintiri, ne încarcă cu energia de care avem nevoie pentru zilele din restul anului.
    Numai bine şi o săptămână cu bucurii! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o saptamâna placuta si voua, Alex draga!
      start bun în noul anotimp! :)

      Ștergere
  9. Cate lucruri interesante am aflat! Lasa ca vine ea, urmatoarea vara, cu alte locuri minunate unde vei merge si ai sa ma iei si pe mine :)
    Sa fii sanatoasa si bucuroasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate ne vom intâlni in Delta :)) Sotul meu vrea neaparat sa vina la pescuit, cel putin 3 saptamâni :)))
      Pupici. O seara faina!

      Ștergere
  10. La noi s-a anunţat o toamnă călduroasă. Astăzi, de exemplu, vor fi 31 de grade la amiază.
    Ca şi tine, am avut un concediu prelungit (cu weekend-urile libere). Abia ne-am întors dintr-un pelerinaj destul de lung. Voi povesti cât de curând. O zi minunată, draga mea, în continuare!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei bine, dar 31°C in luna septembrie este anormal! România va avea in curand doar doua anotimpuri extreme, veri cu calduri ce topesc betonul si ieri ce crapa pietrele, of-of!
      La noi ploile alterneaza cu orele de soare, este când gri când stralucitor :) Suntem îmbracati cu tricouri usoare dar si cu cate o jacheta sau puloveras :) Sandalele le-am schimbat pe balerini, dar inca nu incalt sosete sau ștrampi.. E vara-toamna :))
      te pup. O seara faina!

      Ștergere
  11. ...asa e ! parca totul a trecut prea repede. eu nici nu am simtit vara....mai ales ca anul asta nu am avut vacanta....
    dar ma uit la septembrie ce a venit1 a avenit atat de frumos...e cald si adie un vanticel la fel de cald...
    prevad o luna superba!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ai gura aurita! :) tare mi-as dori si eu o toamna lunga, calda si aurie, cu octombrie blând, macar pana la ziua mea ;)) Te pup si eu, noapte buna!

      Ștergere