joi, 28 august 2014

Va invit la masa!

Ce doriti sa serviti? Dovlecel umplut cu carne tocata?
Simplu! Se pun la calit într-o lingura de ulei, o ceapa taiata fin si doi morcovi rasi pe razatoare. Se fierbe o mâna buna de orez si apoi se amesteca împreuna cu carnea, ceapa si morcovul si se adauga verdeata, sare si piper dupa gust. Se ia un dovlecel sanatos, se spala si se taie pe jumatate, se curata mijlocul si se umple cu amestecul de carne. Se asaza în forma Jena sau în tava si se pun la cuptor pentru aproximativ 30 minute la foc mediu. Se servesc cu cartofi gatin, cu multa cu smântâna! ☺

Sau poate ca doriti o portie de ardei capia umpluti? :) Sau poate filé de peşte alb cu sote de morcovi si pâine toast?
Pestele filetat se pune pe gratar sau în tigaie încinsa, dupa ce a fost uns cu putin ulei, sare si piper. Câteva frunze proaspete de salvie puse în tigaie, dau pestelui o aroma speciala. Morcovii curatati si taiati pe lungime, se calesc în unt sau ulei de masline cu un strop de sare, zahar si piper. Gata mâncarea! ☺

Tot morcovi si peste -de data aceasta Dorade, pot fi servite elegant, alaturi de o portie de orez Jasmin peste care presaram câteva fire de șofran. Înainte de prajire în tigaie, burta pestelui se umple cu frunze de salvie, marar, patrunjel si menta si bineînteles se sareaza si pipereaza bine. Morcovii taiati de data aceasta rondel, se calesc în unt, se spotrivesc la gust cu sare si piper si se servesc fierbinti. Orezul fiert si scurs de apa, se pune pentru câteva minute într-o forma de ceramica si se rastoarna ca o galetusa-cu-nisip pe farfurie. ☺

Daca doriti carne de vita, atunci recomand muschi de vita, taiata pe lungime, în felii subtiri. Pe fiecare bucata se unge mustar Dijon, se presara sare si piper, se aseaza câteva felii de șalotă si castravete murat - taiate pe lungime, precum si câte o feliuta subtire de slanina. Se ruleaza cu griga, se prinde cu un ac special si se aseaza în cratita la prajit rapid, pe toate partile, folosind un vârf de unt. Apoi se toarna apa sau supa clara de legume si se lasa la fier. În zeama se adauga doua foi de dafin si se toarna din când în când vin rosu. La foc mic, se întoarce de câteva ori si se controleaza sa nu scada zeama, care trebuie sa acopera permanent trei-sfert din rulade. Dupa ce carnea e gata, se scoate din zeama si se pastreaza fierbinte, la cuptor. Între timp, din zeama se face un sos, adaugând Mondamin pentru sos de carne. Ca si garnitura, recomand cartofii natur, peste care se presara ceva verdeata (marar sau patrunjel) si "Radacina neagra". Cunoscuta si sub numele de barba-caprei sau scorzonera, aceasta radacina seamana la gust cu sparanghelul si are un bogat conținut nutritiv: proteine, grăsimi, asparagină, colină, levulină, potasiu, calciu, fosfor, fier, sodiu, inulină, vitaminele A, B1, E și C. Se gaseste de cumparat chiar si la borcan, curatata gata si semifiarta.

Daca sunteti mofturosi, atunci nu mai am idee cu ce sa va servesc!?!
Ramâne doar piure de spanac cu ochiuri, sau rosii-cocteil cu ochiuri sau omleta cu rosii si brânza telemea! ☺

POFTA BUNA! ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pingback: dianakundalini.blogspot.com, nymphtamine.blogspot.com, dpnori.blogspot.com, crisalexbc.blogspot.com, fotodeinginer.blogspot.com, inathread.blogspot.comdanvaideanu.blogspot.com, gianinaporojan.blogspot.com

28 de comentarii:

  1. Mofturosi intre atatea delicatese?!
    Cred ca le iau pe rand,pe toate.:)
    Multumesc!
    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) cea mai buna alegere, Angi draga! Esti o draguta!
      te pup. Noapte buna!

      Ștergere
  2. sa-mi faci tu asa ceva la ora asta???
    off si iar offf...pana si pestele dupa care nu ma omor prezentat de tine arata delicios si in atatea variante!!!
    daca nu visez frumos la noapte tu esti vinovata :)))
    pup draga mea draga si plina de idei adorabil de gustoase! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. of ca nu am vrut sa public atât de târziu dar... Mai întâi, când am venit la ora 17 de la serviciu, am tuns copaceii si am plivit rondourile cu flori, am taiat moturile trandafirilor scuturati, asta în timp ce Helmut a tuns iarba - mâine pe stada noastra se golesc tomberoanele de gunoi vegetal, asa ca ne-am grabit - pentru ca daca lasi verdeata (iarba mai ales) pe caldurile astea închise în cutie de plastic... e cumplit ce izuri propaga! :))
      Am lucrat pana când s-a întunecat bine :)
      te pup draga mea draga. Noapte buna si vise placute, dulci cu somn linistit! :-*

      Ștergere
  3. Saru' mâna, acuma nu mai pot dar mâine dimineata merge si omleta si ochiurile cu spanac!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ma bucur mult ca ai mai trecut odata pe aici.
      un weekend minunat iti doresc!

      Ștergere
  4. Aoleu! :)) Noroc ca m-am indopat cu prajitura cu crema de lamaie si mere rase cu zahar, biscuiti si scortisoara! :))) Oricum, intr-un fel am noroc: la mine pofta e mai mare decat capacitatea stomacului! Dar din toate felurile pregatite tot as gusta! :)
    Delicios! Multumesc de idei! I le pasez mamei! ;)
    Imbratisari cu drag! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da ce ati serbat acolo de ati avut prajitura cu crema de lamânie (preferata mea) si mere rase cu biscuiti si scortisoara?! Apetisant suna, hmmmmm... ti-as fi dat si eu o mâna de ajutor ;))
      te pup. UN weekend fain!

      Ștergere
  5. Sărut mâna pentru aşa invitaţie apetisantă! Deja îmi plouă în gură, de poftă. Cât despre mofturi... eu nu ştiu ce înseamnă aşa ceva. În copilărie am fost cel mai mofturos copil, dar după experienţa armatei.... mănânc şi pietre şi o fac cu plăcere!
    Grozave poze! Numai bunătăţi pregăteşti, dragă Carmen!
    Îţi doresc o zi minunată! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu mica, am fost sclifosita la mâncare. Acum... probez orice noutate si manânc in general orice. Sotul meu este un gurmand însa lui nu doar îi plac și stie sa aprecieze mâncărurile bune, el chiar le si pregateste, cu multa pasiune. De când m-am maritat cu el, eu intru în bucatarie doar "în inspectie" :)) E drept ca am avut noroc (din mai multe puncte de vedere), insa vreau sa spun ca aici în Bavaria, majoritatea barbatilor gatesc cu pasiune pentru familiile lor. In România, asa ceva este aproape de neconceput :))
      O zi minunata si voua, Alex draga!

      Ștergere
  6. Delicioase! Multumesc pentru retete! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult daca iti folosesc retetele! pup draga mea :-*

      Ștergere
  7. Bună CARMEN!
    Wow ce de bunătăți aici la tine..toate îmi plac, dar când văd pește nu mai vreau altceva!
    Îți doresc un sfârșit de săptămână cât mai plăcut!
    Îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Carmen eu o sa gust din toate! Am facut o singura data in loc de dovlecei cu vinete. Azi am scos niste ficatei de pasare.
    Zi minunata si multam de tratatie! xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa-ti fie de bine, Mihaela draga! :) tu cu silueta ta de foto-model, ai gustat ca o vrabiuta! :)
      O zi minunata si voia! xo

      Ștergere
  9. Delicios: "vis in culori si arome" cum ar zice vreun poet... completand cu o citatiune ""De gustibus non est disputandum is a Latin maxim meaning "In matters of taste, there can be no disputes" (literally, "There must not be debate concerning tastes")...
    Cand vine vorba de orez...primul loc e al meu!! lol... iar la "omelet"...wow.. asta da pasiune... numai bunatati!! O zi super minunata pentru tine si familie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) chiar? si tie îti place asa mult orezul? de câtiva ani, mie imi place foarte mult, pot sa manânc la orice ora din zi :) De aceea aproape ca am renuntat detot la pâine.
      Multumesc, o zi minunata si tie! weekend placut!

      Ștergere
  10. vaiiii....
    tocmai ce am papat niste frunze si tu m-ai dat peste cap acum! :))
    frumos colorate mancarurile astea! te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) astazi am dat si eu peste cap "regimul" meu de fara-dulciuri... Am mâncat o prajitura si doua patratele de ciocolata, n-am mai rezistat ;))
      te pup. O seara faina!

      Ștergere
  11. Multumesc de invitatia la masa...noroc ca tocmai am mancat, ca altfel...Arata foarte apetisant totul. Cu cat gust si rafinament mancati voi, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) te pup Silvia. Sfârsit de saptamâna cât mai placut sa aveti!

      Ștergere
  12. Dovelecei umplui sau vinete? Seamana cu imam bayaldi, de care tot imi propun sa ma apuc candva. Ma intriga putin ochiurile acelea mov. Cum de capata asa o culoare?
    Pot sa pun o intrebare ce nu are legatura cu postarea dar ma intereseaza: spui ca la voi, martea se ridica gunoiul vegetal. Deci colectarea selectiva se face tinandu-se cont inclusiv de acest lucru nu doar de hartie, metal, plastic, resturi menajere. Eu sunt adepta convinsa a colectarii selective sipentru ca pe la noi mai schiopata, vreau sa aflu cum se face in alte tari unde sistemul este implementat mai de mai multi ani si functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. )) "ochiurile mov" sunt jumatati de rosii-cocteil :))) au exact aceeasi marime ca si galbenusul de ou :))
      peste ceapa prajita am pus jumatati de rosii apoi am spart câteva oua... asa a rezultat un mic dejun numit "rosii cu ochiuri" :))

      Primaria pune în internet la dispozitia locuitorilor - pe pagina web, planul întregului an, cu termenele fixe pentru fiecare strada, când se ridica gunoiul.
      In cartierul meu, gunoil general - lazile gri, se ridica în fiecare saptamâna, in zilele de luni (exceptii sunt doar cand lunea este o sarbatoare, zi libera); gunoiul din lazile galbene (plastic, cutii tetra, ambalaje, etc) se ridica din doua în doua saptamâni, la fel ca si lazile de gunoi albastre (cele care contin hârtie si carton)si lazile verzi - cele cu gunoi biologic (resturi de mancare si gunoi de gradina) care deasemenea se ridica doar de doua ori pe luna, în zile diferite. Fiecare familie are aceste 4 lazi standard, pe care este lipita câte o marca de la primarie, care dovedeste ca serviciul de ridicare a gunoiului a fost platit. Daca nu scoti lada la marginea strazii, gunoierii considera ca nu ai gunoi, deci nu este necesar sa golesti lada. Atunci cand suntem plecati in concediu, rugam un vecin sa scoata lada respectiva. In blocuri, gunoiul este comun si se aduna in conteinere si serviciul de scoatere a conteinerelor pe strada in ziua de colectare a gunoiului este facut de un administrator - Hausmeister.
      Pentru alte gunoaie reciclabile exista puncte în fiecare cartier (în general pe lânga super-marketuri). Pentru conserve de tabla exista conteiner si pentru sticla, pe trei culori (sticla alba, verde, maro), exista conteinere separate. Tot în acest perimetru exista conteinerul de colectare haine si incaltaminte.
      Daca nu am explicat destul de clar, te rog sa ma mai intrebi... Cu placere raspund.

      Ștergere
  13. wow, câte bunatati! nici nu stiu ce sa aleg... mai bine iau din toate câte un pic. Multumesc si pentru retete! :) Voi proba neaparat "rulada din carne de vita" :)
    weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  14. hahaha...se duce pe apa sambetei cura mea !:) Peste nu am voie, dar poate sa-mi lase gura apa!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am salivat mult si bine la tot ce ai pregatit. De curand am inceput si eu sa fiu mai activa in bucatarie asa ca o sa ma inspir putin de aici. In special preparatele usoare, acea omleta cu rosii si telemea.
    As fi gustat pestele acela cu orez si morcovi. Mi-a placut combinatia.
    Pupiciii!

    RăspundețiȘtergere