duminică, 31 august 2014

Recomandari de weekend

  • Am terminat de citit "Sub aceeasi stea" - roman scris de John Green (pentru cine este interesat, am descoperit varianta elecronica, în traducere româneasca - aici). Traducerea si adaptarea germana se intituleaza "Das Schicksal ist ein mieser Verräter" adica "Destinul este un trădător mizerabil" si aceasta varianta mi se pare ca exprima esenta acestui roman, o tulburatoare poveste despre curajul de a înfrunta destinul...
Titlul original "The Fault in Our Stars" este inspirat din celebra replica shakespeariana - tragedia "Julius Cesar", cea în care Cassius îi spune lui Brutus "The fault, dear Brutus, is not in our stars,/ But in ourselves, that we are underlings."("Vina, draga Brutus, nu este în stelele noastre, ci în noi însine, pentru ca suntem niste slugi." sau altfel spus - "vina nu este a stelelor ce ne guverneaza soarta, draga Brutus, ci a noastra").
Tema romanului este inspirata din perioada studentiei, când John Green a lucrat ca voluntar într-un spital de copii, iar personajul principal i-a fost inspirat de Esther Grace Earl, o prietena a scriitorului, care la vârsta de 16 ani a pierdut lupta cu cancerul tiroidian. Mesajul acestor copii rapusi de boala este ca vietile scurte pot fi cel putin la fel de bogate ca si vietile lungi, ale semenilor sanatosi. Complexitatea si profunzimea sentimentelor, cât si relatia parintilor cu acesti copii, sunt lectii pentru orice muritor de rând! Fiecare pagina a acestui roman este plina de emotii si sensibilitati, fiecare pagina citita ne face mai buni si mai întelegatori.
"Chinezul" este o poveste tragicomică în care eroul principal - un om de condiție modesta, se afla într-o mare intersecție la jumatatea drumului vieții! Filmul regizat de Henrik Ruben Genz si înscris în genul "drama" este o producție daneza 2006, cu Bjarne Henriksen, Vivian Wu, Lin Kun Wu si Paw Henriksen în rolurile principale.
Filmul prezinta numeroase aspecte ale vieții cotidiene, accentuând motivele pentru care de obicei se produc divorturile, menționând rutina si lipsa de comunicare în cuplu, dovedind fragilitatea iubirii dar si puterea obisnuiței. Este un film care emoționeaza prin subtilițati, un film ce aduce în prim-plan un barbat blând, îngăduitor și credul, cu gusturi și purtări simple, alaturi de o frumoasa chinezoaica, printr-o căsătorie de conveniență. Filmul trateaza cu umor si ironie relațiile între membrii familiilor implicate, obiceiurile si prejudecațile legate de apartența la o cultura sau alta. Este o poveste romantica, o poveste ce prezinta doua iubiri, una stinsa din lipsa de comunicare între soți si alta abia începuta, bazata paradoxal pe incapacitatea de comunicare între soți. Misterul ce intensifica sentimentele unei femei străine si frumoase, ciudate, care nu înțelege nimic din ceea ce spune el, un barbat fermecat zi de zi de grația soției pro-forma.
  • Va doresc atât lectrura cât si vizionare, cât mai placute! ☺

8 comentarii:

  1. Multumim pentru recomandari, draga Carmen! Sa ai o duminica linistita alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc de recomandari draga mea draga, cred ca voi cauta filmul, cartea cred ca m-ar tulbura prea mult, lucru care ti s-a intamplat si tie, sunt sigura de asta...
    te imbratisez >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Am venit! ☺
    Mi-a fost un dor cumplit de tine! ♥
    pupici, pupici si iarasi pupici!
    Te îmbratisez, merci ptr ilustrata! ♥

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pentru recomandari!
    cu vremea asta chiar ma intrebam ce as putea sa mai fac... :)
    seara faina, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru recomandari!
    Oh, am accesat site-ul Watchever dar... nu am cont - am inteles ca pot alege si o varianta "gratis" doar ca... nu stiu daca voi intelege ceva din filme... :( In limba germana stiu doar doua trei cuvinte... :(
    Voi salva link-ul la care este cartea in format electronic insa... nu stiu cand o voi citi... Nu cred ca voi reusi, un timp - m-am intors la... Legendele Olimpului si la povestile pentru copii, sa-mi regenerez sufletul! :)
    Zile fericite iti doresc, cu drag! Pupici, si de la grup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru recomandari, voi tine seama de ele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am văzut de curând filmul „The fault in our stars” și sunt impresionat la maxim. „Mai rău decât să mori de cancer este să-ți moară copilul de cancer!” se spune în film .... Am descărcat cartea în format electronic și pentru asta îți mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere