duminică, 24 august 2014

Întoarcere în timp

Alt Schwerin este o comună din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară si aici, interesant de vizitat este Agrarhistorisches Museum / Muzeul istoriei agrare, o expozitie în aer liber ce ofera o perspectiva interesanta în istoria agriculturii. Muzeul s-a deschis în 1963 pe domeniul unui conac, preluând si conservând diversele dependințe si pastrând aproape intacte aleile în parcul cu peisaj salbatic-romantic. Muzeul s-a dezvoltat si extins în anul 1988.
O atenție deosebită în acest muzeu în aer liber esta data perioadei de după 1945 si aparitiei în fosta RDG a cooperativelor agricole de producție și a întreprinderilor agricole de stat si partea aceasta de exponate formeaza un muzeu în muzeu.
Poarta turnata si ornamente din fier forjat de la intrarea pe domeniu a fost prezentata ca o capodopera de arta la Expozitia Universala din Chicago, în anul 1890.

Pentru ca plimbarea prin muzeu dureaza aproximativ o jumatate de zi, peste tot sunt amenajate spatii pentru joaca, asa încât copiii ce-si însotesc parintii sa nu se plictiseasca de loc. Toboganele, leaganele si scarile pentru exersarea echilibrului sunt realizate în acelasi stil rustic si urmaresc trezirea interesului celor mici pentru tehnica.

În hangarul ce adaposteste câteva avioane folosite pentru stropirea terenurilor agricole, am descoperit un panou ce se referea la "Acordul de cooperare economica între tarile socialiste", numit "Întelegerea de la Bucuresti" , un regulament semnat în anul 1969 cu privire la felul îngrasamintelor permise, aparatura folosita, într-ajutorarea în caz de incediu forestier sau transport medical.Tarile semnatare: România, Ungaria, Germania Democrata, Mongolia, Polonia, Uniunea Sovietica, Cehoslovacia, Cuba si Vietnam.


Genialul artist si inventator, Leonardo da Vinci a avut înca din anul 1500 ideea de a schimba tipul de moara pâna atunci cunoscut - cel cu tripod si elice pe ax orizontal, printr-o moară masivă cu carcasa rotativă. Olandezul ​Jan Adriaenszoon Leeghwater a aplicat aceasta idee în anul 1573 si rezultatul a capatat numele de "moara olandeza". Prin aplicarea libertății comerciale în secolul 19, acest tip de moara a fost raspândir în întreaga lume si în Germania a devenit foarte des întâlnit, special în agricultura - pentru macinatul cerealelor, dar si în prelucrarea metalului si în constructii - pentru maruntirea pietrelor si a nisipului.

Pe lânga moara, pe domeniul muzeului ies în evidenta ca si construcții de mari dimensiuni atât silozul - înzestrat cu instalații speciale de uscare, de transport, de depozitare și păstrare pe termen lung a unor cantități mari de produse agricole, cât si pompa de apa antrenata cu energie eoliana.

Într-o șura supradimensionata am descoperit expuse pe doua niveluri, diverse mijloace de locomotie folosite de oameni, la munca câmpului dar si în alte activitati cotodiene.

Daca ati obosit, atunci facem o pauza pentru o cafea ☺.
Linistea desavârsita, sparta doar de clopotelul de la gâtul caprelor ce pasc în tarcul de lânga birt, completeaza perfect atmosfera idilica si parca nu-ti mai vine sa te ridici de pe banca de lemn. Prelungim pauza cu un sandwich cald sau o pereche de crenvurști cu mustar, apoi ne continuam vizita în muzeu.

Urmeaza alte șuri si depozite, carports si ateliere de întretinere, camioane, tractoare, treieretoare sau tipuri de benzinarii, unele mai vechi ca altele, fiecare însemnând un mic succes în descoperirile tehnice, un pas mai departe în îmbunatatirea conditiilor muncii si ale vietii.

Prin diverse panouri, fotografii, documente si obiecte, istoria îti este prezentata în etape, marcate de anumite schimbări climatice sau de evenimente socio-politice. Sunt tablouri ale unor momente care au influentat viata noastra de astazi precum si nivelul de trai.

Este o plimbare într-un trecut în care oamenii traiau altfel, se îmbracau altfel, se hraneau altfel, se deplasau altfel, într-o lume care a avut sperante, nazuinte si idealuri, o lume în care s-au nascut copii din aceleasi motive atunci ca si acum.

Printre exponate nu am descoperit doar inscriptia despre România, am descoperit si una legata de Augsburgul în care locuiesc de 14 ani :)) Ce mica este Lumea asta mare!

Pentru mine a fost o calatorie minunata... Daca v-a placut, va multumesc ca m-ati însotit! ☺

16 comentarii:

  1. wow!
    e mai mult decat o plimbare vizita in acest muzeu, este cu adevarat o intoarcere in timp, cum bine spui...
    dantelaria portilor este superba, superba...
    hmm...aproape m-au trecut fiorii citind despre acordul cu Roamania socialista din '69, e si asta o bucatica din istoria noastra dar si a voastra...
    toate acele mijloace de a lucra pamantul, felul in care ele au evoluat, sunt fascinante....
    cu siguranta, a fost o intoarcere in timp :)
    te imbratisez, draga mea draga, usoara sa-ti fie saptamana care incepe maine! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. istoria este trecutul nostru, cu bune, cu rele... precum in viata unui individ, asa si în viata unui popor, a unei tari. Fiecare învata din greseli si încearca sa faca numai bine pe viitor :) Te pup draga mea draga.
      Si tie o seara placuta si mâine sa ai un start bun în noua saptamâna :-*

      Ștergere
  2. Interesant si atipic muzeul acesta. Si eu parca l-as vizita sa-mi aminteasca de copilarie si de cum rasfoiam cartile despre agricultura gasite in pod la tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) este unul din cele mai mari muzee de acest gen. Orice muzeu ofera o calatorie fascinanta într-o lume mai mult sau mai putin cunoscuta...
      PS: dupa vacanta ta în Brasov si dupa plimbarea prin Cetatea Râsnovului, aceasta este cu totul si cu totul o altfel de istorie ;))

      Ștergere
  3. Pe mine intoarcerea in timp ma induioseaza,pentru ca-mi dau seama cati ani au trecut.Asta e!Trebuie sa ma bucur ca am reusit sa ajung si la tehnica internetului,fata de alti semeni de-ai mei.Azi am sosit si am avut o mare surpriza.Multumesc,multumesc,multumesc! Te pup cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaaa, banuiesc eu la ce surpriza te referi! :) ma bucur mult ca ti-am putut face o mica bucurie :-*

      Ștergere
  4. Am urcat si eu in "masina Timpului" si am aruncat o privire in trecut!
    Avioanele imi amintesc vizita, din anii liceului, la IAR Ghimbav; moara-mi aminteste de vremea copilariei, cand mergeam cu o matusa a mamei si stateam la rand pentru a fi macinat graul...
    Un muzeu excelent! Si amenajat astfel incat sa fie o expozitie permanenta care sa ii ajute pe cei mai tineri sa inteleaga de unde au pornit oemenii pentru a ajunge la masinariile utilizate azi!
    Pauza de cafea mi-a placut la fel de mult! Si locurile amenajate special pentru copii sunt ideale!
    Zile fericite iti doresc! Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cât ma bucur, Diana draga! iti multumesc pentru minunatele tale comentarii... te simt atât de aproape.
      Pupici si imbratisari ♥

      Ștergere
  5. Foarte interesant muzeul, mi-ar placea si mie. Multumesc pentru plimbare Carmen, fie ea si virtuala.
    Sa ai o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. castele de pe aici din zona sunt private sau transformate în hoteluri 5 stele... La tine în împrejurimi ai o multime de muzee minunate! :) Multumnesc ca m-ai insotit :)
      O saptamâna cat mai placuta!

      Ștergere
  6. Si multumiri pentru plimbare... Ador vizitele la muzeu, (desi nu reusesc ff des)... dar cand o fac ma las transportata in timp! Nostalgia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) draga Alexa, ma bucur mult ca ai fost acum, aici , alaturi de mine! multumesc

      Ștergere
    2. Si eu multumesc... cum am timp si daca nu se blocheaza PC-ul (ceea ce a devenit cam des si ff enervant din cauza "ne-up-datarilor" la Windows, cred) ma bucur sa vad locuri si diverse aspecte fascinante si pentru care nu ne-ar ajunge o viata sa colindam in cautarea lor... O zi buna si toate cele bune iti doresc!

      Ștergere
  7. Eu iti multumesc ca m-ai luat cu tine in acest muzeu deosebit! Cate lucruri interesante si explicate pe intelesul tuturor, cata grija pentru copii...
    Zilele trecute am fost cu nepotii mei la Muzeul Cinegetic de la Posada, pe Valea Prahovei. Nu-l mai vizitasem de cativa ani si eram curioasa cum mai arata. Cladirea muzeului a fost reabilitata, a fost reparat interiorul, dar exponatele si conceptul de muzeu sunt aceleasi de decenii. Mai mult chiar, salile au ca fond sonor, ragetele si urletele animalelor salbatice, care pornesc brusc si se opresc brusc, de aceea, la intrare, parintii sunt avertizati sa aiba grija de copii, sa nu se sperie...adica daca mergi la muzeu sa fii si traumatizat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum spui?! animalele salbatice rag... în apropierea voastra?! wow... asa ceva nu mi-am imaginat!
      Nu am auzit despre muzeul Cinegetic... este mai vechi de 14 ani? Draga mea Silvia, îmi închipui ce mutrite au facut nepoteii! Ai nevoie de noroc in aventura la care te pornesti fara voie... of of!
      te imbratisez draga mea. multumesc pentru cuvintele-ti calde!

      Ștergere
  8. Mama,mama!Ce muzeu fantastic!
    Un mega Muzeu Flutur (cel de la Chiscau)!!!

    RăspundețiȘtergere